Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Va reuși România să atragă companiile care se relochează după pandemie? Guvernul vrea să aloce anual 1,95 miliarde de lei

fabrica - Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

1,5 miliarde de lei anual, până în 2023. Este suma pe care Guvernul a prevăzut, în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, să o aloce pentru stimularea şi atragerea investiţiilor noi, cu impact major în economie.

Companiile care vor să se relocheze în România vor putea accesa o schemă de ajutor de stat pentru investiții, inclusiv  investiții de tip greenfield. Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 37,5 milioane de euro/investiţie. 

Autoritățile pregătesc și o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională. Obiectivul - „acordarea de granturi pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii care determină crearea de noi locuri de muncă”. Valoarea ajutorului de stat este maximum 37,5 milioane euro/investiţie, iar bugetul alocat este 450 milioane de lei anual până în 2025.

Cele două scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și relocarea companiilor în România totalizează, anual, 1,95 miliarde de lei.

Într-un interviu pentru Republica.ro, Tănase Stamule, consilier de stat în domeniul economic în cadrul Cancelariei premierului Ludovic Orban, spunea, luna trecută, că Marea Britanie și China sunt cele două piețe urmărite cu precădere de autoritățile din România pentru atragerea de capital, prin relocarea unor producții. Mesajul Guvernului adresat tuturor investitorilor este „primim pe toată lumea, oferim scheme de ajutor de stat, căutăm tot capitalul care vrea să se relocheze în România și îl vom susține cu tot ce poate statul să îl susțină”.

Executivul lansează astăzi, în prezența președintelui Klaus Iohannis,  Planul Național de Investiții și Relansare Economică, care cuprinde proiecte în valoare de peste 100 de miliarde de lei, între care mii de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale și județene, unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe și școli. Programul se întinde pe următorii 10 ani și ar urma să fie finanțat cu precădere din fonduri europene.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon