Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Țară bolnavă de păcănele. „Imediat cum am împlinit 18 ani, m-am dus la aparate”

Jocuri de noroc

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sunt patru lucruri pe care le observi atunci când mergi pe stradă în România, care arată într-un fel și personalitatea românilor: băncile, covrigăriile, sălile de pariuri și farmaciile. Din prima împrumuți bani, la a doua te oprești să mănânci ceva, apoi intri să cheltuiești împrumutul, ca după să îți iei calmante când îți dai seama ce ai făcut. Mergând pe această idee, parlamentarii au modificat proiectul care prevede interzicerea totală a publicității la jocurile de noroc, permițând reclamele pe timpul nopții, adică să se revizuiască, dar să nu se schimbe.

Prin această decizie, parlamentarii au declarat că jocurile de noroc nu sunt un lucru rău, ci un viciu tolerabil, adică cel care bagă bani la aparate este pe picior de egalitate cu, să zicem, cel care mai exagerează din când în când cu dulcele. Tocmai pentru că această situație este percepută în acest fel în România, avem situații de tipul: „Eu imediat cum am împlinit 18 ani, m-am dus la aparate.” Această replică am auzit-o de la un coleg de școală. Un altul îmi spunea că singurul moment când tatăl îi acordă atenție este atunci când îl trimite să parieze pentru meciurile de fotbal. Cu toții cunoaștem cel puțin un caz care se încadrează în categoria „L-a lăsat nevasta că băga la aparate!” Așa cum știu și cei care au cerut amendarea proiectului. 

Cu mici excepții, nimeni din România nu dă doi bani pe subiectul ăsta, ceea ce înseamnă că nu dau doi bani nici dependenții de jocuri de noroc. Aproape nimeni nu se gândește că industria jocurilor de noroc oferă clienți garantați către cămătărie. Aproape nimeni nu se gândește că asta înseamnă familii nenorocite și, implicit, distrugerea vieților unor copii care nu au nicio vină că părinții sunt dependenți de luminițe colorate care se rotesc pe un ecran.

Cu toate că s-ar putea ridica o altă întrebare legată de gestul făcut de parlamentari. Dacă, atunci când a fost propusă legea în forma inițială, s-au dat niște telefoane venite dintr-o anumită parte, care au cerut modificarea legii? Dacă s-au dat astfel de telefoane este una. Întrebarea este dacă parlamentarii au ascultat de ele. Spre asta trebuie să privească niște organe de anchetă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aici nu e doar problema legii ci problema de psihologie. Dependentele se leaga strans de sanatatea emotionala, oamenii compenseaza un gol interior cu ce apuca: mancat compulsiv, fumat fara oprire, alcool, pastile, haine, machiaje etc si foarte usor ajung la dependente. Inclusiv cea de jocuri de noroc.
  Da, eliminat reclamele va duce la o usoara scadere. Uitati-va la scaderea incidentei fumatului dupa ce au oprit reclamele - totul e mai jos, de la an la an scade cu 1-2% .
  Dar cei dependenti de ceva nu vor renunta doar pt ca nu mai punem reclame.
  • Like 3
 • Nume check icon
  De acord ca legea este mult prea blanda si clar trebuia sa fie mult mult mai restrictiva. Este o molima si nu trebuie deloc incurajata, ci dimpotriva.
  Totusi am o intrebare: vine cineva si ii iau de acasa si ii forteaza pe acest viitori dependenti sa intre in aceste sali de jocuri de noroc si fortati sa isi parieze banii sau intra de bunavoie si nesiliti de nimeni in scopul nobil de a "castiga" niste bani nemuniciti?
  • Like 3
  • @ Nume
   Valentin check icon
   Da. Sărăcia, anturajul. Sunt chestiuni documentate medical.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult