Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ursula von der Leyen propune interzicerea totală a importului de petrol rusesc în UE. „Putin trebuie să plătească un preț mare”

Ursula von der Leyen - Getty

Foto: Getty Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus interzicerea totală a importului de petrol rusesc în Uniunea Europeană, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. „Putin trebuie să plătească un preț mare”, a spus ea în timpul unui discurs în Parlamentul European.

Potrivit propunerii sale, importurile de țiței din Rusia vor fi interzise în termen de șase luni, în timp ce importurile de produse rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, relatează The Guardian.

„Să fim clari: nu va fi ușor”, a subliniat Ursula Von der Leyen.. „Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transportat maritim și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat ea. 

Petrolul rusesc reprezintă 25% din volumul importurilor din UE și este o sursă majoră de venituri pentru Kremlin. Dar nivelul  de dependență al fiecărui stat variază. Astfel, Slovacia și Ungaria au cerut să beneficieze de scutiri de la interdicția propusă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cine sufera la sfarsit ? Rusia sau Europa? Rusia poate traii si fara banii europeni , dar europenii pot traii fara resurse prime? Europa ii industrializata , dar are nevoie de materii , astfel se ineaca . Europa fiind in primul rand o putere economica , si in nici un caz putere militara. De ce te-ai impusca singur in picior?
    • Like 0
  • Aceasta doamna e putin rupta de realitate. Mai vorbim spre iarna ce si cum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult