Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ursula von der Leyen propune interzicerea totală a importului de petrol rusesc în UE. „Putin trebuie să plătească un preț mare”

Ursula von der Leyen - Getty

Foto: Getty Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus interzicerea totală a importului de petrol rusesc în Uniunea Europeană, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. „Putin trebuie să plătească un preț mare”, a spus ea în timpul unui discurs în Parlamentul European.

Potrivit propunerii sale, importurile de țiței din Rusia vor fi interzise în termen de șase luni, în timp ce importurile de produse rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, relatează The Guardian.

„Să fim clari: nu va fi ușor”, a subliniat Ursula Von der Leyen.. „Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transportat maritim și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat ea. 

Petrolul rusesc reprezintă 25% din volumul importurilor din UE și este o sursă majoră de venituri pentru Kremlin. Dar nivelul  de dependență al fiecărui stat variază. Astfel, Slovacia și Ungaria au cerut să beneficieze de scutiri de la interdicția propusă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cine sufera la sfarsit ? Rusia sau Europa? Rusia poate traii si fara banii europeni , dar europenii pot traii fara resurse prime? Europa ii industrializata , dar are nevoie de materii , astfel se ineaca . Europa fiind in primul rand o putere economica , si in nici un caz putere militara. De ce te-ai impusca singur in picior?
    • Like 0
  • Aceasta doamna e putin rupta de realitate. Mai vorbim spre iarna ce si cum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult