Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Asta e corupţie?!”

Marian Neacșu, Marcel Ciolacu

„Şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni, deci haideţi... Asta e corupţie?”

Asta spune șeful PSD despre pupilul său, Marian Neacșu, pe care-l vrea cu orice preț secretar general al Guvernului. Nu contează că Neacșu a fost condamnat penal pentru conflict de interese, angajându-și fiica la cabinetul parlamentar. Pentru Marcel Ciolacu, ăla nu-i un capăt de țară. Dar ce, și-a omorât bunica?

Citiți cu atenție declarația de mai sus. Reprezintă chintesența mecanismului după care funcționează România, nu de-acum, ci de sute de ani. Observați minimalizarea până la dizolvarea în neant a faptei, urmată de întrebarea retorică: „asta e corupție”?

Normal că nu este, domnilor, vrea să spună șeful celui mai mare partid din România, proaspăt descălecător la Palatul Victoria. Nu avem faptă, deci nu avem corupție.

Dl. Ciolacu nu minte, nu vă grăbiți să-l judecați prea aspru. În mintea sa, dl. Neacșu nu a procedat greșit. A făcut ce-ar face orice tată responsabil din țara asta: și-a protejat fiica. De ce să angajeze un străin, când avea o fiică în bătătură.

Pentru dl. Ciolacu, conflictul de interese nu există, de fapt. Și dacă nu-i conflict de interese, fapta nu există. E un raționament corect. Nu ne luăm de la atâta lucru. Toată lumea știe cum merg treburile. Nu ne împiedicăm de lege și morală.

De fapt, dl. Ciolacu exprimă ce cred, în intimitatea ființei lor, mulți români: că nepotismul, descurcăreala, pila și chiar eludarea legii, în anumite contexte, sunt nu numai acceptabile, ci intrinseci funcționării normale a societății.

A fi „om” reprezintă, în concepția multora dintre noi, a închide ochii la anumite lucruri care n-or fi ele cele mai curate din lume, dar sunt normale. „Hai, domnule, că așa merg lucrurile, să nu facem un capăt de țară”. „Altele sunt faptele grave”. „Să nu fim mai catolici decât Papa”. „N-a omorât pe nimeni”. Nu-i că vă sună familiar?

Dl. Ciolacu, apărându-și pupilul, nu face decât să exprime o relativizare a vinei, cu care poporul român s-a obișnuit. Apelând la indulgența publică, el apasă acele butoane care țin acest popor într-un balcanism perpetuu.

„Să nu ne luăm de la atât”, vrea să ne spună dl. Ciolacu. Să nu aruncăm cu piatra într-un om care n-a făcut decât să-i dea fetiței lui dragi un job. Mulți dintre voi aveți copii, ce-ați fi făcut în locul d-lui Neacșu? I-ați fi lăsat șomeri sau i-ați fi angajat? Oameni suntem toți, nu câini.

În tot acest timp, generalul – erou Nicolae Ciucă, premierul de ziua a șaptea al României, tace mâlc. Nu are nicio părere, așa cum bine spune dl. Ciolacu. Cum ar veni, nu zice nici de bine, nici de rău. Asta, așa, că poate nu s-a înțeles cine conduce de fapt România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doua poze cat 1000 de cuvinte,cu acesti doi"tovarasi"de drum,pe care Cotroceniul si Palatul Victoria i-a adus la pupitru sa rada vartos de noi toti aceea care l-am votat pe absentul si tradatorul President Johannis.
    • Like 1
  • Da, domnule Ciolacu, e coruptie! Ati auzit de o chestie care se cheama conflict de interese? Si daca v-a trecut pe la ureche, chiar stiti ce inseamna? M-am plictisit, sincer de tot, de toti viermii astia care se cred politicieni si se comporta exact ca interlopii, ba chiar sunt si mandri de asta, nici nu se ascund! Oare romanii, atatia cati mai sunt in tara, chiar nu sunt in stare sa voteze niste oameni corecti si daca s-ar putea mai competenti???
    • Like 2
  • cox check icon
    Mă gandeam că s-au mai scuturat și ei un pic, ei pesedeul. S-au scuturat pe dracu. Tot a comuniști nenorociți put!
    • Like 2
  • In loc sa-i fi civilizat noi pe romi, au ajuns romanii sa copieze mentalitatea romilor si sa fie la mare cautare si sincera apreciere descurcareala, eludarea legii, bataia de joc fata de autoritate si de corectitudine. Pai cum sa ne potrivim noi in EU unde legile sunt respectate iar cine nu le respecta plateste pentru asta? Nuuuu...de-aia mafia PSD &Co tuna si fulgera impotriva EU. Acum vedem ca s-au aliat PSD-istii cu PNL-istii, pentru ca ambele partide contin hoti postdecembristi fosti pcr-isti ori securisti, ori copii de-ai acestora, care stiu un singur lucru in viata: sa:si traga fara rusine beneficii nemeritate si sa pacaleasca masele de prosti care muncesc cinstit. Acum ei au ajuns o mafie puternica si nu mai pot fi indepartati din toate structurile de putere ale statului. Daca nu au ramas suficienti oameni corecti si luptatori pentru lege si dreptate in tara, care sa organizeze proteste masive impotriva acestei mafii, populatia va manca papara batjocurei mafiote intr-un dans perpetuu de minciuni, defaimari, acoperiri de catre justitia supercorupta si ticaloasa, pana la sfarsitul veacurilor. Promiscuitate! Asta este ceea ce respiram in Romania!!!!
    • Like 1
  • Nume check icon
    In Romania conceptul de conflict de interese este foarte superficial tratat și prost aplicat. Dar problema majora este ca acești parlamentari sunt indolenti, agresivi și nici măcar nu încearcă sa isi păstreze o aura de respectabilitate. În loc sa vorbească cu un prieten și sa isi angajeze fiica la un alt birou parlamentar - cu siguranță ar fi putut - el a mers pe conceptul PSDragnea a fost "pentru ca putem" și nu trebuie sa ne ferim. În toate țările civilizate așa se procedeaz, civilizat și elegant. Dar ce pretenții sa ai de la noi...
    • Like 2
  • Diana N. check icon
    Marcel Ciolacu nu are ce căuta în funcțiile pe care le ocupă. Faptul că e un român oarecare, atunci când nu vede corupția și cumpără medicamente neavizate ”de la o doamnă”, înseamnă că noi toți tolerăm ca un tip imoral și care nu ne uimește cu știința și inteligența să ocupe acel post.
    De fapt, problema e la noi, noi nu pricepem cât de periculos e să ai niște nimeni în poziții de frunte. De asta băltim, de asta ratăm toate oportunitățile, de asta suntem mereu ultimii, niciodată în mijlocul plutonului, niciodată deschizători de drumuri.
    Dacă nu vrei să te conducă unul care e mai priceput decât tine, ci un semen sau chiar unul mai slab la minte, îți vei petrece toată viața căzând și ieșind din șanț.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult