Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ursula von der Leyen propune interzicerea totală a importului de petrol rusesc în UE. „Putin trebuie să plătească un preț mare”

Ursula von der Leyen - Getty

Foto: Getty Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus interzicerea totală a importului de petrol rusesc în Uniunea Europeană, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni. „Putin trebuie să plătească un preț mare”, a spus ea în timpul unui discurs în Parlamentul European.

Potrivit propunerii sale, importurile de țiței din Rusia vor fi interzise în termen de șase luni, în timp ce importurile de produse rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, relatează The Guardian.

„Să fim clari: nu va fi ușor”, a subliniat Ursula Von der Leyen.. „Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transportat maritim și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat ea. 

Petrolul rusesc reprezintă 25% din volumul importurilor din UE și este o sursă majoră de venituri pentru Kremlin. Dar nivelul  de dependență al fiecărui stat variază. Astfel, Slovacia și Ungaria au cerut să beneficieze de scutiri de la interdicția propusă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pai cine sufera la sfarsit ? Rusia sau Europa? Rusia poate traii si fara banii europeni , dar europenii pot traii fara resurse prime? Europa ii industrializata , dar are nevoie de materii , astfel se ineaca . Europa fiind in primul rand o putere economica , si in nici un caz putere militara. De ce te-ai impusca singur in picior?
    • Like 0
  • Aceasta doamna e putin rupta de realitate. Mai vorbim spre iarna ce si cum.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult