Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„E timpul să spunem lucrurilor pe nume…” Cât de greu e să faci, ca lider de business, bugetul pentru anul viitor

Ședință de buget

Foto: Guliver Getty Images

Niciodată nu mi-a dat ceva o satisfacție mai mare în activitatea mea decât să plănuiesc. Bănuiesc că sunt tipul de lider de business axat pe ceea ce literatura de specialitate numește „value proposition focus” mai mult decât „value delivery focus”, ceea ce nu este neapărat bine, dar asta sunt. Definirea strategiei de urmat, încadrarea ei în planul strategic multianual, definirea obiectivelor strategice și planificarea sunt activități pe care am să le iubesc întotdeauna.

Dacă în septembrie definești obiectivele strategice și generezi dezbaterea pentru cele operaționale și specifice, înseamnă că la sfârșit de octombrie-început de noiembrie poți să te uiți prima dată pe niște bugete. Desigur că vor avea nevoie de ajustări și astfel în decembrie ai putea pleca în vacanța de Crăciun cu un buget finalizat pentru anul următor. Sună simplu, deși știm că nu este… analiza factorilor externi, a resurselor de care dispui, sunt activități amănunțite și IQ-ul și EQ-ul se întrec pe sine pentru a genera substanță și pentru a-i convinge pe necredincioși.

Cu toată plăcerea pe care o găsesc în asemenea activități, nu pot să nu rămân nelămurit în legătură cu perspectiva lui 2021! Cum evaluăm din perspectiva factorilor externi organizației acest an!? Inflație sau deflație, scădere sau revenire, liniște sau revoluție…? Un an greu de simțit și imposibil de încadrat. Mă gândesc că 2021 va fi anul în care pandemia se va încheia și estimez vag ca înainte de vară vom reveni din punctul acesta de vedere la normal. Cât de adâncă va fi criza sanitară în lunile ce urmează și cum va afecta aceasta obiceiurile de consum? Care-i reziliența statelor și a sistemelor financiare globale și cât de încercate vor fi ele? Să iei o poziție precaută și să reduci costurile sau chiar această atitudine generalizată va genera criză și ar fi responsabil să continui ca și cum nimic grav nu s-ar derula înaintea noastră!?

Avem în noi un fel de aviditate după accelarație și fugă, alergăm nebuni după creșteri marginale și să obținem mai binele a devenit obsesia noastră. Uităm de ceva timp că fiecare progres are nevoie de timp, de avânt, de pregătire. Sărim peste încălzire și trecem direct la performanță de ceva timp…

Poate este chiar timpul reevaluării, al introspecției, poate impredictibilitatea ne spune să ne lărgim nările, să ascuțim urechile și să gândim pasul următor. Câtă ineficiență am înglobat în goana nebună, dar câtă lipsă de sens sau valoare am acumulat grăbiți așa!? Nu este ușor să încetinești, deoarece consumi efort în frânare, dar nici nu mai este timpul să te arunci înainte accelerând după virgulă la fiecare rotație. Nu o tratez ca pe un semn divin, dar pandemia poate ne spune să ne întoarcem la noi și să ne întrebăm, oricât de dificil ar fi asta.

Am să încep cu mai multă analiză în planificarea de anul viitor, conștient că vom depăși situația de criză, fără să știu când și cât de dificil va fi, mă voi apleca asupra valorii pe care afacerea pe care o conduc o aduce clienților săi, angajaților și nu în ultimul rând societății. Am să gândesc soluții de a îmbunătăți această valoare și n-am să petrec timp încercând să ghicesc ce are să vină și când. Am să corectez greșelile știute și am să ascult mai mult pentru a le găsi și pe cele neștiute. Am să tai amânările și așteptările și am să mă folosesc de liniștea și nesiguranța celorlalți pentru a definitiva proiecte … greu de înghițit.

Nu se poate să nu aveți fiecare dintre voi un anumit lucru, o dezvoltare, o schimbare, o decizie profesională pe care o amânați de ani, amețiți de vârtejul de informație, viteză și justificări. Nu se poate să nu fiți conștienți că lucrul trebuie făcut, decizia trebuie luată, schimbarea trebuie inițiată! Este acel moment! Ar putea fi felul în care să răspundem loviturii date de acest virus. Să ieșim mai puternici decât am intrat, mai pregătiți și mai autentici. Produsele și serviciile noastre să aducă mai multă valoare, eficiența noastră să fie mai mare, oamenii, în general, mai curați. Nu spun că asta ar face criza să treacă mai repede sau să fie mai ușoară, spun numai că noi am fi mai rezilienți, că am lăsa în urmă dezordinea generată de fuga disperată după procente.

S-ar putea să fie dificil sfârșitul acesta de an, precum s-ar putea să fie dificil și începutul următorului… Lucrurile vor încetini inevitabil din cauza impredictibilului, mișcările unora vor fi geniale, dar ale multora umplute de nonsens. Un timp bun pentru a face curat, pentru a spune lucrurilor pe nume, pentru a măsura și ajusta valoarea produselor, serviciilor, a acțiunilor noastre!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon