Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„De ce să ne grăbim?! Avem 30 de zile să răspundem”. Despre ritmul lent al schimbărilor și nevoia urgentă de reforme

ANAF - declarații online

Am tot discutat în acești 35 de ani despre reforme. Din păcate, mai mult promise decât înfăptuite. Motiv pentru care cuvântul „reformă” și-a pierdut conținutul aducător de speranță și optimism pentru un viitor mai bun. Oamenii discută în aceste zile foarte mult tocmai despre această dezamăgire majoră față de lipsa progreselor pe care le așteptau.

Să luăm un exemplu. Niște persoane din privat, odată ce firma în care lucrau a dat faliment, și-au găsit job-uri la stat. Acolo au întâlnit alte persoane respectabile și competente. Doar că a apărut și prima dispută. Cererile de la cetățeni pe care cei veniți din privat le rezolvau foarte repede au fost oprite din a fi finalizate de către funcționarii cu experiență. „De ce să ne grăbim. Avem 30 de zile să răspundem.”

Și tocmai asta e problema. Contribuabilii simt că merită un tratament mai bun din partea autorităților. Cetățenii simt că merită spitale, școli și autostrăzi mai multe și mai bune. Antreprenorii simt că merită un Cod fiscal corect și predictibil. Diaspora noastră simte că merită o țară ca afară, în care să se poată întoarce la nevoie. Noi toți știm că România putea să fie astăzi mult mai bine.

Și astăzi România ar fi fost mult mai bine dacă majoritatea factorilor decizionali ar fi avut competența și curajul de a-și asuma reforme profunde în instituțiile în care activează. Și dacă fiecare instituție și-ar fi înțeles și asumat misiunea extraordinară față de mai binele cetății noastre. Și dacă fiecare funcționar, indiferent de rang, și-ar fi stabilit conduita zilnică conform tipului de țară în care își dorește să trăiască. Și dacă legile ar fi fost respectate așa cum sunt ele, nu cu extensii după bunul plac al celor care le-au aplicat.

Este ca și cum am spune toți că ne dorim o țară curată, dar fiecare mai aruncă pe jos câte un gunoi mai mic sau mai mare. Degeaba încercăm să ne convingem că gunoiul nostru e cel mai mic. Și că oricum n-o facem în fiecare zi. Și că sunt alții care fac mai rău și nimeni nu-i sancționează. Și oricum vor rezolva cei plătiți să strângă gunoiul. Consecința? Nu trăim într-o țară curată.

Avem nevoie să devenim realiști cu privire la ce ne dorim cu adevărat pentru noi și copiii noștri. Căci, dacă ne dorim să fie mai bine, însă nimeni nu-și asumă realizarea reformelor necesare, atunci înseamnă că nu, nu vrem o Românie mai bună. Doar încasăm un salariu în timp ce instituția din care facem parte se degradează iremediabil.

Reformele adevărate nu sunt niciodată simple sau rapide. Fie că vorbim despre mentalități, competențe, obiective sau procese și proceduri, schimbările sunt întotdeauna dificile. Și cu atât mai mult nu ar trebui amânate pentru a ne confrunta cu probleme și mai mari.

Știu că există foarte mulți oameni competenți la stat. Sper doar că vor decide, în ciuda celor care li se vor opune, să restaureze cu pricepere și dedicație instituțiile de care noi toți avem atât de mare nevoie. 

articol publicat anterior pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Postarea de față ar fi și mai cuprinzătoare dacă s-ar adăuga câteva versuri-atât de actuale-din superba Glossă.a lui Mihai Eminescu:..."toate-s vechi și nouă toate...tu rămâi la toate rece" -tot ne apropiem de 15 ianuarie-,chiar dacă statul român spre rușinea(?) sa crede că"ce e val ca valul trece".Felicitări contributorului!
    • Like 2
  • Nu de reforme avem nevoie, avem nevoie de o resetare, de o desființare a statului actual, de o reașezare a nevoilor de suveranitate, de libertate, de libertate de exprimare și expresie a individului într-un cadru constituțional și legal care pune cetățeanul în centrul atenției sale. Actualele norme legale consființesc derizoriul și dispensabilitatea condiției de cetățean în raport cu instituția statului. Iluzia prosperității pe datorie este cea mai mare ticăloșie pe care o oferă ”democrația” fără alegeri prezidențiale pe care o exersează România acestor zile!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult