Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Bună ziua, am venit să declar laptopul.” „- De unde îl aveți?” În regimul comunist, deținerea de mașini de scris era strict condiționată și supravegheată

masina de scris

  Foto: Getty Images

Imaginează-ți că ți-ai luat un laptop. Aveai neapărat nevoie ca să îți faci proiectele, temele etc. Dar să nu crezi că asta e tot.

Trebuie să mergi cu laptopul la Miliție, unde ai următoarea discuție:

- Bună ziua, am venit să declar laptopul.

- De unde îl aveți?

- L-am cumpărat.

- De la cine?

- De la un domn.

- Scrieți aici cum se numește. Și adresa. Apoi lăsați laptopul la noi. Vă căutăm noi dacă vă aprobăm deținerea.

- Dar e al meu. L-am cumpărat.

- Hai tovarășu'. Știi legea. Următorul!

Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.

Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.

Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fața scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.

În regimul comunist, deținerea de mașini de scris era strict condiționată și supravegheată.

În Decretul 98 din 28 martie 1983, emis de Consiliul de Stat se menționa:

Articolul 15

Deţinerea maşinilor de scris de către persoanele fizice este permisă numai pe baza autorizaţiei eliberate de militie.

Nu pot fi autorizate să deţină maşini de scris persoanele care, datorită antecedentelor penale sau comportării lor, prezintă pericol pentru ordinea publică ori securitatea statului.

Cererea pentru obţinerea autorizaţiei se depune la organul local al militiei în a cărui rază teritorială domiciliază solicitantul, care, în termen de 60 de zile, pe baza analizei efectuate, comunică soluţia petiționarului.

În caz de aprobare a cererii, comunicarea serveşte celui în cauză la cumpărarea mașinii de scris, titularul fiind obligat ca, în cel mult 5 zile de la dobîndire, să se prezinte la organul local al militiei în a cărui rază teritorială domiciliază, pentru eliberarea autorizaţiei.

Acest episod a fost realizat cu sprijinul prietenului Vlad Bogzianu, care a propus tema și a furnizat materialele documentare. Îi mulțumesc pe această cale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • VERIFICAREA PERIODICA A MASINILOR DE SCRIS LA MILITIE (INAINTE DE 1990) - DESCRISA DE UN ACTUAL TANAR IGNORANT CARE NU A CUNOSCUT SITUATIA DAR ARE IMAGINATIE....
    • Like 0
  • Liberty check icon
    existau Birouri de Copiat Acte, pline de duduite si doamnisoare cu degete aprige gata sa-ti bata 2-6 copii la indigo, te costa 3 lei pagina si lua cam 20 minute...
    si nici nu se cereau atatea acte si documente ca dupa 1990 sau dupa 2007 cand romanii au navalit in Europa ca rusii in Ukraina, de cateva zile sau ca brucan2CTP printre jurnalisti si ziaristi dupa ce-a trecut cu pile prin academia Stefan Gheorghiu el terminind TCM automatizari...
    dar, asta-i Romania, piratam si copiem mai abitir ca chinezii... oare vrem sa-i intrecem?...
    • Like 0
  • Asa a fost odata! Dar autorul ar fi putut fi mult mai precis, detaliat si corect in acest text probabil - menit probabil doar sa starneasca senzatie, ca atatea altele! Conteaza mult acest aspect - pentru credibilitate si impact !! In calitate de "beneficiar" vizat de celebra si incredibila (astazi) decizie din 1983, mentionez ca:
    1.Militia verifica doar aspectul/ caracteristicile caracterelor majuscule/ minuscule imprimate/ tiparite pe hartie in scopul facilitarii descoperirii eventualilor producatori si distribuitori de manifeste si anunturi publice considerate ilegale.
    2. Decizia se referea doar la masinile de scris - inexistente si ignorate de tot mai multi astazi... In acei ani NU EXISTAU LAPTOPURI (despre care este vorba in titlu si text dar aiurea) si oricum un laptop are nevoie de o imprimanta pentru a reproduce pe hartie toate caracterele alfanumerice si de punctuatie existente in politele sale.... Word ofera azi zeci de FONTURI inexistente acum peste 40 de ani... Deci este o mare diferenta intre relatarea autorului si realitatea acelei epoci..
    3.Conform deciziei mentionate, fiecare posesor de masina de scris trebuia sa se prezinte ANUAL cu aceasta la circa de militie de care apartinea doar pentru a imprima in fata militienilor caracterele aferente fiecarei taste..
    4.Era obligatorie prezentarea prealabila a documentelor de achizitie - dovedind si proprietatea dar si vanzatorul - intrucat masinile de scris (ca si copiatoarele) erau considerate POTENTIAL SUBVERSIVE - importul lor fiind interzis apoi strict controlat iar fabricarea lor in Romania fiind interzisa, desi posibila...
    5.Daca masina de scris era electrica, suspiciunile erau si mai numeroase iar uneori aceasta nu putea fi alimentata la reteaua din sediul Militiei, posesorul trebuind sa revina!!!!Batjocura la cub!....
    Propun autorului sa prezinte si problemele absurde cu care se confruntau concetatenii nostrii inainte de 1990 pentru a-si procura din import un COPIATOR, un VIDEOCASETOFON, un TV COLOR performant, chiar un CONGELATOR sau un CUPTOR CU MICROUNDE toate fiind in opozitie cu prevederile anumitor reglementari, dar nu in beneficiul cetatenilor/ consumatorilor ci din motive...ideologice si de ...securitate nationala... De aceea deschiderea granitelor in decembrie 1989 pentru asemenea produse straine, a reprezentat pentru multi REALIZAREA UNUI VECHI VIS....Dar si ora adevarului pentru industria Romaniei!!...
    • Like 1
    • @ Dragulanescu Nicolae
      check icon
      Excelentă analiză pentru cei care au îndoieli că în această țară colcăie analfabeții funcțional!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult