Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un misterios tablou, descoperit de poliție în spatele unui șifonier, stârnește vâlvă la Sofia. A fost pictat de Pollock? Și i-a aparținut vreodată lui Nicolae Ceaușescu?

Tablou descoperit în Bulgaria

Foto: bnr.bg

Trei nume celebre țin de câteva zile capul de afiș în presa de la sud de Dunăre. Totul a pornit de la un tablou găsit într-o acțiune specială a poliției bulgare în spatele unui șifonier dintr-un apartament din Sofia. Nimic senzațional, dacă pânza n-ar fi purtat în colțul din dreapta jos, presupusa semnătură a vestitului artist expresionist american Jackson Pollock.

E sau nu e? Dacă e, al cui e? Îl caută cineva? Vreun om, vreo țară? Și cum a ajuns Bulgaria pe harta traficului de artă?

Întrebări peste întrebări! Răspunsuri încă așteptăm.

Dar s-o luăm cu începutul și să aflăm cronica acestei săptămâni, în care un tablou despre a cărui existență, parcă nimeni nu știa nimic până acum, a devenit subiectul zilei în Bulgaria, iar internauții, de la mic la mare, uitând și de alegerile anticipate care bat la ușă, și de războiul din Ucraina, și de inflație și adoptarea Euro, au devenit cu toții, dintr-o dată, specialiști în artă modernă americană. Ceea ce, spun analiștii, e de bine – măcar vorbim despre artă!


Ziua 1

„Un tablou al renumitului artist Jackson Pollock a fost găsit într-o operațiune specială a Poliției de combatere a crimei organizate din Bulgaria și a celei din Grecia, sub coordonarea EUROPOL”, informa, din surse proprii, Radioul Național din Bulgaria. Operațiuni similare au avut loc și în Grecia, la Atena și în Creta, și sunt îndreptate împotriva traficului de valori culturale, trei cetățeni greci și unul bulgar, fiind arestați”, suna știrea devenită instanteu virală.

Tabloul a fost predat Galeriei Naționale de Artă din Sofia, unde este păstrat în condiții specifice și sub regim special de pază. Expertiza efectuată sub îndrumarea specialiștilor acestei instituții arată că ar fi vorba, într-adevăr, despre o lucrare a lui Pollock din 1949, care nu se regăsește, însă, în cataloagele de artă dedicate, nu este dată în urmărire și a cărei valoare, la o licitație de artă, ar putea ajunge la 50 de milioane de euro.

Pornind de la ideea că Jackson Pollock, considerat în timpul vieții cel mai mare artist american, cu un succes financiar incredibil, este situat în top 3 cei mai scumpi artiști din lume, unii specialiști au vehiculat chiar și la suma de 100 de milioane de euro.

Dar e Pollock sau nu e? Și ce caută tabloul în Bulgaria?

Ziua 2

„Tabloul corespunde prin stil, tehnică de realizare și specific artistic, particularităților estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950, și ar putea fi autentic, dar urmează o altă expertiză, după cele deja două efectuate cu cei mai buni experți din Bulgaria” a declarat Desislava Petrova, purtător de cuvânt al Procuraturii din Sofia, îndemnând, însă, totuși, la prudență.

„O analiză fluorescentă care permite descoperirea conținutului chimic exact al fiecărei culori arată că pigmenții din tablou sunt asemănători celor utilizați de Pollock în alte lucrări. Acesta este un element important, dar nu decisiv pentru identificarea autorului.” a completat ea.

La prudență îndeamnă și alți experți, sceptici la o altă informație lansată în spațiul public și care ridică semne de întrebare, cum că tabloul a fost restaurat acum 20 de ani. Din ce motiv? Nimeni nu știe.

Cert este, însă, că autoritățile bulgare se confruntă pentru prima dată cu o astfel de investigație și au anunțat că vor apela la instrumente de asistență internațională care să stabilească dacă tabloul este, într-adevăr, original și reprezintă o valoare culturală al cărei traseu până în Bulgaria, unde ar fi trebuit să fie vândută pe piața ilegală de artă, trebuie, de asemenea, stabilit.

Primele indicii au venit tot de la Procuratura din Sofia și ne trimit la Hollywood

Presupusul tablou al lui Jackson Pollock este posibil să fi fost făcut cadou vestitei actrițe de la Hollywod Lauren Bacall, pe 16 septembrie 1949, în ziua în care când împlinea 25 de ani. Mărturie stă textul- dedicație în limba engleză care apare pe spatele tabloului, ne-a comunicat tot Procuratura de la Sofia.

”Prietenei mele foarte talentate și dragi, Lauren Bacall. La mulți ani! 16 septembrie 1949. Semnătură”

Actriță și model american, fosta soție a lui Humprey Bogart, Laura Bacall a fost una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei de la Hollywood din secolul trecut. Iar că-i apare numele pe tablou, e sigur. Ce nu e sigur este că e dedicația e autentică. Și urmează a fi investigat.

Și de parcă n-ar fi fost de-ajuns ce-i de investigat până acum, a mai apărut o necunoscută în ecuație.

Necunoscută care ne trimite, însă, pe meleagurile noastre mioritice, pe vremea lui Ceaușescu. Păi de unde până unde?

Păi de la un breaking news pornit inițial de la Televiziunea Națională din Bulgaria, și apoi de BTV, care a pus jar pe focul deja bine încins și au anunțat că tot pe spatele tabloului, apar semnătura și ștampila fostului dictator din România, Nicolae Ceaușescu, ceea ce dus la presupusa apartenență a tabloului la colecția privată a fostului conducător al țării noastre.

Știrea a fost confirmată de Procuratura de la Sofia, și a dat startul unor noi întrebări, polemici și ipoteze de lucru.

Ziua 3

A făcut sau n-a făcut parte acest tablou din colecția lui Ceaușescu?

Răspunsul, evident, presa bulgară, l-a căutat la noi în țară.

Pe postul național de televiziune, Adrian Buga, critic de artă și expert în colecțiile de stat ale României, a afirmat că nicio urmă din colecția de sute de tablouri realizate de pictori români, a lui Ceaușescu, nu duce spre expresionismul american. Dar ca să confirme sau să nege apartenența tabloului la colecția dictatorului român, trebuie investigat cum e lipită eticheta, ce adeziv și ce pigment s-au folosit. „Orice tablou care intra sau ieșea din România acelor vremuri trebuia să aibă aprobare de la Ceaușescu – o bucată de hârtie cu informații despre tablou, iar Securitatea este cea care are lista tuturor lucrărilor de artă care circulau pe-atunci. Dacă tabloul a ajuns din America în România, acest lucru ar trebui să figureze în arhivele Securității, a mai spus Adrian Buga care a concluzionat la final „Pe piața neagră a artei, orice poate spune orice, însă trebuie demonstrat. În casa lui nu am găsit tablouri străine, nici de Pollack, nici de un alt expresionist. Poate că a primit astfel de cadou, însă nu existe vreo urmă”.

Opinia e susținută și de fostul soț al Zoiei Ceaușescu, Mircea Oprean, care într-o intervenție la BTV a declarat „Nu am văzut nicăieri pe pereți, acest tablou. Ceaușescu nu a fost colecționar de artă. N-are cum.”

Ziua 4

În aceste condiții și cu mențiunea că, deocamdată, nimeni nu revendică acest tablou, dacă expertizele ulterioare de autenticitate dovedesc că e original de Pollock, Bulgaria ar putea confisca tabloul și include în colecția națională. Cel mai scump tablou pătruns vreodată în acest colț de lume.

Rămâne de văzut! Subiectul nu s-a încheiat! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult