Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Urmează o fază intensă a războiului din Ucraina, iar Rusia va scoate din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de la Lenin încoace

Soldați ucraineni

Foto: Sergey Shestak/ AFP/ Profimedia

Să fim conștienți că urmează o fază foarte acută a războiului din Ucraina. Toată lumea se uită la ofensiva ucraineană, atât cei care îi sprijinim cât și rușii. Nu știu dacă această ofensivă va fi determinantă în soarta războiului, dar va fi cu siguranță un punct important de inflexiune. Mă aștept ca Rusia să scoată din arsenal toate armele dezinformării și ale fricii pe care le-a perfecționat de Lenin încoace. 

Războaiele lungi și de uzură sunt câștigate sau pierdute de capacitatea logistică și economică a combatanților. Rusia nu poate câștiga un război de agresiune cu o țară care este proptită de forța economică a Occidentului decât dacă reușește să ne dezangajeze din acest conflict. În dimensiune temporală Rusia are mai mult timp decât Ucraina, să nu ne amăgim. Pentru vecinii noștri este important să obțină victorii decisive pentru a obține sprijin suplimentar și pentru a forța politic mâna Rusiei.

Moscova ne va bombarda cu discursul ei perfid pe toate părțile. Va sprijini voci anti-occidentale, pe propovăduitorii inexistentei neutralități, va amplifica orice greșeală ucraineană și se va juca cu frica noastră (justificată) de utilizarea armelor nucleare sau de extindere a conflictului. Trebuie să fim conștienți de asta și cât se poate de pregătiți. Realitatea este că singurul mod în care Ucraina își poate câștiga libertatea este pe câmpul de luptă. Sancțiunile economice au pe termen lung un rol important de slăbire a Rusiei și de decuplare a ei de lumea occidentală, dar singurele chestii care contează acum sunt sacrificiile ucrainenilor, armele și banii. Din păcate sacrificiile sunt și vor fi imense.

Luptând pentru libertatea lor, ucrainenii o apără și pe a noastră. E bine să nu uităm acest lucru în torentul de dezinformare pe care Moscova îl va dezlănțui.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult