Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Urmează o fază intensă a războiului din Ucraina, iar Rusia va scoate din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de la Lenin încoace

Soldați ucraineni

Foto: Sergey Shestak/ AFP/ Profimedia

Să fim conștienți că urmează o fază foarte acută a războiului din Ucraina. Toată lumea se uită la ofensiva ucraineană, atât cei care îi sprijinim cât și rușii. Nu știu dacă această ofensivă va fi determinantă în soarta războiului, dar va fi cu siguranță un punct important de inflexiune. Mă aștept ca Rusia să scoată din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de Lenin încoace. 

Războaiele lungi și de uzură sunt câștigate sau pierdute de capacitatea logistică și economică a combatanților. Rusia nu poate câștiga un război de agresiune cu o țară care este proptită de forța economică a Occidentului decât dacă reușește să ne dezangajeze din acest conflict. În dimensiune temporală Rusia are mai mult timp decât Ucraina, să nu ne amăgim. Pentru vecinii noștri este important să obțină victorii decisive pentru a obține sprijin suplimentar și pentru a forța politic mâna Rusiei.

Moscova ne va bombarda cu discursul ei perfid pe toate părțile. Va sprijini voci anti-occidentale, pe propovăduitorii inexistentei neutralități, va amplifica orice greșeală ucraineană și se va juca cu frica noastră (justificată) de utilizarea armelor nucleare sau de extindere a conflictului. Trebuie să fim conștienți de asta și cât se poate de pregătiți. Realitatea este că singurul mod în care Ucraina își poate câștiga libertatea este pe câmpul de luptă. Sancțiunile economice au pe termen lung un rol important de slăbire a Rusiei și de decuplare a ei de lumea occidentală, dar singurele chestii care contează acum sunt sacrificiile ucrainenilor, armele și banii. Din păcate sacrificiile sunt și vor fi imense.

Luptând pentru libertatea lor, ucrainenii o apără și pe a noastră. E bine să nu uităm acest lucru în torentul de dezinformare pe care Moscova îl va dezlănțui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult