Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Am toate şansele să rămân liber". Liviu Dragnea e sincer în șantaj

Liviu Dragnea, președintele celui mai mare partid din România, vrea să rămână un om liber și e gata să atace justiția, să șantajeze cetățenul și să pună Partidul Social Democrat într-o situație delicată pentru a-și atinge scopul.

Cu o sinceritatea debordantă și pe alocuri înfricoșătoare, probabil generată de noua vizită la Direcția Națională Anticorupție, liderul PSD afirmă că are toate șansele să rămână liber până la alegerile parlamentare și leagă victoria partidului de rezultatul propriei sale lupte cu justiția.

Finalul declarației lui Dragnea crește miza cerând românilor să aleagă între pâine mai bună, școală și alimentare cu apă, definite ca parte a ofertei PSD-ului, și cătușele, dosarele și denunțurile rivalilor, categorie care cuprinde DNA-ul și actorii politici care promovează lupta anticorupție.

Atacul împotriva justiției este de așteptat din partea unui lider politic care are deja o condamnare la activ și se teme clar că vor mai urma și altele, care vor implica finalul carierei politice și timp petrecut în spatele gratiilor.

E însă surprinzător că Liviu Dragnea e gata să șantajeze cetățenii sugerând, în mod absurd, că doar PSD-ul poate să ofere prosperitate dacă învinge la toamnă și că alternativa e o justiție hiper-activă într-o țară unde lipsește pâinea, dispare alimentarea cu apă și nu mai funcționează școlile.

Perspectiva aproape apocaliptică va genera sprijin din partea celor care deja votează PSD-ul, aproape indiferent de program sau acțiuni, dar are potențialul să limiteze masiv capacitatea partidului de a atrage alți votanți.

Opoziția dintre bună guvernare și justiție eficientă reprezintă un nonsens într-un sistem democratic și invocarea ei de liderul PSD, chiar dacă pare sinceră, demonstrează limitările structurale ale partidului și incapacitatea sa de a se adapta la ideea că tot mai mulți români vor să trăiască mai bine într-o societatea unde e normală pedepsirea corupției, furtului și abuzului de orice fel.

Social democrații au câștigat alegerile locale, dar avansul lor față de Partidul Național Liberal nu e masiv, dacă ignorăm catastrofa liberală de la București, iar Uniunea Salvați România are șanse să genere surprize.

Pentru alegerile din noiembrie, PSD se mai poate baza încă pe cei care sunt gata să aleagă pâine, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea justiției, dar pe termen mediu partidul va fi nevoit să renunțe la această falsă alegere.

Sinceritatea cinică a lui Liviu Dragnea reprezintă încă un semn al problemelor structurale ale politicii din România, dar, paradoxal, e și un punct de plecare pentru un viitor mai bun.

Restul partidelor se pot defini în opoziție cu astfel de declarații, renunțand la propriii membrii cu probleme și arătând ca prosperitatea și o justiție funcțională pot să coexiste.

Mai important e ca cetățenii să nu accepte șantajul venit din partea lui Dragnea sau a oricărui alt politician și să își folosească vocea și voturile pentru a împinge România spre un viitor în care cei vinovați au parte de cătușe, iar restul societății are parte de pâine mai bună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Conform celor declarate de procurori dl. Dragnea a fraudat la un Referedum cca.1,5 milioane de voturi. E genial, nu-i asa? Un singur om fraudeaza singur 1,5 mil. de voturi...Caci nu am auzit sa fie inculpat si altcineva pentru aceasta fapta. Deci logic sistemul a putut functiona in continuare. Unde este de fapt echipa care l-a ajutat in comiterea faptei? Cine sunt complicii si de fapt executantii acestei fraude ?A actionat singur-singurel, nu-i asa? Vad ca nimeni nu se ocupa serios de povestea asta si este pacat ,pentru ca in ritmul asta, in curand ,va fi inutil sa te mai prezinti la vot, votul tau nemaicontand pentru nimeni. Ca si-asa iese cine trebuie....
    • Like 0
  • Kalan check icon
    Va fi complicat la alegeri. Mi-ar place sa vad in politica si in viitorul parlament fete noi, idei noi si de ce nu partide noi. Am intrebat in cercul de amici oameni cu "potential" "De ce nu intri in politica?" Unul dintre raspusnusi a fost: "Din cauza presei" . Brrr ... cum adica? Pai simplu "presa romaneasca" e un vanatori de greseli cu accent mai degraba pe viata privata decat pe aptitudini si potentia. Cred ca o presa corecta ar trebui sa caute mai degraba dovezi de conformitate decat sa vaneze greseli. Eu sunt om. Gresesc. Nu vreau ca familia si viata mea sa fie expuse atat de mizerabil si partizan. De aceea nu intru in politica. ... Ce sa zic . Ooops. Deci : oameni noi ... nu prea. Educarea electoratului ... nu prea. Costa bani. Deci. Traiasca din toamna Romania Rosie. Sunt trist.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Teoretic vorbind societatea romaneasca nu are nimic cu un partid in sine, cu ideea de partid politic sau formatiune politica. Respinge doar ideea de coruptie. Cred ca orice om normal si-ar dori sa aiba partide politice sanatoase sau care sa aiba programe sanatoase, pentru ca poti fi un partid politic sanatos dar sa ai programe slabe.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Romania are nevoie de justitie pentru a avea bani de paine. Statul roman nu este un "tatuc" care imparte din firimiturile de la masa pe care a umplut-o tragand pielea de pe serbii care traiesc pe domeniul sau la unii si altii, aratandu-si "superioritatea, marinimia si milostivenia". Statul roman este un stat democratic (in evolutie) bazat pe egalitatea cetatenilor in fata legii si tocmai lipsa "superioritatii" vreunui tip de cetatean asupra celuilalt. Ca vor exista intotdeauna si oameni care doresc venituri necuvenite, hoti, agresori, hartuitori, ucigasi... pentru asta e nevoie de justitie, politie si psihiatrie. Ca sa ii scoata pe cei irecuperabili din societatea pe care o ameninta cu obiceiurile lor, sa recupereze prejudiciile si sa o mentina sanatoasa.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Din pacate nu avem de unde alege. Din pacate nu exista optiuni. Toate partidele au cate un semn de intrebare. E trist sa nu ai optiuni. Cred ca ma voi abtine de la vot.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult