Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Distanțare socială” la grătar: când fratele mai mare face petrecere pe bloc, ce aşteptări să ai de la fratele mai mic?

Grătar pe bloc

Ieri, la Roma, au fost blocate toate ieşirile spre autostrada care duce la mare. Cu toate astea, au fost amendaţi peste 30.000 de oameni care au folosit drumuri secundare.

În ciuda recomandărilor, ameninţărilor şi restricţiilor, pur şi simplu, nu poţi ţine în casă un popor care trăieşte două treimi din viaţă afară. Fără parcuri, plaje, baruri, teatre, concerte, stadioane, italienii s-ar stinge. Şi ei nu prea vor să se stingă fără luptă. Uneori, cântă. Alteori, strigă.

Ieri, câţiva cetăţeni din Palermo şi-au apărat grătarele cu artificii. În Italia, există un proverb, „muri puliti, popolo muto”, „ziduri curate, oameni amorţiţi”, care datează din Evul Mediu când marginalizaţii îşi exprimau nemulţumirile pe ziduri – graffitiul de azi.

Aşa că n-aş judeca prea aspru tendinţele românilor de a merge la iarbă verde, biserică şi grătare. Şi fraţii lor mai mari rezistă cu greu...

Nu degeaba Pascal Bruckner a spus despre sudul Europei că este Lumea a Treia a luxului.

Pe români, ca pe italieni, trebuie să-i iubeşti, întâi, şi pe urmă să-ncerci să-i schimbi, nu invers.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Italienii nu sunt, sincer, printre oamenii pe care i-as lua drept model. In primul rand, au o problema cu curatenia spatiilor publice - peste tot e plin de gunoaie. Poate de asta ii iubesc unii, ca Roma cea Imputita aduce cu Bucurestiul imputit?? Civilizatia a existat acolo, in vremea Romei antice sau in Renastere - acum nu mai sunt decat ramasite.... Si nu inseamna ca esti MARE luptator doar pentru ca esti indisciplinat sau pur si simplu nu-ti pasa ("dupa mine potopul"dupa cum a zis-o un alt latin celebru, regele Soare - si, by the way, tot super imputit si ala!)
    • Like 2
  • Leo check icon
    Nemții - la fel ca italienii pe care îi criticați - au ieșit stoluri prin parcuri; probabil că la fel ca zecile de mii de italieni, nici nemții nu se scuipau.
    Diferența a fost răspunsul autorităților: cele italiene - bătute în cap - au aplicat amenzi, cele nemțești - raționale - i-au aplaudat, că au ieșit la soare.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    Daca italienii fac asta înseamnă că r in ADN-ul lor și că așa sunt ei, niste luptători care nu se lasă cu una cu două, daca romanii fac asta înseamnă că sunt niște inconștienți care nu înțeleg cu binele și trebuie învățați minte
    • Like 3
  • Nume check icon
    Nu cred ca este o scuza pentru nimeni ca daca italienii chefuiesc, noi de ce sa nu chefuim.
    Dimpotriva, chiar daca este latin si nu germanic, in aceste momente trebuie sa condamnam activitatile care nu ajuta la eliminara pandemiei si sa nu le promovam sau sa le folosim ca justificari.
    Prin urmare, da, trebuie sa judecam tendinţele de a merge la iarbă verde, biserică şi grătare. Nu moare nimeni daca o perioada stam in casa si ne ferim, dar este posibil sa moara cineva daca nu respectam aceste reguli.
    Ce este atat de complicat de inteles si respectat? Chiar atat de inapoiati suntem? Daca da, atunci ne meritam soarta si mai ales viitorul.
    • Like 5
    • @ Nume
      Leo check icon
      Da' voi ce ce credeți că fac oamenii la iarbă verde: se scuipă unii pe alții sau stau la soare, glumesc și se destind?
      Nu știu alții cum sunt, însă eu nu am schimbat (fără să vreau) salivă cu niciun gripat în șpe ani de când ies cu prietenii la grătare și nici nu m-am trezit că-mi sare gripa-n plămâni de capul ei.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon