Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ursula von der Leyen propune interzicerea totală a importului de petrol rusesc în UE. „Putin trebuie să plătească un preț mare”

Ursula von der Leyen - Getty

Foto: Getty Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus interzicerea totală a importului de petrol rusesc în Uniunea Europeană, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. „Putin trebuie să plătească un preț mare”, a spus ea în timpul unui discurs în Parlamentul European.

Potrivit propunerii sale, importurile de țiței din Rusia vor fi interzise în termen de șase luni, în timp ce importurile de produse rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, relatează The Guardian.

„Să fim clari: nu va fi ușor”, a subliniat Ursula Von der Leyen.. „Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transportat maritim și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat ea. 

Petrolul rusesc reprezintă 25% din volumul importurilor din UE și este o sursă majoră de venituri pentru Kremlin. Dar nivelul  de dependență al fiecărui stat variază. Astfel, Slovacia și Ungaria au cerut să beneficieze de scutiri de la interdicția propusă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cine sufera la sfarsit ? Rusia sau Europa? Rusia poate traii si fara banii europeni , dar europenii pot traii fara resurse prime? Europa ii industrializata , dar are nevoie de materii , astfel se ineaca . Europa fiind in primul rand o putere economica , si in nici un caz putere militara. De ce te-ai impusca singur in picior?
    • Like 0
  • Aceasta doamna e putin rupta de realitate. Mai vorbim spre iarna ce si cum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult