Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Au omorât tot ce era în sufletul meu”. Despre drama lui Volodimir și speakerii motivaționali ai păcii cu Putin

Apelurile la pace sunt precum poveştile speaker-ilor motivaţionali: produc emoţie multă, ieftină şi inutilă. Există nenumăraţi fani ai acestor speech-uri, dispuşi să dea o căruţă de bani ca să-l vadă pe guru cum le va spăla bine curajul de a privi viaţa prin ochii succesului. Există la fel de mulţi fani ai păcii.

Pacea, asemenea succesului, e un subiect pe care n-ai cum să-l pierzi dacă-l abordezi în cheie dihotomică. Ambele oferă, în faţa unei situaţii prezente dezastruoase, perspectiva accesului la o panoramă magnifică. Pacea înseamnă viaţă şi prosperitate, linişte şi armonie, înţelegere şi bunăvecinătate. Războiul e urât, înseamnă durere şi moarte. În plus, poporul român vrea pace, mexicanii şi congolezii vor pace, chinezii vor pace în Taiwan, porumbelul lui Picasso cu rămurica de măslin în clonţ visează la înfrăţire între popoare, Ceauşescu dorea pace şi prosperitate pentru popoarele lumii a treia, Putin tânjeşte şi el ca toate popoarele vorbitoare de limba rusă să trăiască în pace.

Minus Zelenski, marioneta yankeilor. El e chitit pe război. Ba vrea să atragă şi restul planetei în cacealmaua ucraineană, transformând răfuiala-i locală cu Putin într-un conflict al tuturor. Şi nu e corect.

De ce nu renunţă, să se termine naibii războiul ăsta o dată! îndeamnă pacifiştii la unison, înarmaţi cu duhul blândeţii profesorale.

Cei care te abordează cu motoarele păcii turate la maximum par convinşi că ceilalţi ar fi un soi de retardați mintal însetaţi de război şi sânge, gata oricând să supună planeta la cazne şi suferinţe pentru ca, într-un final, să o facă de nelocuit. Pentru a-l da jos pe Putin, zic ei, ăştia sunt în stare să radă pământul! Dar de ce nu vreţi voi, mămicule, să discutaţi ca oamenii, în loc să vă daţi în cap unul altuia ca nebunii? Nu e mai frumos? Fanii îndrăciţi ai Armaghedonului, însă, plecând urechea la mormăielile fără noimă ale lui Biden, resping dezgustaţi astfel de propuneri nevolnice:

- Nuuuu, să vină Călăreţii Apocalipsei, cu bufonul Zelenski în frunte! Să li se dea în cap orcilor pravoslavnice până se satură!

- Doamne iartă şi păzeşte! îşi fac pacifiştii îngroziţi semnul crucii. Voi sunteţi mai răi ca Putin, sunteţi mai îndoctrinaţi ca talibanii!

Ai spune că ce se întâmplă în mediile de socializare e o bătălie epică cu cei ce nu distilează nobila idee a păcii, pe care cei ce umilesc testele Mensa o poartă cu trollii şi cimpanzeii dresaţi de propaganda occidentală. Nici pe departe. În mare, e o înşiruire de păreri irelevante. De o parte şi de alta. În online chibiţăm, asta e regula. Toţi, de la un capăt la altul. Oricât de elegant, pompos, savant, neintelectual, ideologic sau amatoricesc ne-am exprima, în fapt, tăiem frunza la câini pe un subiect sau altul. Ciondănelile virtuale, aceste fandoseli îmbibate de virtute, pledoarii dezinteresate în favoarea vieţii, păcii şi armoniei, revelaţii salvatoare de tip early booking şi simandicoase analize geostrategice, sunt cu nimic mai prejos de disputa între două cete de puştani care susţin fie pe Messi, fie pe Ronaldo. La ora actuală, nimeni din România (cu excepţia unor jurnalişti) nu trăieşte pe propria piele tragedia din Ucraina, niciunuia nu i-a fost bombardată casa şi nu i-a murit o rudă în acest conflict, nimeni nu cunoaşte următoarea mutare a lui Putin, nimeni nu poate prevedea efectele interacțiunii dintre elementele ce compun textura acestui război complicat... Nimeni. 

Volodimir Obodzinski

Volodimir Obodzinski, dintr-un sat ucrainean departe de linia frontului, şi-a pierdut toată familia la începutul lui martie. Soţia, fata (19 ani) şi băiatul (14 ani) au murit după ce ruşii au lansat două bombe de 500 kg peste sat, una căzând peste locuinţa lui. Fiica avea doi gemeni în vârstă de un an care au fost ucişi şi ei. Trupurile lor au fost găsite la 50 de metri de casă. Obodzinski era la muncă în străinătate. „Casa a dispărut. Nimeni nu a supravieţuit”, l-a anunţat mama lui la telefon. „Bombele mi-au distrus familia şi au omorât tot ce era în sufletul meu”, a spus reporterului.

Pacea, ca şi războiul, nu mai au o semnificaţie anume pentru Volodimir, iar răzbunarea şi resemnarea devin, prin prisma acestor evenimente atroce, faţetele aceleiaşi monezi. De e pace, de-i război, nimic nu va mai fi cum a fost pentru ei. În inima lor a rămas vidul. Însă doar cei direct afectaţi şi implicaţi împing războiul în direcţia perpetuării lui sau a păcii. Nu chibiţeala din analizele facebookiste. Ce se întâmplă în Ucraina, şi în orice război, e mult mai haotic decât apare reflectat în expunerile narative, zis lucide, ale celor ce meditează profesionist la chestiunea în cauză.

Pacea nu întârzie la ora actuală fiindcă lumea din online nu şi-a clarificat definitiv poziţiile. Occidentul nu trimite armament sofisticat Ucrainei fiindcă urmăreşte postările influenceri lor anti-Putin. Dacă părerile cu hashtag Ucraina s-ar transforma în reţete de zacuscă, războiul şi-ar vedea mai departe de-ale lui. Pacifiştii din online se pot şterge la cot cu îndemnurile lor înţelepte la raţiune şi compromis, ceilalţi se pot scălda în orgasme la fiecare livrare de arme, nimeni nu-i va băga în seamă.

Dacă vor avea loc negocieri, nu se va datora faptului că Putin şi Zelenski au citit postarea temeinic argumentată de Gheorghe pe blog. Dacă planeta se va duce naibii, nu va fi din cauză că au ignorat postarea lui Gheorghe.

Pacifiştii nu doar că investesc parte din argumente în fantasmele unei omeniri neprihănite şi ale unor lideri rezonabili, nu doar că mizează pe bun simţ acolo unde se desfăşoară un război în toată regula şi îşi drapează discursurile în „faldul platonic” (acesta fiind, după Nassim Taleb, locul în care realitatea încetează să mai fie aplicabilă), dar ei, mai mult ca alţii, se răfuiesc cu cine nu contează, adică cu cei din online.

Dar aici e problema, că nu exercitarea inadecvată a facultăţilor critice de către utilizatorii reţelelor sociale e de vină pentru război şi nici diletantismul ţanţoş şi absenţa rigorii pentru încadrarea istorică a spinoasei dispute ruso-ucrainene nu-s responsabile pentru absenţa păcii.

Pur şi simplu, rezolvarea nu se află în poiana lui Iocan. Nu aia de pe Facebook.

Ăsta e motivul pentru care, în acest moment, „Give Peace a Chance” e totuna cu „Give Piss a Chance”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Eu sunt curios daca intrau ungurii peste noi si bombardau Transilvania oare cum ne simteam daca cereau pace ceilalti europeni chiar cu posibilitatea pierderii Transilvaniei.
    Apropo de asta un amic din Bucuresti spune ca prefera sa piarda Transilvania ca oricum nu ar calca pe acolo decat sa fie razboi , asadar........, treaba asta cu pacea e in functie de interesele fiecaruia.
    • Like 1
  • Eu sunt de acord. Si cum spun mereu, sa-i lasam pe ucrainieni si rusi sa se bata singuri, cu propriile mijloace, nu sa le mai dam bani si armament. Daca ar fi fost asa, razboiul se termina intr-o saptamana, si aveam liniste acum. Dar nu s-a dorit.... oamenii aia, rusi si ucrainieni, au murit pt ca Vestul civilizat sustine cu bani si arme acest razboi. Daca erau 2 triburi din Africa, nu miscau un deget si asta fac de zeci de ani, nu mai moare nimeni de durerea copiilor si oamenilor de acolo....Asa ca, ipocrizie maxima ! Sa faca odata pace, viata e mai pretioasa ca o limba de pamant!
    • Like 0
    • @ Eliza Mioc
      Dan check icon
      Oamenii ăia au murit pentru că Putin a decis să invadeze Ucraina, nu din alt motiv, cum încearcă să insinueze trollul putinist „Eliza Mioc”.
      • Like 3
  • Totdeauna mi am pus întrebarea “Și dacă țara mea ar fi atacată , dacă familia mea , vecinii mei , tot satul sau orașul ar fi distrus și oamenii omorâți , cum as reacționa , ce as putea spune …. Eu un om simplu , familist , patriot , urmașul familiei care a trăit de generații pe aceste plaiuri , plătesc prețul final . Nu eu am vrut sa se ajungă la așa nenorociri , nu eu am fost politicianul plin de idei si cu viziuni geo politice mărețe . Sunt un fir de nisip intr-o societate ( comunitate ) fără importantă . Oare de ce tocmai eu , noi, trebuie sa plătim conflictele si razboaiele ? Oare a venit cineva la poarta mea sa ma întrebe de viitor? Nu . Am acum o ura pe Toți !!! Ca sunt rușii ca sunt ucrainienii . Am sufletul întunecat , plin de răutate si disperare . Nici nu ma mai gândesc cine si care are dreptate . Familia mea a căzut victima a ceva ce nu am vrut si nu am crezut . Nu este dreptate , nu este omenie , doar lăcomie , agresivitate , prostie si …. Politica !!!!
    • Like 0
    • @ Dan Andrei Mihailiuc
      Dan check icon
      Hai, lasă, „Dan Andrei Mihailiuc”, că tu ești plătit în ruble ca să transmiți aici ura lui Putin împotriva civilizației. Dacă ai fi „un om simplu , familist , patriot” (apropo, cam de câte generații pe aceste plaiuri? să fie cam două, așa? au venit cumva cu tancurile pe la noi?) nu ai avea cum să ții cu Putin.
      • Like 2
    • @ Dan
      Cred ca nu ști sa citești ! Dacă ma acuzi ca fac propaganda pro- rusa ! Mai lasă băutura ca vorbești prostii ! Locuiesc de 30 ani in Capitala Europei - fără ruble !
      • Like 0
    • @ Dan Andrei Mihailiuc
      Dan check icon
      Ești sigur că tu „ști” să scrii? Și ce legătură are localizarea cu sprijinirea lui Putin, chiar și din postura de util? Chiar la Roma, zilele trecute, „zeci de mii de oameni au mărşăluit” „pentru a cere pace în Ucraina şi încetarea trimiterii de arme de către guvernul italian pentru a lupta împotriva invaziei ruseşti”. Cam aici te-ai încadra tu, la cei care vor sabotarea sprijinirii Ucrainei împotriva lui Putin. Chiar dacă sunt și alții ca tine prin Europa, asta nu-i face mai puțin vinovați de susținerea lui Putin.
      • Like 2
    • @ Dan
      Eu stiu foarte bine sa scriu , Acuzatia facuta de tine este grava . Normal nu fac polemica cu persoane care nu inteleg anumite lucruri ! Familia mea a avut mult de pierdut din cauza rusilor . Pierderea Bucovinei de Nord , Basarabia etc . Te asigur ca nu am nici o simpatie pentru Rusia lui Putin si politica pe care o face. Astea sunt spuse ! clar sper sa intelegi !
      • Like 0
    • @ Dan Andrei Mihailiuc
      Dan check icon
      Se observă o ușoară disonanță cognitivă, între „Cred ca nu ști sa citești” și „Eu stiu foarte bine sa scriu”. Dacă mai e nevoie să fie explicat așa ceva, nu am interlocutorul potrivit. Alta ar fi între „Am acum o ura pe Toți !!! Ca sunt rușii ca sunt ucrainienii” și „Te asigur ca nu am nici o simpatie pentru Rusia lui Putin”. Orice om cu bun simț de pe lumea asta știe cine are „o ură pe ucraineni”, iar faptul că „Dan Andrei Mihailiuc” îi pune în aceeași oală cu rușii, la derută, nu poate păcăli cititorii „Republica”. Poate a ajuns din greșeală pe acest site, cine știe...
      • Like 1
  • Foarte corect articolul. Lumea nu se învârte într-o direcție sau alta fiindcă unii sau alții îndeamnă la asta prin postări, cum ar fi și asta a mea. Dar postările exprimă propria opțiune a cuiva. Iar dacă de influențat nu putem influența acțiunile la nivel mondial, totuși fiecare dintre noi avem dreptul la o părere proprie despre lumea în care trăim. Adică să avem propriile convingeri despre ce e bine și ce e rău din ce se întâmplă în lume și cât de relative sunt acest bine și acest rău. Sigur că cineva care și-a pierdut toată familia în război pare mai îndreptățit să vorbească despre război, dar oare el e mai obiectiv sau mai subiectiv în opinii decât cineva care doar empatizează, neafectat direct, de pe margine? Întrebare retorică.
    Părerea mea de chibiț de pe margine (dacă interesează pe cineva) este că, deși pacea este întotdeauna obiectivul final, atât pentru agresor (în acest caz Rusia) cât și pentru victimă (în acest caz Ucraina), totuși nu se poate spera la pace înainte de a se tranșa lucrurile, inclusiv prin război, în acest caz. Un om cu creier funcțional și onoare cât de cât nu poate acuza Ucraina că nu se lasă cucerită și distrusă de Rusia, doar fiindcă așa s-ar termina războiul. Nu Ucraina a vrut război, ci Rusia. Dacă mergi pe stradă cu prietena / soția și o atacă un golan ce faci? Stai cuminte și-l lași să-i facă ce vrea pentru a nu escalada violența? Nu tu ai vrut scandal, dar nici nu e normal să-l eviți cu orice preț, oricât de mare și oribil. Da, liniștea și pacea sunt de dorit în final, dar nu se poate să-ți accepți distrugerea ta și a celor dragi doar pentru că așa va fi mai liniște și pace.
    Tot ce se poate spera în cazul acestui război nedrept de cucerire ruso-ucrainean este să se intensifice eforturile diplomatice pentru tranșarea lucrurilor în vederea păcii, dar FĂRĂ a da implicit câștig de cauză Rusiei pentru asta. Pentru că oricum Rusia nu merită să iasă ”cu fața curată” din acest război, în care este AGRESOR nedrept și în mod nejustificat, al unei țări independente și pașnice. Chiar dacă Rusia și Ucraina au dispute etnice, iar Ucraina nu e cea mai democratică țară din lume (iar Rusia e chiar o dictatură), totuși aceste dispute (rezolvabile diplomatic) nu e permis să se tranșeze printr-un război de cucerire!!!! Dacă toate țările ar gândi și ar acționa așa, atunci aproape că n-am mai avea nicăieri pace pe pământ.
    • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Disputele etnice sunt provocate ca arma politica...si la noi si oriunde...E foarte usor sa-i incaieri pe oameni ....din pacate...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Absolut de acord. Problema e ca golanul din metafora are peste 6000 de bombe nucleare si ca din treaba asta planeta ar putea fi facuta zob. Intr-adevar, nu putem sa-l lasam pe Putin sa-si bata joc de legislatia internationala, drept care nu trebuie sa-l lasam sa aiba nici macar iluzia unei victorii, pentru ca altfel va crede ca poate continua. Inteleg insa de unde vine insistenta unora ca Ucraina si Rusia sa ajunga la masa negocierilor orice ar fi, chiar daca Ucraina ar pierde din teritorii: de la frica li se trage. Cred ca inclusiv Musk a propus ce a propus tot din frica. Ce sa zic, situatia e de speriat, dar nu putem sa dam inapoi pentru ca exact asta vrea Putin, asa vrea sa destabilizeze regimurile democrate care strica imaginea Rusiei (cat de bine se traia in Ucraina inainte de razboi, in comparatie cu Rusia? Pai daca in Ucraina se poate, in Rusia de ce nu, domnu' lider mega-smecher Putin, ei?), asa vrea sa stirbeasca autoritatea insitutiilor internationale care sustin drepturile omului. Xi vrea aceleasi lucruri. Astia doi trebuie striviti si redusi la saracie si irelevanta.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult