Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Votam UDMR cu inima împăcată. M-au pierdut de client acum, mă întorc la miticii mei

Pe bune?! Să salvați Clujul de București? De parcă ar avea pelagră sau lepră?

Am aterizat în Cluj cu treburi și am rămas consternat în fața acestui afiș electoral al UDMR. Nu am să intru în polemică politică, dar vreau să relev câteva lucruri care mi s-au întâmplat.

Luni dimineața, între 7 și 8, au plecat 3 (trei) avioane pline de pe Otopeni către Cluj. Nu erau nici clujeni după un city break în Capitală, nu păreau nici bucureșteni dornici de vacanță ardeleană. La ora aceea, lunea, era clar un flux de business către Cluj, oameni care se duceau să facă afaceri, să plătească taxe acolo și să îmbogățească Ardealul, ca să zic așa.

Mai am în minte acțiunile Federației Române de Fotbal - că m-am ocupat de ele. Doar în acest an FRF a organizat la Cluj cinci meciuri ale Naționalelor de fotbal și un meci de Supercupa României. Că nu era deschisă Arena Națională, că publicul, că atmosfera, cert este că taxele și afacerile aferente pe orizontală tot la Cluj s-au contabilizat. Nu mai zic, din domeniul sportului, că și Cupa Davis a fost de vreo două ori anul ăsta în Cluj și ceva turnee europene de baschet. Da, sigur, Capitala Ardealului are o infrastructură deosebită, dar fără clienți n-ar avea deloc taxe încasate pe ce a construit.

Hai să vedem dacă nu mai vin afaceri și evenimente dinspre București, mai salvați Clujul doar cu clujeni, domnilor de la UDMR? Mai vin câte 3 avioane în fiecare dimineață de pe Otopeni? Vedeți să nu salvați Clujul așa cum l-a salvat Funar vreo 10 ani! Incredibil cu ce discurs izolaționist defilează UDMR acum, de un primitivism politic de neînchipuit în 2016.

Și un mic of personal. N-am făcut un secret în anii 90 că votam, la București, cu UDMR. Îmi plăceau candidații lor, școliți, fermi și paroliști în politica lor. Aveau mereu o prestanță mai mare decât politicienii români pe la Strasbourg și Bruxelles. 

Credeam de asemenea că aveam nevoie atunci de o reprezentare semnificativă a minorităților, de afirmare a unor drepturi ale lor de respirație europeană. Nu eram deloc de acord cu politica secesionistă maghiară, dar viața a demonstrat că politicienii UDMR n-au depășit niciodată nivelul discursului, n-au trecut la fapte. Deci, votam UDMR cu inima împăcată. M-au pierdut de client acum, mă întorc la miticii mei. Măcar ăia acceptă taxele tuturor, nu fac discriminări de proveniență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu simt nevoia să dau mai multe explicații decât am scris deja despre cum am votat eu, când, de ce. Nu eu sunt subiectul, subiectul era acel afiș al UDMR. Mă bucur că am declanșat dezbateri, dar, din păcate, comentariile trascend subiectului propus. Credeam că la 26 de ani de la Revoluție și de la evenimentele de la Târgu Mureș nu mai suntem așa pătimași pe chestiuni regionale sau etnice. Bag seama că nu e așa. Deci, cu afișul suntem ok? Apoi, bine.
    • Like 0
  • "era clar un flux de business către Cluj, oameni care se duceau să facă afaceri, să plătească taxe acolo și să îmbogățească Ardealul" .. No amu' pot sa intreb si io de unde stii d-le autor ca oamenii aia din 3 avioane se duceau la Cluj sa faca afaceri, sa plateasca taxe acolo etc ? in mod concret cum ai stiut asta ? i-ai intrebat pe fiecare in parte ? si dupa ce ai terminat cu aia din Avionul nr 1 te-ai dus in Avionul nr 2, apoi 3 si asa ai aflat de ce se duc la Cluj ? No pe urma zici matale "Îmi plăceau candidații lor, școliți, fermi și paroliști în politica lor. Aveau mereu o prestanță mai mare decât politicienii români" Io remarc unu dintre ei mai de seama, pre numele lui Verestoy Attila, scolit si ferm si parolist in vandalizarea padurilor din secuime, shogor de-al nostru care a pradat atata lemn din padurile carpatice cat n-a pradat Attila cand a sosit p-acilea prin Europa dinspre praful stepelor asiatice. No Doamne-ajuta si numa' bine, cum se zice pe la noi la moti.
    • Like 1
    • @ Sergiu F.
      GS check icon
      Sa inteleg ca luni dimineata au plecat 3 avioane cu ardeleni mahmuri dupa ce au petrecut un we "de pomina" in Bucuresti. Tind sa cred ca marea majoritate a celor care au plecat din B mergeu la Cj sa lase ceva bani acolo, nu sa ia. Sunt baimarean, nu mitic.
      • Like 0
  • check icon
    Aroganta. Atat reiese din articolul asta. Autorul presupune ca numai bucurestenii care fac afaceri calatoresc cu avionul, e imposibil sa fi fost clujeni care au fost in Bucuresti cu afaceri, sau pur si simplu oameni care circula din alte motive decat afaceri, sau oameni care au prins o legatura la Bucuresti, nu, toti dom'le sunt bucuresteni care se duc sa le aduca prosperitate sarantocilor de clujeni. Bucurestiul e capitala Romaniei, de asta e prosper, nu invers. Faceti un exercitiu de imaginatie si presupuneti ca la 1862 se alegea Iasul capitala, credeti ca Bucurestiul era la fel de prosper azi? Bucurestiul e prosper pentru ca e capitala intregii tari, nu pentru ca ar fi bucurestenii mai destepti fata de restul tarii. Daca te uiti doar la harta autostrazilor, totul se concentreaza acolo, intre timp nu exista un drum macar care sa lege estul de vest, nu exista nici macar o autostrada in Moldova, desi e zona care are cea mai mare nevoie de o autostrada sa iasa din saracie, iar in plan e pentru 2030. Poate. A fost recent un scandal cand cerea Dacia autostrada sa lege Pitestiul de Vest, si s-a pus prioritate pe Bucuresti - Brasov. E naucitor, nu sustii cel mai mare producator auto pentru ca vor bucurestenii concediu la Predeal. Stiti ce, au udemeristii intentii secesioniste, dar au si argumente valide. Bucurestiul pierde contactul cu restul tarii, o face ignorand pur si simplu nevoile celorlalte regiuni. Si chiar daca Ardealul e cel care tipa mai tare, Moldova e si mai nedreptatita.
    • Like 2
    • @
      GS check icon
      Aroganta rezulta si din comentariul tau. Nu-mi place B, este clar ca acolo se invarte cam cea mai mare "cantitate" de bani, dar am inteles ca a fost surclasat de Cj. Si asta fara interventia intentionata a cuiva. Pur si simplu s-a mutat polul banilor. Iar la modul cum postezi ai mari sanse ca, dupa ce va fi si oficial acest lucru, sa te transformi intr-un "mitic" de Ardeal. Deja ai inceput.
      • Like 0
    • @ GS
      check icon
      Astept si niste argumente. Ce am scris, ca nu ai citit, dar mi-ai comentat, e ca e absurd ca bucurestenii aduc argumentul ca ei pompeaza bani, pentru ca prosperitatea lor se datoreaza statutului de capitala a Bucurestiului. Bucurestiul e prosper pentru ca e capitala, nu e capitala pentru ca e prosper. Daca acolo se aduna totul si apoi se face redistribuirea, nu bagati mai placa ca Bucurestiul sustine tara, cand e exact invers, tara sustine Bucurestiul. Doar atat iti spun, daca nu era Bucuresti capitala mai era la nivelul de acum? Si nu sunt ardelean, reiese clar din mesajul meu ca sunt din Moldova. E frustrant sa vezi cum se fac toatea autostrazile spre Bucuresti, si nimic in Moldova, iti pui niste intrebari, de ce o regiune e tinuta in saracie de centru? De asta e nevoie de descentralizare, chiar si pentru Moldova, nu doar pentru Ardeal. As spune chiar mai mult pentru Moldova, pentru ca daca in Ardeal e discutia ca nu se da destul, in Moldova nu se da nimic, pur si simplu nu exista vointa politica pentru sustinerea Moldovei la Bucuresti.
      • Like 0
    • @
      Moldova este o regiune vitregită fiindcă acolo s-a răsturnat căruța cu analfabeți, o spun statisticile nu eu.
      E drept că prostimea alungă investitorii, asta e clar ca "Bună ziua !"
      Apoi mai este poziția geografică, vecinătatea cu un teritoriu influențat profund de Rusia iar e un factor care descurajează investitorii.
      În Ardeal vecinătatea "bună" atrage și investitori pe măsură sau cum spune o vorbă "ban la ban trage și păduche la păduche", sună urât dar e o realitate.
      Oricum nici în Ardeal nu sunt toate zonele prospere.
      • Like 0
  • FlorinD check icon
    Buna seara . Sunt uimit de ce lucruri citesc aici....dar mai ales de comentariile acide ale unor concetateni de ai mei.Si ma refer aici la domnul Tibi R din Cluj probabil.Citind textul ,care apropo este in limba romana ,ma intreb daca aveti si o a doua limba vorbita sau romana este limba dvs nativa...si ma intreb ptr ca eu cred ca nu faceti parte dintre cei care gindesc sau vorbesc romaneste. Tara asta este un intreg si asa trebuie sa ramina ,impreuna...Clujul,Bucurestiul,Constanta sau Alexandria ....toate inseamna Romania ....ca de asta s-au chinuit mii de oameni inaintea noastra ...ptr a fii impreuna. Genul asta de discurs in care Ardelenii,moldovenii sau bucurestenii sunt entitati diferite este total gresit. Incercati sa nu faceti jocul unor nemernici ce constant incearca sa atace integritatea acestei tari. Sa-ti fie rusine Tibi ptr gindurile tale exprimate infantil, cu voce tare si cu pretentie de judecata finala.
    • Like 1
    • @ FlorinD
      Tibi_R check icon
      Stai linistit sunt roman. Nu sunt un ungur incognito. Ca sa intelegi, regiunile din Harghita si Covasna sunt printre cele mai sarace din tara, comparabile cu cele din Teleorman sau Botosani. Ii vina lor ca sunt slabi educati si nu inteleg ca daca nu colaboreaza pierd oportunitati si deci sunt saraci.
      Dar asta nu schimba situatia Clujului. Ce am zis eu sunt fapte, va puteti uita la proiectele de proiectare si contructie a cladirilor si a infrastructurii din Cluj si veti constata ca ce am spus eu e un fapt. Nu e o parare. E adevarul.
      Corect ar fi ca Dvs. sa va retrageti acuzatia, care cred eu e pe nedrept. Sau sa argumentati contrariul.
      • Like 1
    • @ FlorinD
      Nu sunt entități diferite ?
      Pe tine naționalismul te împinge să negi evidențele.
      Mai are rost să continui ?
      • Like 0
  • Tibi_R check icon
    Domnule Mitroi..gresiti. Clujul s-a dezvoltat cu foarte putin ajutor de la Bucuresti.
    Puteti sa nu ne faceti vizite, nici de business nici de agrement, si ne descurcam bine mersi si fara voi. 'Centrul' e in general neglijent cu toata lumea, nu face mai nimic pentru nimeni. Ii cam 'everybody for himself'. Firmele medii si mari care dau salarii mari in Cluj sunt in general cu capital strain, cu conducere formata din ardeleni in mare parte. Sunt putini bucuresteni sau moldoveni in Cluj la firmele pe unde am fost. Marea majoritate a colegilor sunt ardeleni. Asa ca poti zice ca dezvoltarea Clujului s-a facut prin munca Ardelenilor cu banii europenilor. Si europenilor le-a fost avantajos, altfel nu veneau aici.
    Stadionul, sala polivalenta si alte modernizari s-au facut cu bani locali si europeni, inainte sa fie mutate niste meciuri mai de anvergura. Nu au fost programe guvernamentale, de la 'centru', care au pompat bani in Cluj si l-au dezvoltat pe nedrept in detrimentul altor orase importante.. Eu cred ca nu aveti dreptate.
    Cat despre Funar, clujenii s-au lamurit intr-un final de genul ala de politica si nu cred ca vor sa mai repete istoria. Dar lipsa unei descentralizari mai autentice ne deranjeaza.
    • Like 0
    • @ Tibi_R
      check icon
      Maestre in Bucuresti n-o sa auzi multi care sa arunce cu laturi inspre Cluj asa cum faci tu cu Bucurestiul. Chiar din contra. Multi se uita admirativ spre Ardeal chiar daca stiu ca aici in Ardeal e plin de mizantropi primitivi ca matale. Poate de aia ti s-a si urcat la cap asa. Dar omiti cateva chestii majore. In afara de aglomeratie si stress nu prea ai ce sa reprosezi Bucurestiului care este cu zece clase peste la Cluj la absolut orice. De la infrastructura, preturi, cultura, diversitatea de domenii unde se gaseste de lucru. Clujul a crescut artificial doar pt ca restul tarii inca pastreza imagine oarecum idilica de pe vremuri. De pe vremurile alea cand aici inca nu era plin de hateri frustrati ca tine. Si s-a mai dezvoltat pt ca a gasit mana de lucru ieftina in IT. Si cam atat, Paradoxal, IT-istii din Cluj care reprezinta cam 10 % din populatia Clujului au ridicat preturile la un nivel infernal. Iar atunci cand companiile software vor refuza sa mai plateasca lefuri de 1000 de euro unor mucosi de Salaj, Bistrita, Zalau, Alba, Mures, etc si isi vor muta productia in alte tari (cum se intampla deja), Clujul va plonja in abis aproape la fel de grav ca Petrosaniul sau alte orase mono industriale. Orasul asta nu mai este demult ce era odata ci a devenit un oras al formei fara fond, al arogantei, al hipsterilor de provincie care se imbraca din reviste dar inca au tarana sub unghii. M-am nascut si crescut in Cluj. Am facut scoala si am muncit in Bucuresti 30 de ani. Acum imi pare rau ca m-am intors in Cluj doar ca sa gasesc un oras confiscat de hispteri tardivi, de ipocrizie, de ura si de iredentism desuet. Clujul este Bucurestiul din anii 2000. Si cred ca acolo va si ramane cu indivizi ca tine. Care sunt foarte multi. Deocamdata,
      • Like 4
    • @
      Tibi_R check icon
      Cica eu arunc cu laturi.. Citat "plateasca lefuri de 1000 de euro unor mucosi de Salaj, Bistrita, Zalau"... "hipsterilor de provincie" & "hispteri tardivi, de ipocrizie, de ura si de iredentism desuet.". Eu n-am zis un cuvant de rahat, cum va in comentariul tau.Cred ca tocmai te-ai desfiintat la capitolul asta.
      Si eu sunt tot din Cluj, nascut si crescut, si lucrez aici de cativa ani.
      Ce am zis eu e un fapt. Poti sa verifici programele de modernizare, sa vezi de unde vin banii. Fenomenul demografic e similar cu cel din Bucuresti sau marile orase universitare, si anume tinerii din judetele din apropiere vin la facultate in Cluj si raman aici.
      Daca nu poti sa argumentezi contrariul, atunci corect ar fi sa-ti ceri scuze.
      • Like 1
    • @ Tibi_R
      Omul s-a enervat pe bună dreptate.
      Nu spun că bbucureștenii sunt buricul pământului, nici n-ar fi posibil fiindcă majoritatea sunt parveniți acolo dar atunci când tte-născut și crescut într-un mediu unde competitivitatea merge braț la braț cu bunăstarea ți se pare firesc să ai o anumită condiție socială.
      Ăștia sculați de cântecul cocoșului când dau de efervescența traiului pe picior mare capătă o sensibilitate care le induce o aroganță artificială.
      E o artă și în a fi arogant.
      • Like 0
  • check icon
    In vreme de bajenie si de rasmirita ca acum, se gasesc creeri cari, ori prea svantati ori prea mucezi, ori de frica ori ca-si perd sarita, sunt stapaniti de fel de fel de temeri, una mai bizara si mai nejustificata decat alta. Pe de alta parte toate gazetele (afara de a noastra, se 'ntelege) cauta sa-si faca negustoria cat pot mai bine, raspandind in public noutati false si curat nascocite, spre amagirea opiniei publice supraexcitate. - Prospatura de Ion Luca Caragiale
    • Like 0
  • domnule mitroi,daca n-ati fost in stare,timp de aproape 30 de ani ,sa va dati seama cine-i udmr-ul,atunci ramaneti la ei si acuma,poate ca miticii nu va mai vor.... cu stima!
    • Like 0
  • Raul check icon
    Dupa 15-20 de ani de votat cu ungurii, acum reveniti la "mitici". Consecvent, coane, consecvent...
    • Like 0
  • Bun articol. Echilibrat si la obiect. Cum il stim si pe autor :-)
    Strainii ce ne viziteaza raman surprinsi ca dupa 100 de ani de la Marea Unire inca exista perceptia asta "Regat" vs. "Ardeal"...
    • Like 0
  • Pe tine te-a pierdut, pe altul l-a câștigat, consider că faptul că Bucureștiul este cel mai mare contribuitor la buget este un adevăr parțial, nu se știe dacă ar mai rămâne cel mai mare dacă nu ar fi forțați toți marii contribuitori să devină contribuitori ai Bucureștiului. Atât timp cât suntem în UE și NATO nu ne avantajează această centralizare excesivă ci un sistem de euro-regiuni autonome legate direct de Bruxelles.
    • Like 0
    • @ Cristian Bale
      amice nu mai vorbi prostii!! bucurestiul produce cat toata transilvania si banatul la un loc,fara marii contribuabili.
      • Like 0
    • @ Marius Magureanu
      La gară cu Bucureștiul tău !!!, prefer oricând un Ungur decât un Mitic leneș, pervers, mincinos și gălăgios.
      • Like 0
    • @ Marius Magureanu
      Scuze, vroiam să zic, un Ungur harnic și de treabă. Bați câmpii cu Bucureștiul tău, adică noi 18 000 000 milioane de cetățeni români nu valorăm cât 2 000 000 de bucureșteni??!!. Dacă resursele țării nu ar fi canalizate forțat spre București aș vedea eu ce mai produce Bucureștiul !!!, circ și vorbă multă.
      • Like 0
    • @ Cristian Bale
      Trăiești pe altă planetă și asta miroase din comentariul tău retard în care pui accentul pe " canalizeze forțat ".
      Voi provinciali ăștia în care țipă încă frustrarea sunteți incapabili să înțelegeți pârghiile economiei de piață dar vă dați rotunzi la apă mică și apoi vă mirați de ce va umpleți de ridicol.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult