Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Utilizarea A.I. afectează în mod special profesioniștii cu studii superioare, și mai puțin pe cei cu studii medii sau profesionale

Imagine generata de inteligența artificială - Profimedia

Imagine generată de inteligența artificială - Profimedia

O lume nouă și neexplorată se deschide umanității. O lume extraordinar de puțin studiată, de analizată, cu norme etice fluide, dar extrem de accesibilă. Este vorba despre lumea Inteligenței Artificiale sau, poate mai cunoscută ca Artificial Intelligence A.I.

Cercetările în domeniul A.I. au început de câțiva ani buni, dar în general au fost experimente care nu au dus la rezultatele scontate, sau, din diverse motive au fost închise. Să ne reamintim de Bob și Alice, sistemele de A.I. care și-au creat un limbaj propriu și au început să comunice, într-un limbaj inventat de ei, programul de software bazat pe A.I. de citire a C.V. - urilor care s-a dovedit a fi sexist, rasist sau părtinitor. De experimentul GPT-4chan care a avut în jur de 15.000 de postări, unele cu un conținut rasist sau xenofob - experiment care a fost închis. A.I. Hugging Face, un alt experiment restricționat, asistentul Watson de la IBM care permite oricărui utilizator să își construiască propriul chatbot. Chiar Alexa, ca să nu mai amintim de ChaosGPT care a imaginat un plan de control al umanității pentru a prelua controlul, H.R. – ul bazat pe A.I de la o compania de share riding sau programele care generează fotografii, BisericaGPT, sau chiar justiția bazată pe A.I., inclusiv chatbot -ul Tay care a publicat comentarii rasiste și teorii ale conspirației pe Twitter. 

Una dintre problemele esențiale strâns legate de A.I. este care vor fi locurile de muncă în care oamenii vor fi înlocuiți de sisteme de A.I. Deja se conturează o serie de meserii sau domenii în care A.I va juca un rol predominant și nu va mai fi nevoie de resursa umană ca bibliotecar, profesor, recepționer, psiholog, chiar partener romantic, prescrierea de medicamente individualizată, prezentatoare de știri – Fedha prezintă știri în Kuweit, redactori, analiști de date, matematicienii, analiștii, designerii web, inclusiv jurnaliștii, asistenți bancari, asistenți de asigurări, designeri din toate domeniile etc.

Este de remarcat faptul că utilizarea A.I. afectează în mod special profesioniștii cu studii superioare, și mai puțin pe cei cu studii medii sau care au finalizat studii profesionale.

Există încercări de reglementare juridică a domeniul inteligenței artificiale, dar provocările sunt enorme în acest domeniu. Secretarul General ala ONU a propus o Strategie pentru Cooperare Digitală (Roadmap for Digital Cooperation) prin care să se faciliteze cercetarea în domeniul A.I. și să se creeze un organism de supraveghere care să supervizeze folosirea A.I. Uniunea Europeană a adoptat documentul ”The Artificial Intelligence Act” care să reglementeze domeniul, cu accent pe protecția și calitatea datelor, transparență, supraveghere de către factorul uman și posibilitatea de contabilizare a dezvoltărilor. 

De esența ”Artificial Intelligence Acte” este sistemul de clasificare a nivelului de risc al A.I. la adresa sănătății și siguranței drepturilor fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene. În cadrul Consiliului Europei funcționează Comitetul pentru Inteligență Artificială al cărui rol este de a elabora o Convenție-cadru privind dezvoltarea, design – ul și implementarea inteligenței artificiale bazată pe standardele instituției.

Ceea ce este de reținut că marea majoritate a sistemelor A.I. sunt dezvoltate de companii private, în timp ce reglementările și standardele sunt elaborate de state și organizații internaționale interguvernamentale.

Este de urmărit ce se va întâmpla când unele sisteme A.I. vor ”scăpa” în mediul online și vor începe să se dezvolte în mod autonom, eventual să intre în contact cu alte sisteme cu care să comunice. Cui se vor aplica aceste standarde, tratate, convenții sau legi? 

Până la urmă, dezvoltările sunt multe și spectaculoase, se lucrează la standarde legale privind folosirea A.I. la nivelul unor organizații internaționale sau chiar state, dar ne interesează ce se întâmplă în România. Printre singurele inițiative naționale notabile ar fi chatbot-ul ION, proiectul de lege prin care se cere restricționarea conținutului de tip imagine, înregistrare audio sau înregistrare video create cu ajutorul A.I și Comitetul Român pentru Inteligență Artificială – AIRomânia, care se străduiește să elaboreze o strategie națională în domeniul A.I.

Probabil că numai viitorul ne va releva dacă este mult sau puțin ceea ce se întâmplă în România în zona A.I. Până să ne lămurim, trăim, oricum, înconjurați de sisteme de A.I. pe toate device-urile pe care le folosim (telefon, tabletă, laptop, televizoare inteligente), aproape toate aplicațiile pe care le folosim în mod curent, asistenții de la câteva bănci, asistenții de la marea majoritate a companiilor de utilități și accesibilitatea la ChatGPT – Open A.I. și altele. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oare ce au gandit centralistele / telegrafistele acum 30 de ani cand in filme deja se vedeau primele telefoane mobile?
  Dar carutasii si trasurasii acum 100 de ani cand masinile au aparut in oras?
  Cate greve au facut in anii 1970 minerii din nordul Angliei cand din tari ca India si China se producea cu muncitori platiti cu 80-100$ pe luna?

  Au murit toti de foame? au ramas orasele golite? Nu. S-au adaptat majoritatea, aia mai isteti ce au inteles ca si noile scule aparute pe piata pot fi o buna sursa de venit si una mai curata. Nunu, cei care s-au asezat sa se vaicareasca si sa astepte ceva de la stat au dus-o mai rau dar treaba lor.
  • Like 0
 • Pentru mine IA nu este altceva decat o noua sperietoare gen Y2K. Mai tineti minte ce tam-tam a fost cu “millennium bug”? O noua cacealma la nivel mondial. Pana acuma Nu am vazut decat demonstratii fie anemice fie aberante ale IA. Una dintre primele dintre aceste IA s-a dovedit a fi un fel de Hitler digital. Niste aberatii…
  • Like 2
 • Nu neaparat, inclusiv in meseriile care cer studii serioase. Eu lucrez in evaluarea sistemelor bazate pe IA si cum ar putea fi inglobate, dar inca nu am gasit un sistem care sa se bazeze 100% pe IA.
  In medicina se vehiculeaza folosirea tehnologiei, dar este aplicabila in faza de filtrare a bolnavului - respectiv evaluarea de catre IA a conditiei bolii, daca in acea faza se impune o trimitere spre operatie sau tratament clasic sau alternativ - de genul schimbare de medicatie, fizioterapie, medic generalist si altele.
  Dar FARA exceptie, toate aceste analize sunt re-evaluate si de specialisti, care evalueaza lucrurile un pic altfel.
  Aceste filtrari reusesc sa usureze volumul de munca pe care specialistii trebuie sa il depuna pentru a ajunge la o concluzie, eliberindind timpii necesari pentru interventiile pentru care chiar ai nevoie de specialist.
  Se aplica la evaluarea riscului de cataracta, cataracta diabetica (foarte grava), ortopedie, evaluarea continua a sanatatii unui pacient... dar nu au optiunea de a hotari in locul unei persoane.
  Poate in viitor, dar nu astazi.
  • Like 2
 • Dorin F check icon
  Ce omit toate articolele de genul este ca si acei "blue collar" sunt la fel de pusi in pericol ca si white collar jobs de AI din doua motive.

  Indivizii din medii white collar pot face meseriile de tip blue collar usor si poate chiar mai bine. Experienta din varii domenii (comunicare, organizare, contabilitate, reliabilitate etc,) si asimilarea sporita de informatii ii vor face mult mai doriti ca provideri de servicii. Cam asta a fost experienta mea recenta cand a trebuit sa lucrez cot la cot cu o echipa de muncitori neseriosi pentru a termina renovarea casei mele.

  De asemenea indivizii din medii white collar sunt principalii angajatori pentru majoritate servicilor de tip blue collar. O sa-mi gatesc singur si nu o sa mai merg la restaurant sau o sa-mi schimb singur uleilul la masina daca am timp si nu am bani.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cam greu sau inlocuiesti cu un AI un livrator de mancare, depanatorul de la utilitati, vanzatorii din piata, chelnerii de pe terase, etc.
  • Like 1
  • @ Nume
   Vor fi meserii imposibil de inlocuit, asa cum vor fi meserii care vor putea fi inlocuite.
   • Like 1
  • @ Nume
   Cosmin check icon
   De ce credeți că AI va rămâne la ChatGPT versiunea 3.5?
   Mai mult ca sigur vor fi upgradeuri cu brațe, picioare și roți.
   Ceva mai târziu va avea atașat și ceva material biologic, asta in cazul în care nu și-l comandă singur, pe net.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult