Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Dumneavoastră vorbiți serios?” Un șofer a fost amendat cu 1.305 lei pentru că a aruncat chiștocul pe geamul mașinii

Un șofer a fost amendat cu 1.305 lei, după ce a fost surprins de o polițistă că a aruncat chiștocul pe geamul mașinii. Dialogul dintre cei doi a fost redat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne, România

Poliția Română este partener în campania „NU arunca chiștoace. Strada nu e scrumieră”, inițiată de un grup de cetățeni cu spirit civic. Prin acțiunile de strângere de mucuri de țigară și cele de conștientizare, aceștia își propun să transmită mesajul că doar o comunitate mare poate produce o schimbare.

Redăm postarea MAI:

„Dialog între o polițistă și un conducător auto:

- Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră.

- Bună seara! Sunt parcat de 15 minute pe locul acesta, nu am încălcat nicio regulă de circulație. De ce vreți documentele?

- Pentru că vă lipsește ceva din mașină.

- Mașina e an de fabricație 2019, doamnă polițist. Are toate dotările. Ce să lipsească de pe ea?

- Din mașină lipsește, nu de pe mașină.

- Și care e diferența?

- Diferența este chiștocul de țigară pe care l-ați aruncat pe jos. Normal trebuia să fie în scrumiera din mașină, nu pe asfalt.

- Păi, nu are scrumieră.

- Vedeți, nu are toate dotările. Puteați să includeți și scrumiera dacă știați că fumați în mașină. 1305 lei vă costă.

- Atât e o scrumieră?

- Nu, domnule. Atât este amenda. Conform legii este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte.

- Dumneavoastră vorbiți serios?

- Uitându-mă la țigara de pe jos, vă spun că vorbesc foarte serios.”

Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a alăturat campaniei „Nu arunca chiștoace” prin afişarea sloganului pe panouri media atât în București, cât şi în Cluj-Napoca, dar și în format printat, în peste 5.000 de secţii, la nivel naţional.

Codul Rutier din România prevede că fapta constând în „aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz” constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9-20 puncte-amendă (între 1.305 lei şi 2.900 lei). 

Dialog între o polițistă și un conducător auto: - Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră. - Bună...

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Monday, October 26, 2020
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru viol se ia extraordinar de putin ........
  • Like 0
 • Foarte bine a făcut poliția! Cine greșește, plătește, nu-i așa? Acum în aceeași notă, așteptăm ca poliția să se laude și cu ceva capturi serioase, gen politicieni corupți, oameni de afaceri necinstiți, jurnaliști mincinoși, etc...
  • Like 1
 • Daca e adevarat, ma bucur mult. Mai de mult eram prin Titan (in drum spre parc, pe Liviu Rebreanu, depasisem magazinul Titan) de-a lungul strazii se desfasoara acolo un bloc din acela lung si inalt, cu 10 etaje si multe scari, sunt cosuri de gunoi destule, am atentionat pe cineva care a aruncat un chistoc pe jos desi cosul de gunoi era la 5 metri cel mult - si era sa-mi iau bataie si mai multe nu!!! Cica civilizatie de Bucuresti.....la cat mai multe amenzi, si car mai usturatoare!
  • Like 2
 • Din categoria povestilor de adormit copii. Scrise de politia romana.
  • Like 2
 • Salutări, cetățeni!

  //Dura lex sed lex// , aplicarea în spirit, și nu în literă, te face adevărat apărător al ei(lex)!

  - Nici o scuză pentru aruncarea chiștocului sau ale altor "gunoaie"!

  Zis-am că am o aciditate, pe alt site, dar internetul e UNI, sunt situații când:
  ori Legea-i strâmbă, ori e litera ei șchioapă/n-are Norme de aplicare, n-are aplicatori/.
  Exemplu: După ușoara alergare pentru întreținere, oprit de aplicatorul Legii, ești găsit cu o buca' de 1 cm de cracă uscată ce-ți stă după gât!
  !!! - Transport ilegal de masă lemnoasă! conf. L/OG/Hg/OUG/OuG pt. modificarea Oug/Art./lit...........

  La bună,de-o fi, revedere,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Vai, ce gluma buna: “nu aveti toate dotarile”.
  Mai bine isi vede de treaba politistul si da doar amenda. Nu e platit sa il ia si la misto pe contravenient.
  • Like 1
  • @ GicaContra
   Chiar ca esti contra...Mai bine te numeai impotriva.
   • Like 3
 • Totusi, nu e 100% ok.
  Legea este facuta ca o razbunare impotriva automobilistilor. Asa se intelege din articol ca omul a primit amenda fiindca a aruncat chistocul din masina. Deci e o vina ca ai masina si arunci chistocul. Se intelege ca daca era langa masina si arunca chistocul, nu primea nici o amenda.
  Amenda trebuie sa fie pentru aruncarea chistocului sau a altor gunoaie, nu doar pentru aruncarea chistocului/gunoaielor din masina.
  Politia Romana face pe interesanta in loc sa prinda adevaratii infractori. Si da amenda pentru aruncarea chistocului (din masina) doar ca sa faca un articol de PR, Nicidecum nu aplica in mod sistematic amenda. Si, apropo, amenda nu trebuie sa fie atat de mare. E suficient ca legea sa fie aplicata sistematic si atunci amenda poate fi si doar 100 de lei de exemplu.
  • Like 2
 • O sa ma bucur când asta va fi norma și nu subiect de știre.
  • Like 6
 • Dorin check icon
  Aviz mulțimii de nesimțiți români,la cât mai multe amenzi.
  • Like 4
 • storo check icon
  NU-mi vine sa cred ca se intimpla asa ceva !!!! In sfirsit ! Bravooo!!! La cit mai multe si mari amenzi celor care confunda strada cu pubela !
  • Like 5
  • @ storo
   C-o floare nu se face primăvară.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult