Delta Văcărești fost declarată zonă urbană protejată. Ce urmează? Aria Văcărești poate deveni o oază de natură sălbatică, protejată așa cum trebuie, după toate regulile științei, aici, în mijlocul Capitalei, după modelul celor din Buenos Aires ori Singapore. Sau poate avea soarta parcului Herăstrău, căzut pradă lăcomiei financiare, pe care l-am umplut de terase și beton.
Iată în cele ce urmează un interviu cu Dan Bărbulescu, director executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești.
Dan Bărbulescu este absolvent de istorie (Universitatea București) și Științe Politice (Master, Universty of London, Queen Mary College). A coordonat și a contribuit decisiv la elaborarea și finalizarea de proiecte finanțate din fonduri publice sau private dedicate biodiversității, protecției mediului, dezvoltării sustenabile a Deltei Dunării.
A fost declarată zonă protejată. Ce urmează?
Conform legii, Ministerul Mediului, instituția responsabilă, trebuie să lanseze procedura de dare în administrare a parcului. La finalul acesteia - de la lansare, procedura durează 30 de zile -, Parcul Natural Văcărești va avea un administrator care va elabora Planul de Management al ariei și va pune în practică operațiunea de protecție, conservare și reconstrucție ecologică a habitatelor.
Să nu uităm însă că vorbim despre un parc natural urban, astfel că dimensiunea educațională și de informare este foarte importantă în viitorul parcului. Parcul Natural Văcărești se va deschide către oraș, tranformându-se treptat dintr-un „no man’s land“, într-un spațiu dedicat naturii, educației, conștientizării, cercetării și petrecerii timpului liber.
Foto: De la stânga la dreapta: Dan Bărbulescu, Helmut Ignat, Cristian Lascu și Florin Stoican
Cine are cele mai mari merite în această victorie?
Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), având ca membri fondatori patru oameni, după cum urmează: baza proiectului a fost pusă de Cristian Lascu și de Helmut Ignat, prin articolul din National Geographic din mai 2012 – „Delta dintre blocuri”. Apoi a fost cooptat Florin Stoican - președinte al Asociației Kogayon - pentru coordonarea studiului de fundamentare. Eu m-am ocupat în primele etape de procedurile administrative (în calitate de director executiv al Salvați Dunărea și Delta). Apoi am constituit Asociația Parcul Natural Văcărești, în anul 2014, al cărei director sunt.
Am lucrat nonstop timp de patru ani pentru a elabora dosarul administrativ al ariei (o super – birocrație!). Pentru a învinge interesele imobiliare ascunse, pentru a convinge autoritățile române de utilitatea acestui minunat loc, pentru a face cunoscut proiectul Văcărești și pentru a obține sprijinul publicului, al presei, al organizațiilor internationale. Pe parcursul celor patru ani ne-au mai sprijinit în diverse forme multe alte persoane, personalitati. Le mulțumesc!
Evident, în acest demers, nu puteam reuși fără implicarea în faza decisivă, de finalizare, a doamnei ministru Cristiana Pașca Palmer, a domnului Viorel Lascu, secretar de stat, a doamnei Mihaela Rămulescu, șefă de cabinet și a echipei de consilieri de la Ministerul Mediului. Această echipă a finalizat proiectul din punct de vedere administrativ și legislativ. S-a lucrat enorm!
Ce atribute trebuie să aibă organizația care se va ocupa de zona aceasta?
Conform legii, administrația viitoare a parcului trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând trebuie să aibă capacitate științifică! Vorbim despre un proiect de protecție a mediului care necesită solidă bază științifică – evaluarea speciilor și habitatelor, elaborarea planurilor de protecție și conservare, studii hidrologice, studii geologice, studii peisagistice, ridicări topo. Pe baza acestor studii se va elabora Planul de management pe 10 ani al ariei. Acesta va fi Constituția parcului. Alături de capacitatea științifică, mai vorbim despre administrație - sediu, mașini, infrastructură, bugete, parteneri - , capacitate educațională - proiectul are o mare valoare educațională, aceasta trebuie dezvoltată la maximum -, organizarea pazei, organizarea operațiunii de vizitare. La Parcul Natural Văcărești este de muncă! Este un proiect care cere foarte mult în perioada următoare. Am inițiat acest proiect pornind de la niște standardele foarte înalte, viitorul administrator este obligat să le mențină.
Ce specialiști sunt necesari pentru buna dezvoltare a zonei?
Administrația viitoare va avea o echipă formată, minimum, din director, biolog, ecolog, responsabil de educație și conștientizare, responsabil comunicare, rangeri (2-3). Administrația parcului va avea un consiliu științific alcătuit din specialiști și un consiliu consultativ.
De fiecare dată când merg cu copiii în parc sunt aproape șocat de reacția lor. „Entuziasmați“ este puțin spus
Ce se face în prezent de către Asociația Parcul Natural Văcărești?
Am reușit în ultimii ani să îmbinăm utilul cu plăcutul. Adică să continuăm demersurile administrative pentru înființarea parcului și să organizăm acțiuni de educație și conștientizare. Cu sprijinul Alpha Bank am dezvoltat un centru de informare, Observatorul Parcului Natural Văcărești, la etajul 17!
Aici primim vizitele copiilor, elevilor, studenților și în general ale tuturor celor interesați de natură și de protecția ei. Reușim săptămânal să organizăm tururi ghidate în parc. De exemplu, până acum, la Observator și în parc, în tururi coordonate de specialiștii noștri, au venit peste 7.000 de oameni, dintre care mai mult de jumătate au fost copii. Am reușit să dezvoltăm o echipă tânără și entuziastă care, voluntar, se asigură că interesul public (deosebit de mare față de acest proiect) este servit cât mai bine.
Cum receptează copiii natura în mijlocul orașului?
Cred că este una dintre cele mai interesante părți ale acestui proiect. De fiecare dată când merg cu copiii în parc sunt aproape șocat de reacția lor. „Entuziasmați“ este puțin spus. Contactul cu natura este total și definitiv. Copiii nu au prejudecăți. Chiar dacă le este frică de apariția unui sfios șarpe de apă, au o frică plină de curiozitate, de entuziasm. Reacția copiilor la contactul cu natura este emoționantă, uneori până la lacrimi. Ne dorim foarte mult să facem din Parcul Natural Văcărești o școală vie, în care cei mici să aibă posibilitatea să-și exercite iubirea ancestrală față de natură.
Ce parteneriate aveți în vedere? Științifice, de administare...
Avem deja parteneriate cu instituții relevante, din țară și străinătate. În România lucrăm cu Facultatea de Biologie, Geografie, Urbanism, Grădina Botanică. Vom încheia parteneriat cu Muzeul Antipa, Univeristatea de Agronomie. Avem în vedere colaborarea cu instituții de cercetare precum GEO ECO MAR și Institutul de Biologie din Academia Română. În străinătate am inițiat discuții cu University of Arizona, College of Science, Convenția Internațională Ramsar, Wetland Link Internațional.
Care sunt cele mai mari provocări în acest moment? Banii? Câți bani trebuie?
Banii sunt foarte importanți. Sunt o provocare! Și, cum statul român nu investește aproape nimic în administrarea ariilor naturale protejate – totul depinde de administrator, nu ne rămâne decât să găsim soluții. Acestea pot fi firmele private, ele pot decide să se implice în dezvoltarea celui mai interesant parc natural din România urbană, fonduri europene, proiecte internaționale de finanțare, fundații internaționale. Viitorul administrator, de pildă, trebuie să asigure o echipă de administrare care va avea anual cheltuieli - salariile, administrative, logistică, transport - situate între 100.000 și 150.000 euro.
Ce riscuri sunt dacă intră pe mâna cui nu se pricepe această zonă ?
Riscuri există, din păcate. Să ne uităm la celelalte parcuri din București. Toate sunt sufocate de terase, bâlciuri, chioșcuri, prost gust. Parcurile Capitale și-au pierdut funcția lor urbanistică, comunitară – spațiu verde, zonă de liniște și relaxare sănatoasă, sunete benefice, sport, timp liber de calitate. Parcul Herăstrău, de exemplu, este o rușine pentru administrația orașului! Deși vorbim despre un monument istoric de valoare națională, Parcul Herăstrău poate foarte ușor deveni un studiu de caz despre cum un grup infracțional organizat - cu tentacule în administrație, politică, crimă organizată chiar - a reușit să se extindă și să înghită zone largi de spațiu verde construind terase gălăgioase, parcări, pontoane, distrugând astfel prin încălcarea repetată a legii nu numai parcul, ci și o întreagă tradiție a sporturilor nautice. Există un mare risc similar și pentru Văcărești! Vom supraveghea permanent respectarea legii la Văcărești si vom reacționa, inclusiv pe plan mondial, dacă o singură frunză din parc va avea de suferit.
Cine mai concurează pentru administrarea parcului?
Teoretic, poate concura oricine are capacitatea despre care am vorbit mai devreme. Legea permite organizațtiilor neguvernamentale sau insituțiilor publice să dezvolte propuneri pentru administrarea zonei. Asociația Parcul Natural Văcărești va dezvolta o astfel de propunere. Vom căuta prin experiența pe care o avem, prin proiectele pe care le-am derulat și le derulăm și prin parteneriatele solide încheiate până acum, să depunem la Ministerul Mediului o ofertă validă care să descrie viziunea noastră despre Văcărești: un spațiu viu destinat protecției naturii, educației, cercetării, timpului liber.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vedeti ca Herastraul pe care-l tot dati exemplu e in primul rand luciu de apa-zona umeda si apoi verdeata si copaci, sau trebuie secat si asta?
Daca pe acest Colosi l-ar fi interesat cat de cat adevarul si nu s-ar fi inhaitat cu Palmer AR FI FACUT UN PARC PUBLIC ! Asa excrocii au inventat-o pe asta cu aria protejata care tipic romanesc permite furtul proprietatii in mod legal. Adica esti proprietar, platesti impozit dar smecherii administreaza terenul in interesul urbei! Hai ma ca prostiti cateva zeci de mii dar nu pe toti! Parc public ar fi insemnat expropriere si cheltuieli de la buget iar sarlatanii nu ar mai fi avut nici un fel de beneficiu! Tara nimanui in care hotia este institutionalizata. Sunt absolut sigur ca studiul ce a stat la baza acestui aranjament este o facatura ordinara , ce nu a fost verificat de nimeni fiind aprobat de un politruc de la Aademia Romana si de CGMB la comanda politica. Asta nu este democratie ci hotie si simulare a democratiei. Poti sa stergi cenzuratorule!
Viena (Jungla Vienei): https://www.wien.info/en/sightseeing/green-vienna/lobau-jungle
New York: https://en.wikipedia.org/wiki/Freshkills_Park
Hong Kong: http://www.wetlandpark.gov.hk/en/aboutus/index.asp
Etc.