Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„La noi în comună, doar dacă nu vrei să muncești nu îți găsești un loc de muncă”. Comuna din județul Brașov cu 500 de firme și șomaj sub 1%

comuna Prejmer

În comuna Prejmer, una dintre localitățile prospere din județul Brașov, sunt înregistrate 500 de firme, iar șomajul este sub 1%, a spus joi primarul comunei, Mihai Apafi, într-o conferință de presă.

„La Prejmer, rata şomajului este foarte mică, sub 1%, conform datelor oficiale. Este adevărat, probabil să sunt mulți care nu s-au declarat ca fiind şomeri sau lucrează ca zilieri. Dar eu cred că, la Prejmer, doar dacă nu vrei să munceşti nu îţi găseşti un loc de muncă. Avem active în jur de 500 de firme, multe în Parcul Industrial Prejmer, iar numărul total al locurilor de muncă este de peste 3.500. Totalul salariaţilor din Prejmer este de aproximativ 4.100. Dacă ar fi ca toţi locuitorii din comună să îşi dorească să lucreze la Prejmer, cred că am putea să asigurăm undeva la 85% din totalul necesar”, a afirmat primarul Mihai Apafi, scrie Bună Ziua Brașov.

Pentru cei care nu şi-au găsit un job, în comună a fost organizat joi un târg de locuri de muncă la care au participat peste 10 firme din Parcul Industrial Prejmer care au oferit aproximativ 100 de posturi. Primăria a atras fonduri europene pentru proiecte prin care persoanele marginalizate sunt sprijinite să se integreze pe piața muncii.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult