Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” - Spiru Haret. Și invers: cum arată astăzi țara, așa va arăta mâine școala

Klaus Iohannis la deschiderea anului școlar

Foto: Președintele Klaus Iohannis participă la deschiderea noului an școlar, la liceul Grigore Moisil, din sectorul 6 al Capitalei, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și primarul Ciprian Ciucu

Privim la țară astăzi. Nu ne place...

Și totuși țara de azi s-a născut din școală, din cei treizeci de ani de învățământ din libertate și democrație. Unde am greșit?!

Aș zice că greșeala catastrofală a fost că s-au înființat instituții de învățământ care sunt doar fabrici de diplome, de unde obții o diplomă de asistentă fără a ști să faci o injecție sau să măsori tensiunea, de unde obții diplomă de absolvent de studii superioare fără să fi citit o carte în viața ta, apoi ajungi să predai elevilor, și culmea școlilor: fabricile de doctori în orice domeniu.

Și toți acești posesori de diplome goale - cei cu diplome pe merit fie sunt la privat, fie pleacă din țară - ajung să lucreze în instituțiile statului, să decidă pentru țară și uite așa ajungem la adevărul din spusele lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara.”

Ce speranță să ai pentru o țară mai bună mâine, când ministrul învățământului are ca principală grijă să apere plagiatorii și prim-ministrul să blocheze cercetarea lucrării tezei domniei-sale de doctorat suspectă de plagiat!?

Începe un nou an școlar.

Fac un efort de imaginație să schițez un discurs al ministrului învățământului sau prim-ministrului adresat elevilor și profesorilor și care să înceapă cu cuvintele:

„…Dragi elevi, dragi profesori, începeți azi un nou an școlar! Vă îndemn să munciți mult pentru a obține rezultate merituoase…”

Și aici mă blochez. Îmi vine să râd...

Chiar așa, ce discurs ar putea ține acești doi oameni de stat la început de an școlar, ca profesorii să îi creadă!? Sau ca elevii să le urmeze îndemnurile!? Ce să spună într-un discurs un ministru al învățământului care dă o lege de amnistie pentru plagiat!?

Nu e o problemă cu cuvintele din discurs, e o problemă cu omul ce ocupă funcția și ține discursul, pentru că între vorbele lor și fapte e o prăpastie. Nu ne trebuie cuvinte frumoase și îndemnuri, ci oameni care să fie pe măsura cuvintelor și îndemnurilor pe care le spun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Școala românească "este sublimă putem zice dar lipsește cu desăvârșire", de la nenea Iancu zicere.
    N-a fost cine știe ce dintotdeauna!
    Citiți pe Eminescu și pe Caragiale.
    Apoi, veniră comuniștii, care au făcut din analfabeți, conducători, din ucenici care dădeau cu mătura, ingineri, din pumnari și răngari, ofițeri în armată, miliție, securitate.
    Nu puteai conduce ceva dacă nu erai de-al lor.
    E vreo schimbare? Eu nu văd!
    În timpul comuniștilor un profesor nu putea lăsa repetenți.
    Dar, atunci nu se puteau cumpăra diplome.
    Acum, mai că nu le vând la chioșcurile de ziare!
    Nu se putea să rămâi angajat cu o diplomă falsă, te găseau imediat!
    Acum, îi găsești peste tot cu ele măsluite, urlă presa și nu pățesc nimic sau pățesc prea puține rămânând cu banii în buzunar!
    Vă întreb, dacă s-ar fi făcut școală în România la un moment dat, ar fi mers țara noastră din rău în mai rău?
    Aveți impresia că acum o ducem bine pentru că s-a făcut școală în timpul comuniștilor?
    Asta e România, vivat!
    • Like 0
  • Primul lucru care a fost facut, cu multi ani in urma, a fost desfiintata institutia profesorului. Autoritatea acestei institutii. In moduri diverse, si nu prea subtile. Printr-o salarizare rusinoasa s-au asigurat ca cei performanti vor cauta alte slujbe. Astfel, au lasat loc tuturor neavenitilor ca sa umple enormul deficit de cadre didactice calificate. Apoi, au oferit dreptul elevilor/studentilor de a avea o opinie despre actul didactic, opinie care sa conteze in evaluarea profesorilor. Frumos, nimic de spus, dar e ca si cum il intrebi pe un pacient operat daca a fost taiat corect. Uitam ca evaluarile trebuie sa aiba rost doar atunci cand sunt facute de persoane calificate. Acum, in scoli si facultati profesori dau note frumoase ca sa nu isi supere elevii, sa nu fie criticati si eventual facuti de doi bani online.
    Din pacate, drumul acesta nu pare sa aiba sfarsit... si nici intoarcere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult