Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un ardelean, într-un bar din Italia, cere o cafea. Barmanul îi oferă un ristretto. Ardeleanul ia paharul, îl toarnă pe gât, pune paharul pe bar și spune hotărât: „Da, din asta!”

ristretto

Foto: Juan Moyano / Alamy / Alamy / Profimedia

Un ardelean, într-un bar din Italia, cere o cafea. Barmanul îl întreabă ce cafea poftește. El ezita să dea un răspuns ferm, ceea ce l-a determinat pe barman să îi ofere un ristretto. Ardeleanul ia paharul, îl toarnă pe gât dintr-o singură sorbire. După ce pune paharul pe bar spune hotărât: „Da, din asta!”

Ce este un ristretto? Specialiștii spun că un ristretto conține între 15 și 25 ml de cafea. Mai puțin decât o cafea expresso. De ce există totuși ristretto? Răspunsul clar este: calitatea este mai importantă decât cantitatea.

Modul în care bem un ristretto ține de fiecare dintre noi. Dintr-o sorbitură, sau în câteva înghițituri, sau savurând fiecare moleculă de cafea prin înghițituri mici. Nu există o regulă. Există doar un rezultat. La un anumit moment, paharul devine gol. Rămâne doar efectul lăsat asupra noastră. În multiple feluri și forme.

Cam așa e viața noastră. La scara universului, o viață de om este cât un pahar de ristretto. Când se termină, și am trecut prin atâtea experiențe de viață, suntem mult mai pregătiți pentru orice provocare.

Și la fel ca ardeleanul din povestea de mai sus, am vrea să spunem: Asta vreau! Și în loc de micul păhărel, să primim o cafea mult mai mare. Am ști sigur cum să procedăm cu ea! Am ști cum să extragem maximul pentru beneficiul nostru.

Doar că, o altă cană nu ni se mai cuvine. Cel puțin nu în această formă pe care o avem acum. Și este deznădăjduitor să conștientizezi că acum, când ai ști să faci mai bine o mulțime de lucruri, nu mai capeți de îndată ocazia.

Devine așadar de căpătâi cum savurăm micuța cafea ce ne este hărăzită. Cum o tratăm, cum o dozăm, cum o explorăm și cum o exploatăm.

Și asta indiferent de vârstă. Este, desigur, un mare avantaj când la 20-25 de ani înțelegi unicitatea și semnificația micii cești de ristretto. Și când mai înțelegi că alta nu mai primești.

Miezul acestei conștientizări conduce la concentrarea pe calitate. Pe fiecare clipă de viață, ca pe fiecare moleculă de cafea, pentru a extrage maximul de esență.

Viața nu este, așadar, o mostră ce poate fi replicată oricând și oricât. Este un drum, extrem de rapid, care poate să nu fie irosit dacă ne vom concentra pe a pune calitate maximă în orice etalon de timp (secundă, minut, ore, zile etc).

Și a vedea în ristretto nu o cafea mică și unică, ci o esență extrem de puternică, și îndestulătoare, dacă este savurată corespunzător.

Să fie cât mai mic regretul: Doamne, cum aș ști de-acum ce să fac, dacă aș putea sa o iau de la capăt!

Textul acesta este destinat și celor tineri. Și al lor ristretto este la fel. Și ca dimensiune și ca timp.

Mai avem cafea în cană? Haideți să o prețuim cum se cuvine de aici înainte.

articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate bune si frumoase dar ristretto nu se bea din pahar (poate acel ardelean) si nici macar din “micul paharel” ci dintr-o cescuta ceva mai mare decat un degetar.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult