Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Distanțare socială” la grătar: când fratele mai mare face petrecere pe bloc, ce aşteptări să ai de la fratele mai mic?

Grătar pe bloc

Ieri, la Roma, au fost blocate toate ieşirile spre autostrada care duce la mare. Cu toate astea, au fost amendaţi peste 30.000 de oameni care au folosit drumuri secundare.

În ciuda recomandărilor, ameninţărilor şi restricţiilor, pur şi simplu, nu poţi ţine în casă un popor care trăieşte două treimi din viaţă afară. Fără parcuri, plaje, baruri, teatre, concerte, stadioane, italienii s-ar stinge. Şi ei nu prea vor să se stingă fără luptă. Uneori, cântă. Alteori, strigă.

Ieri, câţiva cetăţeni din Palermo şi-au apărat grătarele cu artificii. În Italia, există un proverb, „muri puliti, popolo muto”, „ziduri curate, oameni amorţiţi”, care datează din Evul Mediu când marginalizaţii îşi exprimau nemulţumirile pe ziduri – graffitiul de azi.

Aşa că n-aş judeca prea aspru tendinţele românilor de a merge la iarbă verde, biserică şi grătare. Şi fraţii lor mai mari rezistă cu greu...

Nu degeaba Pascal Bruckner a spus despre sudul Europei că este Lumea a Treia a luxului.

Pe români, ca pe italieni, trebuie să-i iubeşti, întâi, şi pe urmă să-ncerci să-i schimbi, nu invers.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Italienii nu sunt, sincer, printre oamenii pe care i-as lua drept model. In primul rand, au o problema cu curatenia spatiilor publice - peste tot e plin de gunoaie. Poate de asta ii iubesc unii, ca Roma cea Imputita aduce cu Bucurestiul imputit?? Civilizatia a existat acolo, in vremea Romei antice sau in Renastere - acum nu mai sunt decat ramasite.... Si nu inseamna ca esti MARE luptator doar pentru ca esti indisciplinat sau pur si simplu nu-ti pasa ("dupa mine potopul"dupa cum a zis-o un alt latin celebru, regele Soare - si, by the way, tot super imputit si ala!)
  • Like 2
 • Leo check icon
  Nemții - la fel ca italienii pe care îi criticați - au ieșit stoluri prin parcuri; probabil că la fel ca zecile de mii de italieni, nici nemții nu se scuipau.
  Diferența a fost răspunsul autorităților: cele italiene - bătute în cap - au aplicat amenzi, cele nemțești - raționale - i-au aplaudat, că au ieșit la soare.
  • Like 2
 • Daca italienii fac asta înseamnă că r in ADN-ul lor și că așa sunt ei, niste luptători care nu se lasă cu una cu două, daca romanii fac asta înseamnă că sunt niște inconștienți care nu înțeleg cu binele și trebuie învățați minte
  • Like 3
 • Nume check icon
  Nu cred ca este o scuza pentru nimeni ca daca italienii chefuiesc, noi de ce sa nu chefuim.
  Dimpotriva, chiar daca este latin si nu germanic, in aceste momente trebuie sa condamnam activitatile care nu ajuta la eliminara pandemiei si sa nu le promovam sau sa le folosim ca justificari.
  Prin urmare, da, trebuie sa judecam tendinţele de a merge la iarbă verde, biserică şi grătare. Nu moare nimeni daca o perioada stam in casa si ne ferim, dar este posibil sa moara cineva daca nu respectam aceste reguli.
  Ce este atat de complicat de inteles si respectat? Chiar atat de inapoiati suntem? Daca da, atunci ne meritam soarta si mai ales viitorul.
  • Like 5
  • @ Nume
   Leo check icon
   Da' voi ce ce credeți că fac oamenii la iarbă verde: se scuipă unii pe alții sau stau la soare, glumesc și se destind?
   Nu știu alții cum sunt, însă eu nu am schimbat (fără să vreau) salivă cu niciun gripat în șpe ani de când ies cu prietenii la grătare și nici nu m-am trezit că-mi sare gripa-n plămâni de capul ei.
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon