Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Idealizăm vacanța ca pe eroul din copilărie. Trebuie să fie ceva remarcabil, ceva extraordinar, care să șteargă toată suferința anului și a lipsei de calitate a vieții noastre”. Psihologul Cătălina Dumitrescu despre frustrările și stresul din concediu

Cătălina Dumitrescu

Credit foto: Dorothea Schulz 

„Trăim într-o societate extrem de zgomotoasă și de alertă, cel puțin în România suntem într-o permanentă grabă. Din cauza acestei presiuni, ajungem să învestim cu o mare miză momentul nostru de eliberare, vacanța, pe care o idealizăm ca pe eroul din copilărie. Vacanța trebuie să fie ceva remarcabil, să fie ceva extraordinar, care să șteargă toată suferința anului și a lipsei de calitate a vieții noastre”, spune Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut. Am rugat-o să vorbim, după ce m-am întors din propria vacanță la mare în care am remarcat, pentru a câta oară, cât de în serios pare că iau unii turiști români distracția în concediu. Atât de în serios încât ajung, în cel mai bun caz, să devină stresați și irascibili, iar în cel mai rău să se pună serios în pericol și să îi pună în pericol și pe cei din jur. Am văzut oameni care intrau în apă la un minut după ce salvamarii îi avertizaseră să iasă din valurile puternice, într-un joc de-a hoții și vardiștii repetat la nesfârșit. Oameni care nu puteau să își conceapă vacanța fără o baie în mare, chiar dacă aceasta putea să îi coste viața. Desigur, nu toți turiștii români se comportă în acest fel. Însă, la nivel general, poți observa de multe ori în concedii stări de spirit și comportamente care numai cu relaxarea și echilibrul nu au de-a face.

În timpul discuției cu Republica, Cătălina Dumitrescu, doctor în științe psihologice, autoare a volumului „În interior. Momente de întâlnire cu tine însuți” și co-autoare a cărții „Suntem sănătoși la minte. Despre sănătatea psihică în România”, a subliniat că lipsa noastră de sănătate emoțională, ca societate, poate fi văzută cu ușurință inclusiv în felul în care ne petrecem timpul liber. „Nu suntem o societate sănătoasă si nici nu avem cum. Provenim dintr-o perioada istorică care ne-a traumatizat și ale căror efecte se văd azi în adulții care suntem”, spune psihoterapeutul. 

„Locurile aglomerate sunt stresante, noi n-o să ne liniștim niciodată în mijlocul unei mulțimi”

În primul rând, trebuie spus că vacanțele pot fi cu adevărat experiențe stresante, mai ales când sunt petrecute în locuri aglomerate sau în grupuri de oameni cu care nu ești compatibil. „A-ți permite o vacanță într-un loc retras nu e pentru toate buzunarele, să fim realiști, și atunci sigur că mergem deseori în zone accesibile pentru mai mulți oameni. Locurile aglomerate sunt stresante, noi n-o să ne liniștim niciodată în mijlocul unei mulțimi, ne liniștim când stăm mai izolați, mai solitari, de acolo vine pacea interioară pe care o căutăm. Pentru unii oameni, e un efort considerabil să asigure bugetul vacanței. Și, după un an de muncă, se duc cu o așteptare idealizată, că acolo trebuie să fie perfect. Numai că așteptarea nu se potrivește cu realitatea, pentru că este aglomerație. Implicit, când sunt mai mulți oameni, apar mai multe diferențe de opinii. Mai este un factor - plecatul acesta în grup, la noi se pleacă mereu în grup să nu ne plictisim, să nu se plictisească copiii. Bineînțeles că apar discuții în cadrul grupului, pentru că nu e simplu să ne tolerăm unii pe alții și să ne acceptăm așa cum suntem, mai ales că noi și venim dintr-o istorie foarte dureroasă la nivel emoțional, o istorie de supraviețuire”, subliniază Cătălina Dumitrescu.  

Mulți sunt în modul de supraviețuire inclusiv atunci când ar trebui, teoretic, să se relaxeze, continuă ea. Așa se explică și tendința continuă a unora de a se lupta - pentru un șezlong mai în față, pentru o masă mai bună, pentru mâncarea de la all inclusive. 

„Viața în România e un permanent dat din coate pentru a te descurca”

„Părinții noștri au supraviețuit în comunism, o parte din adulții care suntem astăzi am supraviețuit în comunism și ni s-a imprimat toată starea de suferință care domina în societate. Nu avem o calitate vieții emoționale, a vieții noastre psihologice. Suntem în modul de supraviețuire, iar atunci când ajungem în vacanță așteptările sunt extrem de mari, iar realitatea e cu totul alta. Apare dezamăgirea, apare frustrarea, apare furia. Din păcate, furia este o componentă dominantă a structurii noastre și putem să vedem peste tot nivelul ăsta de agresivitate al societății. Suntem un popor de oameni răniți și furia este reacția noastră de apărare și de îndreptățire. Și vine pe zona asta de rană narcisică. Ne simțim îndreptățiți să fie totul doar pentru, noi să beneficiem. Există un mare individualism în societate, pentru că nu există o educație civică, socială - nu mai vorbesc de celelalte aspecte, o educație sexuală, emoțională. Suntem repetenți la foarte multe capitole ale educației care fac diferența între o societate funcțională și o societate cum este a noastră, în care ne luptăm, pentru că în mod real este o luptă. Viața în România e un permanent dat din coate pentru a te descurca. Nici nu e de condamnat, pentru că așa trăim permanent. Și atunci cum să dai jos haina asta, când te reprezintă zi de zi? Ține de structura noastră, ne definește, e modul în care noi supraviețuim în lume. N-ai cum să dai jos așa ceva, să apeși un buton de control și gata. Dacă am avea acest buton de control, l-am folosi și în restul anului, nu doar în vacanță”, este de părere Cătălina Dumitrescu. 

„Căutăm această fericire de parcă viața poate fi trăită doar în mod hedonic, ca într-o împărăție a cerurilor”

Există în societatea românească, o pronunțată tendință de idealizare, o căutare perpetuă a fericirii depline care accentuează de fapt starea de suferință atunci când lucrurile nu merg așa cum ne dorim. „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți… Nu știm ce a însemnat asta, doar am rămas cu imaginea aceasta idilică, pe care inconștient am am internalizat-o, a acestei fericiri pe care o căutăm inconștient. De aceea prind atât de mult la noi toate promisiunile, cu retreat-uri, cu tot felul de oameni care vând iluzia fericirii. Căutăm această fericire de parcă viața poate fi trăită doar în mod hedonic, ca într-o împărăție a cerurilor. Iar realitatea este că viața are o mulțime de dificultăți în fiecare zi, așa cum e normal să fie. Are părțile ei bune și părțile ei mai puțin bune. Fiecare viață are evenimentele ei dureroase. așa cum are și evenimente fericite, și te poți considera un om norocos dacă ai avut mai puține evenimente nefericite și mai multe bune, care ți-au ținut viața într-un echilibru și ai fost mai protejat. Pentru că, oricum, la un moment dat vin și pierderile majore în viața noastră, e inevitabil. Dar știu că mulți oameni până nu le trăiesc cred că nu li se va întâmpla. E o gândire magică, mă reîntorc la ce spuneam mai devreme. Suntem o societate nesănătoasă mintal și o societate imatură, funcționăm uneori ca niște bebeluși supradimensionați care dau din picioare și fac tantrumuri”, este de părere psihologul.

„E inadmisibil să pui  în pericol viața altor oameni, a salvamarilor

Această realitate este și mai evidentă în vacanță. Și tot în vacanță devine evidentă o altă trăsătură care afectează la nivel general societatea românească - disprețul față de reguli precum interdicția de a intra, de pildă, în mare când sunt valuri mari. „Aceasta este o chestiune profund toxică în societatea noastră. E ceva incredibil așa ceva, inadmisibil, să pui până la urmă în pericol viața altor oameni, a salvamarilor. E ca și cum ar arde o casă și tu te-ai duce și ai intra cu intenție în acea casă. Normal că vor veni pompierii, săracii, să te salveze. Dar tu expui niște oameni, nu îți pasă de viața lor, de familiile lor. E e un egoism, e o lipsă de responsabilitate, pentru că trăim într-o societate în care regulile sunt în permanență încălcate, iar cei care le încalcă primii sunt chiar cei din clasa conducătoare. Și nu pățesc nimic. Cunosc pe cineva care cunoaște pe cineva…, constant noi așa ne rezolvăm problemele. Lucrurile s-ar schimba dacă ar exista consecințe pentru încălcarea regulilor, dacă ar exista amenzi de mii de euro. Citeam cum în Amsterdam cineva a trebuit să plătească trei amenzi însumate care depășeau 100.000 de euro. Când ajungi la o amendă din aceasta pentru care trebuie să îți vinzi casa cred că te gândești de două ori înainte dacă merită să nu respecți legea”, povestește Cătălina Dumitrescu.

Timpul liber în Belgia - magazinele sunt închise în weekend-uri. Dar sunt deschise în schimb muzeele și sunt pline constant. Viața culturală e încurajată și consumată

De câțiva ani, trăiește în Belgia, într-o societate mult mai calmă și așezată, în care există respect față de reguli. Am întrebat-o cum își petrec oamenii de acolo timpul liber. Iar aici este cheia - când ai nenumărate prilejuri de a te simți bine în timpul unei săptămâni obișnuite, nu mai aștepți cu disperare clipele izbăvitoare ale concediului.

„În partea în care stau eu, nu există mall-uri, iar magazinele sunt închise în weekend-uri. Dar sunt deschise în schimb muzeele și sunt pline constant. Viața culturală e încurajată și consumată. Oamenii fac sport, merg cu bicicletele, merg prin păduri. Natura este foarte bine îngrijită și respectată. De altfel n-o să vezi niciodată într-o pădure - și au kilometri de alei pe care să te plimbi, un coș de gunoi. Dacă ai ceva, cari cu tine și arunci după aceea la coșul de gunoi. Atunci când petrecem timpul în natură, implicit reducem nivelul adrenalinei care este unul din neurotransmițătorii stresului și reducem hormonii stresului. Și lucrul acesta se vede în starea noastră emoțională, suntem mai echilibrați, mai așezați emoțional, mai liniștiți. În plus, deși nu e perfectă, societate belgiană are servicii funcționale, nu trebuie să te lupți. Dacă ai de rezolvat ceva, nu se poate imediat, dar știi că aștepți și se rezolvă. Ești educat în felul ăsta, copiii sunt educați în felul ăsta”, spune psihologul.

Un alt aspect asupra căruia atrage atenția este cel al spațiilor urbane din România, care trebuie să fie regândite. Și aici oamenii ies în parcuri, dar pentru că sunt prea puține spații verzi, se creează mereu aglomerație. „Trebuie regândită cumva arhitectura urbană a orașelor, încât să existe mai multe spații verzi, recreaționale, și inclusiv școlile și liceele trebuie să își deschidă curțile pentru comunitatea din cartier, care să fie încurajată să facă acolo sport. La noi sunt închise - n.r. după cum a arătat recent un reportaj publicat de G4media.ro. Un alt exemplu, Casă Poporului are gardurile acelea care îngrădesc accesul, când spațiul verde ar putea fi folosit de oameni care să stea pe iarbă, să mănânce, să citească, să se relaxeze”, spune Cătălina Dumitrescu.

Nu putem opera toți pe creier, dar fiecare om are valoare prin munca lui.

Mai presus de toate crede că este nevoie de un sistem de educație care să îi învețe pe copii cum să fie cetățeni și cum își pot găsi fiecare locul în societate. „Noi nu avem o gândire de ansamblu astfel încât să creăm un sistem de educație care să producă un cetățean funcțional. Noi punem accentul pe competiție, îi elogiem pe cei care fac performanță. Minunat, de acord, dar și ceilalți oameni sunt importanți în viața unei comunități și fiecare dintre noi ne aducem contribuția prin munca noastră. Nu putem opera toți pe creier, dar fiecare om are valoare prin munca lui. Nu înseamnă că munca mea, dacă sunt instalator sau dacă mătur pe jos, e mai puțin importantă decât munca altcuiva. Fiecare om are o utilitate în modul în e construită societatea respectivă. Or, noi tocmai asta nu primim, această validare, această valoare. Noi primim această competitivitate și de aceea din păcate și suntem într-o stare de invidie și invidia naște frustrare, naște durerea că nu sunt înzestrată să pot să operez pe creier. Nu am fost educați să ne acceptăm limitele, să ne conștientizăm granițele, dar să ne vedem și valoarea.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Marea majoritate a romanilor se iau prea mult in serios, se considera mult mai "importanti" decat sunt in realitate, iar acest permanent "dat din coate" pentru a face bani este de fapt un fals pentru a ne justifica nivelul scazut de educatie, incompetenta si mai nou indolenta care a devenit brandul-ul nostru de tara.
    Suntem niste inchipuiti care chiar credem ca contam si ne ofuscam atunci cand cumparam ultra all inclusive cu 300 de euro si nu primim sampanie Moet si caviar, SI pozele nu pentru familie ci pentru FB si INSTA in care toti zambim fericiti in pozele cu "io la,,,." reprezinta orgasmul anual in materie de "distractie" si "cultura".
    • Like 0
  • Marta check icon
    Ce de clișee. Nelipsitele referi la cum se luptă românii pe mâncarea de la all inclusive. Eu nu am văzut nici români dar nici alte naționalități "luptându-se" nici pe mâncare, nici pe șezlonguri. Presupun că sunt cazuri rare, dar e frumos sa povestești despre asta luând un aer superior. De asemenea, e nașpa că nu te poți relaxa unde e aglomerație, mai puțin la muzeu, acolo daca e aglomerație te relaxezi, de fapt numai la gândul că ești așa de intelectual de stai la coadă la muzeu îți crește nivelul de dopamină. Și în Romania sunt muzee aglomerate, căutate, dar mai important este să menționăm că românii stau la coadă la tava de friptura de la all inclusive (când nu se bagă în față, normal).
    Legat de intratul in apa in ciuda avertismentelor, eu cred că un mare rol il are și faptul că oamenii și-au pierdut încrederea în autorități (cu largul concurs al presei). In ultimii ani, când aud o sirenă și văd că e de la o mașină de poliție, nu mă pot abține să nu ma gândesc că se duc să își ia cafea, cu sirena pusă. Doctorii te omoară in spitale, poliția lasă să plece drogati daca dau șpagă, pădurile sunt tăiate, trotuarele și parcurile transformate în parcări, profesorii au propria lor agenda - nimeni nu lucrează în interesul cetățeanului. Am citit într-un comentariu că sunt stațiuni unde salvamarii puneau în trecut (înainte de acest scandal) steagul roșu că le era lene sa muncească. Poate că nu era adevărat. Sau poate că era. Pompierii cu care ați făcut analogia cu casa în flăcări s-au dovedit și ei corupți (înainte de colectiv) și incompetenti (la colectiv). De ce ar crede cineva că în România orice interdicție este in interesul cetățeanului? Eu cred că astea sunt probleme mai mari decât că românii se bat pe șezlonguri. Și afectează cu siguranță mai mulți oameni!
    • Like 1
  • 1. Există și locuri retrase și liniștite în care poți merge în concediu- fără cheltuieli exagerate, dar în nici un caz acestea nu sunt pe litoralul românesc! Cu puțin efort se pot găsi.
    2. În ultimii ani mulți români pleacă în concediu în străinătate- pot avea surprize neplăcute și acolo! Servicii proaste și colegi de hotel nesimțiți nu sunt numai în România! Prețurile sunt mari peste tot- cine spune că 7 zile în Grecia sunt mai ieftine decât același concediu în România minte! Dar când nu ești mulțumit de concediul din străinătate, frustrarea e mai mare...
    3. Cât despre petrecerea unor zile libere relaxate în zone verzi și liniștite din orașele României- slabe speranțe! Parcuri puține, autoturisme multe , blocuri noi la greu, așa am vrut -asta avem! Am uitat- avem Mall-uri cu A.C. din belșug, acolo ne putem relaxa!
    • Like 0
  • În cele 2h de la apariția articolului, 0 comentarii aici, în schimb 5 pe feisbuci. Văd asta ca pe o confirmare a ultimului paragraf din articol. ;)
    În altă ordine de idei, da, locuiesc în NL de mai mult de un an și confirm mare parte din observațiile tizei. Dar observ și gunoaie aruncate aiurea prin orașe, ori rahați de cîini ai căror stăpîni probabil sînt prea ocupați cu scărpinatul telefonului. Tot aici văd festivaluri la care tinerii în special își dau drumul la băutură și stupefiante aproape cu furie - iar a 2a zi după festival toată lumea ajută la curățenia străzilor. În final, calitatea vieții (inclusiv culturală) aici e la multe zeci de ani distanță față de RO.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult