Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce l-a pus Putin pe Gerasimov comandant peste războiul din Ucraina

Valery Gerasimov

Foto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia

Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze” una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters. Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune. Cele două ţări au convenit să îşi intensifice cooperarea militară, provocând temeri că Moscova ar putea să se folosească de aliatul său apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord.

- De la Washington, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă din Forţele Aeriene Pat Ryder, a transmis că numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, „provocări sistemice” pentru Rusia.

 Numirea generalului Valeri Gerasimov în funcția de comandant al forțelor ruse din Ucraina are două funcții: semnalează o foarte probabilă reluare a operațiunilor ofensive în 2023 și rezultatul unei lupte pentru putere cu scopul de a reafirma „întâietatea” Ministerului Apărării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

- Mutarea ar putea fi un răspuns la „rolul tot mai influent și public în război” al Grupului Wagner și al liderului său, Evgheni Prigojin. „Gerasimov poate acum să posteze videoclipuri care îl arată cum preia conducerea atunci când linia frontului s-a stabilizat”, a scris și Rob Lee, expert militar de la King's College din Londra.

- „Gerasimov se agață de un fir de ață”, a transmis și analistul Mark Galeotti, citat de The Moscow Times. „El are nevoie de un fel de victorie sau cariera sa se va încheia în mod rușinos. Asta ar putea să sugereze un fel de intensificare [a luptelor]”. Galeotti a mai precizat că măsura este „un fel de retrogradare pentru Gerasimov și cel mai otrăvit pocal. „Acum totul depinde de el și cred că Putin are așteptări nerealiste din nou”, a mai precizat Galeotti.

- Iar de la Kiev, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina a devenit „de facto” un stat membru al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat „viziunea” despre război.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult