Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un șofer fără discernământ care conduce România merge cu viteză maximă pe contrasens

Inaugurare Pasajul Mogoșoaia

Foto: Imagine postată de premierul Florin Cîțu pe Facebook, cu ocazia inaugurării Pasajului Mogoșoaia

Strategia PNL va avea efecte devastatoare asupra partidului din punct de vedere al imaginii și procentelor la viitoarele alegeri.

O mare dezamăgire ceea ce se întâmplă, mai ales pentru electoratul de dreapta care aștepta stabilitate, măsuri pro-business, investiții, bani europeni, reforme mari ale cheltuielilor publice.

În beția de cuvinte și atitudine, sunt câteva adevăruri factuale care fie sunt distorsionate grav, fie sunt eludate de către liderii politici care schimonosesc realitatea și repetă la nesfârșit punctajele de comunicare cel puțin neinspirate pe care le primesc. 

Cine a pornit criza?

USR-PLUS spune că Florin Cîțu s-a comportat de netolerat atunci când i-a dat afară pe miniștrii de la Sănătate și Justiție. Nici nu prea se mai chinuie să dezbată despre despre oportunitate, analiza activității acestora, puncte salbe sau bune. Ei critică modalitatea în care au fost colegii lor scoși din echipa guvernamentală. Useriștii au acceptat/ înghițit revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, în respectivul context extrem de tensionat, dar nu au putut trece peste revocarea lui Stelian Ion după o metodă trasă la copiator. Vorbesc despre lipsa de eleganță și fair-play a lui Florin Cîțu. Orice om cu bun simț și minimum de capacitate de a raționa înțelege că PNL, prin Florin Cîțu, s-a comportat la guvernare ca și cum liberalii ar fi luat 45% la alegeri, nu 27%, iar primirea în guvern a useriștilor ar fi fost o favoare acordată acestora din urmă.

PNL spune că USR-PLUS a greșit atunci când a depus mandatele tuturor miniștrilor, ieșind, practic, de la guvernare, fără să mai negocieze nimic. Evident că este de discutat dacă această mișcare a fost făcută prea târziu, prea devreme, prea teatral (în aplauzele acelea rușinoase) sau poate nu ar fi trebuit făcută deloc.

PNL mai spune că USR-PLUS a depus o moțiune de cenzură la adresa guvernului de coaliție semnând-o alături de cei de la AUR. Din punct de vedere strategic, probabil că cei de la USR-PLUS ar fi trebuit să analizeze, să cumpănească nu de 2 ori, ci de 1.000 de ori până să facă această mutare. Orice om care are un minimum de capacitate de a gândi ar vedea că această asociere este total nefirească, însă e limpede că a fost conjuncturală. Pe de altă parte, depunerea moțiunii USR-PLUS-AUR a grăbit-o pe cea a PSD, care a dorit să înscrie golul în poarta lui Florin Cîțu.

PNL le reproșează celor de la USR-PLUS că au votat, alături de PSD și AUR, moțiunea împotriva guvernului Florin Cîțu. Acest gest poate fi interpretat ca un vot împotriva unei persoane în care nu mai au încredere (F. Cîțu) sau ca pe un gest războinic la adresa partenerilor. Pe de altă parte, în ridicolul acesta în care ne zbatem de luni de zile, USR-PLUS a trăit umilința de a vota o moțiune în care erau criticați miniștrii săi, chiar și din categoria performanți (Cătălin Drulă, de la Transporturi). Apoi au asistat și la atacul din partea lui Florin Cîțu în Parlament, când premierul demis a spus că ar fi trebuit să-i dea afară mai devreme, pentru că sunt neperformanți. Numărăm aici a doua colaborare a USR-PLUS cu cei din Opoziție.

USR-PLUS spune de când a plecat că se va întoarce la prima strigare într-un guvern al alianței, dar cu alt premier, pentru că useriștii nu mai au încredere în Florin Cîțu. Întrebarea lor este dacă liderul liberal a învățat ceva din această aventură în care este târâtă România sau dacă se va demite iarăși, la 12 noaptea, fără să anunțe pe nimeni, orice ministru de la USR-PLUS, încălcând orice protocol, de orice fel, orice cuvânt dat, orice semnătură pe un act. Greu de crezut că Florin Cîțu se va comporta altfel decât discreționar, spun cei de la USR-PLUS.

E greu de spus cine îi sfătuiește din punct de vedere politic pe cei de la PNL. Un lucru se vede cu ochiul liber. Liberalii se îndreaptă cu toată viteza spre dezastru- problema este că ne trag și pe noi după ei.

Cu alte cuvinte, o decizie din interiorul unei entități private (partid, în acest caz PNL) de a susține un lider pentru postul de premier al României bate tot: statutul PNL și hotărârile votate de o mână de oameni taie de pe listă stabilitatea politică, Constituția (refuzul de a citi moțiunea USR-AUR), alianțele, regulile de bun simț, legile, crizele, diplomația, moartea a mii de oameni etc. Ei par să se ghideze după principiul: Murim de gât cu voi și tot îl punem!

Citeam comentarii/ analize cum că atât PNL, cât și președintele au ca scop predarea unei lecții de umilință celor de la USR. Ok, să admitem un astfel de scenariu- dar în ce moment/ în ce context național și internațional/ cu ce costuri/ cu ce pierderi? (morți în pandemie, PNRR, facturi la gaz și electricitate, o iarnă grea la orizont, inflație etc).

La nivel de imagine, USR-PLUS pare a începe să se bucure de favorabilitate în rândul oamenilor, iar expunerea din aceste zile le aduce plusuri. Se aud și se văd tot mai des replici de genul- măcar ei sunt singurii care vor să guverneze/ Cioloș vrea să-i împace/ se chinuie Cioloș să facă guvern, se umilește pe la ușile lor și-și bat joc de el etc.

Cine îi consiliază pe Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Emil Boc, Gh. Flutur, R. Bogdan?

Îți recomandăm
Coaliție de guvernare

Luările de poziție de până acum obțin efectul invers. Oamenii îi înjură, nu înțeleg de ce s-a ajuns aici, nu înțeleg de ce se blochează totul într-un singur om care trebuie să fie premier. Florin Cîțu este vinovat acum și de cele făcute, și de cele nefăcute, și de cele inventate. Măsurile bune luate în 2020-2021, programele de finanțare pentru mediul privat, creșterea investițiilor, începerea multor lucrări de infrastructură, strategiile de reașezare a bugetelor - toate sunt cu totul uitate din cauza crizei din ultimele luni.

Dacă acești domni nu se trezesc din visare, dacă nu-i aduce cineva cu picioarele pe pământ, PNL va ajunge în curând sub 10% în intenția de vot și probabil că două decenii nu va mai accede la guvernare decât din mila PSD, de pe poziția a treia formațiune primită la masă.

PNL (chiar și prin luările de poziție de la ultima ședință ale liderilor Gh. Flutur, Emil Boc, R. Bogdan, D. Vâlceanu) pare genul de șofer rămas fără discernământ care se dă cu mașina pe autostradă, turează la maximum, intră pe contrasens și se bazează doar pe frica și bunul simț al celorlalți să se ferească din calea lui, pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Culmea este că nu-și dă seama că nu a intrat într-un impact frontal datorită celorlalți care s-au dat într-o parte, ci crede că e șofer iscusit și că merita să meargă pe contrasens. Problema cea mai gravă aici este că mașina pe care o conduc este România.

În traducere, ei par să mizeze pe faptul că situația va fi atât de gravă în următoarele săptămâni, încât ceilalți se vor feri din calea lor sau nu-i vor lăsa să îngroape țara, dându-le guvernarea cu un guvern plin, chiar și minoritar.

Ce visează marii gânditori ai PNL? Ori USR-PLUS va accepta să intre în guvern alături de F. Cîțu doar pentru că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline, ori USR-PLUS va vota un guvern minoritar PNL de dragul unei aparente administrări a țării pe vremuri de criză, ori PSD va da voturile unui PNL minoritar la Palatul Victoria pentru a-i permite să dea ordonanțe ca să trecem prin pandemie și facturile la curent și gaz. 

Mizează pe faptul că le va ieși manevra din timpul pandemiei, când politicienii au votat pe repede înainte un guvern PNL doar pentru că nu exista o altă soluție imediată. Îl auzeam ieri pe F. Cîțu că spunea că PNL va începe consultările cu toate partidele responsabile pentru formarea unui guvern în jurul PNL. Nu excludea USR (până de curând, chiar și azi, catalogați ca iresponsabili), nu-i excludea nici pe cei de la PSD (până zilele acestea iresponsabili, populiști, demagogi, hoți, corupți, socialiști etc). Chiar și această inconstanță manifestată la 2 minute diferență în același discurs - cu USR-PLUS trimis să facă majoritate cu PSD-AUR și apoi chemat la responsabilitate - arată sincope de logică politică.

În toată această poveste se sacrifică totul - de la PNRR, la reforme, școală, spitale, vieți omenești, pandemie etc. Evident, pentru români și România, desigur, că așa ne asigură toți.

Faceți o mică documentare, luați țară cu țară în Europa și vedeți câte sunt conduse de alianțe. La ei cum se poate, iar la noi se înjură toată ziua peste tot și nu sunt în stare să guverneze nici un an legat?

Să nu uităm că PNL are o problemă gravă de rezolvat intern, care scapă din vedere din cauza vacarmului și fumului de la atâtea incendii politice: până la formarea unui guvern împreună cu USR-PLUS, cu PSD sau minoritar, partidul liberal este scindat, F. Cîțu nu are toate voturile liberalilor în Parlament (despre modul în care L.Orban alege să rupă partidul , despre agățarea sa de funcții/ poziții- e de discutat cu alte ocazii, în orice caz).

Liderii politici din fruntea țării par șefii unor niște hoarde de băieți fără cumpătare, lipsiți de orice tip de empatie și inteligență emoțională/ relațională/ socială și politică. Au atitudinea unor capi de gașcă de cartier care-și dispută teritoriile cu alte grupări. 

Într-un exercițiu de imaginație absurd, dar înspăimântător, imaginați-vă că L. Orban, F. Cîțu, R. Bogdan, D. Vâlceanu, F. Roman, A. Gorghiu (PNL) sau L.I. Moșteanu, D. Barna, V. Voiculescu, M. Ciolacu, G.Firea ar fi înarmați. La cum se comportă, la cum se folosesc de atacuri smintite, fără limite, nu poți să nu te întrebi dacă nu ar fi în stare să stârnească vreun război civil în România, doar ca să ajungă sau să rămână la putere.

Efectele actualei crize asupra carierei președintelui K. Iohannis vor fi de neimaginat pentru el, pentru că a promis stabilitate (la care trebuia să vegheze, nu să-i alimenteze probleme) și avem astăzi, după nici măcar un an de guvernare, una dintre cele mai grave crize guvernamentale, suprapuse cu pandemia, inflația, facturile, momentele cruciale PNRR și așa mai departe. Șeful statului riscă să-i piardă și pe cei mai înfocați fani din cauză că nu mediază urgent pentru a găsi soluții. 

Ca să nu mai vorbim despre imaginea externă, la care președintele ține foarte mult. Văzut ca un om echilibrat, dar care a reușit să se opună deraierii României sub PSD-ul lui Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis începe să fie întrebat de partenerii externi ce se întâmplă aici, dacă mai are situația sub control sau dacă țara riscă să fie una problemă în regiune, din cauza instabilității politice.

O ultimă idee - nu aș vota la funcția de președinte al statului candidați din categoria F. Cîțu sau R. Bogdan și alții ca ei pentru că mă îngrozește gândul că le-aș oferi cu mâna mea mai multe butoane pe care să apese fără să gândească înainte și fără să le pese de consecințe. 

Cum ar răspunde ei unui eventual potențial conflict armat la una dintre granițe? Ar exclude din prima orice instrument și canal diplomatic, i-ar înjura de mamă pe vecini și ar trimite direct 3-4 MIG-uri ca să atace dușmanul, postând pe Facebook că-i vom bate big time?! Ok... și... apoi? Când toate avioanele se vor fi prăbușit din cauza unor defecțiuni tehnice până să ajungă la destinație sau vor fi fost doborâte în primele 3 minute - care ar fi strategia următoare? Cum am ieși din situație? Cum ar opri invazia iminentă? Făcând apel la responsabilitate? La televizor și pe Facebook?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corect articol,
    Pericolul ca demagogia să fie ridicată la rang de virtute crește în raport direct cu influența nimicitoare a mediei aservite Puterii dintotdeauna. Este un fel de ”kamikaze”, dar pe ”invers”... Sacrificăm țara pentru a câștiga o persoană.
    E duminică. E ziua în care USRPLUS își formează echipa guvernamentală, cea care va (ar) avea sarcina de a convinge românii că merită să formeze viitorul guvern. Doar că dreptul de a guverna România este oferit de Parlament, știți, locul acela unde trăiesc politrucii din PNL & PSD & AUR & UDMR, etc...
    Oare ce am păcătuit, să avem o clasă politică mustind de mizerie morală și demagogie ieftină? Nevoile reale ale cetățenilor care i-au votat, nu mai contează ?
    • Like 1
  • Inadecvarea lui Florin Catu ca premier de coalitie s-a vazut din primele momente ,dar in loc ca publicul si mai ales jurnalistii sa ia atitudine , i s-a suflat in panze pana in acest moment. Eu care am votat PNL de cand ma stiu , nu am fost scos din USR-ist pe pagina asta de comentarii de catre oameni carora le respect opinia. Acum bineinteles toata sleahta adoratoare de Catu a intors armele in stilul bine cunoscut romanesc , vezi 23 August 1944 . Diferenta dintre acum si Aprilie cand Catu manifesta aceleasi simptome, este de 6 luni si mii de morti nevinovati .
    Gasca asta de infractori si impostori politici aciuiti in fruntea PNL, au aratat aceleasi practici ca si PSD : mita , manipulare si minciuna cat cuprinde.
    Performantele Alinei Gorghiu le cunoastem , este artizanul succesului PSD/Dragnea , pe Rares Bogdan si amicitiile lui dubioase le cunoastem , pe traseistul Dan Valceanu il cunoastem , pe excrocul Flutur il cunoastem de pe vremea Udrea/Basescu , deci cam la ce ne asteptam cu vectorii astia de decizie ?
    Ce e diferit intre echipa asta si Ciolacu , Simonis , Grindeanu samd...?
    Daca stau sa ma gandesc constat cu amaraciune , ca i-as prefera de Rafila si Dancu lui Valceanu si Gorghiu...

    Cum sa fii tu Florin Catu atat de nepriceput sa te bazezi pe astia , pe sfatul lor ?
    Eu cred ca Florin Catu ar fi avut parteneri mult mai de nadejde in USR+ decat in personajele astea galagioase si dubioase.

    PNL are totusi oameni de valoare , ma uitam zilele trecute la Valeriu Stoica . Un om foarte valoros la care s-a renuntat pentru alde Gorghiu... Chiar si Boc ratacit prin echipa asta castigatoare poate veni cu alt discurs si comportament politic.

    Hai sa presupunem ca PNL va veni cu un impostor gen Valceanu sau Bode ca si propunere de nou premier . Cu ce va fi asta diferit de Dragnea si premierii lui de paie ?

    Deci parerea mea este ca Catu trebuie lasat sa-si duca mandatul minoritar cu sprijinul PSD si PNL trebuie sa culeaga ce a semanat.

    In conditiile actuale cu PNL controlat de gasca asta de impostori , refacerea coalitiei nu va aduce nimic bun , doar daca premierul numit de PNL va fi un personaj puternic si nemanipulabil de aceasta gasca de aventurieri. Cam complicat...
    • Like 2
  • Am citit cu atenție, ce a scris dl. Livadaru, sunt de acord cu aproape tot ce a scris. Nu sunt de acord, că avem de a face la PNL cu niște ”hoarde de băieți”.
    Ce avem la PNL este o structură mafiotă, parazitară, al cărui singur scop este imbogățirea personală, pe seama continuării jefuirii țării.
    Lupta pentru acapararea controlului acestei rețele mafiote pe care ați văzut-o la PNL o găsiți în toate filmele despre mafie, americane sau itlienești. Singurul lucru, pe care nu l-au făcut, este că nu și-au trimis reciproc echipele de asasini. Dar nu mai e mult până acolo.
    Vă mai amintiți filmul cu Al Pacino, în care acesta trage cu mitralierea în tot ce este în jurul său, revedeți-l și veți constata că acel comportament al personajului din film se suprapune perfect peste modul de comportare a lui Cîțu. și al ciracilor lui cu cel al ciracilor lui Cîțu. Nu aș vrea să credeți, că mi-e drag Orban.

    Nu vom ieși niciodată din acest marasm al structurilor de partid mafiote, dacă nu vom restructura complet sistemul politic, pentru a-i sili să lucreze în primul rând pentru țară și apoi pentru ei.
    Trebuie redusă perioada mandatului la maximum doi ani, cu posibilitatea de a fi destituiți înainte de termen, dacă nu își fac datoria. Ar fi o adâncire a democrației și cred că așa vom determina și lumea să vină în număr mare la vot, pentru că va exista posibilitatea de a elimina imediat jigodiile, care colcăe în aproape toate partidele.

    Trebuie mărită pedeapsa pentru angajări cu încălcarea normelor de concurs la 20 de ani de închisoare.

    Trebuie mărită pedeapsa la 20 de ani închisoare pentru corupție, trafic de influență, spalare de bani. Aceste delicte să fie imprescriptibile.

    Pentru perioada actuală, există o oportunitate, îmi dau seama că există o mică probabilitate de realizare a unui guvern Cioloș sprijinit de PSD și AUR pentru o perioadă și obiective determinate.

    Primul obiectiv al celor trei partide românești ar trebui să fie realizarea reorganizării administrativ teritoriale, cu care UDMR nu va fi niciodată de acord. Ei nu urmăresc decât dezbinarea poporului român, din care fac parte și cetățenii țării de naționalitate maghiară.
    • Like 2
    • @ Roman Ruleacov
      "Nu vom ieși niciodată din acest marasm al structurilor de partid mafiote, dacă nu vom restructura complet sistemul politic..." Cine s-o faca? Partidele mafiote sunt la butoane. Partidul care pune in pericol sistemul actual, este atacat "cu toate armele din dotare". Se vede cu ochiul liber...
      • Like 0
  • Le ordonă, nu ii consiliază! Ghici cine....?!
    • Like 0
  • Din păcate, argumentele din articol reflectă ralitatea de astăzi a României. Nu înțeleg de ce nu s-a creat și la noi o clasă politică responsabilă. Ce îi oprește pe oamenii de calitate să se organizeze politic și să acționeze? Recunosc faptul că am impresia că USR este un partid ce ține la principii și la morală. (Poate mă înșel, dar așa mi se pare.) Și totuși, receptivitatea românilor la acest tip de politică este foarte redusă, dovadă procentele obținute la alegeri. Ce ne face să fim refractari la promovarea oamenilor care ne promit corectitudine și ne expun realitatea dură? De ce îi credem pe cei care ne mint că totul va fi frumos? De ce ne lăsăm pe mâna celor care au acționat ani mulți doar în interes personal și de grup? Este adevărat că oamenii au crezut că, votând dreapta, vor vota pentru reforme. Și iarăși întrebarea: Cum a ajuns o mână de aventurieri să acapareze PNL și țara? Unde au fost liberalii de bună-credință? Ce i-a făcut să creadă în Cîțu, Rareș Bogdan, Vâlceanu? O mână de inși ignoră toate semnalele pe care societatea le trimite, afirmând că ne este bine cu ei. Ei știu că mint și noi nu credem ce ne povestesc, dar ies public să ne arate ce bine ne este. Ceva îi convinge că acționează corect. Ce știu ei despre români, iar noi nu știm?
    • Like 3
  • check icon
    Corect, cel mai performant ministru este “talentatul domn Drulă”. Absolut real, el cheltuie 1 miliard euro pe ceva ce face 260 milioane euro. Concret, autostrada A7 ar ajunge cu 1 mld până la Bacău dar el o face doar până la Buzău. Aveți grijă ce vă doriți …
    • Like 0
  • O analiza pertinenta si infricosatoare. Asta-i realitatea pe care o traim. Tara este intesata de dusmani din interior. Pe cine servesc ei?
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult