Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Am aruncat la ghenă o imprimantă cu un bilețel: Încă funcțională....” Ce facem cu electronicele uzate?

reciclare - electronice

Foto: Jiří Hamhalter/ Panthermedia/ Profimedia

Mă apucă, după concediul de vară, cu puțin înaintea începerii școlii, ca pe alții în ajun de sărbători de iarnă, o dorință de debarasare de lucruri inutile, ordine vizuală și de aerare, ca pentru un nou început de an. Îmi vine să fac curățenie în apartament ca într-o nevoie psihologică de eliberare, un fel de obicei al secretului fericirii, cum să mergi mai departe ușurat de lucruri inutile și gânduri încărcate de griji. Încep să țintesc cu precădere colturile aglomerate de lucruri din casă, dulapuri, debara, spatii improvizate, de depozitare temporară sau balcon.

Cele mai multe se adună în balcon. Două pungi mari de cărți de dus la anticariat sau de făcut cadou, un brăduleț de plastic, o pungă de haine în bună stare ce-și așteaptă femeia cu cântec să treacă printre blocuri și o valiză goală, răpănoasă. În anii trecuți, cam în două săptămâni, balconul era eliberat. Însă anul ăsta, am rămas cu un laptop/notebook, un Home Stereo și o imprimantă încă funcțională pe care am înlocuit-o cu una mai performantă. 

Dacă ai o piesă de mobilă uzată, sunt firme care vin să ți-o ridice contra cost, dacă ai un electrocasnic stricat, îl dai când cumperi unul nou chiar la magazinul de achiziție, dar cu electronicele uzate mai mult sau mai puțin, gen calculator, laptop, tableta, imprimantă, ce faci? Iar utilizarea lor va fi și mai accelerată de acum încolo și va conduce la deșeuri din ce în ce mai considerabile. Ultima soluție este să le lași la ghenă, cu un bilețel frumos pus - „încă funcțională...”, sperând că le va lua cineva. Dar nu ar fi fost mai bine să intre în circulația bunurilor unei economii circulare? Și în această obișnuință a recirculării lucrurilor refolosibile, nu la ghenă, ci într-un tomberon dedicat colectării acestor deșeuri ar trebui să ajungă, care să fie apoi descărcat periodic de servicii de colectare, recondiționare și reciclare.

Erau până acum doi ani, la o distanță acceptabilă de bloc, acele mari cuve-tomberon pentru deșeuri de mase plastice, sticlă, metale, hârtie și carton precum și deșeuri biodegradabile. Acum, selecția o facem pe bloc, la ghenă, deocamdată pe plastic, hârtie și biodegradabile, dar apoi, preluarea sacurilor se face la grămadă în mașina salubrizării. Locatarii nu știu ce se întâmplă apoi cu aceste deșeuri, concret, ce cale de reciclare urmează și care-i rezultatul final. La fel ca pentru plastic, sticlă, hârtie, selecția se poate face și pentru electronice și echipament de calcul, si, de ce nu și jucării. Am face-o fără probleme dacă am fi informați despre finalul operațiunii, la ce conduce el, ca un feedback stimulativ, de recunoaștere a participării la acest nou proces civic.

Suntem în Uniunea Europeană, și chiar dacă la unele aspecte suntem la azimut, apropierea se face întotdeauna prin pași mici și durabili. Vorbim de Pactul ecologic European (European Green Deal) și de banii pe care ii vom putea lua dacă îndeplinim proiecte în linia obiectivelor sale. Economia circulară este un mecanism intrinsec al acestui pact. Europa ne oferă modele și bune practici. În urma cu 20 de ani, în Genova, orașul în care am trăit doi ani pe perioada doctoratului, erau plasate cuve pentru deșeuri reciclabile, în puncte de colectare pentru capacitatea a 2-3 blocuri. Apoi, peste câțiva ani în Franța am văzut aceasta practică pentru donația de haine și mi s-a părut foarte la îndemână, atât pentru cei în nevoie, cât și pentru cei care doresc să doneze. O realitate care la noi încă se profilează ca perspectivă.

Cine nu a observat reclama difuzată la TV cu pârtia de schi pe iarbă, parte integranta a acoperișului unei clădiri dotate cu un coș industrial eliberator de fum? Cu o metodă inovativă de tratare a deșeurilor, cel mai modern incinerator de deșeuri din Danemarca rupe barierele vizuale ale unei instalații cu această funcționalitate. În plus, oferă servicii de schi locuitorilor orașului pe orice vreme. 

Și nu numai peste graniță. Dacă Bucureștiul își aruncă ochii peste munți, vede de departe Clujul. Colectarea deșeurilor în containere, în special a hainelor, există în Cluj încă din 2018 inițiată de ONG-uri în parteneriat cu municipalitatea. Această practică trebuie să câștige vizibilitate, extinsă la mai multe elemente de consum reciclabile, să devină molipsitoare și repetabilă la o masă critică, până la a-și câștiga un loc în agenda domestică a bucureștenilor.

O cantitate semnificativă de deșeuri este produsă în cadrul instituțiilor, și lor li se adresează proiectul asociației Atelier fără Frontiere care oferă acest serviciu. Din nefericire, acesta este singurul pe care l-am găsit în căutarea mea pe net pentru un punct de colectare din București. Nu sunt sigură dacă prin proiect se primesc echipamente uzate și de la persoane.

Dacă astfel de proiecte cu centre de recondiționare asociate s-ar multiplica în concordanță cu solicitarea de reciclare a echipamentelor și accesoriilor de calcul, ar fi un prim pas credibil în care un sector/un oraș ar adopta economia circulară și ar invita cetățenii să o construiască prin contribuții mici, dar numeroase. La nivelul activității economice locale s-ar crea noi locuri de muncă în implementarea operațiilor de selectare, dezasamblare, reparare, specifice ciclurilor de recondiționare. În acest fel, ciclul de viață al produselor se extinde.

Iată încă un obiectiv pe care candidații la alegerile locale ar putea să-l pună pe agenda lor electorală. Poate ar fi mai realistic de atins decât crearea de șosele și bretele de circulație sau reabilitarea infrastructurii de termoficare urbană. Vorba unui amic: vom avea noi autostrăzi când alții, în Europa, vor circula cu capsule individuale aeriene cu parcare în balcoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Exista o afacere de site de milioane de euro in România care reciclează electronice. Dacă vrei sa scapi de electronice nu ai nevoie nici de tomberoane nici de organizarea administrației publice. Ai nevoie de un telefon, formezi numărul te programezi și articolele sunt luate direct de la tine de acasă fără nici un cost . Poți primi și un voucher chiar la eMAG.
    • Like 0
  • Daca materialele -asa numite depasite tehnic- ar fi folosite ca material didactic in scoli mai saracute sau donate celor ce incep un business cu bani putini, ar putea duce la o rezolvare timpurie a necesitatilor celor interesati. Nu este nevoie de achizitionat materiale de ultima generatie. Principiile de functionare raman aceleasi, rezultatele sunt deasemeni acceptabile. Poate timpii de raspuns sa fie putin mai indelungati. Diferentele mari constau in ceea ce vrei sa arati altora ca folosesti. Telefoanele mobile vechi de 10-12 ani isi fac treaba ca telefoane. Fara jocuri sau informatii suplimentare. Daca vrei sa controlezi unde iti este copilul, poti sa o faci foarte bine cu un telefon (mai putin smart) agatat de gatul lui.
    Cu printerele (imprimantele) este aceiasi poveste, cu computerele (calculatoarele), la fel.
    Insa totul se rezuma acum la a arata cat de "bun" esti, cat poti cheltui pentru o achizitie de ultima ora. De ce sa le arunci sau sa le dezactivezi? Mai bine doneaza-le unor centre care le pot oferi gratuit scolilor pentru training pentru folosirea lor ca atare sau pentru a studia componentele si functionarea lor..
    Cred ca minimalizarea cheltuielilor pentru "informatica" se poate dovedi atat practic cat si ca filozofie de viata, foarte utila.
    • Like 0
  • Cel mai bine ar fi ca toată lumea să știe că într-o anumită zi din lună să existe la ghena la care arunc deșeuri, un container pentru deșeuri speciale (electronice, electrocasnice, vopseluri, chimicale, etc) care să staționeze pâna a 2-a zi. Cu 15-20 de containere de acest tip, în Brașov, de exemplu, problema s-ar rezolva în mare parte. Trebuie să vrea și primăria și, mai ales, firma de salubritate. Ar fi bine și la 2 luni. Dar să știu că lunea, de exemplu în lunile cu soț, acest container este în proximitatea mea. N-or ține cont chiar toți de procedura asta, dar cei care înțeleg ce înseamnă protecția mediul ((majoritari) vor fi fericiți.
    • Like 0
  • sunt pe un grup, pe facebook, local: Freecycle. De cate ori am ceva de dat pun anunt acolo, si am gasit cui sa i le dau. Ne intalnim la metrou si nu o data vazui tineri studenti/liceeni ce pareau ca aveau nevoie cu adevarat de acel obiect.
    Pentru multe lucruri folosesc grupurile de vanzare la mana a 2a. Aici le pun la un pret simbolic, de genul (10-20% din valorea lor de cumparare). De ex. acum schimb aragazul, vechiul are 10 ani dar inca merge (are o bucata de bara de metal subreda si nici nu se mai 'potriveste' cu noua bucatarie). Il curat si fac o poza cu el - contra 20 euro. Daca pun pretz mic gasesc interesati imediat, ma bucura cand un lucru capata o noua sansa.
    • Like 2
  • Casargoz check icon
    Am aceiași problema cu o imprimanta.
    Dar cea mai mare problema sunt CD-urile ...
    Pare ca sunt complet nereciclabile. Dava o imprimanta mai poți vinde pe olx , cd-URI mai greu.
    • Like 1
  • Hardul din calculator/laptop, telefonul, tableta nu se pun la ghena, nu poți ști cine se pune să caute date confidențiale prin ele și îți ia parole, carduri de credit, date bancare, îți fura identitatea etc. Cel mai sănătos e să le bagi un pic la cuptorul cu microunde. De dat, dai dispozitivele doar unei persoane cunoscute. O formatare normala nu șterge definitiv datele. Există soluții software de formatare care nu mai lasă informații, dar foarte puțini le folosesc.
    Despre imprimanta, nu-i așa că era una cu cerneală, la care ar trebui cumpărat un set de cartușe, care costă comparabil cu o imprimanta nouă?
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Un neamț a scos în fata casei mașina de spălat cu un anunț : funcțională, gratis. Nu a luat-o nimeni timp de jumătate de zi. După ce s-a mai gândit a schimbat afișul cu "de vânzare, 50euro" . In 5 minute a dispărut.
    • Like 4
  • Era mult mai bun un anunț pe ușa de la intrare în bloc: DONEZ IMPRIMANTĂ!
    • Like 3
    • @ Gheorghe Burz
      Textul nu ofera raspuns la "ce s-a intamplat cu imprimanta", chiar daca titlul afirma acest lucru. In final ea a fost donata, dar nu prin mijlocul sugerat de dumneavoasta, care, nu mai putin, este si el cu sanse de reusita. :-)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon