Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Buzunarele goale nu au ținut niciodată pe cineva pe loc. Doar capete goale și inimi goale pot face asta”, Banii și lucrurile materiale - un scop final sau un bonus la o călătorie frumoasă prin viață?

lux car

Foto: Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

Toată lumea are nevoie de bani, este de necontestat. Trebuie să plătim facturi, să ne asigurăm hrana, sănătatea și să cumpărăm cadouri celor dragi. Vrei o casă și o mașină, tot de bani ai nevoie pentru a le obține. Dar până la urmă, e corect să ne uităm la bani ca la obiectivul cel mai important în final, în activitatea zilnică? Să ne concentrăm pe a face bani cu orice scop, să fim definiți de succes financiar și poziție socială? Nu sunt convins că succesul ar trebui măsurat strict financiar. Dacă ne uitam la cineva care a câștigat la loterie sau a moștenit o avere, este un om de succes?

Indiferent cât de mulți bani facem, în profunzime ramânem aceleași persoane, cu dorinte, aspirații și vise, multe dintre acestea nu pot fi cumpărate cu bani. Einstein a spus: „Nu încerca să fii un om de succes, ci mai degrabă un om de valoare”. Deseori succesul se măsoară în bani, dar poate fi la fel de ușor o stea căzătoare. Valoarea va rămâne un factor pe termen lung care te va defini. Iar un om de valoare va atinge în final și succesul, e doar o discuție despre timp, răbdare și persistență. La finalul zilei, oamenii nu vor ține minte câți bani ai avut, ce mașină conduci sau cât de mare e casa ta, vor ține minte lucrurile pe care le-ai făcut și cum le-ai influențat viața.

Când scopul principal pentru care muncești sunt banii, ai două opțiuni la dispoziție. Faci bani și ajungi un om de succes sau nu faci bani și vei fi dezamăgit. Pe de altă parte, când faci ceva ce îți place si în timp te transformi într-un om de valoare, un activ important în societate și afacere, vei primi satisfacție la un nivel diferit. Iar când transformarea este completă, ceilalți vor căuta să îți ceară ajutorul, indiferent de domeniul de activitate. Trebuie doar să găsești un mod de a-ți monetiza cunoștințele si pasiunea.

Adu-ți aminte de planurile pe care le aveai înainte de a începe o carieră sau un business și să intri astfel în caruselul zilnic. Ne doream să facem diferența, să schimbăm lumea, să inovăm și pe parcurs să facem și ceva bani. Alegerea drumului pe care să pornim în acea perioadă romantică nu era în principal concentrată pe a câștiga mulți bani. Ne doream să devenim cel mai bun avocat, vânzător sau jurnalist și la un moment dat, pe drumul spre performanță, banii ar fi trebuit să apară și ei ca un rezultat al eforturilor noastre.

Ar trebui să ne planificăm toți să fim oameni de valoare. Să ne propunem ca oamenii să ne dorească aproape pentru că aducem valoare în viețile lor și nu pentru că putem plăti pentru cină când ieșim împreună. Să pornim pe drumul nostru cu toate defectele și calitățile noastre și cu speranța că vom face alegerile corecte în viață. Iar dacă asta va duce în final la performanță și succes, o să fim și mai fericiți. Ținta ar trebui să fie să rămânem autentici, putem avea o viață foarte bună și fără un milion de euro în cont. Deși nu ar fi deloc un bonus rău. “

„Buzunarele goale nu au ținut niciodată pe cineva pe loc. Doar capete goale și inimi goale pot face asta.” –Norman Vincent Peale

Scopul mai mare, misiunea, ar trebui să fie să avem o viață frumoasă, relaxată, fără focus prioritar pe material. Banii, casa, mașina sau vacanțele ar trebui să fie un rezultat natural al unui mod de viață plăcut și nu un obiectiv în sine. Altfel, în cursa după aceste lucruri, riscăm să nu trăim în prezent. Iar după ce le obținem, vom fi mereu stresați să nu le pierdem. În plus, dacă fericirea este legată de obiecte, vom dori mereu altele noi. Fericirea adusă de obiecte, dispare după 2 săptămâni și avem nevoie de o doză nouă. Devenim dependenți de senzația oferită de a avea ceva nou, fancy, scump și vom accelera în goana după fericirea efemeră. Riscăm astfel să tocim cauciucurile și e posibil să facem până la jumătatea cursei. Viața ar trebui să fie un maraton relaxat, fără obiectiv de podium, timpi, recorduri și nu o serie de sprinturi în căutarea unei noi doze de fericire artificială. În căutarea continuă a fericirii ne pierdem în definiții și uităm că fericirea este ceva intangibil, nu o destinație. De fiecare dată când vei ajunge la destinație te vei bucura de reușită, doar că suntem construiți să ne dorim mereu ceva nou, mai bun, mai mult.

Sfârșitul de an este unul în care fericirea câștigată din lucruri materiale este și mai importantă. Vin sărbătorile, alergăm după cadouri, după brad, după mâncare pentru a avea „cele cuvenite” de Crăciun. Mai ales într-un an special cum este 2020, în care nu am avut foarte multe motive de fericire ne dorim să compensăm, să avem, să cumpărăm.

Fă din bani un instrument pentru a avea o viață mai bună, nu face din viața ta un instrument pentru a avea bani mai mulți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon