Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce l-a pus Putin pe Gerasimov comandant peste războiul din Ucraina

Valery Gerasimov

Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia

Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze” una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters. Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune. Cele două ţări au convenit să îşi intensifice cooperarea militară, provocând temeri că Moscova ar putea să se folosească de aliatul său apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord.

- De la Washington, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă din Forţele Aeriene Pat Ryder, a transmis că numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, „provocări sistemice” pentru Rusia.

 Numirea generalului Valeri Gerasimov în funcția de comandant al forțelor ruse din Ucraina are două funcții: semnalează o foarte probabilă reluare a operațiunilor ofensive în 2023 și rezultatul unei lupte pentru putere cu scopul de a reafirma „întâietatea” Ministerului Apărării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

- Mutarea ar putea fi un răspuns la „rolul tot mai influent și public în război” al Grupului Wagner și al liderului său, Evgheni Prigojin. „Gerasimov poate acum să posteze videoclipuri care îl arată cum preia conducerea atunci când linia frontului s-a stabilizat”, a scris și Rob Lee, expert militar de la King's College din Londra.

- „Gerasimov se agață de un fir de ață”, a transmis și analistul Mark Galeotti, citat de The Moscow Times. „El are nevoie de un fel de victorie sau cariera sa se va încheia în mod rușinos. Asta ar putea să sugereze un fel de intensificare [a luptelor]”. Galeotti a mai precizat că măsura este „un fel de retrogradare pentru Gerasimov și cel mai otrăvit pocal. „Acum totul depinde de el și cred că Putin are așteptări nerealiste din nou”, a mai precizat Galeotti.

- Iar de la Kiev, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina a devenit „de facto” un stat membru al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat „viziunea” despre război.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult