(Foto: Facebook/Tudorel Toader)
Trei zile a rezistat G.F.M. după ce a ieșit de după gratii mai devreme cu un an, odată cu „mica grațiere” a ministrului Justiției, Tudorel Toader.
După ce a fost eliberat pe 19 octombrie, în data de 22 octombrie, în jurul orei 3, în timp ce se afla pe Calea Moșilor, individul a agresat sexual o femeie în vârstă de 33 de ani, căreia i-a sustras apoi un telefon mobil și suma de 50 de lei.
Bărbatul a fost condamnat în 2008 la 10 ani de închisoare pentru că violase o fetiță de 13 ani, dar a beneficiat de reducerea pedepsei prin Legea recursului compensatoriu.
Bărbatul a fost prins și este în stare de arest preventiv pentru 30 de zile.
„În cursul zilei de 01.11.2017, inculpatul G.F.M. (aflat în stare de reținere) a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 București, propunere care a fost admisă, fiind luată astfel măsura procesuală a arestării preventive față de inculpatul G.F.M. pentru o perioadă de 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.
Pe străzi se plimbă acum 184 de hoți, 135 de tâlhari, 47 de violatori și 33 de criminali
În ziua în care a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu au plecat acasă 529 de deținuți. Numărul i-a „depășit așteptările” ministrului Justiției, Tudorel Toader. Din cei 529 de deţinuţi eliberaţi, 184 au fost condamnaţi pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol şi 33 pentru omor, dintre care şase au fost condamnaţi pentru omor deosebit de grav, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Alți 3.349 de deţinuţi vor fi eliberați în următoarea perioadă, în baza aceleiași legi.
După astfel de măsuri de clemență, de regulă 80 la sută din deținuți se întorc după gratii. „Parșivenia unui asemenea act de clemență în masă este că încurajează deținuții să comită mai multe infracțiuni și că de fapt contribuie la creșterea criminalității. Pentru că deținutul spune OK, statul mi-a dat o dată, dacă o să mă mai plâng o dată de condițiile alea jegoase din penitenciare atunci o să îmi mai dea o dată. Atunci de ce să nu fur, de ce să nu dau în cap, de ce să nu violez?”, declara recent, într-un interviu în Republica.ro, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitrașcu.
După ce a aflat că din pușcării vor ieși circa 4.000 de persoane - între care hoți, violatori, criminali, corupți - ministrul Justiției, Tudorel Toader, își exprima speranța că deținuții liberați să nu se apuce de ce știu ei mai bine: să comită infracțiuni.
„Nu ştiu, vom vedea, sper să nu existe o dinamică să spunem crescândă a ratei criminalităţii”, răspundea în urmă cu mai puțin de două săptămâni ministrul Justiţiei, întrebat de reporteri dacă nu crede că rata infracţionalităţii va creşte, ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu. În schimb, ministrul Justiției a propus despăgubiri de 5-8 euro pe zi pentru foștii deținuți în condiții improprii care nu au mai apucat să beneficieze de legea recursului compensatoriu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
se poate numi si "favorizarea infractorului"
In alta ordine de idei, ai putea merge sa ii explici doamnei violate ca pedepsele sunt cam dure pentru saracul violator si chestiile de moralitate.
Pe DURATA pedepsei infractorul este in IMPOSIBILITATEA de a mai comite infractiuni - benefic pentru restul populatiei.
Reeducarea este un alt subiect nelegat de legea tampitului cu negi pe nas de la justitie.
Daca o mai teoretizam mult ajungem ca in cazul "teroristilor care trag din toate pozitiile" dar nu sunt identificati si pedepsit nici dupa aproape 3 decenii. Raspunderea personala este esentiala pentru a "deparazita" sistemul politic de politicieni ce-si "asuma raspunderea" la TV si continua sa emita legi stupide si sa fure in timp ce "comentatorii" pun in discutie probleme inca nerezolvate nici in tarile avansate ( reeducare, reinserarea in societate ...). Cum i-au reeducat francezii pe musulmanii lor care-i strivesc sub rotile masinilor strigand "Alah e cel mai mare" ? Si la noi coruptia si nesimtirea sunt mari pentru ca noi suntem mici.
Sa traim bine!Noi!Nu ei!