Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Hate” pe rețelele de socializare, grad ridicat de satisfacție în recenziile lăsate după vacanța pe litoral

Panorama Marea Neagră

Gradul de satisfacție a turiștilor care au petrecut deja sejurul în stațiunile autohtone de la Marea Neagră a crescut în comparație cu sezonul estival 2021, relevă o analiză efectuată de Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe această nișă, pe baza feedback-urilor oferite de aceștia. Cei aproximativ 3.000 de turiști care au scris review-uri până în acest moment au punctat, cu note de la 1 la 10, curățenia din hoteluri, serviciile primite, poziționarea, personalul, dotările unităților de cazare, precum și raportul calitate-preț. Media obținută pe fiecare dintre aceste categorii depășește punctajul oferit de turiștii care s-au cazat la mare în sezonul estival 2021.

Cifrele sunt raportate la data de 19 iulie, pe baza formularelor de feedback completate de 2.921 de turiști și vizează unități de cazare din toate stațiunile românești de pe litoral. La finalul sezonului estival 2021, au fost colectate formulare de feedback de la 14.032 de persoane.

Cea mai mare creștere a nivelului de satisfacție se observă la capitolul “Raport calitate-preț”. La finalul verii trecute, media a fost de 7,95, în vreme ce anul acesta, la jumătatea sezonului estival, nota a crescut la 8,58 din 10 (maxim).


Preocuparea românilor pentru condiții de cazare bune se manifestă și în acest sezon estival, iar turiștii sunt dispuși să achite un tarif mai mare, dar să primească un pachet mai complex, cu mai multe facilități incluse și cu garanția unor standarde de calitate înalte. Printre criteriile importante în funcție de care iau decizia de rezervare a unui hotel se numără curățenia, iar la acest capitol, gradul de satisfacție în rândul celor care au efectuat deja sejurul la mare și au completat formularul de feedback este de aproape 9 față de media 8,40 în 2021.

În ceea ce privește serviciile primite, nivelul de satisfacție până în acest moment este punctat cu 8,56, în creștere ușoară față de anul trecut, când media a fost 8,19. Se remarcă o creștere și în privința poziționării: 9,15 în 2022 față de 8,96 în sezonul precedent.

Și angajații din hoteluri și restaurante au primit un punctaj mai bun din partea turiștilor; astfel, personalul este notat cu o medie de 8,78 față de 8,55. În ceea ce privește dotările unităților de cazare, categorie care a declanșat cele mai multe nemulțumiri anul trecut în rândul turiștilor, se observă o creștere ușoară a gradului de satisfacție: 8,08 comparativ cu media de 7,75 în 2021.

Stațiunea Mamaia prin ochii turiștilor

Analiza separată privind stațiunea Mamaia arată și aici o creștere a gradului de satisfacție raportat de turiști la toate categoriile: curățenie (media 8,82 în 2022 față de 8,34 în 2021), servicii (8,57 față de 8,08), poziționare (9,32 comparativ cu 9,09), personal (8,78 față de 8,51), dotări (media 8 în 2022 față de 7,56 anul trecut) și raport calitate-preț (8,55 comparativ cu 7,76).

“Scumpirea vacanțelor în acest an e o realitate, dar, deși turiștii au plătit mai mult pentru sejurul la mare, în același timp, au simțit că primesc mai mult de sumele achitate – mai multă calitate, mai multe servicii. Iar acest lucru se explică prin faptul că în multe hoteluri au fost finalizate investițiile în renovarea camerelor, spațiilor comune, restaurantelor, în vreme ce altele au fost renovate complet. Iar turiștii au fost mulțumiți de ceea ce au găsit la destinație, în hotelul ales pentru petrecerea vacanței, și au ajuns la concluzia că suma achitată a fost una corectă”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • statistică-evaluare pentru cei care se cazează la gazdă semifiscalizată nu au !
    • Like 0
  • Litoralul romanesc o mizerie plina de ospătari minori și neprofesioniști! Meniul actualizat pe genunchi cu preturi colosale ! În toate "restaurantele " sunt preturi de Dubai !Cazarea scumpa dar va plângeți ca nu aveți turiști! O cina la sau prânz la un hotel în Olimp este de 80 ron persoana .Pai dacă înmulțim cu 5 persoane ce facem ? Plângeți incontinuare ca nu aveți turiști ca sigur venim și la anul !
    • Like 1
  • Nume check icon
    In primul rand trebuie sa intelegem ca este un articol de promovare a litoralului romanesc si nu neaparat o analiza obiectiva a ceea ce se intampla.
    Dar sa ne uitam la cifre si la context. Avem 3.000 de evaluari vs. 14.000 anul trecut la sfarsitul sezonului, deci baza statistica este diferita. De aceea eu cred ca mai trebuie sa asteptam mai ales ca abia a inceput sezonul de preturi mari. Sa mai asteptam putin.
    In plus observ inca o data ca cei de pe litoralul romanesc nu isi asuma nimic din toate prostiile pe care le-au facut ani de zile, si de vina suntem noi romanii ca suntem atat de prosti si nu vedem ce paradis este pe litoralul romanesc si bineinteles si unii oameni rai care au ceva cu voi, cei mai ospitalieri din industria hoteliera mondiala.
    Pana cand nu veti vrea sa intelegeti si sa acceptati greselile voastre din trecut, nimic nu se va schimba in sezonul de doua luni de pe litoralul romanesc.
    • Like 1
    • @ Nume
      AlexisZ check icon
      Corect.. Horecasii se plang de statistici comparativ cu anul trecut si culmea, se plang ca era mai bine in pandemie. Pe bune ? La asta ati ajuns ca sa aveti vad si va vina clientul ? Patetic si jalnic.
      (PS Imi cer scuze dar Republica îmi încurcà borcanele si nu'mi recunoaste contul. Sper sà se rezolve)
      • Like 0
  • Bla, bla, bla relevă o analiză efectuată de Litoralulromanesc.ro. Pe bune ? Adicà ei centreaza si tot ei dau cu capul. Bài bàieti, treziti-và odata si nu mai umblati cu cioara vopsità tot timpul, cà nu statisticile lu' peste o sà và aducà turistii pierduti înapoi. Statistica voastra sunà de fapt cam asa : cetățeanul x a mancat azi un pui; tu n-ai mancat nimic; rezultatul este ca în medie azi tu ai mâncat juma' de pui !
    • Like 2
    • @ KapetanMavromati
      adrian check icon
      Evident , aveti dreptate ! Oricum , nu cred ca-i mai ajuta cu ceva minciunile statistice . Oamenii , spre surprinderea mea , s-au mai trezit si au vizitat in numar mai mic uratenia de la malul marii noastre . Cred totusi ca preturile i-au indepartat , nu estetica locului sau serviciile . Pun pariu insa ca o scadere a preturilor , dar in aceeasi ambianta de neam-prostie , ii va aduce inapoi .
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult