Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- Ce să-mi datorați, domnu’?” mi-a zis taximetristul. Războiul din Ucraina scoate din om ce e mai rău, dar și ce e mai bun

Taxi, taximetrist

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Aseară, fără preaviz, a trebuit să mă duc spre gară pentru a prelua o familie de refugiați ucraineni. Când am ajuns acolo, am constatat că erau mai mulți decât fusesem informat: mama, tatăl, trei copii (dintre care unul abia mergea în picioare), multe bagaje și o cușcă în care stăteau cuminți, împreună, o pisică și un cățel. Nu-i puteam duce pe toți cu mașina, așa că am apelat la primul taximetrist pe care l-am găsit ca să mă ajute. L-am instruit sumar asupra adresei unde trebuie să ajungem și am plecat. La destinație, în timp ce scoteam bagajele din mașina lui, l-am întrebat cât îi datorez.

- Ce să-mi datorați, domnu’? Nimic, a zis taximetristul, eu vă mulțumesc că aveți grijă de ei. Mi-a întins mâna, i-a salutat și pe ucraineni, le-a urat noroc și a plecat.

***

Dar nu e singurul gest de genul acesta pe care l-am întâlnit în ultima lună și care m-a emoționat prin naturalețea cu care a venit, nesolicitat, prin caritatea și empatia dovedită.

Avem o voluntară cu o boală gravă care ne ajută. Își pune mască, căci nu poate risca să aibă Covid sau vreo răceală, vine alături de soțul dânsei cu sufertașul și le aduce mâncare gătită în casă, traduce pentru ei, îi ajută în fel și chip.

Avem o vecină care, la plecarea unei familii, a venit cu o farfurie de prăjituri făcută de ea. „Pentru drum, pentru copii”, i-a zis mamei care se pregătea de plecare, deși nu se puteau înțelege prin vorbe. În timp ce-i întindea farfuria cu prăjituri, a cuprins-o cu mâna stângă pe după umăr și a strâns-o în semn de mângâiere și încurajare.

În altă zi, veneam de la farmacie cu medicamente pentru familiile cazate. În colțul casei, lângă gard, ne așteptau câțiva vecini. Mi-am zis în gând că numai de o ceartă cu vecinii nu aveam dispoziție atunci, mă așteptăm să trebuiască să le dau explicații în legătură cu străinii găzduiți. Când colo, s-a dovedit că ei ne așteptau ca să ne dea o mână de ajutor. Unul dintre ei ne-a oferit câteva vouchere de pâine (pâinea vine săptămânal cu microbuzul în sat), altul ne-a dat un sac de făină iar altul câteva sticle de lapte și ouă proaspete.

Am descris, succint, doar câteva dintre întâmplările din ultima perioadă. Nu reflectă nici pe departe adevărata dimensiune a suferinței pe care o resimt acești oameni nevoiți să fugă din căminele lor pentru a-și salva copiii dar și propriile vieți. Le-am scris pentru că e nevoie că amintirile acestea să rămână. Și le-am mai scris și pentru cei care (și eu printre ei) au nevoie să spere și să creadă că România nu e făcută doar din impostori, incompetenți, hoți și tâlhari. Ci mai e făcută și din oameni buni, care ajută, cărora le pasă, care întind o mână de ajutor chiar și unui străin cu care nu pot schimba nici măcar două cuvinte.

E ușor să stai comod, în fața laptopului sau cu telefonul în mână și să emiți păreri și judecăți de valoare în legătură cu viețile acestor oameni care fug din fața tancurilor. Nu mai e atât de ușor atunci când stai față în față cu ei și le vezi oboseala, teama, lacrimile.

În imagine e una dintre fetițele familiei de aseară. Am folosit fotografia aceasta pentru că nu i se distinge fața. Și pentru că e speranță în această fotografie dacă un copil, aflat pe drumuri de 10 zile, încă mai poate picta.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem nevoie să ne hrănim sufletul cu astfel de momente, dacă există o sămânță în tine de bunătate plantată în copilărie, astfel de povești ajung să ajute acea sămânță să dea și ea rod! Sunt o grămadă de oameni faini, se aud puțin pentru că urletul celor ticăloși e foarte mare dar atunci când se asociază, nimic nu poate să-i oprească! Asta e România mea frumoasă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult