Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Aproape o minune” sau doar disciplina lor proverbială? Acum, Germania face primii pași spre ieșirea din lockdown 

Lockdown Germania

Foto: Guliver Getty Images

Se poate vorbi de o destindere a restricțiilor fără a se periclita stabilitatea actuală? 

În opinia executivului german, se poate. 

În cadrul conferinței de miercuri, 15 aprilie, cancelarul Merkel și președinții landurilor au decis un pachet de măsuri ce prevede reducerea treptată a restricțiilor impuse vieții cotidiene.

Sub nicio formă nu se intenționează zădărnicirea eforturilor depuse până în momentul de față, căci evitarea răspândirii ulterioare a virusului este prioritară. 

Regulile privind menținerea distanței și reducerea contactelor sociale au fost prelungite până pe 3 mai. În public, distanța admisă este de 1,5m, iar deplasările sunt permise în grupuri de 2 persoane sau în compania celor cu care se conviețuiește. 

Școlile se vor deschide începând cu 4 mai, primii ce vor reveni în clase fiind elevii claselor terminale și cei pe care îi așteaptă examene anul acesta. 

Până pe data de 29 aprilie Ministerul Educației va reglementa desfășurarea cursurilor în această nouă formulă, cât și măsurile de igienă și securitate necesare. 

Universitățile vor putea organiza sesiunile de examene. Pentru cursurile desfășurate în laborator sau în alte facilități similare se vor introduce măsuri speciale de protecție, ceea ce este valabil și pentru biblioteci sau arhive, în cadrul cărora se va controla intrarea, evitându-se cozile și aglomerația. 

Restricțiile legate de adunările de persoane rămân valabile, slujbele și ceremoniile religioase de orice rit sunt în continuare interzise. 

Nu doar bisericile, templele ori sinagogile rămân închise, ci și moscheile, din pricina (și în pofida) apropierii Ramadanului (23 aprilie - 23 mai). 

Condițiile impuse de pandemia COVID-19 sunt vitrege pentru întreaga comunitate musulmană, nu doar pentru cea aflată pe teritoriu german: lăcașele de cult sunt închise la nivel global, iar adunările și pelerinajul la Mecca interzise, sensul lunii sacre fiind oarecum negat credincioșilor. Această situație unică a dus deja la propuneri fără precedent din partea reprezentanților Islamului sunnit, ce au luat în considerare amânarea sărbătorii cu un an...

Revenind la Germania, care a depășit cu bine Sărbătorile Pascale, lipsite de evenimente majore: până la 31 august sunt interzise evenimentele cu un public numeros, deci festivaluri, concerte și orice fel de târguri sau festivități publice regionale. Desigur, nici evenimentele sportive nu sunt scutite de restricții, însă despre Bundesliga nu s-a discutat în cadrul conferinței. 

Viața în spațiul public va suferi doar modificări treptate: se recomandă purtarea măștilor în interiorul magazinelor și al mijloacelor de transport în comun, însă nu s-a anunțat nicio o obligație în acest sens.

La capitolul servicii și activități comerciale: magazinele cu o suprafață de până la 800 de metri pătrați se vor redeschide începând cu săptămâna viitoare. Și reprezentanțele auto, magazinele de biciclete și librăriile își vor putea redeschide porțile, indiferent de mărime.

Frizeriilor le este permisă activitatea doar dacă se respectă prevederile legate de igienă (angajații sunt obligați să poarte măști) și dacă se evită formarea cozilor.

Se recomandă în continuare renunțarea la voiaje și vizite private. Vizitele la aziluri sunt permise, căci se dorește evitarea izolării sociale a rezidenților - vizitatorii vor trebui însă să respecte măsurile stricte impuse acestor centre. 

S-a hotărât și acordarea de sprijin personalului medical din sectorul public, care va primi în curând întăriri: cel puțin 5 persoane la fiecare 20.000 locuitori (număr cadrelor va fi mai mare în zonele mai puternic afectate de COVID-19).

S-a aprobat în unanimitate și inițiativa monitorizării digitale a contactelor. Imediat ce aplicația pentru smartphone va fi disponibilă, aceasta va putea fi descărcată în mod voluntar: populația va avea astfel posibilitatea de a afla dacă a intrat în contact cu o persoană infectată.

Și numărul testărilor pentru Sars-Cov-2 va fi sporit: se va ajunge la 650.000 de teste pe săptămână. 

Este prevăzut și sprijinul financiar pentru landuri în privința producției de echipament medical de protecție. 

Hotărârea de guvern menționează și faptul că revenirea la normalitate este condiționată de un vaccin: în consecință, executivul susține întreprinderile germane și internaționale în acest efort. De îndată ce vaccinul va fi disponibil, dozele necesare vor fi puse la dispoziția întregii populații.

În baza principiului federal, landurile au o certă libertate în ajustarea ulterioară a prevederilor (în funcție și de numărul de cazuri de COVID-19, ce diferă de la o regiune la alta). 

Cu toate acestea, deciziile luate au vădit o unitate rar întâlnită în cadrul unui stat federal - fapt calificat de către cancelarul Merkel drept „aproape o minune”.

Situația actuală din Germania este considerată încurajatoare, incomparabilă cu cea a țărilor mediteraneene (Italia, Spania și Franța), care, în ciuda eforturilor și a restricțiilor (tardive!) se află încă în faza I a epidemiei. Pe fondul acestui optimism moderat s-a ajuns la deciziile din cadrul acestei conferințe, așteptate de aproape o lună. Sărbătorile Paștelui au reprezentat și ele un test pe care populația l-a depășit fără probleme, chiar pe fondul unei anumite libertăți de mișcare, de care însă nu s-a abuzat. 

Conform statisticilor Institutului Robert Koch, numărul cazurilor de COVID-19 au ajuns în ziua de miercuri, 15 aprilie, la 130.000, decesele la 3436, însănătoșirile la 66.279, în timp ce contagierile active însumează 60.528. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi place asta.......revenirea la normalitate este condiționată de un vaccin. Serios Germany? Pai atunci faceti vaccin si pentru cancer, diabet, boli de inima, toate necontagioase dar care tin cap de afis in statisticile de mortalitate. A, nu, de pe urma astora profita multa lume, ca vorba aia, money maker people must live too. Coronavirus pare o gluma pe langa bolile de mai sus iar pana la urma tot imunitatea de turma isi va spune cuvantul. Aia naturala fireasca nu fortata cu un vaccin.
    • Like 0
  • Cred ca germanii se cam grabesc oleaca, dupa ce si Regatul Unit a intrat in topul tarilor cu multe cazuri si Canada vine din urma foarte rapid si doar China si Coreea de Sud sunt pe scadere acum, dar in chinezi nu prea mai poti avea incredere in cifrele raportate si cred ca pt noi e mult mai bine sa ne concentram pe ce se intampla in tarisoara noastra mica si draga unde a iesit gunoiul din sistemul de sanatate de sub pres ! Noroc ca avem un presedinte mult mai responsabil ca si unii domni din guvern si aia din parlament !
    • Like 0
  • Bun exemplu cu China. În China, ca hoț, te execută doar dacă ești om obișnuit, iar dacă ești ștab doar dacă ai căzut în dizgrație. Chiar nu pricep de ce unora le place să aibă mereu biciul pe spinare; alții nu ei!
    • Like 3
    • @ Stroe Adriana
      check icon
      Mai cititi despre China si-o să pricepeți!
      • Like 1
    • @
      check icon
      Haha salariu de inginer in China 600 de euro. Esti sigur ca ai trait in China sau ai avut doar un trip mai lung si funky ?
      • Like 0
  • Asa , este disciplina germana a fost este si va fi ,de bun exemplu ptr alte natii ,care vor sa inteleaga ca, fara disciplina orice societate nu poate evolua , si ramane la nivel ,primitiv ,Asa cum fac romanii . Las ca-i bine si asa !!!
    Ca de ex. China ,, Acolo un politician ,parlamentar, daca este dovedit ca a furat , pedeapsa este ,ultimul glont, etc etc.
    • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Delia MC Delia MC check icon
      Tocmai China? Acolo e dictatură. Vă aduc aminte că exact acel regim "drept" a ascuns date, au negat evidența, China fost prima verigă din pandemia asta nenorocită!
      • Like 3
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Aia ar fi o dictatură.
      Ascensiunea nazismului e un fenomen mult mai complex: printre altele, Hitler avea deja planul, a dat oamenilor de lucru, și-a consolidat apărarea SA apoi SS, când unii s-au trezit, nu mai era nimic de făcut. Cozi de topor, oportuniști sunt oriunde. Nu mai credeți pe toți căutătorii de glorie și bani.

      Nu e deloc așa. Pur și simplu au disciplina în sânge. Unii spun că o au și genetic, ceea ce știu, e imprimată prin educație. Nici gunoaie nu aruncă pe jos, nu ca vine unul cu biciul (amenda) ci că "nu se face". Au defecte însă aici ce-i al lor e al lor.
      • Like 3
    • @
      Inuman devine atunci cabd nu ai intelegere pentru natii sarace si le calci in picioare in loc sa le ajuti.
      • Like 0
    • @
      As vrea macar la jumatate cu se respecta legile in Germania sa fie si in Romania ! Dar aici nu se va putea in veci asa ceva, pt ca cei de la conducerea Romaniei sunt cei mai the best la incalcari de lege si reguli si daca ei fac asta atunci noi suntem mai prosti ?!
      • Like 1
  • Da, organizarea, seriozitatea, disciplina si ratiunea isi spun cuvantul. Am lucrat cu cativa germani, asa ca stiu ca pentru ei disciplina este a doua natura.
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      check icon
      Uhu asa cum au falsificat datele in cazul Volkswagen acum trec pacientii cu complicatii morti de coronavirus drept morti de complicatii. Greu sa explici asta romanilor ce au ramas cu venerarea germanilor blocata in cap.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Da, da, clar.
      V-am zis-o "un prieten de încredere" sau ați aflat asta direct de la antena3??
      • Like 3
    • @
      check icon
      Direct de la fata locului in cazul mortilor, mi-a spus un licurici de la apus in cazul Volkswagen.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Bine in unele regiuni sunt chiar mai putini morti ca nu mai sunt asa multe accidente de masina, a scazut transmiterea altor boli, au scazut alte accidente, etc. Faza este ca toate tarile din Europa folosesc o metodologie de numarare a mortilor covid asemenatoare, doar Germania una care da un numar mult mai mic de morti. Asa ca sa fie cu mot :)
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Problema ne-testării se poate pune oriunde, mai puțin în Germania. Nu cred ca e vreo țară care sa facă mai multe teste.
      Treaba cu comparația statisticilor lunare o fac belgienii deja. Ei sunt la extrema cealaltă - raporteaza la victime covid și cazuri neconfirmate din azilurile de bătrâni (unde de la o vreme sunt mai mult de jumătate din victime) unde au existat contaminari. Însă cifrele astea "umflate" de cazuri neconfirmate par sa bata mai bine cu supramortaliatea observabila statistic.
      Oricum, Gr Mihai are dreptate, dieselgate a cam spulberat mitul corectitudinii germane. Și nu doar Volkswagen s-au comportat discutabil, ci și guvernul mult prea dornic să-i lase sa scape.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult