Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un medic mi-a spus înainte de pandemie: „Am salariul așa de mare că, dacă va mai crește, mi-e teamă să nu mă prostesc". Despre „New Amsterdam” și sistemul medical românesc

New Amsterdam

Foto: Variety.com

Am început recent să urmăresc serialul New Amsterdam pe Netflix. Este bazat pe cartea de memorii a doctorului Eric Manheimer intitulată „12 pacienți: viața și moartea în spitalul Bellevue".

Doctorul Eric Manheimer a fost tratat de cancer cu chimioterapie și radiații în timp ce conducea spitalul și trata la rândul lui alți pacienți ai spitalului.

Același fir narativ se desfășoară și în serial avându-l în prim plan pe Max Goodwin, directorul medical al spitalului New Amsterdam. 

Dacă nu ați văzut încă acest serial, vă recomand să o faceți pentru că în contextul pandemiei pe care o experimentăm veți vedea o față a sistemului sanitar spre care tânjim cu toții, veți vedea medici care ați vrea să vă trateze fiindcă pun suflet, pentru ei contează fiecare pacient în parte, fie el un om al străzii ori decanul Facultății de Medicină, medici care colaborează în stabilirea unui diagnostic și care nu au nicio problemă să trateze bolnavi infectați cu virusuri necunoscute fără a primi bonusuri sau alte stimulente.

A propos de "bonusuri", știți cât mai costă o cezariană? Mult!

Știți că nu se plătește doar mâna 1, nu? Și mâna 2, neonatologul, anestezistul și asistentele. Evident, după operație ești la mâna asistentelor. Aici nu mai poate interveni nici doctorul curant, ești pe teren minat, pășești ca pe coji de ouă.

E ușor de dedus că, cel mai probabil, costul final echivalează o naștere la privat. Da, întrebam cât costă o naștere la stat, în caz că nu ați înțeles de la început.

Un medic apropiat mi-a spus așa înainte de pandemie: „Tatiana, am salariul așa de mare că, dacă va mai crește, mi-e teamă să nu încep să mă prostesc". Să înțeleagă fiecare ce vrea de aici dar, personal, nu văd niciun înțeles pozitiv al verbului „a se prosti". 

Cert este că salariile medicilor au crescut și unii, cu siguranță, au început să se "prostească", să sfideze, să trateze bolnavii cu aroganță și superioritate. Îți este greu să te duci la spital, aștepți acasă până starea nu îți mai permite și mereu ți se reproșează că trebuia să vii mai devreme. Mergi la spital și în drum spre spital te gândești prin cine poți interveni ca să fii tratat mai repede, mai cu atenție, mai bine. Citeam o recenzie a serialului menționat mai sus și autorul spunea că aproape și-ar dori și el să fie pacient la New Amsterdam.

Evident, nimeni nu merge de drag la spital dar parcă ai merge mai relaxat dacă ai ști că vei întâlni un medic blând, empatic și răbdător, dispus să îți aloce toată atenția lui.

Știu, există și medici de toată isprava care vor să ajute fiindcă așa sunt ei construiți, medici dedicați meseriei și oamenilor. Îi știu, le sunt recunoscătoare că i-am întâlnit și mulțumită lor avem speranță că se vor molipsi și alții. Avem nevoie de astfel de medici care să ne trateze nu doar trupul, ci și sufletul! 

Revenind la New Amsterdam, compasiune și emoție, asta este ceea ce îmi rămâne în minte când închei de vizionat un episod din acest serial. Asta este ceea ce cred că îi lipsește sistemului nostru de sănătate.

Dragi doctori, sigur ați studiat și despre psihicul omului, știți cât de mult contează în procesul de vindecare și recuperare a pacientului o atitudine pozitivă, o persoană empatică și o vorbă bună.

Motto-ul doctorului Max Goodwin din serial este replica pe care o adresează fiecărei persoane cu care intră în contact, fie el coleg, fie pacient: "How can I help?", în traducere „Cu ce îți pot fi de folos?"

V-ați dori ca data viitoare când aveți nevoie de un medic să fiți întâmpinați așa? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi, ce să mai zicem ?! Cred că Raluca Țurcan ar putea explica acum mult mai exact ce spunea cu vreun an sau doi în urmă: „te internezi la spital pe picioare și te trezești mort”
    • Like 0
  • Este o mica problema care nu este atinsa : Cati pacienti trateaza un medic pe zi ca sa poata sa il asculte pe fiecare ? Daca sunt 20 de pacienti afara care asteapta si medicul empatizeaza cam 1 ora cu 1(unul) singur pacient -este un sistem bun? Asta insa nu inseamna ca fff multi medici nu au nici o legatura cu vocatia de medic .
    • Like 2
  • Clasicele comentarii cu doctorii care iau șpagă, clasicele generalizări de pe vremea lui Ceaușescu și clasicii pacienți care roagă cadrul medical sa primească "atenția", insista, il aleargă prin spital și apoi vin triumfători acasă și spun zeflemitor "Ehe, a facut puțin teatru dar tot a luat, toți iau!".

    Din perspectiva unui viitor medic (tocmai am terminat facultatea) pot sa spun ca am întrat în contact cu multe cadre medicale, iar majoritatea au fost oameni integri, care nu ar primi sau cere șpagă. Ba mai mult, am o familie alcătuită doar din doctori care muncesc mult și trăiesc din salariu și atât.

    In orice meserie exista rebuturi, normal ca încă exista doctori care cer șpagă, probabil exista peste tot în lume, asa cum exista și electricieni care îți spun că te costa lucrarea mult peste prețul ei, judecători și avocați care îți cer bani, economiști, etc. Toți oamenii ăștia sunt lichele ale societății și trebuie scăpat de ei.

    Schimbarea societății trebuie sa se reflecte și în atitudinea pacientului: sa nu mai vina cu plasa în cabinet și sa o lase sub birou, sa nu mai întindă un plic, sa nu mai insiste și sa spună "vai, dar este doar o atenție!". Pacientul roman e obișnuit de pe vremea comunismului, când doctorii aveau salarii mai mici decât ale unor șoferi și erau la mila micilor atenții.

    Va pretinde un doctor bani și condiționează actul medical? Puneți mana pe telefon și vorbiți la DNA, anunțați poliția. Asa ajutați societatea, nu plătind și plangandu-va apoi pe Facebook.
    • Like 1
  • Buna ziua, Eu traiasc de aproximativ 20 de ani in strainatate si doar a singura data un medic care provenea dintr-o tara in dezvoltare ca si Romania a avut ceva de comentat. Am botezat o fetita la o biserica romaneasca din strainatate unde preotul s-a comportat exact asa ca si cum ar fi Dumnezeu. O invitata de alta natie si religie a intrebat apoi ce avea preotul si eu i-am explicat ca Romania are atat de multi Dumnezei ca nu mai stii ce si cum sa reactionezi si ca tu care esti o simpla persoana ( oricare ar fi pozitia ta, studii, etc) trebuie sa pui capul in pamant sa iti ceri scuze si sa zici ca acel Dumnezeu in fata caruia de afli. I-am explicat ca avem Dumnezei la : biserica, la spital, la orice birou de stat si uneori ii gasesti pana si la croitoria din coltul strazii . Suntem o tara de Dumnezei fara nici un gram de Dumnezeu in sufletul nostru, caci Dumnezeu dupa cum stiti e milostivos si iubitor si ne invata sa ne iubim semenii.
    • Like 3
  • Da, si eu ma gandeam ce grozav ar fi ca toti medicii din Romania sa vada acest serial! (de fapt, tot personalul medical!!). In Canada cand intri intr-un cabinet medical, (la medicul de familie) doctorul te intreaba: What can I DO for you? -ce pot sa fac pentru tine. Am scris cuvantul DO cu majuscule, pentru ca el chiar intentioneaza sa faca si face tot ce tine de priceperea lui!! Cand ajungi la specialist, acolo e si mai"gogonata"treaba! Doctorul ti se adreseaza pe numele mic si chiar pune caldura(?!!) in scurta conversatie cu tine- iti explica de ce ai fost trimis la el, ce va face el pentru tine, iti cere acceptul pentru orice atingere, interventie, etc. Daca nu ai suficienta incredere in rezolvarea problemei tale, poti cere o a doua opinie (daca esti informat poti preciza si numele altui specialist) dar nu prea se intampla. De ce fac doctorii acest lucru in Canada? Chiar sunt ei niste Zane? Nicidecum! Totul tine de modul de organizare a sistemului medical de aici. Eu nu sunt in masura sa-l explic (desi nu e mare filosofie), dar puteti contacta si ruga sa va creioneze totul pe un medic roman de aici- si sunt multi...
    • Like 0
  • Este adevarat, salariile medicilor au crescut enorm in ultimii ani. Am medic in familie si ne spune ca, in lunile cu mai multe garzi, ajunge la un venit lunar de multe zeci de mii de lei (fara spaga). In fine, problema nu ar fi cea a salariului, medicii chiar trebuie bine platiti. Insa, la noi marea problema o reprezinta spaga, adica mita pe care o pretind si/sau o primesc medicii. Iar asta este nu doar grav, ci un adevarat cancer al sistemului cu metastaze pe toti pacientii/toata societatatea (caci efectele negative se rasfrang asupra noastra, a tuturor). Si sa nu uitam, orice sume platita si primita de catre medici de la pacienti reprezinta mita, care atrage de plano raspunderea penala, medicii, in calitatea lor de functionari publici lato sensu, raspund penal pt astfel de sume/mite primite. Fiecare suma pe care o oferim medicilor (asistentelor etc.), respectiv pe care o primesc acestia, reprezinta savarsirea (de catre noi si de catre ei) a unor infractiuni si raspund/em penal (luarea si darea de mita - art. 289 si 290 C.penal).
    • Like 2
  • Cu certitudine,idealul nu poate fi atins! Chiar daca printr-o minune [totusi, in practica serviciului medical speranta si Credinta pacientului,in simbioza cu profesionalismul si dedicarea medicului idealul ar putea fi tangibil intr-o mare masura....,ar egzista destui ...carcotasi care sa-l conteste ! Va cer permisiunea de a face aceasta apreciere informandu-va ca vorbesc din proprie experienta! Am fost,cum se spune ,,cu un picior in groapa'' de cateva ori! Am avut norocul ca de fiecare data sa fiu tratat de catre niste oameni adevarati profesionisti adevarati ! Asi include in aceasta categorie pe seful actual al sectiei de Cardiologie din Medias -d-nul dr Burian impreuna cu d-nele asistente[nu le cunosc numele] .De asemenea am intalnit -prin forta imprejurarilor ,desigur -profesionisti si oameni de suflet care iti ascultau ,,spovedania'' suferintei intr-un dialog ,,de la om la om'' in urma caruia te simteai aproape vindecat! Astfel de situatii am trait sub directa supraveghere a d-lui prof. dr. Dobreanu sau al d-nei dr.Roxana Rudzik, de la IuBCvT-Tg Mures,,care prin modul lor de a fi ,apropiat si intelegatori cu pacientii redau cu profesionalism si dragoste de oameni speranta si sanatatea pacientilor aflati in suferinta,netezindu-le drumul pt a-si continua viata! Desi destul de tarziu,le aduc acestor profesionisti,care inainte de toate sunt niste oameni deosebiti,sincerele mele multumiri!Cum spuneam,IDEALUL nu este tangibil pt om,,insa cu oameni de aceasta calitate ,poate deveni foarte apropiat!.

    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Când știi că ai făcut ce trebuie, că ți-ai exercitat meseria cu profesionalism și la un nivel de care ești mulțumit, nu te mai poți "prosti ". Te poți în schimb când undeva, în suflet, știi că nu meriți acel salariu. Medicii sunt și trebuie să fie bine plătiți dar ca o consecință a muncii prestate, muncă ce presupune o pregătire asiduă, responsabilitate, etc.
    Întrebarea din final e una standard la fel ca tot ce presupune contactul cu pacientul. Cam oriunde unde sistemul sanitar e unul performant. Iar asta nu pică din cer, personalul medical trebuie instruit în acest sens, chiar nu poți aștepta să fie și psihologi.
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Deși noi românii suntem înclinați spre minuni care țin 3 zile, asemenea schimbări de mentalitate nu apar peste noapte. E nevoie de timp dar deja se văd modificările de mentalitate în privința medicilor români și a creșterii nivelului de empatie față de pacienți. E adevărat că de abia de 2 ani s-au majorat salariile medicilor la un nivel decent , până acum 2 ani un agent de poliție cu o școală de 2 ani râdea de veniturile unui medic primar cu 6 ani de facultate 3-7 ani de rezidențiat , 2 ani de master și eventual 3 ani de doctorat ( cam jumătate din viața activă un medic învață). Acest fenomen e prezent în România pentru că la noi casta privilegiată din comunism are tendința de proiecta privilegiile din trecut spre viitor. Deși dreapta conduce guvernarea de 1 an și jumătate încă se păstrează protecția socială a demnitarilor , pensii speciale și alte privilegii pentru castele închise și atunci evident că nu mai sunt resurse pentru sistemul medical care alături de educație sunt cenușăresele bugetului de peste 30 de ani. A fost nevoie de o pandemie ca să se mai aloce ceva resurse și celor două ministere. altfel rămâneau ca de obicei la coada clasamentului.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      Dar medicii stiau toate astea atunci cand si-au ales meseria. Foarte putini au facut-o din vocatie, cei mai multi pentru spaga aferenta!
      • Like 2
    • @ Delia MC
      maripos check icon
      Nu chiar psihologi, dar omenia, altruismul, empatia unde sunt? Pentru astea nu trebuie fac de psihologie, doar putin suflet!
      • Like 0
    • @ maripos
      Nu neg că sunt și șpăgari printre ei dar majoritatea medicilor și-au ales meseria din vocație. Din păcate au primit salarii decente de abia când guvernanții au sesizat faptul că emigrează pe capete în occident unde sunt plătiți decent. La noi nu au fost resurse pentru medici și profesori pentru că așa cum subliniam mai sus încă se practică protecția socială a demnitarilor multe privilegii de la buget pentru diverse caste închise ( salarii mari, plata chiriei și utilităților de către stat , normă de hrană plus pensii speciale uriașe etc) și atunci evident că nu mai rămân resurse pentru ceilalți. Luna trecută am citit un raport al ședinței CSM unde a fost prezent și ministrul justiției și în care șefa curții supreme se plângea că nu au suficienți salariați și își desfășoară activitatea în birouri insalubre , nu au suficiente spații pentru dosare etc, trecând sub tăcere faptul că foștii ei colegi pensionați sug de la bugetul de stat câte 15000 de lei pe lună pentru pensia specială peste valoarea pensiei pe bază de contributivitate care se ridică doar la 4700-5000 de lei dar nici un membru CSM nu a avut prezența de spirit să-i atragă atenția asupra acestui fapt. Ne interesează doar burta noastră dar zbierăm că nu ne ajung banii. Acum au ajuns pensiile speciale mai mari decât salariile dar văd că nici un magistrat sau militar nu i-a atitudine până când nu o să mai fie bani la buget și atunci o să creeze dispute între generații.
      • Like 0
  • Eu am întâlnit doctori buni , chiar competenți in experiențele mele sper sa întâlnesc și de acum înainte daca voi avea nevoie.Unii medici chiar sunt dedicați și profesioniști. Am întâlnit de curând un medic primar foarte bun într-o policlinica , ce mi-a plăcut foarte mult îi plăcea meseria și pacientul care intra la dansa in cabinet .
    • Like 1
  • Este un serial frumos, un exemplu de umanitate, profesionalism, dedicare. Dar atat. In viata reala, nici macar in tara visurilor noastre nu intalnesti asemenea realitate. Am vagi informatii de la cunostinte stabilite de mult timp acolo si nici una nu mi-a spus ca asa ar sta lucrurile. Poate doar o reponsabilizare mai mare. Poate. Mai ales in spitalele de stat. Deci filmul ramane un ideal pe care, din pacate, nu-l vom atinge niciodata.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Da, este adevarat-filmul e film-, dar esenta este ceea ce vedeti in film: profesionalism,interactiune medicala, empatie, omenie! Exista, sincer vorbind, o singura explicatie :modul de organizare a sistemului medical,care il conduce pe medic sa aiba o atitudine profesional-umana fata de pacient! Probabil ca pana si actul medical face parte din " elementul de baza" al capitalismului- concurentza!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Tatiana Elena Băloi / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon