Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Aici nu se prea încalcă regulile de circulație, ca în România, lumea era relaxată. Cine s-a gândit că intră un tâmpit și omoară oameni?!” - martor român

Florin Pepene, un turist român aflat la Nisa, unde venise pentru un festival de jazz, a povestit pentru Republica.ro momentele de panică din noaptea de joi, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion într-o mulțime de oameni la Nisa și a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliție. 

„Eram foarte aproape, am văzut camionul în fața noastră. Era la mai puțin de 10 metri în fața noastră. Dacă eram un pic mai iuți de picior chiar ne lovea pe noi. Noi am avut noroc. Am văzut cum a intrat în oameni, după care a ajuns iar pe carosabil, după care a intrat din nou în zona pietonală. A făcut câteva slalomuri, probabil că ocolea băncile. Efectiv a intrat în plin în oameni. Zona pietonală de pe Coasta de Azur este destul de mare, este lată, are cinci-șase metri lățime, pot merge patru-cinci oameni în linie. Era aglomerație destul de mare pentru că oamenii se plimbau relaxați, voiau să vadă artificiile. Camionul, când a intrat, chiar a lovit foarte mulți oameni”, a povestit pentru Republica.ro Florin Pepene.

„Sincer să vă spun, noi la început am crezut că este un accident. Era în apropierea zonei semaforului și am auzit, am simțit de fapt cum a trecut ceva pe lângă noi, era camionul în viteză și a sărit bordura foarte înaltă care delimitează zona pentru bicicliști. Apoi camionul a sărit și peste bordura de la pietonală”, spune martorul român.

„Prima dată nu ne-am dat seama, oamenii nu au reacționat, nu știau ce s-a întâmplat. Eu am auzit ceva lovituri, am crezut că au fost loviți niște bicicliști. Ieșind pe zona de carosabil, am crezut că a fost un accident. Și oamenii era nedumeriți, nu știau ce se întâmplă. După ce camionul a intrat din nou pe zona pietonală, oamenii au început să se agite, să fugă, să țipe și atunci ne-am dat și noi seama că este ceva în neregulă”, a continuat Florin Pepene, care spune că a văzut că era gol camionul, și a crezut că va exploda.

„Am văzut oameni sub roțile camionului. Nu au avut nici o șansă. Puteau să aibă și 10 vieți, nu nouă, și tot nu aveau cum să scape”, spune martorul la masacru.

În zona pietonală erau familii cu copii, oameni de toate vârstele. 

„Trecusem chiar înainte să se întâmple nebunia pe lângă o familie care era cu doi copii de 9, 10 ani și care stătau pe o bancă se uitau la mare”, continuă românul care a asistat la carnagiul de la Nisa.

„Acolo oamenii sunt foarte relaxați, nu merg cu grijă, pe stradă, așa cum mergem noi în România, să nu treacă vreun nebun să ne lovească. Nu, ei merg foarte relaxați, pentru că știu că regulile de circulație nu prea se încalcă. Cine s-a gandit că intră un tâmpit și omoară oameni!”, a mai povestit martorul.

Atentatul de la Nisa s-a soldat cu peste 80 de morți și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de „urgență absolută”. Printre răniți se numără și doi cetățeni români stabiliți în Franța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Domnu ..si in Romania se respecta legile circulatiei...in acest caz este vorba de incapacitatea politiei franceze de asigurare a securitatii unei adunari civice.Cred ca si ultimul politist de la noi ..in contextul dat ar fi oprit camionul..care nu avea ce sa caute in acea zona,pe scurt politia franceza ar trebui reinstruita pe aceste masuri in situatia cand amenintarile de acest gen sunt evidente.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult