Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Dumneavoastră vorbiți serios?” Un șofer a fost amendat cu 1.305 lei pentru că a aruncat chiștocul pe geamul mașinii

Un șofer a fost amendat cu 1.305 lei, după ce a fost surprins de o polițistă că a aruncat chiștocul pe geamul mașinii. Dialogul dintre cei doi a fost redat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne, România

Poliția Română este partener în campania „NU arunca chiștoace. Strada nu e scrumieră”, inițiată de un grup de cetățeni cu spirit civic. Prin acțiunile de strângere de mucuri de țigară și cele de conștientizare, aceștia își propun să transmită mesajul că doar o comunitate mare poate produce o schimbare.

Redăm postarea MAI:

„Dialog între o polițistă și un conducător auto:

- Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră.

- Bună seara! Sunt parcat de 15 minute pe locul acesta, nu am încălcat nicio regulă de circulație. De ce vreți documentele?

- Pentru că vă lipsește ceva din mașină.

- Mașina e an de fabricație 2019, doamnă polițist. Are toate dotările. Ce să lipsească de pe ea?

- Din mașină lipsește, nu de pe mașină.

- Și care e diferența?

- Diferența este chiștocul de țigară pe care l-ați aruncat pe jos. Normal trebuia să fie în scrumiera din mașină, nu pe asfalt.

- Păi, nu are scrumieră.

- Vedeți, nu are toate dotările. Puteați să includeți și scrumiera dacă știați că fumați în mașină. 1305 lei vă costă.

- Atât e o scrumieră?

- Nu, domnule. Atât este amenda. Conform legii este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte.

- Dumneavoastră vorbiți serios?

- Uitându-mă la țigara de pe jos, vă spun că vorbesc foarte serios.”

Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a alăturat campaniei „Nu arunca chiștoace” prin afişarea sloganului pe panouri media atât în București, cât şi în Cluj-Napoca, dar și în format printat, în peste 5.000 de secţii, la nivel naţional.

Codul Rutier din România prevede că fapta constând în „aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz” constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9-20 puncte-amendă (între 1.305 lei şi 2.900 lei). 

Dialog între o polițistă și un conducător auto: - Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră. - Bună...

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Monday, October 26, 2020

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Regatul Spaniei amenda este minim 500 de euroi si 6 puncte. Si dacă faci figuri la nenea polițaiul, îți mai baga una de 3-4 sute, pentru ultraj. Si nu te iartă nici dracu. Macar ca ești frate cu el. Să auzim numai de bine
    • Like 0
  • Sper sa i se alature cat mai multi colegi! Asa cum ma bucura si tonul civilizat din ambele tabere! Fie si cu nuanta ironica a politistei. Dar as vrea sa-si faca treaba in toate zonele unde au competente si inca nu a intrat Curtea Constitutionala sa anuleze amenzile.
    • Like 1
  • MCC check icon
    Cine se simte vizat, intotdeauna gaseste scuze si ceva de comentat si despicat firul in patru. Toata Europa are astfel de legi diar ca, la noi se aplica cam rar.
    • Like 1
  • Pentru viol se ia extraordinar de putin ........
    • Like 0
  • Foarte bine a făcut poliția! Cine greșește, plătește, nu-i așa? Acum în aceeași notă, așteptăm ca poliția să se laude și cu ceva capturi serioase, gen politicieni corupți, oameni de afaceri necinstiți, jurnaliști mincinoși, etc...
    • Like 2
    • @ Laurentiu Dumitru
      Ti as raspunde pe masura: numa intereseaza, personal, decat la nivel principial si de imagine „capturarea” unor politicieni, oameni de afaceri sau jurnalisti corupți. In schimb, un asemenea gest, aparent minor, de a sanctiona cazurile reprezentative pentru milioane de nemernici la scara nationala/internationala, este de maxim interes pt mine si imperativ pentru binele nostru al tuturor. Si asta deorece faptele precum cea a imbecilului in cauza sunt cele care ne afecteaza viata si sanatatea in mod direct si personal (de pilda, chistoacele si alte gunoaie aruncate genereaza poluare, care poluare ne scurteaza viata cu ani buni fiecaruia dintre noi).
      • Like 3
  • Daca e adevarat, ma bucur mult. Mai de mult eram prin Titan (in drum spre parc, pe Liviu Rebreanu, depasisem magazinul Titan) de-a lungul strazii se desfasoara acolo un bloc din acela lung si inalt, cu 10 etaje si multe scari, sunt cosuri de gunoi destule, am atentionat pe cineva care a aruncat un chistoc pe jos desi cosul de gunoi era la 5 metri cel mult - si era sa-mi iau bataie si mai multe nu!!! Cica civilizatie de Bucuresti.....la cat mai multe amenzi, si car mai usturatoare!
    • Like 6
  • Din categoria povestilor de adormit copii. Scrise de politia romana.
    • Like 2
  • Salutări, cetățeni!

    //Dura lex sed lex// , aplicarea în spirit, și nu în literă, te face adevărat apărător al ei(lex)!

    - Nici o scuză pentru aruncarea chiștocului sau ale altor "gunoaie"!

    Zis-am că am o aciditate, pe alt site, dar internetul e UNI, sunt situații când:
    ori Legea-i strâmbă, ori e litera ei șchioapă/n-are Norme de aplicare, n-are aplicatori/.
    Exemplu: După ușoara alergare pentru întreținere, oprit de aplicatorul Legii, ești găsit cu o buca' de 1 cm de cracă uscată ce-ți stă după gât!
    !!! - Transport ilegal de masă lemnoasă! conf. L/OG/Hg/OUG/OuG pt. modificarea Oug/Art./lit...........

    La bună,de-o fi, revedere,
    Purice Narcis-Teofil
    • Like 0
  • Vai, ce gluma buna: “nu aveti toate dotarile”.
    Mai bine isi vede de treaba politistul si da doar amenda. Nu e platit sa il ia si la misto pe contravenient.
    • Like 1
    • @ GicaContra
      Chiar ca esti contra...Mai bine te numeai impotriva.
      • Like 5
  • Totusi, nu e 100% ok.
    Legea este facuta ca o razbunare impotriva automobilistilor. Asa se intelege din articol ca omul a primit amenda fiindca a aruncat chistocul din masina. Deci e o vina ca ai masina si arunci chistocul. Se intelege ca daca era langa masina si arunca chistocul, nu primea nici o amenda.
    Amenda trebuie sa fie pentru aruncarea chistocului sau a altor gunoaie, nu doar pentru aruncarea chistocului/gunoaielor din masina.
    Politia Romana face pe interesanta in loc sa prinda adevaratii infractori. Si da amenda pentru aruncarea chistocului (din masina) doar ca sa faca un articol de PR, Nicidecum nu aplica in mod sistematic amenda. Si, apropo, amenda nu trebuie sa fie atat de mare. E suficient ca legea sa fie aplicata sistematic si atunci amenda poate fi si doar 100 de lei de exemplu.
    • Like 2
    • @ GicaContra
      Mai documenteaza-te. Amenda pentru aruncarea chistoacelor pe strada in calitate de pieton,este intre 2000 si 5000 Ron.
      • Like 2
    • @ GicaContra
      Si dacă ești in mers, arunci chistocul aprins si dai foc la o pădure?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult