Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„În ultimii doi ani, am fost tentat să plec din România și să nu mă mai întorc. M-am simțit nedorit în țara mea”. Mărturia unui antreprenor român

Dragoș Stanca

În campania electorală de dinaintea alegerilor europarlamentare, online-ul a jucat un rol decisiv, iar Alianța USR-PLUS a beneficiat cel mai mult de pe urma acestui fapt, crede Dragoș Stanca, antreprenor în domeniul tehnologiei și printre altele organizator al festivalului UPGRADE 100.

„Cu siguranță online-ul va juca un rol determinant, posibil decisiv, în câștigarea alegerilor următoare. Să nu uităm, există un iceberg media pe care foarte puțini dintre cei aflați în poziții cheie în stat în percep, și anume există o schimbare în felul în care tinerii, mai ales, consumă media. Ei nu se uită, din păcate, la televiziuni consacrate, nu consumă știri din site-uri consacrate. Se uită foarte mult, de exemplu, la ce numim creatori independenți de conținut. Vloggeri, influenceri”, crede antreprenorul care conduce mai multe business-uri în domeniul tehnologiei. 

La europarlamentare, a fost pentru prima dată când mai mulți vloggeri și influenceri din online au trimis către publicul lor tânăr mesaje de mobilizare la vot. Acest lucru a contribuit în rezultatul final cu un procent cuprins între 5 și 7%, a spus Dragoș Stanca, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În momentul în care mă iei de prost, cu un mesaj contrafăcut, cu o răstălmăcire evidentă a unor fapte, ca un fel de anticorp social oamenii zic: Nu mă interesează prea mult politica, dar în momentul în care sunt luat de prost mă mobilizez și îi mobilizez și pe alții să meargă la vot. 

„Mulți dintre creatorii de conținut, vloggerii, au devenit majori. Mikey Hash, consăteanul meu, unul dintre primii vloggeri, are 30 și ceva de ani acum. Cei care îl urmăresc nu mai sunt niște copilași isterici, care țipă când îi văd un nou episod. Au astăzi peste 20 de ani”, explică antreprenorul.

Strategia PSD pe online a fost corectă, continuă el, însă a vizat doar publicul său tradițional, nu și pe cel format din nehotărâți. Iar exagerările vădite și scoaterea faptelor din context practicate de partidul de guvernământ i-a îndepărtat tocmai pe aceștia din urmă. 

„S-a activat România cu o educație medie și puțin mai înaltă, care e foarte prezentă în online, iar unul dintre secretele succesului în zona de digital este onestitatea discursului. Există din ce în ce mai multe analize, detectorul de bulshit. În momentul în care mă iei de prost, cu un mesaj contrafăcut, cu o răstălmăcire evidentă a unor fapte, ca un fel de anticorp social oamenii zic: Nu mă interesează prea mult politica, dar în momentul în care sunt luat de prost mă mobilizez și îi mobilizez și pe alții să meargă la vot. Un alt lucru care a contribuit foarte mult și iarăși tehnologie repetată cu votul din diapora. Acești oameni nu înțeleg că există Whatsapp? Nu înțeleg că există Messenger, filmulețe pe care oamenii le trimit în timp real? Metode să filmăm în altă parte și să zicem că nu e coadă nu mai funcționează”, explică Dragoș Stanca. 

În ultimii doi ani, acesta a vrut să plece definitiv din țară. „Am fost tentat să plec din România și să nu mă mai întorc în ultimii doi ani. Pe de altă parte, nu mai e extrem de relevant locul fizic în care exiști într-un business de digital și tehnologie.

S-a întâmplat faptul că, prin discursul public foarte agresiv al celor care au avut decizia în România, m-am simțit nedorit în țara mea. După 27, simt că poate mai merită o șansă”, spune el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Pai tocmai aici e problema tinerilor ,ei nu citesc stiri ,nu sunt interesati de politica nu prea voteaza decat daca le spune un vlogger .
    Pai in cazul asta a vota daca iti zice unul sa o faci chiar daca o spune frumos sau interesant tot manipulare se numeste si te transforma in masa de manevra fara creier.
    Maine poate apar vloggeri care iti spun sa stai acasa ca votul e fake si in cazul asta ce facem..
    Solutia e sa ne informam si sa luam decizia singurei fara sa ne zica Gigi vloggerul ce sa facem ..
    In articol se mai subliniaza ca USR PLUS au castigat datorita folosirii mijloacelor online ,daca e careva curios PSD a cheltuit alegerile astea cei mai multi bani in scop de publicitate online ,sursa aici
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-europarlamentare-cati-bani-au-cheltuit-partidele-pentru-publicitatea-pe-facebook-1137262
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult