Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Va reuși România să atragă companiile care se relochează după pandemie? Guvernul vrea să aloce anual 1,95 miliarde de lei

fabrica - Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

1,5 miliarde de lei anual, până în 2023. Este suma pe care Guvernul a prevăzut, în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, să o aloce pentru stimularea şi atragerea investiţiilor noi, cu impact major în economie.

Companiile care vor să se relocheze în România vor putea accesa o schemă de ajutor de stat pentru investiții, inclusiv  investiții de tip greenfield. Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 37,5 milioane de euro/investiţie. 

Autoritățile pregătesc și o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională. Obiectivul - „acordarea de granturi pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiţii care determină crearea de noi locuri de muncă”. Valoarea ajutorului de stat este maximum 37,5 milioane euro/investiţie, iar bugetul alocat este 450 milioane de lei anual până în 2025.

Cele două scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și relocarea companiilor în România totalizează, anual, 1,95 miliarde de lei.

Într-un interviu pentru Republica.ro, Tănase Stamule, consilier de stat în domeniul economic în cadrul Cancelariei premierului Ludovic Orban, spunea, luna trecută, că Marea Britanie și China sunt cele două piețe urmărite cu precădere de autoritățile din România pentru atragerea de capital, prin relocarea unor producții. Mesajul Guvernului adresat tuturor investitorilor este „primim pe toată lumea, oferim scheme de ajutor de stat, căutăm tot capitalul care vrea să se relocheze în România și îl vom susține cu tot ce poate statul să îl susțină”.

Executivul lansează astăzi, în prezența președintelui Klaus Iohannis,  Planul Național de Investiții și Relansare Economică, care cuprinde proiecte în valoare de peste 100 de miliarde de lei, între care mii de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale și județene, unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe și școli. Programul se întinde pe următorii 10 ani și ar urma să fie finanțat cu precădere din fonduri europene.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult