Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„- 2.529 lei. Plătiți cu cash sau cu card? Cine v-a pus să vă luați motor de trei mii cm cubi?” „- Trei mii de ce? Doamnă, eu am motor d-ăla mic, de jucărie”. Cum m-am trezit cu un impozit pe mașină de 12 ori mai mare

Taxe și impozite

De dimineață, cât pe ce să pocnească aortele-n mine. Bun contribuabil, mă duc la Taxe și Impozite să-mi plătesc dările pe anul în curs.

Mă și gândeam în fața ghișeului: oare cât oi avea de achitat pentru cele patruj de terenuri intravilane pe care intenționez să ridic niște mini-cartiere de lux, baza sportivă, clubul de fițe pe care l-am ridicat cu sudoarea frunții și cele câteva blocuri de locuințe construite, tot așa, cu muncă de sclav?

Mi-am revenit însă repede și mi-am adus aminte că eu nu-s primar sau ceva, să-mi permit să ajung cel mai bogat om din oraș din salariul de ales al poporului.

Nu, nene. Eu am venit să plătesc impozitul pentru apartament și mașină, ca orice alegător care n-a furat, dar nici n-a făcut.

Io (voios): Săr’na, aș vrea să plătesc alea, alea.

Doamna de la ghișeu (amabilă): Sigur – 2.529 lei.

A început să-mi țiuie urechea stângă și să mă ia cu călduri pe spate: Hă? Ce zice?

Doamna de la ghișeu (mai puțin amabilă): 2.529 lei. Plătiți cu cash sau cu card?

Io (leșinat): Stați așa... Cum, ce, de unde?

Doamna (un pic iritată): Atât aveți. Impozit pe apartament – 144 lei, impozit pe mașină – 2.385 lei.

Io (transpirat ca o morsă): Cââât pentru mașină? Pentru sărăcia aia trebuie să dau atâția bani? Doamnă, nu iau pe ea cât dau pe impozit, tre’ să fie o greșeală!

Doamna (privindu-mă cu un amestec de draci și milă): Dacă aveți nelămuriri, mergeți la etaj, la inspectori!

Mă scurg din fața ghișeului și o iau pe scări. La inspectori, un pic de coadă și scandal. Un nebun nu voia să-și pună masca în timp ce refuza să achite o amendă pe motiv că are handicap.

Aștept să se termine circul și, cu inima strânsă, mă prezint la ghișeu. Îi explic doamnei tărășenia și o implor să-mi spună că am visat urât.

Inspector (concentrată): Atât aveți: Land Rover Freelander, 2.385 lei. Îmi pare rău...

Io (terminat): Poate e o greșeală, n-are cum, fir-ar a dracu’ de mașină, că m-a ruinat...

Inspector (privindu-mă cu dojană): Vă cred, da’ cine v-a pus să vă luați motor de trei mii cm cubi?

Io (cu părul ridicat pe mâini): Trei mii de ce? Doamnă, eu am motor d-ăla mic, de jucărie. De unde trei mii, păi ce, am câștigat la loto? Nici două mii nu cred că sunt... Aia e, n-am avut bani de mai mulți.

Inspector (cu o sprânceană ridicată): Sigur? Stați să vă caut dosarul. Off...

Dispare două minute, se întoarce cu dosarul și mă invită să aștept până verifică. O aud strigându-mă.

Io (un pic mai liniștit): Ei, cum e?

Inspector (clătinând din cap): Mda, s-a făcut o greșeală. Aveți de plată pentru mașină doar 207 lei. Mergeți lângă, la casierie.

Jur că mi-a venit să o pup. Am plătit impozitul pe casă și mașină cu zâmbetul pe buze. De la agonie la extaz, nu altceva. De-abia mai târziu am realizat că dacă aș fi fost suficient de neinspirat să aleg motorizarea de 3 litri, aș fi avut de achitat de 12 ori mai mult.

Știam eu că va veni și ziua când mă voi simți recompensat pentru faptul că nu e mare. Câteodată e bine să te mulțumești cu câțiva centimetri în minus, indiferent de răutățile pe care le auzi din când în când.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trebuie sa fii complet handicapat mintal și paralel cu mecanica sa taxezi la centimetri cubi.
  Adica dp logica "ecologista" ala cu motor de 3000cc Diesel Euro 5 poluează mai mult decât troaca din anii 90 dar care e 'corecta' sub 1500 sau cât mai e limita.

  Legi făcute pe genunchi de analfabeți.
  Banii sa vina. Cui ii pasa.

  Bulgaria scrie pe mine, nu le dau un sfantz!
  • Like 2
 • Acum diferenta o face si daca e disel sau benzina plus vechime sa punem exemplu 20 de ani clar motizarea 1.9 ca mea si clar orasul sa nu fi capitala ca ti mai umfla si iese cam 250
  • Like 0
 • Dorin check icon
  „Jur că mi-a venit să o pup.”
  De ce? Pentru că și-a făcut corect treaba? Adică treaba aia pentru care e plătită din banii contribuabililor?
  Ar fi meritat DOAR DACĂ nu v-ar fi „țiuit urechea stângă” și nu v-ar fi luat „cu călduri pe spate”.

  Ar trebui ca funcționarii DOVEDIȚI indolenți sau incapabili să fie dați afară din sistem. Eu i-aș elimina fără preaviz, în chiar secunda doi.
  Dar asta într-o lume ideală. Lume în care și Statul e unul ideal.
  Pentru că în lumea reală greu îndrăznesc autoritățile să dezlipească scaunele de fundul funcționarilor statului atunci când aceștia comit erori. Că cică au „drepturi”.

  Ce contează dacă contribuabililor le țiuie urechile și îi iau cu călduri. Ei au doar datorii către stat.
  Să nădușească contribuabilul! Să nu cumva să-și ia nasul la purtare și să considere, Doamne ferește!, că Funcționarul Statului trebuie să-i poarte de grijă.
  • Like 5
 • Daniel check icon
  Pai dl. Herta nu zicea ca pleacă la Londra?
  • Like 2
 • un articol bestial ! Respect autorului ! Voi reveni cu umile comentarii .Doamne , bine ca nu mai scrie cineva de binefacerile vaccinului ! Te iubesc si te stimez autorule , Octavian Herta!
  • Like 5
 • Adi check icon
  Si uite asa, statul roman ti-a impus, prin politica sa de taxare, sa nu care cumva sa fi indeajuns de capabil ca sa deti un autoturism ceva mai bun. Asta pentru ca politica actuala a rromaniei este de a pedepsi fiscal pe cei capabili. Adica socialism desantat: "Sa-luam-de-la-bogati-ca-sa-dam-la-sarantoci". Si d-aia suntem si am ramas o tara de pomanagii si sarantoci. Rromania e o tara neprietenoasa cu cei capabili dar plina de sarantoci si pomanagii. Dar uraste diaspora (caci acolo s-au dus cei capabili).
  • Like 8
  • @ Adi
   vai vai , sărit-ai din sărăcie cu curul direct în agramatisme de analfabet funcțional .
   • Like 3
  • @ Adi
   Nu bătea câmpii dezaxatul ala comunist cu extra taxe pt ca ai doua mașini și alte masuri pre-89?
   Cum sa încerci sa trăiești bine?! Cine te crezi? Politician? Magistrat frecator de menta??
   • Like 0
  • @ Mihai Micutu
   Politia gramaticii romane la datorie. De articol n-ai nimic de zis?
   • Like 1
 • Cred că greșești destinația…! Ia-o spre Moscova!!!
  • Like 0
 • Ha, ha, ha [ras amar]. Am fost avertizat despre impozitul gargantuan pe masina, si-am ales sa surzesc momentan. Masina pe care vreau s-o inscriu eu, are 4600 cm cubi. Va trebui sa consult un psihiatru inainte de plata impozitului....
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult