Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Aproape o minune” sau doar disciplina lor proverbială? Acum, Germania face primii pași spre ieșirea din lockdown 

Lockdown Germania

Foto: Guliver Getty Images

Se poate vorbi de o destindere a restricțiilor fără a se periclita stabilitatea actuală? 

În opinia executivului german, se poate. 

În cadrul conferinței de miercuri, 15 aprilie, cancelarul Merkel și președinții landurilor au decis un pachet de măsuri ce prevede reducerea treptată a restricțiilor impuse vieții cotidiene.

Sub nicio formă nu se intenționează zădărnicirea eforturilor depuse până în momentul de față, căci evitarea răspândirii ulterioare a virusului este prioritară. 

Regulile privind menținerea distanței și reducerea contactelor sociale au fost prelungite până pe 3 mai. În public, distanța admisă este de 1,5m, iar deplasările sunt permise în grupuri de 2 persoane sau în compania celor cu care se conviețuiește. 

Școlile se vor deschide începând cu 4 mai, primii ce vor reveni în clase fiind elevii claselor terminale și cei pe care îi așteaptă examene anul acesta. 

Până pe data de 29 aprilie Ministerul Educației va reglementa desfășurarea cursurilor în această nouă formulă, cât și măsurile de igienă și securitate necesare. 

Universitățile vor putea organiza sesiunile de examene. Pentru cursurile desfășurate în laborator sau în alte facilități similare se vor introduce măsuri speciale de protecție, ceea ce este valabil și pentru biblioteci sau arhive, în cadrul cărora se va controla intrarea, evitându-se cozile și aglomerația. 

Restricțiile legate de adunările de persoane rămân valabile, slujbele și ceremoniile religioase de orice rit sunt în continuare interzise. 

Nu doar bisericile, templele ori sinagogile rămân închise, ci și moscheile, din pricina (și în pofida) apropierii Ramadanului (23 aprilie - 23 mai). 

Condițiile impuse de pandemia COVID-19 sunt vitrege pentru întreaga comunitate musulmană, nu doar pentru cea aflată pe teritoriu german: lăcașele de cult sunt închise la nivel global, iar adunările și pelerinajul la Mecca interzise, sensul lunii sacre fiind oarecum negat credincioșilor. Această situație unică a dus deja la propuneri fără precedent din partea reprezentanților Islamului sunnit, ce au luat în considerare amânarea sărbătorii cu un an...

Revenind la Germania, care a depășit cu bine Sărbătorile Pascale, lipsite de evenimente majore: până la 31 august sunt interzise evenimentele cu un public numeros, deci festivaluri, concerte și orice fel de târguri sau festivități publice regionale. Desigur, nici evenimentele sportive nu sunt scutite de restricții, însă despre Bundesliga nu s-a discutat în cadrul conferinței. 

Viața în spațiul public va suferi doar modificări treptate: se recomandă purtarea măștilor în interiorul magazinelor și al mijloacelor de transport în comun, însă nu s-a anunțat nicio o obligație în acest sens.

La capitolul servicii și activități comerciale: magazinele cu o suprafață de până la 800 de metri pătrați se vor redeschide începând cu săptămâna viitoare. Și reprezentanțele auto, magazinele de biciclete și librăriile își vor putea redeschide porțile, indiferent de mărime.

Frizeriilor le este permisă activitatea doar dacă se respectă prevederile legate de igienă (angajații sunt obligați să poarte măști) și dacă se evită formarea cozilor.

Se recomandă în continuare renunțarea la voiaje și vizite private. Vizitele la aziluri sunt permise, căci se dorește evitarea izolării sociale a rezidenților - vizitatorii vor trebui însă să respecte măsurile stricte impuse acestor centre. 

S-a hotărât și acordarea de sprijin personalului medical din sectorul public, care va primi în curând întăriri: cel puțin 5 persoane la fiecare 20.000 locuitori (număr cadrelor va fi mai mare în zonele mai puternic afectate de COVID-19).

S-a aprobat în unanimitate și inițiativa monitorizării digitale a contactelor. Imediat ce aplicația pentru smartphone va fi disponibilă, aceasta va putea fi descărcată în mod voluntar: populația va avea astfel posibilitatea de a afla dacă a intrat în contact cu o persoană infectată.

Și numărul testărilor pentru Sars-Cov-2 va fi sporit: se va ajunge la 650.000 de teste pe săptămână. 

Este prevăzut și sprijinul financiar pentru landuri în privința producției de echipament medical de protecție. 

Hotărârea de guvern menționează și faptul că revenirea la normalitate este condiționată de un vaccin: în consecință, executivul susține întreprinderile germane și internaționale în acest efort. De îndată ce vaccinul va fi disponibil, dozele necesare vor fi puse la dispoziția întregii populații.

În baza principiului federal, landurile au o certă libertate în ajustarea ulterioară a prevederilor (în funcție și de numărul de cazuri de COVID-19, ce diferă de la o regiune la alta). 

Cu toate acestea, deciziile luate au vădit o unitate rar întâlnită în cadrul unui stat federal - fapt calificat de către cancelarul Merkel drept „aproape o minune”.

Situația actuală din Germania este considerată încurajatoare, incomparabilă cu cea a țărilor mediteraneene (Italia, Spania și Franța), care, în ciuda eforturilor și a restricțiilor (tardive!) se află încă în faza I a epidemiei. Pe fondul acestui optimism moderat s-a ajuns la deciziile din cadrul acestei conferințe, așteptate de aproape o lună. Sărbătorile Paștelui au reprezentat și ele un test pe care populația l-a depășit fără probleme, chiar pe fondul unei anumite libertăți de mișcare, de care însă nu s-a abuzat. 

Conform statisticilor Institutului Robert Koch, numărul cazurilor de COVID-19 au ajuns în ziua de miercuri, 15 aprilie, la 130.000, decesele la 3436, însănătoșirile la 66.279, în timp ce contagierile active însumează 60.528. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi place asta.......revenirea la normalitate este condiționată de un vaccin. Serios Germany? Pai atunci faceti vaccin si pentru cancer, diabet, boli de inima, toate necontagioase dar care tin cap de afis in statisticile de mortalitate. A, nu, de pe urma astora profita multa lume, ca vorba aia, money maker people must live too. Coronavirus pare o gluma pe langa bolile de mai sus iar pana la urma tot imunitatea de turma isi va spune cuvantul. Aia naturala fireasca nu fortata cu un vaccin.
  • Like 0
 • Cred ca germanii se cam grabesc oleaca, dupa ce si Regatul Unit a intrat in topul tarilor cu multe cazuri si Canada vine din urma foarte rapid si doar China si Coreea de Sud sunt pe scadere acum, dar in chinezi nu prea mai poti avea incredere in cifrele raportate si cred ca pt noi e mult mai bine sa ne concentram pe ce se intampla in tarisoara noastra mica si draga unde a iesit gunoiul din sistemul de sanatate de sub pres ! Noroc ca avem un presedinte mult mai responsabil ca si unii domni din guvern si aia din parlament !
  • Like 0
 • Bun exemplu cu China. În China, ca hoț, te execută doar dacă ești om obișnuit, iar dacă ești ștab doar dacă ai căzut în dizgrație. Chiar nu pricep de ce unora le place să aibă mereu biciul pe spinare; alții nu ei!
  • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   check icon
   Mai cititi despre China si-o să pricepeți!
   • Like 1
  • @
   Mr.Oh check icon
   Eu nu trebuie sa citesc despre China. Eu am trait in China. 15 oameni impart un apartament in Zuhai. L-as fi putut cumpara. Costa doar 50.000 de euro..
   Colegii ingineri tineri dormeau la birou ca sa poat raspunde la intrebarile sefilor de cate ori acestia aveau nevoie. incepaeu ziua de lucru la 7.00 iar la 0.00 erau inca la munca. Nu mai apucau sa mearga acasa. si primeau un salar de 500-600 euro. Vorbeau engeza cat de cat.

   I follow my leader! E expresia pe buzele tuturor. Cand te certi in piata si spui ca chemi poitia iti rade in fata. Dar spune in engleza " I call the secret police!" si toti din jurul tau dispar.

   Cam asa arata China.
   • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Haha salariu de inginer in China 600 de euro. Esti sigur ca ai trait in China sau ai avut doar un trip mai lung si funky ?
   • Like 0
  • @ Gr Mihai
   Mr.Oh check icon
   in Shnaghai se castiga si 1200 de euro :)
   • Like 1
 • Dan check icon
  Asa , este disciplina germana a fost este si va fi ,de bun exemplu ptr alte natii ,care vor sa inteleaga ca, fara disciplina orice societate nu poate evolua , si ramane la nivel ,primitiv ,Asa cum fac romanii . Las ca-i bine si asa !!!
  Ca de ex. China ,, Acolo un politician ,parlamentar, daca este dovedit ca a furat , pedeapsa este ,ultimul glont, etc etc.
  • Like 3
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Tocmai China? Acolo e dictatură. Vă aduc aminte că exact acel regim "drept" a ascuns date, au negat evidența, China fost prima verigă din pandemia asta nenorocită!
   • Like 3
  • @ Dan
   Mr.Oh check icon
   Cam atat despre seriozitatea germana.
   Sistem cazon basat pe frica. Si nu s-a schimbat nimic. Doar cosmetica. Banul vorbeste si statutul social. Oameni inregimentati intr-un angrenaj care ii macina. Ce simplu e sa respecti reguli. Nu trebuie sa mai gandesti deloc. Iti dau altii directie.


   Heinrich Böll

   "The only threat that frightens a German is that of falling sales."

   "The Nazi period could have happened only in Germany because the German education of obedience to any law and order was the main problem."

   "I will never forget the moment when I was liberated by the American Army. I will never forget those very young boys coming up the hill, who had to take me a prisoner to liberate me."

   E naspa cand altii te elibereaza de tine insuti.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Aia ar fi o dictatură.
   Ascensiunea nazismului e un fenomen mult mai complex: printre altele, Hitler avea deja planul, a dat oamenilor de lucru, și-a consolidat apărarea SA apoi SS, când unii s-au trezit, nu mai era nimic de făcut. Cozi de topor, oportuniști sunt oriunde. Nu mai credeți pe toți căutătorii de glorie și bani.

   Nu e deloc așa. Pur și simplu au disciplina în sânge. Unii spun că o au și genetic, ceea ce știu, e imprimată prin educație. Nici gunoaie nu aruncă pe jos, nu ca vine unul cu biciul (amenda) ci că "nu se face". Au defecte însă aici ce-i al lor e al lor.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Nu as vrea sa va dezamagesc dar sunt pe jumatate neamt. :) Nu e vorba de gena. E vorba de reguli si educatie. E vorba despre autoritate. Asa se face de 100 de ani. deci nu schimbam nimic.. Este vorba de un reflex. Ca unele reflexe sunt sanatoase e bine. Dar dvs. nu vedeti celelalte reflexe care sunt inumane....

   Moneda are 2 fete. :)
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Inuman devine atunci cabd nu ai intelegere pentru natii sarace si le calci in picioare in loc sa le ajuti.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   As vrea macar la jumatate cu se respecta legile in Germania sa fie si in Romania ! Dar aici nu se va putea in veci asa ceva, pt ca cei de la conducerea Romaniei sunt cei mai the best la incalcari de lege si reguli si daca ei fac asta atunci noi suntem mai prosti ?!
   • Like 1
 • Da, organizarea, seriozitatea, disciplina si ratiunea isi spun cuvantul. Am lucrat cu cativa germani, asa ca stiu ca pentru ei disciplina este a doua natura.
  • Like 3
  • @ andreea dragusin
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Uhu asa cum au falsificat datele in cazul Volkswagen acum trec pacientii cu complicatii morti de coronavirus drept morti de complicatii. Greu sa explici asta romanilor ce au ramas cu venerarea germanilor blocata in cap.
   • Like 3
  • @ Gr Mihai
   check icon
   Da, da, clar.
   V-am zis-o "un prieten de încredere" sau ați aflat asta direct de la antena3??
   • Like 3
  • @
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Direct de la fata locului in cazul mortilor, mi-a spus un licurici de la apus in cazul Volkswagen.
   • Like 1
  • @ Gr Mihai
   Mr.Oh check icon
   Intri cu pneumonie in spital si mori de pneumonie. Sau acasa. In nici un caz de coronavirus. De ce sa ne mai batem capul sa aflam daca a fost cornoavirus sau nu? Un test costa bani. Nu-l folosesti inutil. Il folosesti altadata si in alte conditii.

   Totul depinde de metoda de masurare. Ceea ce nu au ai masurat nu poate fi catalogat si adaugat in statistici. E simplu.

   In Italia statistica spune ca in lunile Martie -Aprilie 2020 s-au numarat cu 20% mai multi decedati decat pentru aceiasi perioada in anii 2015-2019.

   La sfarsit de an 2020 vom numara toti mortii (centralizat pe luni) si vom compara cu anii precedenti. Acela va fi momentul adevarului.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Bine in unele regiuni sunt chiar mai putini morti ca nu mai sunt asa multe accidente de masina, a scazut transmiterea altor boli, au scazut alte accidente, etc. Faza este ca toate tarile din Europa folosesc o metodologie de numarare a mortilor covid asemenatoare, doar Germania una care da un numar mult mai mic de morti. Asa ca sa fie cu mot :)
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Problema ne-testării se poate pune oriunde, mai puțin în Germania. Nu cred ca e vreo țară care sa facă mai multe teste.
   Treaba cu comparația statisticilor lunare o fac belgienii deja. Ei sunt la extrema cealaltă - raporteaza la victime covid și cazuri neconfirmate din azilurile de bătrâni (unde de la o vreme sunt mai mult de jumătate din victime) unde au existat contaminari. Însă cifrele astea "umflate" de cazuri neconfirmate par sa bata mai bine cu supramortaliatea observabila statistic.
   Oricum, Gr Mihai are dreptate, dieselgate a cam spulberat mitul corectitudinii germane. Și nu doar Volkswagen s-au comportat discutabil, ci și guvernul mult prea dornic să-i lase sa scape.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult