Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Urmările Supermarței: Hillary Clinton este la un pas de stabilirea unei premiere istorice

Hillary Clinton, în timpul dezbaterii democrate, organizate de CNN la Las Vegas

Hillary Clinton este la un pas de stabilirea unei premiere istorice: prima femeie nominalizată pentru postul de preşedinte american. Cu alegerile câştigate în unsprezece state şi cu un număr total de delegaţi de 1.121, doamna Clinton s-a apropiat foarte mult de victorie. Teoretic, Bernie Sanders are încă o şansă, dar asta cere o performanţă fără precedent: să câştige cei 1.904 de delegaţi de care mai are nevoie pentru a fi nominalizat în următoarele trei luni. El are în prezent numai 479 de delegaţi şi minimul de care e nevoie pentru nominalizarea unui candidat democrat este de 2.383. Şi totuşi Bernie nu se retrage din cursă.

Are două motive să o facă: primul este că el continuă să primească donaţii de la susţinători şi are suficiente fonduri, al doilea este că aşteptarea poate produce un deznodământ neaşteptat, dacă problemele legale ale doamnei Clinton se agravează.

Strategii echipei Clinton încep să se preocupe de selectarea unui candidat la vicepreşidenţie. Pe lista scurtă sunt senatoarea statului Massachussetts Elizabeth Warren, senatorul Sherrod Brown din Ohio, Julian Castro, secretarul departamentului de locuinţe şi dezvoltare urbană, secretarul departamentului muncii Tom Perez şi Cory Booker, fost primar al oraşului Newark şi senator junior.

Află mai mult:

„Opriți-l pe Trump!” Război total în tabăra republicană, în timp ce Hillary Clinton este practic nominalizată

Atacurile din campania electorală se intensifică. Este Hillary într-o stare de sănătate bună?

Cu un Sanders „prea socialist”, doi candidați „fantomă” se pregătesc pentru situația în care Hillary Clinton devine nenominalizabilă

Cu ultimele rezultate, se poate presupune că membrii FBI care investighează afacerea e-mail-urilor şi a server-ului ilegal folosit de Hillary Clinton se gândesc de mai multe ori până unde pot merge cu ancheta şi dacă este o idee bună, sau nu, să pună sub acuzare un potenţial preşedinte.

La republicani, Supermarţea a fost câştigată clar de Trump, învingător în şapte state. El a fost urmat de Cruz cu trei state, între care Texasul şi Marco Rubio cu un stat. După alocarea delegaţilor la alegerile din ziua de marţi 1 martie, Trump avea 329 de delegaţi, Cruz 231, Rubio 110 şi Kasich 25. Victoria lui Donald Trump a fost mare, dar nu zdrobitoare. Analiştii afirmă că, dacă la alegerile de Supermarţi, Trump ar fi câştigat peste 300 de delegaţi, el ar fi devenit de neoprit. Dar Trump a câştigat în acea zi numai 285 de delegaţi, aşa că vom asista la continuarea competiţiei. Pe 5 martie, Cruz a câştigat statele Kansas şi Maine, în timp ce Trump a ieşit învingător în Kentucky şi Louisiana. Marco Rubio nu a câştigat în niciun stat şi viitorul campaniei lui devine incert, spre disperarea conducerii partidului republican. Fără o victorie în Florida, care nu poate fi pronosticată după sondajele prezente, Rubio va trebui să se retragă după 15 martie. Ca urmare a ultimelor alegeri, clasamentul delegaţilor a devenit: Trump 378, Cruz 295, Rubio 123 şi Kasich 34.

Între 1-15 martie sunt programate nouă preliminarii republicane, toate bazate pe repartizarea delegaţilor conform proporţiei voturilor. Începând cu 15 martie, alocarea delegaţilor republicani se va face pe sistemul câştigătorul-ia-toţi delegaţii, moment în care cel care conduce poate deveni, intr-adevăr, de neoprit. Între statele programate pentru alegeri republicane preliminare în ziua de 15 martie sunt Florida (99 de delegaţi), Illinois (69), North Carolina (72) şi Ohio (66).

A doua zi după Supermarţi, Ben Carson a anunţat retragerea sa din campania electorală, fără să se declare în favoarea vreunuia dintre candidaţii rămaşi în competiţie. Doctorul Carson a început campania foarte bine, a ajuns repede în primul pluton, după care a dezamăgit prin mai multe gafe care au demonstrat mari lacune de cunoaştere şi înţelegere a istoriei şi politicii.

Situaţia creată prin dominarea lui Trump a dus la intensificarea atacurilor între delegaţi, mai ales a celor declanşate de Marco Rubio împotriva lui Trump şi mai puţin de Ted Cruz contra aceluiaşi. John Kasich, un om cu mare experienţă politică, a rămas decent, controlat în afirmaţii şi politicos, contrastând cu primii trei clasaţi, care s-au încăierat furios. La ultimele două dezbateri republicane, tonul atacurilor şi al raspunsurilor a fost de un nivel jos, uneori chiar vulgar. Încolţit de atacatori, Trump a răspuns de multe ori greşit, s-a lăsat antrenat în atacuri la persoană şi nu a arătat multă stăpânire de sine.

La rândul ei, conducerea partidului republican a arătat nervozitate şi panică şi a procedat într-un mod foarte nedemocratic, lansând atacuri televizate împotriva lui Trump, prin discursurile lui Mitt Romney şi ale senatorului John McCain. Cu aceasta, pactul de loialitate semnat între Trump şi partid, pact care a fost cerut insistent de către liderii partidului, care se temeau de posibilitatea ca Trump să ia calea unui candidat independent, a fost călcat chiar de către cei care l-au iniţiat.

Situaţia creată devine defavorabilă pentru republicani, descurajează alegătorii lor şi creează avantaje pentru contracandidata Clinton.

Doctrina Trump

Până în prezent, Donald Trump s-a bucurat de un mare succes la alegători din diferite regiuni ale ţării. În plus, el a adus noi alegători în tabăra republicană, mulţi dintre ei aparţinând clasei de mijloc. Platforma electorală a lui Trump nu a fost ideologică şi nu s-a plasat într-un anumit segment al spectrului politic. El nu apare nici ca un conservator tipic, nici ca un liberal, nici ca un politician de centru.

Nefiind politician de profesie, Trump a avut libertatea să-şi croiască un profil electoral bazat pe teme, nu pe poziţionări pe harta politică şi mai ales nu pe asociaţii de grupare politică.

Cea mai importantă opţiune pe care a făcut-o Donald Trump a fost să sublinieze marea insatisfacţie a alegătorilor republicani față de politicienii aleşi de ei. Apoi, Trump s-a definit ca un patriot naţionalist, ca un populist şi ca un adversar al globalismului economic, dornic să reinstituie protecţionismul în care el vede calea refacerii prosperităţii americane. Este drept că globalismul a menţinut preţuri scăzute la multe produse, dar el a spoliat naţiunea americană de slujbe şi a sărăcit clasa de mijloc. După Trump, partenerii Americii au profitat mai mult de transferurile de întreprinderi decât cetăţenii americani.

Celelalte teme prioritare ale lui Trump sunt combaterea imigraţiei ilegale, refacerea puterii militare a Statelor Unite, reforma fiscală, reforma sistemului de asigurări medicale şi schimbarea politicii externe. Toate acestea au avut un efect major asupra alegătorilor, de unde prezenţa masivă la mitingurile electorale, marele număr de voluntari şi succesul electoral de până acum. Pentru mulţi, Trump vorbeşte ce ei vor să audă. Publicul este conștient de slăbiciunile și imperfecțiunile mesagerului, dar aprobă și susține mesajul lui.

Dar se pare că asistăm la o atenuare a ritmului în care Trump a mers până acum. Criticat din toate părţile şi confruntat cu un adversar din ce în ce mai ameninţător în persoana senatorului Ted Cruz, Trump nu vine cu elemente noi ale discursului electoral, ci repetă fraze cu care lumea s-a obişnuit deja şi care şi-au pierdut noutatea. Şi în plus, răspunde neinspirat la critici şi atacuri şi dezvăluie o personalitate neatractivă când se angajează în dispute puţin controlate, insultătoare şi neprezidenţiale.

Prezența la vot a republicanilor : +60 la sută, a democraților: – 30 la sută față de 2012

Sunt mai multe lucruri care deosebesc actualele alegeri prezidenţiale de campaniile precedente. Între ele este şi gradul de participare al alegătorilor. La alegerile preliminare care s-au ţinut până în prezent, prezenţa la vot a republicanilor a fost cu 60% mai mare şi cea a democraţilor cu 30% mai redusă decât în 2012.

O altă deosebire este conflictul dintre partidul republican şi primul clasat dintre candidaţii lui. S-a depăşit de mult faza de contraziceri și s-a ajuns la o fază de atacuri directe şi încercări de desfiinţare. Cei doi mari pierzători de până acum sunt prestigiul partidului republican şi senatorul Marco Rubio, al cărui viitor imediat apare mai mult decât incert.

Oricare ar fi candidatul republican care va ajunge să obţină nominalizarea, în anii următori partidul republican va avea de luptat cu existenţa a două grupări, una a conservatorilor incapabili să accepte o reformare a modului lor de a conduce partidul, cealaltă a republicanilor moderaţi şi a nou veniţilor, cei mai mulţi susţinători ai lui Donald Trump şi critici faţă de membrii congresului şi liderii lor. O scindare adevărată pare din ce în ce mai posibilă şi – dacă aceasta nu se va produce – partidul va avea de trăit în anii viitori o viaţă slăbită de diferenţele de opinie şi ostilitatea dintre cele două fracţiuni.

În fine, cele două insuccese consecutive ale conducerii partidului republican, prin performanţa slabă a celor doi pe care a mizat, Jeb Bush şi Marco Rubio, nu le lasă altă alegere pentru a-l opri pe Trump decât manevrarea preliminariilor astfel ca el să nu obţină numărul de delgaţi care să-l confirme şi să se ajungă la o convenţie naţională negociată, cu mai multe tururi de scrutin şi cu regruparea delegaţilor.

Cu tot numărul crescut de alegători, partidul republican este prins într-o situaţie nefavorabilă, de care este în bună parte responsabil şi care creează mari probleme pentru cel pe care-l vor desemna, până la urmă, ca alesul lor.

Citește în continuare:

Cum se alege cel mai puternic om al planetei

Unul dintre acești șase oameni va fi viitorul președinte al SUA, în locul lui Obama. Caracterul va decide cine

Cristian Tudor Popescu despre Bernie Sanders: „L-aș vota mâine, chiar dacă știu cât îi e de greu să se lupte cu hoașca Udrea de Washington”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și acest comentator numără superdelegații de partea lui Clinton. Dar cum spunea cineva, astea nu sunt alegeri, ci doar un test de IQ pentru poporul american. Rezultatele preliminare nu sunt promițătoare.
    • Like 0
  • Dragos check icon
    Ce dilema pentru bietul alegator american...Sa ai de ales intre un descreierat si o tradatoare...
    • Like 1
    • @ Dragos
      check icon
      - s-a intamplat si la noi (chiar de doua ori- Mai tii minte cum a fost "ales" Iliescu" la confruntarea cu Vadim ? Dar "plampandul' nostru Iohannis?
      • Like 0
  • check icon
    Foarte amuzant, pentru ca desi cei din conducerea GOP il urasc cu pasiune pe Trump, il urasc si mai mult pe Cruz. Ba e si mai rau. In 2012, chiar inainte de conventie, RNC a schimbat cerintele pentru a participa la conventie ca si candidat de la pluralitate in 5 state la majoritate in 8 state. Scopul a fost unul singur, acela de a-l elimina pe Ron Paul. Conform noii reguli, nici unul dintre candidatii ramasi nu are in acest moment dreptul de a participa la conventie. Ba mai mult, singurul care are sanse sa castige state cu peste 50% e Trump. Interesant de vazut, vor schimba din nou regulile in mijlocul competitiei ca sa-i bage pe Rubio, Kasich si Cruz la conventie sau va fi Trump singurul candidat? S-ar putea sa creeze o revolta daca schimba iar regulile si Trump pierde. Eu nu pot decat sa simt o usoara satisfactie ca au ajuns in aceasta situatie dupa ce i-au facut lui Paul in 2012.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Hm, iarasi o analiza superficiala la democrati. Pai daca Sanders nu are nicio sansa cum de a castigat in weekendul asta 3/4 state?? :)) Iarasi o groaza de cifre la republicani, nimic la democrati. Pai hai sa spunem ca daca scoti superdelegatii din discutie, diferenta dintre Clinton si Sanders este in momentul asta de 195 de delegati!!! Mai pare asa de mare?? Diseara in Michigan se lupta pt 135 de delegati, pe 15 martie sunt Ohio, Florida, North Carolina, Illinois, Florida, Missouri... vreo 700 de delegati. Ca sa nu mai spun ca inca nu au fost alegeri in alte multe state, in mod special California care are doar ea 500. Si totusi toata lumea arata doar numerele totale, cu superdelegati care nu o sa aiba tupeu sa intoarca votul popular... poate poate lumea se convinge ca Sanders nu are sanse. Bine, acum discut de mass-media americana, nu de articolul asta, ca doar nu votam noi :)). Oricum, pe cifre, cursa e departe de a fi decisa, foarte departe... practic, Clinton o sa castige, pt ca se descurca excelent in dezbateri.
    • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      Chiar daca Sanders a castigat cateva state in acest weekend, a castigat la distanta mica, 53/47 etc. Din moment ce delegatii se impart proportional, nu a castigat decat cativa delegati in plus. In Florida Clinton conduce pe Sanders cu 24% in sondaje. In NC cu 10% . In Illinois cu 15%. Si in California HiIlary conduce in sondaje. E game over pentru Sanders, doar daca FBI o pune sub acuzare se mai poate intampla ceva. Sigur ca matematic mai sunt sperante, dar e speranta porcului la taiere.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Pai asta am zis si eu, bazandu-ma pe sondaje, ca e favorita. Asta nu inseamna ca lucrurile sunt chiar asa de clare cum le spui tu. De fapt in Oklahoma a avut 57-43, in Kansas 68-32 (iar aici Clinton conducea cu 10% in sondaje), iar in Maine 65-35 .... sunt de fapt victorii uriase, dar in state mici cu caucus-uri, deci nu foarte relevante. La fel, nu stiu cat de relevanta e Florida, plina de cubanezi alergici la cuvantul socialism :)) Statele din Midwest sunt esentiale... de-asta Michigan e un indicator foarte bun. Clinton conduce in sondaje cu 15-20% ... sa vedem ce iese astazi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult