Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” - Spiru Haret. Și invers: cum arată astăzi țara, așa va arăta mâine școala

Klaus Iohannis la deschiderea anului școlar

Foto: Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea noului an școlar, la liceul Grigore Moisil, din sectorul 6 al Capitalei, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și primarul Ciprian Ciucu

Privim la țară astăzi. Nu ne place...

Și totuși țara de azi s-a născut din școală, din cei treizeci de ani de învățământ din libertate și democrație. Unde am greșit?!

Aș zice că greșeala catastrofală a fost că s-au înființat instituții de învățământ care sunt doar fabrici de diplome, de unde obții o diplomă de asistentă fără a ști să faci o injecție sau să măsori tensiunea, de unde obții diplomă de absolvent de studii superioare fără să fi citit o carte în viața ta, apoi ajungi să predai elevilor, și culmea școlilor: fabricile de doctori în orice domeniu.

Și toți acești posesori de diplome goale - cei cu diplome pe merit fie sunt la privat, fie pleacă din țară - ajung să lucreze în instituțiile statului, să decidă pentru țară și uite așa ajungem la adevărul din spusele lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara.”

Ce speranță să ai pentru o țară mai bună mâine, când ministrul învățământului are ca principală grijă să apere plagiatorii și prim-ministrul să blocheze cercetarea lucrării tezei domniei-sale de doctorat suspectă de plagiat!?

Începe un nou an școlar.

Fac un efort de imaginație să schițez un discurs al ministrului învățământului sau prim-ministrului adresat elevilor și profesorilor și care să înceapă cu cuvintele:

„…Dragi elevi, dragi profesori, începeți azi un nou an școlar! Vă îndemn să munciți mult pentru a obține rezultate merituoase…”

Și aici mă blochez. Îmi vine să râd...

Chiar așa, ce discurs ar putea ține acești doi oameni de stat la început de an școlar, ca profesorii să îi creadă!? Sau ca elevii să le urmeze îndemnurile!? Ce să spună într-un discurs un ministru al învățământului care dă o lege de amnistie pentru plagiat!?

Nu e o problemă cu cuvintele din discurs, e o problemă cu omul ce ocupă funcția și ține discursul, pentru că între vorbele lor și fapte e o prăpastie. Nu ne trebuie cuvinte frumoase și îndemnuri, ci oameni care să fie pe măsura cuvintelor și îndemnurilor pe care le spun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mirea check icon
  Școala românească "este sublimă putem zice dar lipsește cu desăvârșire", de la nenea Iancu zicere.
  N-a fost cine știe ce dintotdeauna!
  Citiți pe Eminescu și pe Caragiale.
  Apoi, veniră comuniștii, care au făcut din analfabeți, conducători, din ucenici care dădeau cu mătura, ingineri, din pumnari și răngari, ofițeri în armată, miliție, securitate.
  Nu puteai conduce ceva dacă nu erai de-al lor.
  E vreo schimbare? Eu nu văd!
  În timpul comuniștilor un profesor nu putea lăsa repetenți.
  Dar, atunci nu se puteau cumpăra diplome.
  Acum, mai că nu le vând la chioșcurile de ziare!
  Nu se putea să rămâi angajat cu o diplomă falsă, te găseau imediat!
  Acum, îi găsești peste tot cu ele măsluite, urlă presa și nu pățesc nimic sau pățesc prea puține rămânând cu banii în buzunar!
  Vă întreb, dacă s-ar fi făcut școală în România la un moment dat, ar fi mers țara noastră din rău în mai rău?
  Aveți impresia că acum o ducem bine pentru că s-a făcut școală în timpul comuniștilor?
  Asta e România, vivat!
  • Like 0
 • Primul lucru care a fost facut, cu multi ani in urma, a fost desfiintata institutia profesorului. Autoritatea acestei institutii. In moduri diverse, si nu prea subtile. Printr-o salarizare rusinoasa s-au asigurat ca cei performanti vor cauta alte slujbe. Astfel, au lasat loc tuturor neavenitilor ca sa umple enormul deficit de cadre didactice calificate. Apoi, au oferit dreptul elevilor/studentilor de a avea o opinie despre actul didactic, opinie care sa conteze in evaluarea profesorilor. Frumos, nimic de spus, dar e ca si cum il intrebi pe un pacient operat daca a fost taiat corect. Uitam ca evaluarile trebuie sa aiba rost doar atunci cand sunt facute de persoane calificate. Acum, in scoli si facultati profesori dau note frumoase ca sa nu isi supere elevii, sa nu fie criticati si eventual facuti de doi bani online.
  Din pacate, drumul acesta nu pare sa aiba sfarsit... si nici intoarcere.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult