Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Aici nu se prea încalcă regulile de circulație, ca în România, lumea era relaxată. Cine s-a gândit că intră un tâmpit și omoară oameni?!” - martor român

Florin Pepene, un turist român aflat la Nisa, unde venise pentru un festival de jazz, a povestit pentru Republica.ro momentele de panică din noaptea de joi, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion într-o mulțime de oameni la Nisa și a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliție. 

„Eram foarte aproape, am văzut camionul în fața noastră. Era la mai puțin de 10 metri în fața noastră. Dacă eram un pic mai iuți de picior chiar ne lovea pe noi. Noi am avut noroc. Am văzut cum a intrat în oameni, după care a ajuns iar pe carosabil, după care a intrat din nou în zona pietonală. A făcut câteva slalomuri, probabil că ocolea băncile. Efectiv a intrat în plin în oameni. Zona pietonală de pe Coasta de Azur este destul de mare, este lată, are cinci-șase metri lățime, pot merge patru-cinci oameni în linie. Era aglomerație destul de mare pentru că oamenii se plimbau relaxați, voiau să vadă artificiile. Camionul, când a intrat, chiar a lovit foarte mulți oameni”, a povestit pentru Republica.ro Florin Pepene.

„Sincer să vă spun, noi la început am crezut că este un accident. Era în apropierea zonei semaforului și am auzit, am simțit de fapt cum a trecut ceva pe lângă noi, era camionul în viteză și a sărit bordura foarte înaltă care delimitează zona pentru bicicliști. Apoi camionul a sărit și peste bordura de la pietonală”, spune martorul român.

„Prima dată nu ne-am dat seama, oamenii nu au reacționat, nu știau ce s-a întâmplat. Eu am auzit ceva lovituri, am crezut că au fost loviți niște bicicliști. Ieșind pe zona de carosabil, am crezut că a fost un accident. Și oamenii era nedumeriți, nu știau ce se întâmplă. După ce camionul a intrat din nou pe zona pietonală, oamenii au început să se agite, să fugă, să țipe și atunci ne-am dat și noi seama că este ceva în neregulă”, a continuat Florin Pepene, care spune că a văzut că era gol camionul, și a crezut că va exploda.

„Am văzut oameni sub roțile camionului. Nu au avut nici o șansă. Puteau să aibă și 10 vieți, nu nouă, și tot nu aveau cum să scape”, spune martorul la masacru.

În zona pietonală erau familii cu copii, oameni de toate vârstele. 

„Trecusem chiar înainte să se întâmple nebunia pe lângă o familie care era cu doi copii de 9, 10 ani și care stătau pe o bancă se uitau la mare”, continuă românul care a asistat la carnagiul de la Nisa.

„Acolo oamenii sunt foarte relaxați, nu merg cu grijă, pe stradă, așa cum mergem noi în România, să nu treacă vreun nebun să ne lovească. Nu, ei merg foarte relaxați, pentru că știu că regulile de circulație nu prea se încalcă. Cine s-a gandit că intră un tâmpit și omoară oameni!”, a mai povestit martorul.

Atentatul de la Nisa s-a soldat cu peste 80 de morți și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de „urgență absolută”. Printre răniți se numără și doi cetățeni români stabiliți în Franța.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Domnu ..si in Romania se respecta legile circulatiei...in acest caz este vorba de incapacitatea politiei franceze de asigurare a securitatii unei adunari civice.Cred ca si ultimul politist de la noi ..in contextul dat ar fi oprit camionul..care nu avea ce sa caute in acea zona,pe scurt politia franceza ar trebui reinstruita pe aceste masuri in situatia cand amenintarile de acest gen sunt evidente.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult