Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Vin ai noștri! Părinții șmecheri fac copii după chipul și asemănarea lor

Copii bullying

Foto: Getty Images

Vrem România aia. România ca soarele de pe cer. Cu suflet cald și trup de miss. Noi am pierdut trenul și la T0, și la T1, și așa mai departe. Urmează ai noștri. Și ce facem cu ei? Îi virusăm din start. Le punem softuri piratate, că la asta suntem buni. Da, da, cu tine vorbesc. Cu tine, unul dintre noi ăștia de ne credem spălați și educați, cu 16, 17, 18 clase.

Pentru că îi învățăm de mici să fie români ca noi.

Îi învățăm „să se descurce” când trebuie să aștepte la tobogan. Da’, ce, al meu e mai prost? Îi aplaudăm și le validăm sălbăticiunea nativă când își fac singuri dreptate prin ilegalități „simpatice”. Ne bucurăm să sunt șmecheri, că „n-o să moară niciodată de foame” și că „mai bine să plângă mă-sa decât mama”.

Îi învățăm să strângem în urma lor pentru că ei sunt mici, deși ei ne învață pe noi să folosim filtre pe Insta.

Îi învățăm să le dăm de mâncare ce ne poruncesc și să se autodistrugă mai încolo cu reflexe alimentare nocive, numai ca să tacă dracului odată și să-i vedem mâncați.

Îi învățăm cu sluj când bat din picior ca să creadă când sunt mari că ei sunt „mai egali” decât alții.

Îi învățăm prost toată ziua când suntem contraexemple. Când lăsăm mașina pornită în fața grădiniței ca să-i luăm acasă. Când strivim cu trosc țigara pe caldarâm cu ei de față. Când ne certăm în trafic cu ei pe locul din spate. Când ne hăhăim prostește, când hulim, când ne jucăm de-a dumnezeii și judecăm grașii, urâții, proștii și săracii. Când le căutăm locul printre cei mai buni și avuți, nu printre toți frânții de la coada vacii și a lanțului trofic. Pentru că e al meu și merită ce-i mai bun.

Îi învățăm prost când cumpărăm în neștire, când nu judecăm banii și când nu prioritizăm, când aruncăm la gunoi juma din farfurie, când amestecăm resturile menajere cu cele reciclabile pentru că „oricum se duc în același loc”.

Când Grecia/ Italia/ Spania ard și noi mergem cu mașina la pâine. Când îi creștem așa cum i-au crescut străbunicii pe bunicii noștri, îndopați ca să plesnească de sănătate, încotoșmănați și cu hapuri la primul muc.

Pentru că-l înveți cu automatismele tale – unele bune, altele rele, nu contează – în loc să-l înveți cu judecata fiecărui pas, a fiecărei situații, a fiecărui context.

Pentru că îi învățăm de mici să fie români descurcăreți. Combinatori, șmecheri, bârfitori, flecari, bolnăvicioși, individualiști. Adică răi și proști. Ca unii dintre noi și ca cei mai mulți dintre noi.

L-ai făcut, fă-l ca lumea, fă-l om! 

P.S. Și eu fac din mizeriile de mai sus cu a mea. Dar mai puține pe zi ce trece și vreau să ajung la zero cât de repede pot.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cineva spunea odata : Copilul nu este altceva decat prelungirea defectelor parintilor.
  Cu o mica explicatie adaugata:
  Chiar daca, cu bune intentii si buna credinta, un parinte invata un copil un lucru, nu insena neaaparat ca acel lucru este bun, corect. Ex.
  Un tata violent invanta copilul ca e bine sa folosesti violenta fizica, o mama fara moravuri invata fetita ca e bine sa facă orice pt a ajunge unde doreste.
  • Like 0
 • Oli check icon
  Unii dorm, alții sunt. Așa mă mint în aroganța mea noapte după noapte nedormite. Punându-mi întrebări, fără să găsesc vreodată vreun răspuns, am impresia, probabil greșită, că nu trăiesc degeaba. Că în loc să sforăi acum, la ora la care mulți au deja 5-6 ore de când și-au spus noapte bună, eu stau și bat tastele calculatorului contează. Chiar dacă devin un porc sedentar în fiecare zi mai mult, mintea mi-e mai ageră ca niciodată.

  Duhnesc a prea mult tutun, sufăr câteva zile după o noapte pierdută, vorbesc mult și prost, nu reușesc să mă fac înțeles, șochez oamenii cu retorica mea deșucheată și prea sinceră pentru o epocă “politically correct”. Am tabieturi greu de suportat, îmbătrânesc fizic în timp ce mintea mi-e agățată într-o adolescență pe care am idealizat-o nejustificat. Am o parteneră de viață incredibilă, o nevastă insuportabil de autentică care-mi îngăduie toanele puerile și un copil minunat căruia nu știu cum să-i descopăr abilitățile, cum să-i dezvolt personalitatea. Sunt arogant, moralist, urăsc proștii și oamenii înceți. Mi-e groază de ignoranți și de letargia în care lâncezim.

  Futem planeta în orgii depravate și-i stoarcem resursele naturale, având impresia că suntem veșnici. Îi urâm pe cei diferiți, aruncăm prima piatră, depreciem valorile și convingerile celorlalți. Realizăm cu toții că drumul pe care am apucat e unul fără întoarcere, însă nu ne putem abține. Sau nu ne pasă. Suntem primii și supremii noștri dușmani.

  Ne găsim fericirea în mizeria altora, suntem într-o competiție destructivă cu toată lumea. Suntem lacomi, orgolioși, meschini, egoiști. Știm, fără echivoc, că avem dreptate. Cu orice preț. Trăim o simbioză nesănătoasă cu tehnologia. Ne creăm aliasuri virtuale care să ne ascundă slăbiciunile. Prezentăm lumii o viață neadevarată, stârnind invidia altor oameni de paie care-și clasifică succesul prin comparație cu ceilalți. Moralitatea și etica au devenit idei invechite, bunul simț zace mort pe fundul gropii de gunoi a istoriei plină până la refuz cu peturi de plastic și gânduri ticăloase.

  Promovăm prostia și incultura, purtăm papuci cu blană, ne tatuăm pielea cu mesaje pe care nu le înțelegem, ascultăm manele și credem că mașina pe care o conducem ne aduce un loc pe cea mai de sus creangă a pedigree ului social. Femeile moderne își pun plastic în buze și în țâțe, bărbații poartă pantaloni mulați cu glezne goale, tricouri decoltate și unghii lăcuite într-o demonstrație prost înțeleasă a virilității.

  Alergăm disperați după foloase materiale călcând în picioare orice regulă socială. Nu dăm doi bani pe demnitatea celor pe care îi umilim public cu insolența noastră. Împuternicim analfabeți, hoți și impostori să ne conducă destinele. Facem orice să evităm munca cinstită. Visăm să fim manageri.

  Înghițim lacomi lăturile din mass media. Umplem de bale ecranele televizoarelor, ne construim egouri cât catedralele. Vorbim despre divinitate, dar ignorăm suferința celui de lângă noi. Ne închinăm evlavioși când trecem pe lângă biserici, dar ne hrănim cu sufletele celor mai slabi decât noi.

  Cumpărăm cu bani murdari educația copiilor noștri. Le spunem că merită orice, ne proiectăm în ei frustrările acumulate de-a lungul vieților noastre. Le denaturăm percepția asupra realității și le furăm viitorul. Păcălim viața și sărim cu bună știință pași esențiali în evoluția naturală. Le creăm o imagine bolnavă despre societate, despre rolul lor într-o comunitate la care nu trebuie să participe cu nimic însă de unde pot suge cu nesaț însăși esența ei.

  Suntem niște demenți sociopați angrenați fără cale de întoarcere într-o călătorie hidoasă către autodistrugere. Suntem martori vinovați ai apocalipsei spiritului uman. Ultimul rămas să stingă lumina
  • Like 13
  • @ Oli
   gogea check icon
   Superb!
   • Like 1
  • @ Oli
   Daniel check icon
   Se intimpla si la mine prima parte. Paharul si picatura care-l umple. Dureros de realist.
   • Like 0
 • As fi tare curios citi SE recunosc !
  • Like 1
  • @ Coussinou
   Nu cred ca cei ce s-ar recunoaste frecventeaza Republica...
   • Like 0
 • Bravo ! O opinie corectă, radicală și în contratimp cu parentingul idiot/permisiv de azi.
  • Like 6
 • Vladov Vladov check icon
  Deja a depasit nivelul propriei familii si a devenit un fel de "campionat de proasta -crestere", la nivel national, a devenit o mandrie sa te lauzi cu ce"smecher" e plodul tau.

  Dupa niste zeci de ani, consecintele se vad: agresivitate verbala si fizica in scoli si mai ales pe strada, in cele mai multe cazuri gratuita, fara motiv, disparitia aproape totala a caldurii si amabilitatii romanului in magazine, pe strada, Horeca si inlocuirea ei cu indolenta si nepasarea tampa, samd.

  Nu e timpul trecut sa intervenim ca societate, dar mai ii mai pasa cuiva si mai vrea cineva ?
  • Like 4
 • "și le validăm sălbăticiunea nativă". Cred că e vorba de sălbăticie, totuși.
  • Like 3
 • Ca bunic ma recunosc in multe ! Din pacate !
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon