Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cum v-ați petrecut ziua de duminică, 26 mai 2019?” Întrebarea pe care președintele Iohannis ar trebui să o adreseze tuturor ambasadorilor

Coada la vot diaspora

Alegerile de duminică, 26 mai a.c., au repetat situația din 2014 când românii din diaspora s-au aflat în situația de a nu putea vota. Au fost momente triste și de maximă încordare și deopotrivă de mari nemulțumiri, din cauza organizării deplorabile, dar mai ales răuvoitoare a celor de la putere. Nu am nicio îndoială că în mod intenționat guvernul a boicotat aceste alegeri, tot așa cum a manipulat în favoarea eternului și nesuferitului UDMR voturi ale românilor dintr-o serie de județe din sudul și estul țării pentru „alcătuirea” politică maghiară. Mai josnic decât atât nu se poate. Cu toate acestea, cerul de plumb dorit de guvern să se așeze peste alegerile din 26 mai a fost străpuns de bucuria victoriei forțelor anticomuniste și proeuropene la scrutinul europarlamentar și referendumul copleșitor și încurajator lansat de președintele Iohannis, în care românii au votat decisiv pentru statul de drept. 

Un al doilea moment ce a străpuns cerul de plumb pus de PSD asupra țării de peste doi ani de zile a fost cel reprezentat de polițistul german, Martin din Munchen, de origine din România, care a încercat să-i ajute pe românii aflați la coadă să voteze. Martin, polițistul german, a delimitat cu garduri un perimetru al „dreptului” la vot pentru cei din diaspora. Mai mult decât atât, acest anonim polițist a plâns din cauza nedreptății făcute de cei ce au organizat votul, bântuiți de gânduri tainice și ticăloase. Până când oare vor abuza democrația și drepturile și libertățile individuale? Este o întrebare lansată încă din antichitate de către Cicero, în discursul său împotriva dictatorului conspirativ Catilina: „Până când vei abuza de răbdarea noastră?”

În afară de deciziile reprobabile ale celor de la guvernare, în frunte cu nesmintitul din funcții și „mult trecutul” T. Meleșcanu, se insinuează instantaneu o altă întrebare: Ce au făcut ambasadorii noștri din Occident, în ziua de 26 mai, pentru remedierea sau mai degrabă prevenirea nedreptății în ceea ce privește accesul la vot al diasporei. Ambasadorii români din țările Europei au fost trimiși acolo să reprezinte România, nu ca o alcătuire abstractă, ci o Românie a oamenilor. Își maschează, de fiecare dată, lipsa de responsabilitate în formalism, în anchiloze legislative și în reguli rău întocmite, sau prin arucarea pisicii în ograda altora, precum cea a oficiilor consulare ocupate de slugi credincioase și incompetente ale guvernării pesediste. Ambasadorii rămân ilustrativi doar prin poze, prin ritualuri și protocoale pe de-a-ntregul, situați într-o flagrantă inautenticitate. Sunt importanți în funcții, vorbitori din colțul gurii, cu o morgă desuetă și inadecvată. Înțepeniți în fracuri și redingote, ei se etalează într-un narcisism vetust și ridicol. 

Cauza acestui comportament inadecvat rezidă în mecanismele numirilor. S-ar părea că atunci când numim ambasadori, ne situăm decizia la extremele de personal ale corpului diplomatic. Fie mulți dintre acești ambasadori provin din foști securiști din trecut, sau din agenți acoperiți de astăzi, veroși, formați de rezerva de cadre de factură comunistă, fie sunt recrutați din grădina vedetismului și mondenității vieții publice intelectuale și jurnalistice de astăzi, sau din pepiniera de mai tineri diplomați formați între 1990 - 2004, virusați adânc de profund fesenism. În ambele situații, ratăm calea diplomatului profesionist și performant care are imprescriptibil în concepția și viziunea sa valorile drepturilor și libertăților individuale, în primul rând cele legate de dreptul la vot. Au fost recrutați în acest sens, în corpul diplomatic, oameni care se potrivesc ca nuca-n perete în serviciile diplomatice de azi, profesori de socialism științific, odinioară convinși atei, precum cel care ne reprezintă la Sfântul Scaun, în Cetatea Sfântă. Au fost recrutați o serie de intelectuali dezabuzați și politruci trecuți în rezervă din partidele de astăzi, care s-au așezat în funcții diplomatice de mare importanță.

Acești ambasadori ar trebui să devină reprezentanți atenți, inteligenți și generoși ai românilor de pretutindeni, protectori și militanți pentru drepturile cetățenilor români din afara granițelor. Ei ar trebui să devină ambasadori de toate zilele, inclusiv pentru ziua de 26 mai, care avea o miză deosebită. Să coboare din spațiile confortabile și tihnitoare ale vanităților diplomatice, să se așeze la lungul șir de votanți, dedicați să apere România democratică împotriva unor alți Catilina. Să fie autentici și să aparțină în mod deplin destinului comun, să fie Oricine, pentru că în aceasta constă măreția omului, după cum afirma un celebru scriitor și eseist contemporan din Europa Centrală.

Președintele Iohannis nu trebuie să-i apere în niciun chip, chiar dacă ei sunt numiți în funcțiile înalt diplomatice de oficiul prezidențial. Nu trebuie absolviți în nici un moment și prin nicio argumentație de responsabilitatea marilor nedreptăți petrecute în procesul electoral din diaspora din 2014 și 2019. Între cele două repere cronologice se află situat mandatul președintelui de astăzi. Enigmatici ca niște securiști și impenetrabili ca membrii gărzii elvețiene de la Scaunul Papal, ei trebuie chemați de îndată de președintele Iohannis să dea un extemporal în care să răspundă la întrebarea: „Cum mi-am petrecut ziua de duminică, 26 mai 2019?” După ce le veți corecta, Domnule Președinte, extemporalul de „fizică” a zilei de 26 mai, cred că veți avea legitimitatea de a-i chema în fața frontului și a-i trece în rezervă. Nu trebuie uitat faptul că dacă în 2014 ambasadorii erau numiți de Băsescu pe criterii tăinuite, de el știute, cei din 2019 au fost numiți în fotoliile diplomatice de actuala președinție.

Fără a diminua sau relativiza răul produs prin blocarea rolului diasporei din motive de proastă și intenționată organizare defectuoasă a votului din diaspora, ambasadorii nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor președintelui țării și nici ale tuturor românilor. Domnule Președinte, poate îl numiți pe polițistul german Martin consul-șef al României la oficiile consulare din Germania!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe politistul german il cheama Martin, nu e anonim! I-ati spus numele cu o fraza mai inainte. Inafara de asta, eu cred ca ar trebui sa cercetati mai bine inainte de acuza niste oameni care nu poarta decat o mica parte din vina pentru ce s-a intamplat.
    • Like 0
    • @ Nestor Drăguşin
      Corina check icon
      Limbile sunt mai bogate în sensuri decât o arată dicționarele. Aici „anonim” vrea să spună om obișnuit, nu cineva cu funcție mare/foarte cunoscut. Acum a devenit cunoscut. Cinste lui!
      • Like 0
  • Corina check icon
    Salvatoare, ideea referendumului pe justiție. Europarlamentarele singure nu ar fi generat în veci așa mobilizare. Dinescu a atacat și el dur ambasadorii, țintind de fapt la Iohannis, (Jubila că își pierde obiectul muncii fără Dragnea în scenă.) Nici eu nu cred că au fost chiar cu mâinile legate. Se puteau ocupa din timp de baza materială, puteau încerca să convingă organizatorii în vederea unor îmbunătățiri față de alegerile precedente. Meleșcanu a fost revoltător. Ce mare lucru dacă a stat cineva o oră-două la coadă la votare? Când o mulțime au stat și cinci-șase degeaba!
    • Like 0
  • Un articol scris de dragul de a fi scris dar plin de argumente inexistente, nu ambasadorii au fost de vină pentru situația de la vot iar cel mai bun exemplu e dat chiar de situația din Germania. În Germania ambasador e Emil Hurezeanu și eu cred că Hurezeanu nu e genul descris de dv cu atâta mânie intelectuală, problema a ținut de guvern și de metodologia de vot, o schemă greoaie care a făcut ca timpul necesar unui votant să fie foarte mare, cu alte cuvinte chiar dacă Iohanis vă pune pe dv în locul lui Hurezeanu eu tot nu apuc să votez nici la prezidențiale dacă nu simplifică procedurile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult