Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Bună ziua, sunt Gabriela și sunt coffeeholică…”

Cafea ceașcă

Foto: Guliver Getty Images

În ultimii doi ani, cel puțin în București, avem parte de o explozie a pieței de desfacere pentru cafeaua de specialitate.

O statistică a anului 2018 arăta că există o cafenea de specialitate cam la 52.000 de bucureșteni, ceea ce este peste ceea ce are Berlinul (o cafenea la 67.000 de locuitori) sau Copenhaga (o cafenea la 72.000 de locuitori). Programul de finanțare „Start Up Nation” a contribuit și el la această dezvoltare.

Această expansiune este bine să fie însoțită și de o educare a consumatorului de cafea, astfel încât acesta să înțeleagă diferențele de gust și de preț dintre cafeaua Arabica și Robusta.

Scriu aceste rânduri din poziția unei persoane care iubește cafeaua și care preferă să bea o cantitate mai mică, dar de o calitate superioară, la un cost nițel mai mare.

Așadar... Despre Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon îmi imaginez că mulți dintre voi ați auzit! Dar, despre Bourbon și Typica? Nu, nu sunt soiuri de struguri, ci de... cafea Arabica – singurul tip de cafea de specialitate.

Pentru a ne bucura de licoarea cafenie din ceașcă, multe se petrec în decurs de luni de zile. În luna mai, copacii de cafea încep să înflorească și sunt necesare „doar” vreo 9 luni pentru ca florile să se transforme în fructe.

În luna ianuarie a anului următor, cireșele de cafea sunt, încă, în curs de maturizare. Cu prea multă/ puțină ploaie sau lumină, cireșele nu se dezvoltă corespunzător, afectând cantitatea de zahăr din conținut, ceea ce va influența, negativ, calitatea boabei de cafea.

Prin februarie, majoritatea cireșelor sunt coapte și fermierii încep culesul. Costul pentru plata culegătorilor reprezintă cam 60% din costul de producție anual al fermelor de cafea. Abia prin iulie, cafeaua ajunge în sacii care sunt pregătiți pentru export.

Dacă vă imaginați că, în sfârșit, cafeaua de care avem nevoie este gata pentru consum vă cam înșelați! Urmează prăjirea, la finalul căreia asistăm la o magie: transformarea boabelor verzi, aproape lipsite de savoare, în boabe maronii cu o aromă deosebită. Experiența prăjitorului este esențială în obținerea unei cafele echilibrate în cantitatea de zahăr și acizi, acești compuși chimici necesitând un tratament diferit pe timpul prăjirii.

Iată-ne, în sfârșit, aproape de a gusta cafeaua mult dorită. Puțintică răbdare! Ar fi păcat să ne grăbim chiar acum.

Pentru o cafea excelentă, este important și modul în care apa trece prin măcinătura de cafea. Există multe metode de preparare a unei cești de cafea și pentru a vă alege varianta preferată merită să testați cât mai multe!

Deloc de neglijat în procesul de extracție a licorii și rezultatul final din ceașcă este profesionalismul baristei, care face diferența și poate determina clientul să revină, sau nu, într-o cafenea.

Din fericire, pentru consumatorii din București, după cum spuneam mai sus, harta cafenelelor arată din ce în ce mai bine! Sunt câteva în care eu revin, adesea, pentru ceea ce înseamnă a gusta și simți, in a mindful way, licoarea originară din Peninsula Arabică.

Vă îndemn să ne informăm mai bine și cu privire la calitatea cafelei și să alegem responsabil!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    prea putin; prea generalist. prea...
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult