Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Urmează o fază intensă a războiului din Ucraina, iar Rusia va scoate din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de la Lenin încoace

Soldați ucraineni

Foto: Sergey Shestak/ AFP/ Profimedia

Să fim conștienți că urmează o fază foarte acută a războiului din Ucraina. Toată lumea se uită la ofensiva ucraineană, atât cei care îi sprijinim cât și rușii. Nu știu dacă această ofensivă va fi determinantă în soarta războiului, dar va fi cu siguranță un punct important de inflexiune. Mă aștept ca Rusia să scoată din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de Lenin încoace. 

Războaiele lungi și de uzură sunt câștigate sau pierdute de capacitatea logistică și economică a combatanților. Rusia nu poate câștiga un război de agresiune cu o țară care este proptită de forța economică a Occidentului decât dacă reușește să ne dezangajeze din acest conflict. În dimensiune temporală Rusia are mai mult timp decât Ucraina, să nu ne amăgim. Pentru vecinii noștri este important să obțină victorii decisive pentru a obține sprijin suplimentar și pentru a forța politic mâna Rusiei.

Moscova ne va bombarda cu discursul ei perfid pe toate părțile. Va sprijini voci anti-occidentale, pe propovăduitorii inexistentei neutralități, va amplifica orice greșeală ucraineană și se va juca cu frica noastră (justificată) de utilizarea armelor nucleare sau de extindere a conflictului. Trebuie să fim conștienți de asta și cât se poate de pregătiți. Realitatea este că singurul mod în care Ucraina își poate câștiga libertatea este pe câmpul de luptă. Sancțiunile economice au pe termen lung un rol important de slăbire a Rusiei și de decuplare a ei de lumea occidentală, dar singurele chestii care contează acum sunt sacrificiile ucrainenilor, armele și banii. Din păcate sacrificiile sunt și vor fi imense.

Luptând pentru libertatea lor, ucrainenii o apără și pe a noastră. E bine să nu uităm acest lucru în torentul de dezinformare pe care Moscova îl va dezlănțui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult