Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Bună ziua, sunt Gabriela și sunt coffeeholică…”

Cafea ceașcă

Foto: Guliver Getty Images

În ultimii doi ani, cel puțin în București, avem parte de o explozie a pieței de desfacere pentru cafeaua de specialitate.

O statistică a anului 2018 arăta că există o cafenea de specialitate cam la 52.000 de bucureșteni, ceea ce este peste ceea ce are Berlinul (o cafenea la 67.000 de locuitori) sau Copenhaga (o cafenea la 72.000 de locuitori). Programul de finanțare „Start Up Nation” a contribuit și el la această dezvoltare.

Această expansiune este bine să fie însoțită și de o educare a consumatorului de cafea, astfel încât acesta să înțeleagă diferențele de gust și de preț dintre cafeaua Arabica și Robusta.

Scriu aceste rânduri din poziția unei persoane care iubește cafeaua și care preferă să bea o cantitate mai mică, dar de o calitate superioară, la un cost nițel mai mare.

Așadar... Despre Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon îmi imaginez că mulți dintre voi ați auzit! Dar, despre Bourbon și Typica? Nu, nu sunt soiuri de struguri, ci de... cafea Arabica – singurul tip de cafea de specialitate.

Pentru a ne bucura de licoarea cafenie din ceașcă, multe se petrec în decurs de luni de zile. În luna mai, copacii de cafea încep să înflorească și sunt necesare „doar” vreo 9 luni pentru ca florile să se transforme în fructe.

În luna ianuarie a anului următor, cireșele de cafea sunt, încă, în curs de maturizare. Cu prea multă/ puțină ploaie sau lumină, cireșele nu se dezvoltă corespunzător, afectând cantitatea de zahăr din conținut, ceea ce va influența, negativ, calitatea boabei de cafea.

Prin februarie, majoritatea cireșelor sunt coapte și fermierii încep culesul. Costul pentru plata culegătorilor reprezintă cam 60% din costul de producție anual al fermelor de cafea. Abia prin iulie, cafeaua ajunge în sacii care sunt pregătiți pentru export.

Dacă vă imaginați că, în sfârșit, cafeaua de care avem nevoie este gata pentru consum vă cam înșelați! Urmează prăjirea, la finalul căreia asistăm la o magie: transformarea boabelor verzi, aproape lipsite de savoare, în boabe maronii cu o aromă deosebită. Experiența prăjitorului este esențială în obținerea unei cafele echilibrate în cantitatea de zahăr și acizi, acești compuși chimici necesitând un tratament diferit pe timpul prăjirii.

Iată-ne, în sfârșit, aproape de a gusta cafeaua mult dorită. Puțintică răbdare! Ar fi păcat să ne grăbim chiar acum.

Pentru o cafea excelentă, este important și modul în care apa trece prin măcinătura de cafea. Există multe metode de preparare a unei cești de cafea și pentru a vă alege varianta preferată merită să testați cât mai multe!

Deloc de neglijat în procesul de extracție a licorii și rezultatul final din ceașcă este profesionalismul baristei, care face diferența și poate determina clientul să revină, sau nu, într-o cafenea.

Din fericire, pentru consumatorii din București, după cum spuneam mai sus, harta cafenelelor arată din ce în ce mai bine! Sunt câteva în care eu revin, adesea, pentru ceea ce înseamnă a gusta și simți, in a mindful way, licoarea originară din Peninsula Arabică.

Vă îndemn să ne informăm mai bine și cu privire la calitatea cafelei și să alegem responsabil!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    prea putin; prea generalist. prea...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult