Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Bună ziua, sunt Gabriela și sunt coffeeholică…”

Cafea ceașcă

Foto: Guliver Getty Images

În ultimii doi ani, cel puțin în București, avem parte de o explozie a pieței de desfacere pentru cafeaua de specialitate.

O statistică a anului 2018 arăta că există o cafenea de specialitate cam la 52.000 de bucureșteni, ceea ce este peste ceea ce are Berlinul (o cafenea la 67.000 de locuitori) sau Copenhaga (o cafenea la 72.000 de locuitori). Programul de finanțare „Start Up Nation” a contribuit și el la această dezvoltare.

Această expansiune este bine să fie însoțită și de o educare a consumatorului de cafea, astfel încât acesta să înțeleagă diferențele de gust și de preț dintre cafeaua Arabica și Robusta.

Scriu aceste rânduri din poziția unei persoane care iubește cafeaua și care preferă să bea o cantitate mai mică, dar de o calitate superioară, la un cost nițel mai mare.

Așadar... Despre Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon îmi imaginez că mulți dintre voi ați auzit! Dar, despre Bourbon și Typica? Nu, nu sunt soiuri de struguri, ci de... cafea Arabica – singurul tip de cafea de specialitate.

Pentru a ne bucura de licoarea cafenie din ceașcă, multe se petrec în decurs de luni de zile. În luna mai, copacii de cafea încep să înflorească și sunt necesare „doar” vreo 9 luni pentru ca florile să se transforme în fructe.

În luna ianuarie a anului următor, cireșele de cafea sunt, încă, în curs de maturizare. Cu prea multă/ puțină ploaie sau lumină, cireșele nu se dezvoltă corespunzător, afectând cantitatea de zahăr din conținut, ceea ce va influența, negativ, calitatea boabei de cafea.

Prin februarie, majoritatea cireșelor sunt coapte și fermierii încep culesul. Costul pentru plata culegătorilor reprezintă cam 60% din costul de producție anual al fermelor de cafea. Abia prin iulie, cafeaua ajunge în sacii care sunt pregătiți pentru export.

Dacă vă imaginați că, în sfârșit, cafeaua de care avem nevoie este gata pentru consum vă cam înșelați! Urmează prăjirea, la finalul căreia asistăm la o magie: transformarea boabelor verzi, aproape lipsite de savoare, în boabe maronii cu o aromă deosebită. Experiența prăjitorului este esențială în obținerea unei cafele echilibrate în cantitatea de zahăr și acizi, acești compuși chimici necesitând un tratament diferit pe timpul prăjirii.

Iată-ne, în sfârșit, aproape de a gusta cafeaua mult dorită. Puțintică răbdare! Ar fi păcat să ne grăbim chiar acum.

Pentru o cafea excelentă, este important și modul în care apa trece prin măcinătura de cafea. Există multe metode de preparare a unei cești de cafea și pentru a vă alege varianta preferată merită să testați cât mai multe!

Deloc de neglijat în procesul de extracție a licorii și rezultatul final din ceașcă este profesionalismul baristei, care face diferența și poate determina clientul să revină, sau nu, într-o cafenea.

Din fericire, pentru consumatorii din București, după cum spuneam mai sus, harta cafenelelor arată din ce în ce mai bine! Sunt câteva în care eu revin, adesea, pentru ceea ce înseamnă a gusta și simți, in a mindful way, licoarea originară din Peninsula Arabică.

Vă îndemn să ne informăm mai bine și cu privire la calitatea cafelei și să alegem responsabil!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    prea putin; prea generalist. prea...
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult