Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vârfurile unei generații. Mara Popescu, singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra: „Nu există nicio scuză ca să nu înveți”

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie. Este fiica medicilor Cătălin și Raluca Popescu de la Spitalul Colentina, unii dintre cei mai titrați dermatologi de la noi.

Când am aflat că vine-n vacanță, am fost foarte curioasă să o întâlnesc și să o invit la o cafea. Firește că am descusut-o.

De ce King’s College, Mara?

Mai degrabă de ce Londra… Din clasele a noua, a zecea am decis că vreau să studiez în străinătate și ai mei m-au încurajat în sensul acesta. Iar când plecam în vacanțe și ajungeam la Londra, îmi plăcea foarte mult diversitatea, viața de acolo, teatrele, tot. Și pentru că am ales să studiez afară, era important să mă duc într-un oraș în care să nu mă plicitsesc, deci de aceea Londra, iar King’s College, pentru medicină, întrunea toate criteriile mele: este o facultate veche, prestigioasă unde se pune accent pe a fi expus cât mai devreme la viața de medic (vom merge în spital o zi pe săptămână chiar din anul doi).

Dar acolo nu intri prea ușor, nu?

Nu, e concurența foarte mare, de fapt este concurență mare la medicină în UK în general și în Londra în mod special. Sunt mulți cei care își doresc să fie acolo, pentru că în anii mai mari, când vom fi expuși la cazuistică variată, vom ajunge în spitalele londoneze care sunt foarte bune.

Cât costă?

9250 de lire pe an. Guvernul oferă însă celor din UK și din Uniunea Europeană un împrumut pe care îl poți returna dând un anumit procent din câștigurile pe care le vei avea după ce termini facultatea. Deci nu e ceva care să te îngroape.

Ai dat examen de admitere, nu?

Da, mai multe chiar. Am dat A Level care este echivalentul bacalaureatului românesc, apoi am dat un test de aptitudini care arată capacitatea de a lucra sub presiune, de a răspunde la probleme repede. Cuprinde și o secțiune de verificare a matematicii, prin care vor să vadă dacă ai cunoștine de prelucrări de date, de interpretare a unor grafice, de calcul rapid. Nu e un test foarte greu, dar ai doar 2 ore să-l faci, și sunt multe întrebări. La unele întrebări trebuia să răspunzi în 15 secunde. Iar apoi au urmat interviurile.

Ce caută ei într-un candidat? Ce vor?

Aș zice că vor să vadă dacă are capacitatea de a învăța și de a jongla cu cunoștințele de matematică, fizică, chimie, biologie și altele, dar să fie în același timp un om complet, care să fie capabil să poarte discuții, să interacționeze cu oamenii, să își susțină părerile, fiindcă medicina este o meserie în care interacțiunea este inevitabilă. Testează viteza de reacție și comportamentul sub presiune, pentru că cel mai probabil va ajunge să lucreze în aceste condiții. La urma urmei, viețile unor pacienți pot depinde de acuratețea deciziilor lui și de viteza cu care le ia.

Se mai lucrează pe cadavre? Adică se mai face disecție pe ele?

Da, King’s este una dintre puține facultăți la care se mai practică asta și îmi place la nebunie, fiindcă anatomia omului nu este ca în cărți. Mușchii, nervii, vasele, nu au culorile acelea atât de diferite pe care le vezi în atlase, unde par atât de ușor de identificat. Mă avantajează și o bună memorie vizuală în ceea ce fac.

O fată delicată ca tine poate vedea un cadavru?

Da, mai ales după prima oră, reușim sa fim destul de detașați. Se pune totuși accent pe respectarea cadavrului și la sfârșitul anului școlar există o slujbă de înmormântare la care putem participa pentru a ne arăta recunoștința. Oamenii aceia au ales să-și doneze corpul pentru a ne ajuta pe noi sa fim doctori mai buni.

Nu sunt un produs al școlii private, dar nu aș spune nici că sunt un produs al școlii de stat

Ești singurul român de la Medicină de la Kings, nu?

Da. Mai este un student la Imperial College la medicină și încă unul care a terminat medicina Cambridge.

Ce școală ai făcut în București?

Colegiul Sf Sava.

Deci nu ești un produs al școlii private.

Nu, nu sunt un produs al școlii private, dar nu aș spune nici că sunt un produs al școlii de stat.

De ce?

Pentru că am învățat mult de una singură pentru examenele astea și pentru că sistemul nostru de învățământ nu este cel mai potrivit pentru a te pregăti pentru admiterile în străinătate. Diferența este că în sistemul lor accentul se pune pe a înțelege și a jongla cu noțiunile, nu pe a le memora pur și simplu.

Și tu cum ai reușit totuși?

De când mă știu am fost preocupată de a înțelege lucrurile, mereu îi întrebam pe ai mei „de ce se întâmplă un fenomen într-un fel și nu în alt fel” și „ce înseamnă un lucru sau altul”. Cred că de aceea m-au și interesat științele, matematica, fizica, chimia, pentru că ele puteau oferi raspunsuri. Și stilul englezesc s-a potrivit pe stilul meu care se bazează pe „a înțelege”. Am avut cărți foarte bune, bine structurate și cu explicații logice din care am învățat pentru examene. La biologie am făcut meditații cu o profesoară deosebită care predă la Cambridge School of Bucharest.

Deci un copil care vrea să învețe, învață.

Da, nu există nicio scuză ca să nu înveți, cu atât mai mult în secolul acesta în care găsești orice explicație pe internet și ai acces aproape gratuit la o mare varietate de resurse. Ai nevoie doar de un calculator. Dar și mediul în care crești joacă un rol important, te definește ca om și-ți dă conturul a ceea ce vei ajunge. La noi în casă opțiunea de a renunța fără un motiv întemeiat nu era niciodată pe masă, iar munca a fost tot timpul pusă în prim plan și a fost subliniată ca fiind lucrul care determină succesul. Am întâlnit ideea asta ulterior și într-o carte, Grit, de Angela Duckworth.

Am învățat mult de una singură pentru examenele astea și pentru că sistemul nostru de învățământ nu este cel mai potrivit pentru a te pregăti pentru admiterile în străinătate. Diferența este că în sistemul lor accentul se pune pe a înțelege și a jongla cu noțiunile, nu pe a le memora pur și simplu.

Anul întâi a fost peste așteptările tale sau la nivelul lor?

Am încercat să nu am așteptări în mod special, am vrut să văd despre ce este vorba. Nu m-am dus cu o imagine preformată ca să nu fiu dezamăgită, nu prea știam, sincer, la ce să mă aștept. A fost foarte bine. Sunt foarte mulțumită de stilul în care se face acolo carte. 70% e muncă independentă, tu trebuie să citești de capul tău, și la urma urmei asta te pregătește cel mai bine pentru viață, mai ales că un medic trebuie să învețe pe tot parcursul vietii și să fie mereu la curent. Deci nu mi-a fost deloc greu să învâț de una singură, ăsta era și stilul meu. Cursurile lor oferă mai degrabă un schelet pe baza căruia poți construi de unul singur imaginea completă. Din punct de vedere social a fost la fel de bine, oamenii sunt foarte de treabă. Din când în când se mai aude că românii sunt discriminați, dar mie nu mi s-a întâmplat și nici prietenilor mei.

Ți-ai definit o specializare?

Nu, aștept să fiu expusă la ele începând cu anul doi când vom lucra în spitale.

Câți ani se învață?

5 sau 6, asta dacă alegi să intercalezi un an între anul 3 și 4 pentru a face cercetare într-un anumit domeniu.

Colegii tăi din liceu unde sunt?

Destul de mulți au plecat. Unii în Cambridge, în Londra, în alte orașe, alții au rămas la Medicină la noi…

Ce ne facem noi, dacă voi plecați?

Nu am niciun răspuns bun la întrebarea asta. Impresia mea este că se duce un pic țara de râpă și că elitele tind să plece, dar sunt și oameni care rămân sau care aleg să se întoarcă în final. Presupun că există încă o speranță.

Te pot întreba dacă vrei să te întorci?

Nu m-aș întoarce, dar sunt deschisă pentru orice posibilitate în viitor. În UK toată lumea încearcă să-și facă meseria cât mai bine, de la asistente până la doctori și faptul că ai cu cine să lucrezi și să cooperezi este foarte important, mai ales în medicină.

Alegerea medicinii a venit de la ai tăi?

Nu, niciodată nu m-au încurajat să fac medicină, dar nici nu m-au descurajat. Dintr-a șaptea, de când am început să studiez anatomia la școală m-am gândit la medicină. Pe parcurs am continuat să-mi doresc să studiez medicina, iar pe măsură ce am aflat mai multe despre ce înseamnă cu adevărat să fiu doctor am devenit și mai convinsă.

Curiozitatea este cea mai importantă, iar esențial este să nu o ucizi. Cred că elevii ar trebui sa fie încurajați să pună mai multe întrebări la care să și primească răspunsuri.

Îți plac oamenii?

Da. Știam că nu-mi doresc o meserie în care să stau doar la birou. Voiam să rezolv probleme, să lucrez intr-un mediu care sa fie provocator și să nu fie monoton.

Dar care e diferența dintre sistemul englezesc și cel românesc de învățământ?

Probabil că nu sunt cel mai bun om care să compare cele două sisteme pentru că viața de facultate oricum diferă de viața de liceu sau de școală generală. Și nu am trăit în sistemul lor când eram mică. La facultate, pentru că se presupune că ești matur, tu ți-ai ales drumul și știi ce faci, te lasă liber. Îți arată direcția pe care trebuie să-o urmezi, noțiunile pe care trebuie să le înveți, dar per total depinde de tine să citești și să înveți cu adevărat. În liceul lor, profesorii se axează pe mai puține materii, fiind preocupati de înțelegerea lor. În ultimii doi ani de liceu fac 3, 4 materii, pe care elevii și le aleg și se concetrează pe stăpânirea cunoștințelor dobândite, pe când în sistemul nostru de la început până la sfârșit se studiază toate materiile. De fapt, ne păcălim pe noi înșine, fiindcă și profesorii își dau seama că nu toți elevii au aceleași pasiuni, unele materii fiind mai importante pentru unii, decât pentru alții și viceversa. Așa ca e o ințelegere tacită de a ne lasă în pace, dar din păcate tot se pierd prea multe ore la liceu, în loc să te axezi pe disciplinele care te interesează.

Tot timpul ai fost așa de structurată?

E felul meu de a fi. Tind să văd lucrurile în mod logic și să împart în cazuri și situații.

Cum ai convinge niște copii să învețe?

Mi-am mai pus întrebarea asta și m-am gândit și la răspuns și mi-am dat seama că este foarte greu să convingi pe cineva să învețe, dacă nu vrea. Ar trebui, poate, mai întâi, să-i faci pe copii curioși și să ajungă la concluzia că învățatul nu este ceva plictisitor. Curiozitatea este cea mai importantă, iar esențial este să nu o ucizi. Cred că elevii ar trebui sa fie încurajați să pună mai multe întrebări la care să și primească răspunsuri.

Ce visați voi, cei din generația voastră?

Eu nu știu dacă sunt reprezentativă pentru generația mea, pentru că eu am fost înconjurată de vârfurile generației mele. Dar prietenii mei și cu mine ne dorim să fim cei mai buni în ceea ce ne pasionează, în ceea ce facem și, la urma urmei, să încercăm să ducem o viață fericită. Să schimbi lumea mi se pare ceva mult prea idealist, pentru mine nu are sens, pentru că nu e ceva realizabil. Toată lumea cred că ar trebui să fie cât mai bună cu putință din toate punctele de vedere.

Și acum ce faci până începe anul doi?

Voi merge la spitalul unde lucrează părinții mei, e o oportunitate pe care aș vrea să o exploatez, dar am vrut să mă simt bine, să citesc, să mă bucur de vară, fiindcă a fost cam ultima vacanță așa de lungă.

De ce?

Din anul doi verile le vom petrece în spitale lucrând, învățând…

Citeste mai mult pe cristinastanciulescu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara! In primul rand FELICITARI! Pentru taria de a trece orice obstacol, pentru perseverenta de a depasi orice obstacol si In PRIMUL RAND pentru pastrarea unei minti deschise catre orice posibilitati. Sper ca astfel de oameni sa trataeze pacienti romani intr-o buna zi! Mult succes in cariera, oriunde s-ar desfasura ea.
    • Like 0
  • Daca exista posibilitatea continuarii studiilor in afara tzarii, atunci, de ce n-ar beneficia unii tineri de aceasta, mai ales daca si familia ii poate ajuta intr-o masura?
    E un lucru bun, iar efectele apar in timp, nu imediat. Cu siguranta, unii dintre cei plecati se vor intoarce, iar Mara P. a raspuns chibzuit in privinta asta.
    Copiii/tinerii acestia se duc cu un bagaj de cunostinte apreciabil, capatat in scoala romanesca totusi, in buna parte. Mara nu-si da bine seama de acest lucru si e firesc, intr-un fel - suntem mai atasati, in devenirea, slefuirea noastra, de ‘investitiile’ singulare, proprii (efort, timp…), decat de ce-am primit ‘la program’, dinafara (scoala, colegi, societate…).
    Pentru ea, conteaza si avantajul de-a sta pe langa parinti… Invata din experienta lor de lucru, sunt profesionisti de marca (in Romania, unde s-au si format, probabil).
    Iata ca si scoala romaneasca (nu numai de medicina) are rostul ei, din moment ce pregateste atatia specialisti… Iar majoritatea s-au format in invatamantul de stat, fara taxe si fara obligatii la absolvire in ultimii zeci de ani - ceea ce nu e normal; de luat aminte cum reusesc englezii sa se asigure de oameni calificati, pe viitor…
    • Like 3
  • Pentru medicina trebuie sa ai chemare . Interesant mi s-a parut testul de aptitudini, care nu se da la noi . Dacă faci medicina pentru că vor părinții sau pt statut in societate ,esti slujbaș, nu profesionist . Si iti va fi viata mult mai grea . Orice meserie pe care o faci trebuie sa-ti placa . In medicina ,daca-ti place ce faci ,e o joacă, un fel de rebus ,în care înveți toată viața. Trebuie să ai răbdare, fler ,empatie ,mai ales . Sa-ti placa oamenii și sa-ti pese de ei . E cea mai nobila profesie, dacă o înțelegi și dacă o respecți!
    • Like 1
  • Crabu check icon
    Lăudabil republica.ro ca promovați tineri inteligenti, frumosi, modesti, cu exprimare logica, educati prin diverse scoli internationale si cu abilitati cognitive de invidiat. Este foarte frumos! Probabil ca intr-o zi ei ne vor conduce tara, vor ajunge in puncte de conducere de unde vor schimba Romania si vom trai fericiti pana la adânci bătrâneți. Banuiesc că astă e scopul articolului si a multor altele de pe platforma asta, nu? Promovarea unor modele curate, pure, aproape virgine care sa ne faca fericiti in Romania! Foarte frumos!

    Dar ce ne facem cand acești tineri se vor transforma în niște lichele grobiene cu fețe de faianță si vor uita de ceilalți tineri la fel de frumoși și inteligenți, la fel de modești și educați care au preferat să-și ducă dorul pe aici prin România? Ce facem atunci?
    • Like 1
    • @ Crabu
      Medici vor rămâne și în țară, nu va temeti . Este dreptul lor să învețe unde vor . Interesant este ,ca sun multi străini care vin sa faca medicina la noi in tara . Poate e mai ieftin ,dar ,cu medicina clujeană, puteai sa lucrezi oriunde ,cu sau fara curent electric, cu sau fara laboratoare sofisticate .
      • Like 0
    • @ Liana Bogdan
      Crabu check icon
      Imi cer scuze doamna, nu ati inteles cometariul meu, dar nici articolul.
      • Like 0
  • Un pic gresita perspectiva asupra liceului. Nu sunt doar 3-4 materii in ultimii doi ani. Sunt cel putin 6, una dintre ele fiind Stiinta care contine Chimie, Fizica si Biologie, Engleza, Matematica, o materie la alegere intre Geografie si Istorie, o limba straina precum si 1-3 optionale in functie de profilul ales in clasa a noua.
    • Like 0
  • Eleganță și maturitate în gândirea Marei Popescu ! Viitorul ei sună bine . Ce se întâmplă aici ? O crasă incapacitate de a schimba programa școlară, o inerție cumplită a multor profesori , o neînțelegere a schimbărilor din alte țări pe care să le copiem si sa le aplicăm aici. .Si timpul trece , decalajele se măresc!
    • Like 6
  • Buna, vroiam sa va spun ca și fiica mea e studenta la medicina la King’s College London. Acum este anul 4 de Medicina și anul 5 de facultate, deoarece a intercalat după anul 3 cu specializare in Neuroștiințe. Și ea a urmat colegiul Sf. Sava și înainte de a începe la King’s College a făcut și un an de Medicina la Fac. de Medicina din București. O felicit pe Mara pentru reușită ei. A fost destul de modesta când a descris procesul de admitere. Va asigur ca este o adevarata performanța pentru un elev care a studiat in sistemul de stat, sa reușească admiterea la oricare facultate de Medicina din UK. As mai adauga, tot pentru corectitudinea prezentării ca studenți la Cambridge la Medicina sunt doi romani, unul dintre ei a fost tot la Sava și mai este unul la o universitate din Scoția. Ii doresc mult succes in continuare Marei!
    • Like 4
    • @ Iulia Andreica
      Roxana B check icon
      As avea si eu o intrebare.
      Inteleg ca aceste 9250 lire sint doar bursa pt studii.
      Care ar fi costurile pt daily living, pe luna, ma gindesc la cazare, mincare samd.
      Este posibil a se face un imprumut si pt acestea, sau ele sint platite din buzunarul propriu?
      Si as vrea sa stiu cum e cotata universitatea Essex printre studentii romani care studiaza in UK?
      Felicitari, altfel pentru fiica dvs.
      Si mult succes mai departe.
      • Like 0
    • @ Roxana B
      Am studiat 2 ani in Anglia, in Sussex. Am avut si eu bursa, fiind suficienta pentru studii, cazare si o pensiune modica (masa de seara si micul dejun in weekend).

      Costurile de trai? O bere e 5 lire, un bilet la cinema e 25 de lire, un taxi este 10 lire chiar daca mergi cu el colea, un bilet de tren este 7-14 lire pentru cativa kilometri.

      Fara o suma de 1000-1500 de lire care vine de acasa, lunar, cu bursa cu tot, un student nu se poate descurca cu un trai decent. Poate ca se poate trai cu mult mai putin, nu neg, dar ar trebui sa adopte un trai deosebit de frugal si sa refuze orice invitatie la orice fel de eveniment social. Nu de-aia mergi in Anglia la scoala.

      Essex este pe locul 44 in UK. Nu recomand. Orice sub locul 20 este surclasata in mod visceral de orice universitate de top din Romania. Diploma arata mai bine, dar studiile arata mai rau. Per total, cu exceptia universitatilor din top 5, studiile in Anglia sunt inferioare celor din tara, dar diplomele sunt nitelus mai bine vazute in Europa.

      Recomand sa va interesati MULT mai bine de atat (sincer, nu pare ca stiti prea multe), inclusiv sa vorbiti cu studenti intorsi, inainte de a lua o decizie.
      • Like 0
    • @ Daniel Flamaropol
      Roxana B check icon
      Multumesc ff mult pt info.
      Imi inchipuiam ca trebuie sa fie scump dar nu ma asteptam sa fie chiar asa de scump.........
      Cit despre Essex, intrebam pentru ca am o nepoata care vrea neaparat sa studieze psihologia acolo si nu vad, mai ales acum dupa ce am primit info de la dvs , de ce n-ar putea s-o faca si la Bucuresti.
      • Like 0
  • "Cât costă?
    9250 de lire pe an" !

    Să spui senină replica asta, într-o țară unde 30% din copii se culcă flămânzi, se încadrează la culmea nesimțirii.

    Care e scopul articolului, un laudatio al fătucii ăsteia de bani gata ?
    Locul corect al acestui text este Tinder-ul
    • Like 6
    • @ Mario Popesco
      Parerist check icon
      Iar scopul comentariului care e, chemarea la lupta de clasa? La canal cu chiaburii, tovarăși!
      România e plina și de oameni care își baga banii în fiare, cârpe și cărămizi și nu în educație.
      • Like 10
    • @ Mario Popesco
      Banii ăștia îi plătești de-a lungul vieții. Așa funcționează împrumuturile de la statul britanic. Adică nu plătesc dl și dna doctor din buzunarul lor 9000 de lire pe an. O să plătească fătuca, după ce își ia job.
      Mereu am zis că ideologia cuiva este dată de ură: ești de stânga dacă urăști bogații, ești de dreapta dacă te dezgustă săracii. Tu ești de stânga, te doare-n pix de copiii care fac foamea.

      Și pe bune, nu cu studiile te lauzi pe Tinder.
      • Like 9
    • @ Mario Popesco
      Study loan se returneaza doar cand ajungi sa castigi peste o anumita suma. Stiu persoane care au platit totul I apoi in primii 5 ani la job, altii inca platesc rate mici si dupa 10 ani. Iar unii care si-au irosit studiile si nu castiga nimic... Nici nu vor plati study loan in veci. Sistemul merge pt ca muta respinabilitatea de pe parinti pe copii, si asta doar dupa ce au un salariu decent
      • Like 2
    • @ Mario Popesco
      Ma intreb de ce moderatorii acestui site au permis acest comentariu imbecil si, mai ales, plin de ura!
      • Like 2
    • @ Daniel Bodea
      "Plin de ură", replica favorită a Vioricăi Dăncilă !
      Repet pentru inteligenții de pe aici, care este scopul articolului ? Nu prezintă idei, prezintă o persoană, o laudă intr-un mod penibil : "Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată". Articolul pare un anunț de matrimoniale
      • Like 3
    • @ Rareș Mocanu
      Stai linistit, sunt cât se poate de capitalist, am copilul la scoală privată, dar nu văd rostul articolului
      • Like 2
    • @ Mario Popesco
      Cosmin check icon
      "30% din copii se culcă flămânzi".
      De unde aveți această informație?
      • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Delia MC Delia MC check icon
      Rostul? Direcția. Aceea în care ar trebui să se schimbe lucrurile. Orientarea spre practic, învățatul permanent, ideea de calitate, de a face cât mai bine posibil la locul tău. Și-apoi când te costă atâta efort și bani parcă nu-ți mai arde să faci o facultate așa, de pamplesir. Câți din copiii din România au gândire logică și structurată? Nu mulți, că asta se învață de la părinți și apoi la școală iar nici una nici alta n-o face. Situația din România te trage înapoi, te paralizează, nu-ți mai lasă perspectivă. Nu mai știi ce-i normal și ce-i anormal, iar de sistemul de valori nici nu mai vorbesc...la asta e bun un astfel de articol.
      PS: v-am dat un like din greșeală, era destinat dlui Părerist.
      • Like 3
    • @ Mario Popesco
      Domnișoara în cauză, în ciuda faptului că plăteşte foarte mult pentru a studia medicina la Londra, a susţinut şi un examen de admitere foarte greu. E drept, îşi permite ceea ce mulţi nu pot, având şansa de a se fi născut într-o familie în care părinţii câştigă mult peste venitul mediu. E frumoasă, şi am sentimentul că nu poate decât inteligentă, având în vedere la ce facultate a intrat, dar şi cum se exprimă. E modestă, ponderată în afirmaţii, se abţine să critice prea dur şcoala romanescă sau să o compare cu cea britanică (despre cea românească cunoaşte doar unele niveluri, despre cea britanică doar ce e la nivelul universitar, unde se presupune că deja omul are deja alt nivel al motivaţiei în studiu). A terminat un liceu de elită, şi în consecinţă are rezerve în a se pronunţa despre întreaga ei generaţiei. E drept că a pornit la drum cu o şansă pe care unii nu o au. Dar e fals că în România „30% din copii se culcă flămânzi”, iar să cataloghezi drept “culmea nesimțirii” seninătatea cu care se face afirmaţia referitoare la costul studiilor, este, cred eu, semn de boală psihică, sau de răutate extremă. Poate scopul articolului e un laudatio, poate că sunt lucruri de reproșat acestui reportaj, dar să spui de fetiţa asta că e un copil de bani gata, e lipsă de judecată. Mergeţi să îi vedeţi prin cluburi pe cei de bani gata, sau prin facultăţile româneşti, unde îşi obţin diplome cu eforturi zero, înainte de a cataloga.
      • Like 7
    • @ Mario Popesco
      ""Plin de ură", replica favorită a Vioricăi Dăncilă !"

      Se poate, eu nu o urmaresc si nici nu o ascult. Tu insa pari mare fan al ei daca ii cunosti toate elucubatiile. Oricum, in stilul caracteristic pesedist, se pare ca ti-ai mai facut cateva profiluri ca sa-ti dai like-uri. :)

      Repet intrebarea pentru moderatori: ce rost are aprobarea acestui comentariu, evident produsul unei minti confuze si care nu are nici o legatura cu articolul?
      • Like 0
    • @ Claudia Wells
      Roxana B check icon
      Buna seara, Ms Wells.
      Cred ca sinteti f bine informata si as vrea sa va adresez aceeasi intrebare pe care am pus-o mai sus doamnei Andreica.
      Lasind la o parte tuition costs de 9250 lire, care ar fi costul lunar pt living expenses?
      Si cum e cotata Univ Essex printre studentii romani care studiaza in UK?
      Ma intereseaza in mod direct, nu ca sa fac comentarii neavenite .
      Va multumesc in avans pt raspuns.
      • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Suntem pe republica.ro. Copiii nostri (daca ii avem, pentru ca intelectualii din ziua de azi nu prea vor copii - eu cu siguranta nu imi doresc) nu s-ar culca flamanzi.

      Asta e un ziar de bula. In bula noastra stim ca un salariu minim in IT este 1000 de euro pe luna, asta daca esti inca in facultate..

      9250 de lire pe an, pentru o familie cu un copil de facultate? Ceva n-au facut bine, ca au trecut 30 de ani de la revolutie si nu stiu ce scuza sa le mai gasesc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult