Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un violator eliberat cu „mica grațiere” a lui Toader a rezistat trei zile. Este acuzat că a violat și tâlhărit o femeie în centrul Capitalei

Tudorel Toader - FB

(Foto: Facebook/Tudorel Toader)

Trei zile a rezistat G.F.M. după ce a ieșit de după gratii mai devreme cu un an, odată cu „mica grațiere” a ministrului Justiției, Tudorel Toader. 

După ce a fost eliberat pe 19 octombrie, în data de 22 octombrie, în jurul orei 3, în timp ce se afla pe Calea Moșilor, individul a agresat sexual o femeie în vârstă de 33 de ani, căreia i-a sustras apoi un telefon mobil și suma de 50 de lei.

Bărbatul a fost condamnat în 2008 la 10 ani de închisoare pentru că violase o fetiță de 13 ani, dar a beneficiat de reducerea pedepsei prin Legea recursului compensatoriu.

Bărbatul a fost prins și este în stare de arest preventiv pentru 30 de zile. 

„În cursul zilei de 01.11.2017, inculpatul G.F.M. (aflat în stare de reținere) a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 București, propunere care a fost admisă, fiind luată astfel măsura procesuală a arestării preventive față de inculpatul G.F.M. pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un comunicat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Pe străzi se plimbă acum 184 de hoți, 135 de tâlhari, 47 de violatori și 33 de criminali

În ziua în care a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu au plecat acasă 529 de deținuți. Numărul i-a „depășit așteptările” ministrului Justiției, Tudorel Toader. Din cei 529 de deţinuţi eliberaţi, 184 au fost condamnaţi pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol şi 33 pentru omor, dintre care şase au fost condamnaţi pentru omor deosebit de grav, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Alți 3.349 de deţinuţi vor fi eliberați în următoarea perioadă, în baza aceleiași legi.

După astfel de măsuri de clemență, de regulă 80 la sută din deținuți se întorc după gratii. „Parșivenia unui asemenea act de clemență în masă este că încurajează deținuții să comită mai multe infracțiuni și că de fapt contribuie la creșterea criminalității. Pentru că deținutul spune OK, statul mi-a dat o dată, dacă o să mă mai plâng o dată de condițiile alea jegoase din penitenciare atunci o să îmi mai dea o dată. Atunci de ce să nu fur, de ce să nu dau în cap, de ce să nu violez?”, declara recent, într-un interviu în Republica.ro, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitrașcu.

După ce a aflat că din pușcării vor ieși circa 4.000 de persoane - între care hoți, violatori, criminali, corupți - ministrul Justiției, Tudorel Toader, își exprima speranța că deținuții liberați să nu se apuce de ce știu ei mai bine: să comită infracțiuni.  

„Nu ştiu, vom vedea, sper să nu existe o dinamică să spunem crescândă a ratei criminalităţii”, răspundea în urmă cu mai puțin de două săptămâni ministrul Justiţiei, întrebat de reporteri dacă nu crede că rata infracţionalităţii va creşte, ca urmare a efectelor legii privind recursul compensatoriu. În schimb, ministrul Justiției a propus despăgubiri de 5-8 euro pe zi pentru foștii deținuți în condiții improprii care nu au mai apucat să beneficieze de legea recursului compensatoriu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dobitocul asta nu știe nimic!? Face pe prostul. Este un parșiv ordinar. La fel cu toți borfașii de la psd si alde, care "conduc" azi țara. Toți stiu că fac numai rău, pe termen îndelungat, dar nu le pasa, continuă să profite ca sunt o hoardă superior numerică de paraziti sociali. Singurul lor scop este să-și aservească tot ce se numește justiție in țara asta pentru a scăpa de pedepsele binemeritate pentru toate hoțiile pe care le-au săvârșit. Singura soluție este greva generală până la desființarea acestei guvernări malefice si deferirea membrilor actualului guvern justiției împreună cu iederii celor două partide, psd si alde, împreună cu toți complicii lor. Poate cretinii care au votat cu ei s-or trezi din somnul rațiunii si al propriilor interese meschine.
    • Like 4
  • GabiC check icon
    Adauga-i si pe aia trei de azi, care au injunghiat in casa lor 2 femei- una si insarcinata. ca sa aiba Tudorica, mana mica, o imagine asupra mizeriilor pe care le clocesc pesedeii lui; Mi-ar placea sa-l vad si pe el violat/injunghiat/rapit/batut de unul dintre proaspetii "absolventi" - sa-si poata imagina mai bine grozaviile la care suntem partasi cu toii, fie ca vrem sau nu.
    • Like 3
  • e adevarat ca tot ieseau (dar nu in masa), peste cateva luni sau un an/doi dar nu li se dadea semnalul ca e voie/ e liber la infractiuni;
    se poate numi si "favorizarea infractorului"
    • Like 4
  • check icon
    Sa vedeti distractie in 2018 cand vor iesi si somerii de la privatii "nationali" si "multinationali" din cauza "topaielilor" fiscale psd-iste!!!
    • Like 2
  • Aștept o declarație a lui Tăriceanu cum că Soros a plătit femeia să se plimbe pe stradă taman cînd a trecut pe-acolo 'victima' asta a 'abuzurilor' din pușcării.
    • Like 2
  • Nu vad niciun activist PSD-el sa mai comenteze si articolul asta . Ceva de genu , ce cauta femeia pe strada sau alte chestii ....
    • Like 1
    • @ Adrian Tomescu
      Rucs Rucs check icon
      Nu sunt activist pesedist, mi-ar placea sa cred ca sunt un om echilibrat (dar, na, o spun tot eu). Doar o tema de reflectie: asa cum scrie in articol, detinutul ar fi iesit la termen in 2018. Credeti ca intr-un an se caia/schimba astfel incat sa nu mai comita fapta? Si, alta intrebare: de teama recidivei, e moral ca societatea sa zica: mai bine ii tinem pe toti inchisi pe viata? Asta ar fi cel mai sigur, e clar, pentru noi, cei de afara. Dar Romania, apropo de socialism/comunism e in Evul Mediu, comparativ cu alte state europene, la duritatea pedepselor.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Gion check icon
      Nu cred ca te-ai plange de duritatea pedepsei pentru criminali si violatori daca tu sau familia ta ar fi in cauza. Suntem morali doar cand vine vorba de altii iar duritatea pedepselor se poate evita cu succes daca nu violezi si nu omori pe nimeni. Moral, draga domnule, este sa nu comiti atrocitati din astea. Cum dracu se face ca ne gandim la moralitate doar cand e vorba de condamnati de genul asta?
      In alta ordine de idei, ai putea merge sa ii explici doamnei violate ca pedepsele sunt cam dure pentru saracul violator si chestiile de moralitate.
      • Like 6
    • @
      Gion check icon
      De ce sa il lasam sa faca noi victime? Si daca nu l-a reeducat cum ar fi ideal? Sa il lasam liber ca tot aia e?
      • Like 2
    • @ Gion
      Rucs Rucs check icon
      E complicata situatia asta, cu reevaluarea dupa ce treci prin ceva asa de groaznic. Am insa experienta talharirii: Bucuresti, Vatra luminoasa, ora 14, de un tanar cu cutit care mi-a zis ca e drogat si ma sfatuieste sa nu risc. Nu am riscat, i-am intins telefonul. Sub privirile altor trecatori- nu ii condamn, nu avea sens sa intervina pt un amarat de telefon. Ca femeie, ai timp sa vezi ca Romania nu e cea mai sigura tara, dar as zice ca lumea asta nu e prea prietenoasa cu femeile, in general. Printr-o experienta care era sa se termine foarte urat, am trecut in Paris (asteptam un noctambus, din prostia de a ma zgarci la un taxi). Ideea este ca nu mi se pare intelept sa declansam o psihoza in populatie, cu mesaje de genul: criminalii si violatorii umbla nestingheriti printre noi. Ghici ce: asa este mereu si, as zice, pretutindeni. Detinutii oricum se elibereaza si ajung sa umble la un moment dat printre noi. Ideea ar fi ca ei sa nu aiba ocazia de a se manifesta, gratie unor localitati mai bine pazite de politie si de noi insine. Parca jurnalista violata acum cativa ani, in zona Dorobanti, ii blama si pe trecatorii care nu au intervenit, desi o vazusera plansa, trasa de brat etc. Scuze, nu zic ca am dreptate totala, dar mi se pare ca putem privi si altfel problema.
      • Like 0
    • @ Rucs
      România, mai bine zis actualele autorități, sunt rămași in urmă din punct de vedere al demnității si al dezvoltării intelectuale. Dacă imbecilii din ue sunt "umani" cu borfașii și teroriștii nu înseamnă că si noi trebuie să fim la fel, in cazul in care ni s-ar impune așa ceva. Cum au tupeul ca să spună: " cine sunt ue, bruxelless-ul, ambasadorii unor state " atunci când le critică acțiunile abuzive să o spună si atunci când li se impune ceva spre răul societății românești. Dar actualii "conducători" sunt niste lași, niste hoți, niste dezinteresați pentru binele societății. Doar interesele lor le urmăresc.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Și da, pentru asemenea fapte: tâlhărie, viol, crimă, este foarte "moral" să fie închiși pe viață si puși la muncă obligatorie, pentru a proteja oamenii normali de asemenea specimene. Si dacă vrei să știi eu aș dori să fie eliminați fizic. Americanii, cea mai democratică societate, pot face asta, iar noi nu. De ce? Omoram zilnic in spitale amărâți care nu au bani pentru mită prin nepăsarea cadrelor sanitare care nu raspund niciodata pentru mapraxis. De ce nu am putea-o face și cu pleava societății?
      • Like 2
    • @
      Cred că glumești atunci când spui "duritatea pedepsei".
      • Like 0
    • @
      dalex check icon
      Problema este DURATA pedepsei nu DURITATEA.
      Pe DURATA pedepsei infractorul este in IMPOSIBILITATEA de a mai comite infractiuni - benefic pentru restul populatiei.
      Reeducarea este un alt subiect nelegat de legea tampitului cu negi pe nas de la justitie.
      • Like 1
    • @
      Nu ar stopa fenomenul,dar l-ar reduce semnificativ. Nimic nu oprește perpetuarea dementei, dar o ține la un "procent" mai mic. Multi indivizi nu stiu decât de frică.
      • Like 1
    • @
      dalex check icon
      Sa revenim la "cestiune stimabile" - discutia era despre o lege sustinuta de un ministru PSD-ist, numit Tudose, care a dus la eliberarea anticipata a unor infractori. Nu se poate discuta la general cand efectele sunt produse de un anumit ministru si sunt masurabile, in timp ce modul de "asumare" a raspunderii nu este clar. Decat sa producem mai multa ceata cu discutii generalizatoare si sterile, mai bine sa cerem ca vinovatul sa fie penalizat.
      Daca o mai teoretizam mult ajungem ca in cazul "teroristilor care trag din toate pozitiile" dar nu sunt identificati si pedepsit nici dupa aproape 3 decenii. Raspunderea personala este esentiala pentru a "deparazita" sistemul politic de politicieni ce-si "asuma raspunderea" la TV si continua sa emita legi stupide si sa fure in timp ce "comentatorii" pun in discutie probleme inca nerezolvate nici in tarile avansate ( reeducare, reinserarea in societate ...). Cum i-au reeducat francezii pe musulmanii lor care-i strivesc sub rotile masinilor strigand "Alah e cel mai mare" ? Si la noi coruptia si nesimtirea sunt mari pentru ca noi suntem mici.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Victor66 check icon
      Măcar nu ar fi încurajat indirect infracțiunea arătându-i criminalului că este ok să încalci legea, pentru că oricând poți să fii grațiat.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Victor66 check icon
      Unde fac americanii așa ceva? Nici măcar în Texas nu ești omorât de stat pentru tâlhărie.
      • Like 0
  • Tudor A check icon
    In iasi, de asemenea un viol facilitat de aceasta coalitie anti-romania (puscarias eliberat de curand a violat o tanara fata). Paziti-va femeile, fetele, copilele in aceste zile naprastice ale violului si furtului. Situatia este macabra...
    • Like 0
  • check icon
    Pacat ca ilustrul vorbitor nu s-a intalnit bot in bot cu respectivul violator in 22 octombrie...sa mai vina constantini si altii sa apere masurile ce fac din aratarea asta "cel mai bun ministru al justitiei" si sa-i explice victimei ca e doar...victima colaterala a progresului din justitie.Care progres...nu se stie din moment ce "alta intrebare" se ocupa acum de castrarea legilor justitiei.Cum sa dai doctorat in "balti"?Acolo dai cel mult la peste...dragnea stie.
    Sa traim bine!Noi!Nu ei!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult