Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” - Spiru Haret. Și invers: cum arată astăzi țara, așa va arăta mâine școala

Klaus Iohannis la deschiderea anului școlar

Foto: Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea noului an școlar, la liceul Grigore Moisil, din sectorul 6 al Capitalei, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și primarul Ciprian Ciucu

Privim la țară astăzi. Nu ne place...

Și totuși țara de azi s-a născut din școală, din cei treizeci de ani de învățământ din libertate și democrație. Unde am greșit?!

Aș zice că greșeala catastrofală a fost că s-au înființat instituții de învățământ care sunt doar fabrici de diplome, de unde obții o diplomă de asistentă fără a ști să faci o injecție sau să măsori tensiunea, de unde obții diplomă de absolvent de studii superioare fără să fi citit o carte în viața ta, apoi ajungi să predai elevilor, și culmea școlilor: fabricile de doctori în orice domeniu.

Și toți acești posesori de diplome goale - cei cu diplome pe merit fie sunt la privat, fie pleacă din țară - ajung să lucreze în instituțiile statului, să decidă pentru țară și uite așa ajungem la adevărul din spusele lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara.”

Ce speranță să ai pentru o țară mai bună mâine, când ministrul învățământului are ca principală grijă să apere plagiatorii și prim-ministrul să blocheze cercetarea lucrării tezei domniei-sale de doctorat suspectă de plagiat!?

Începe un nou an școlar.

Fac un efort de imaginație să schițez un discurs al ministrului învățământului sau prim-ministrului adresat elevilor și profesorilor și care să înceapă cu cuvintele:

„…Dragi elevi, dragi profesori, începeți azi un nou an școlar! Vă îndemn să munciți mult pentru a obține rezultate merituoase…”

Și aici mă blochez. Îmi vine să râd...

Chiar așa, ce discurs ar putea ține acești doi oameni de stat la început de an școlar, ca profesorii să îi creadă!? Sau ca elevii să le urmeze îndemnurile!? Ce să spună într-un discurs un ministru al învățământului care dă o lege de amnistie pentru plagiat!?

Nu e o problemă cu cuvintele din discurs, e o problemă cu omul ce ocupă funcția și ține discursul, pentru că între vorbele lor și fapte e o prăpastie. Nu ne trebuie cuvinte frumoase și îndemnuri, ci oameni care să fie pe măsura cuvintelor și îndemnurilor pe care le spun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mirea check icon
  Școala românească "este sublimă putem zice dar lipsește cu desăvârșire", de la nenea Iancu zicere.
  N-a fost cine știe ce dintotdeauna!
  Citiți pe Eminescu și pe Caragiale.
  Apoi, veniră comuniștii, care au făcut din analfabeți, conducători, din ucenici care dădeau cu mătura, ingineri, din pumnari și răngari, ofițeri în armată, miliție, securitate.
  Nu puteai conduce ceva dacă nu erai de-al lor.
  E vreo schimbare? Eu nu văd!
  În timpul comuniștilor un profesor nu putea lăsa repetenți.
  Dar, atunci nu se puteau cumpăra diplome.
  Acum, mai că nu le vând la chioșcurile de ziare!
  Nu se putea să rămâi angajat cu o diplomă falsă, te găseau imediat!
  Acum, îi găsești peste tot cu ele măsluite, urlă presa și nu pățesc nimic sau pățesc prea puține rămânând cu banii în buzunar!
  Vă întreb, dacă s-ar fi făcut școală în România la un moment dat, ar fi mers țara noastră din rău în mai rău?
  Aveți impresia că acum o ducem bine pentru că s-a făcut școală în timpul comuniștilor?
  Asta e România, vivat!
  • Like 0
 • Primul lucru care a fost facut, cu multi ani in urma, a fost desfiintata institutia profesorului. Autoritatea acestei institutii. In moduri diverse, si nu prea subtile. Printr-o salarizare rusinoasa s-au asigurat ca cei performanti vor cauta alte slujbe. Astfel, au lasat loc tuturor neavenitilor ca sa umple enormul deficit de cadre didactice calificate. Apoi, au oferit dreptul elevilor/studentilor de a avea o opinie despre actul didactic, opinie care sa conteze in evaluarea profesorilor. Frumos, nimic de spus, dar e ca si cum il intrebi pe un pacient operat daca a fost taiat corect. Uitam ca evaluarile trebuie sa aiba rost doar atunci cand sunt facute de persoane calificate. Acum, in scoli si facultati profesori dau note frumoase ca sa nu isi supere elevii, sa nu fie criticati si eventual facuti de doi bani online.
  Din pacate, drumul acesta nu pare sa aiba sfarsit... si nici intoarcere.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult