Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Eu vreau hotel de 5 stele, el m-a dus cu cortul...” De-a v-ați-ascunselea în relațiile noastre sau cum ajungem să nu mai vorbim aceeași limbă cu cel de lângă noi

Cuplu cu cortul

(Foto Guliver/Getty Images)

- Hai să citim, i-am spus Anei.

- Nu! Hai să ne jucăm „fața-ascunsea”...

Ne jucăm în aceleași trei camere ale noastre de multe seri și, deși sunt aceleași ascunzișuri, este o plăcere și o bucurie pentru ea.

- Facem piatră, hârtie, foarfecă! Cine câștigă de trei ori hotărăște ce facem!

A câștigat, ne-am jucat, eu am numărat, ea s-a ascuns, am găsit-o, după care i-am propus un joc mai serios:

- Gata, acum citim.

- Nu! Nu e corect! Doar o dată?

- Păi, o dată! Ce, ai spus de câte ori?

- Așa e, nu am spus. Atunci hai să citim un minut și gata. Și se pune că am citit, nu?!

Cam așa era. Mi-am dat seama că nu am stabilit deloc termenii. A câștigat ea, dar cât timp jucăm? Sau de câte ori? Și apoi ne apucăm de citit, dar cât timp citim? Cartea pe care o citeam se știa deja. Am început-o de două zile și ne hotărâsem deja să o terminăm pe aceea. Și totuși, ca să trecem la treabă, era de musai să stabilim niște lucruri. Ce vrea ea, ce vreau eu, când, cum, cât timp și care or fi condițiile, dacă or fi.

***

Adevărul este că viața noastră și relațiile noastre sunt precum un joc. Deși pare ciudat la prima vedere, este important să stabilim regulile jocului ăsta. O dată noi cu noi înșine, apoi noi în relația cu ceilalți. Pentru că altfel ne facem jocurile inconștiente și ne trezim într-o zi că ne spunem „Parcă nu așa trebuia să fie. Nu așa am stabilit!” Dar, de fapt, nu am stabilit nimic, ci am avut doar așteptări și presupuneri despre celălalt, despre relație. Ne trezim că facem parte dintr-un sistem care nu funcționează și ne întrebăm de ce. Dăm vina pe celălalt că nu a înțeles.

Comunicarea directă și clară este un lucru pe care nu îl facem de foarte multe ori în viața noastră în comunicarea cu ceilalți și chiar și cu noi înșine, și ne afectează la un momentat calitatea relațiilor și a vieții în sine. Fie că este vorba de relația cu colegii, mama, tata, șeful, iubitul sau copilul. Fie că este vorba de noi și ce vrem noi cu adevărat. Cu toții ne dorim să fim înțeleși. Atunci când lucrurile nu sunt stabilite clar și concret, rămâne loc de interpretări și evident că fiecare dintre noi își imaginează lucrurile într-un fel. Nici măcar nu ne dăm seama în mod conștient, pentru că presupunerile vin din felul nostru de a gândi și de a fi, din modul inconștient de a face și de a reacționa.

Și așa ajungem la neînțelegeri, certuri, frustrări și jocuri de ping-pong de genul „tu ai spus așa”, „ba nu, nu am spus asta”, „tu nu ai înțeles ce voiam să spun”, „păi nu ești atent când vorbesc cu tine”. Ba chiar simțim câteodată că nu vorbim aceeași limbă cu interlocutorul nostru. 

Când ajungem să nu mai vorbim aceeași limbă cu celălalt, cred că ar trebui să ne oprim puțin din alergat: „Ok, hai să vedem. Cât de des mi se întâmplă asta? Și în relație cu cine?” Pentru că, probabil, nu ți se întâmplă doar cu șeful, ci și cu iubitul. Nu ți se întâmplă doar cu prietenii, ci și cu părinții. Suntem parte a unui sistem și, dacă ți se întâmplă la locul de muncă, există o mare probabilitate să ți se întâmple și acasă. Important este să te oprești și să te uiți cu sinceritate la tine. 

Vă supun atenției mai jos câteva instrumente care țin de comunicarea directă, pe care le puteți folosi pentru ca să fiți înțeleși mai bine, pentru ca să vă asigurați, în același timp, că ați înțeles bine ceea ce vi s-a comunicat și ca să evitați explicațiile și neînțelegerile ce pot apărea ulterior. Ca orice abilitate nouă, se învață prin practică.

Stabilește clar regulile!

Cele mai mari conflicte se nasc din cele mai mici întâmplări. Asigură-te că înainte de a te apuca de treabă, fie că este un simplu joc de-a v-ați-ascunsea sau începutul unei noi relații, ai stabilit clar lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine. Nu te supăra dacă iubitul tău îți face cadou o minunată excursie cu cortul în mijlocul naturii dacă tu nu i-ai spus clar că tu vrei să mergi numai la hoteluri de 5 stele. Sau măcar să ai o baie oriunde te duci...

Dă detalii!

Chiar și cele mai mici detalii, care pentru tine pot fi subînțelese, evidente chiar, pentru celălalt sunt importante să le primescă. În felul ăsta, știe ce așteptări ai și nu își dă cu presupusul. Lucrurile devin astfel mult mai clare și rămâne mult mai puțin loc de interpretări.

Asigură-te că ai înțeles și că te-ai făcut înțeles

Parafrazarea (repetarea a ceea ce a spus celălalt, cu cuvintele lui) ajută mult la acest lucru. Și te poate ajuta nu numai pe tine, dar și pe celălalt. Câteodată să „auzi” de la altcineva ceea ce tocmai ai spus îți poate aduce mult mai multă claritate, ba chiar și unele surprize. De multe ori spunem că am înțeles, când de fapt, jumătate din elemente le-am presupus, fără ca nici măcar să ne dăm seama.

Spune direct!

Comunicarea directă este despre a fi direct. Ai ceva de spus, spune-o! Este ceva ce ți-e neclar? Spune-o! Este ceva cu care nu te simți confortabil? Spune-o! De multe ori ne imaginăm că celălat își dă seama cumva –poate are un scanner de citire a minții sau măcar de măsurat emoțiile. Și avem de multe ori surpriza, neplăcută ce-i drept, că de fapt nu s-a prins. Și când am strâns mai multe izbucnim. Și, din nou, suntem neînțeleși.

Nu contează numai ce spui, ci mai ales cum o spui

Nu numai tu vrei să fii înțeles și acceptat. Și omul din fața ta vrea cam același lucru. Acceptă ceea ce spune, chiar dacă nu ești de acord. Apoi spune-ți părerea. Pot exista un număr infinit de păreri asupra aceluiași lucru, fără ca vreuna să fie greșită. Este vorba despre viziunea pe care, fiecare dintre noi, o are asupra lumii.

Și nu uita, pentru că sistemul vieții noastre este unul dinamic, lucrurile se schimbă. Și pentru fiecare joc poți oricând inventa reguli noi, atâta timp cât toți participanții la joc le-au luat la cunoștință. Iar regulile pot fi și ele negociate Așa că, cu fiecare schimbare, e nevoie de ajustări. Acel fine-tuning, pe care, de fapt, îl facem zi de zi vieții noastre. Spor la joacă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Suna ceva gen: cum sa fii o persoana egoista si sa ii dictezi partenerului de cuplu ce sa faca. Fii sigura ca a inteles! Spunei clar, direct "vreau hotel de 5 stele, auzi, ma, cu tine vorbesc!? Nu ma duce cu cortul parca am fi venit cu pluta pe Dunare!". Spune-i clar care sunt regulile!
    • Like 0
  • Am fost nerabdator sa ma regasesc in articolul asta dupa ce am vazut titlul. Putin m-am regasit, dar doar in ce priveste problemele. Nu si solutiile. Pacat.
    Viata nu poate fi oprita ca un joc si sa analizezi chestii din ea luate separat. Nu e nici un joc PC la care sa dai Still si nici o corporatie in care exista un angajat special pentru sarcina asta.
    Algoritmul ala din 5 pasi nu poate fi aplicat intr-o viata adevarata. Niciunul din puncte nu poate fi tratat izolat, fara a avea repercusiuni asupra celorlalte.
    Da, este de cautat un echilibru, dar nu te astepta nicicum ca acel echilibru sa fie unul perfect. Va fi un compromis inestetic care va mentine totusi relatia, de oricare fel ar fi ea, in picioare, clatinandu-se.
    Ar trebui sa existe un factor extern care sa primeze afectiv, diminuand astfel importanta celorlati factori si mentinand echilibrul in ciuda unei logici reci.
    • Like 1
  • Un subiect fara sens, un articol si mai dezlanat
    • Like 1
  • Un articol foarte bine scris și cu o temă mai importantă decât pare la prima vedere. Nimeni nu-și dă seama cât de grav este când un cuvânt simplu, banal ca Friptură nu are același înțeles pentru doi oameni care țin unul la altul.Nici măcar compromisul nu rezolvă nimic, adică inventarea unei fripturi de compromis, deci o nouă limbă, o nouă noțiune, o nouă realitate. După ani de zile în care fiecare se străduie să respecte regulile compromisului se adună o cantitate enormă de frustrare, dureri de stomac și sentimentul de victimă. Așa că ajung să se întoarcă fiecare la friptura lui, practic să-și întoarcă spatele pentru a se putea bucura cât de cât de ceea ce era lumea de dinainte de el sau de ea. Puține sunt cazurile în care scot de tot friptura din meniu. Regulile merg în viața socială, și nici acolo în totalitate, dar nu prea merg în viata personală.Mai bine căutăm de la început un partener care vorbește aceeași limbă, care are cam aceeași educație, cam același amintiri din copilărie, a citi cam aceleași cărți și mănâncă o friptura fără sos de bulion și cu o tonă de usturoi, înotând în untură de porc '' ca la mama acasă''.
    • Like 2
    • @ Dana Burda
      dalex check icon
      Daca la primele intalniri mananca somon si caviar si dupa...trece pa untura "ca la mama acasa" ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult