Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Începutul a două legende”. Povestea din spatele fotografiei cu Messi care îl ține în brațe pe Lamine Yamal

Messi si Lamine Yamal. Foto: Joan Monfort / AP / Profimedia

Foto: Joan Monfort / AP / Profimedia

S-a născut o nouă vedetă a fotbalului internațional: are 16 ani, joacă pe post de atacant la FC Barcelona, iar marți seară a calificat naționala de fotbal a Spaniei în finala Campionatului European de Fotbal. Atacantul spaniol a intrat în istorie după meciul din semifinale cu Franța, pentru că la 16 ani şi 362 de zile a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat la un turneu final de Campionat European, după cum scrie ȘtirileProtv.

DigiSport indică faptul că Lamine Yamal a depăşit recordul lui Pele şi a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează într-o semifinală de turneu major.

Lamine Yamal/ Foto: Bagu Blanco / PRESSINPHOTO / imago sportfotodienst / Profimedia

Potrivit transfermarkt.com, cota de piață a lui Lamine Yamal este de 90 de milioane de euro. Tânărul atacant spaniol are deja 12 meciuri pentru echipa națională a Spaniei și două goluri. 

Dar de unde a apărut acest tânăr?

Au devenit deja virale pozele cu superstarul argentinian Lionel Messi, care îl ține în brațe pe copilul Lamine Yamal.

The Guardian scrie că atunci când Joan Monfort l-a fotografiat pe Lionel Messi cu un bebeluș în brațe pentru un calendar de caritate în urmă cu aproape 17 ani, știa că tânărul cu părul lung va ajunge mare în fotbal. Nu și-ar fi putut imagina însă că și băiețelul ținut în brațe de Messi va devenit un mare jucător.

Fotografia demult uitată din 2007 a reapărut după ce tatăl lui Yamal a postat-o pe Instagram săptămâna trecută cu textul: „Începutul a două legende”.

Joan Monfort, care lucrează ca fotograf independent pentru Associated Press, a declarat că ședința foto a avut loc în vestiarul vizitatorilor de la Camp Nou din Barcelona, în toamna anului 2007, când Lamine Yamal avea doar câteva luni.

Jucătorii Barcelonei s-au pozat cu copiii și familiile lor pentru un calendar, ca parte a unei campanii caritabile anuale organizate de ziarul local Diario Sport și Unicef, mai indică The Guardian.

Monfort era responsabil de ședințele foto – și s-a întâmplat ca Messi să ajungă lângă familia lui Lamine Yamal. Mama lui, care este din Guineea Ecuatorială, se află și ea alături de Messi și copilul într-una dintre fotografii.

Foto: Joan Monfort / AP / Profimedia

„Așa că Unicef a făcut o tombolă în cartierul Roca Fonda din Mataró, unde locuia familia lui Lamine. Ei s-au înscris la tombolă pentru a se poza la Camp Nou cu un jucător al Barça. Și au câștigat tombola”.

Nu a fost o misiune ușoară, și-a amintit el, în principal pentru că Messi nu era sigur cum să interacționeze cu bebelușul, care se afla într-o cadă de plastic pentru filmare. „Messi este un tip destul de introvertit, este timid”, a spus Monfort, citat de publicația sportivă The Athletic. „Ieșea din vestiar și dintr-o dată se trezește într-un alt vestiar cu o cadă de plastic plină cu apă și un copil în ea. A fost complicat. Nici nu a știut cum să-l țină în brațe la început”, a mai precizat fotograful.

Foto: Joan Monfort / AP / Profimedia

Messi avea 20 de ani la acea vreme și era deja considerat un mare talent, dar avea să mai dureze câțiva ani până să-și pună amprenta ca cel mai remarcabil jucător al generației sale pentru Barcelona și Argentina.

La fel ca Messi, Lamine Yamal a trecut prin renumita academie de tineret La Masia din Barcelona, ține să mai spună ȘtirileProTV.

Monfort, în vârstă de 56 de ani, nu avea idee că era Lamine Yamal în acele fotografii din 2007, până când un prieten i-a trimis zilele trecute un mesaj. El a avut o carieră lungă ca fotograf de sport din 1991, urmărind Barcelona în întreaga lume, dar a spus că nu a mai experimentat niciodată un asemenea nivel de entuziasm în jurul vreuneia dintre fotografiile sale. „Este foarte interesant să fii asociat cu ceva care a provocat o astfel de senzație”, a spus el. „Ca să vă spun adevărul, este un sentiment foarte plăcut”, a mai precizat fotograful.

Debutul lui Lamine Yamal

GSP scria în august 2023 că Lamine Yamal a fost chemat de selecționerul Luis de la Fuente pentru „dubla” cu Georgia și Cipru din preliminariile Euro 2024. Până la debutul său în echipa națională a Spaniei, Yamal a strâns selecții pentru naționalele U15, U16, U17 și U19 ale Spaniei și a înscris în total opt goluri. 

New York Times scrie că familia lui Lamine Yamal s-a mutat în Barcelona pe când el avea șapte ani. Și-a început cariera în lumea fotbalului în 2022 și i-a impresionat din prima pe antrenori. 

Numele său de familie este Nasaraoui Ebana și nu Yamal, care este al doilea său prenume. Cu un tată marocan și o mamă din Guineea Ecuatorială, Lamine Yamal s-a născut la Esplugues, dar familia sa s-a mutat mai întâi la Mataró și apoi la Granollers.

El și-a trăit ultimii ani în Sant Joan Despí, la La Masia. În reședința clublului FC Barcelona, Lamine este un băiat foarte iubit datorită comportamentului său foarte bun, scriu jurnaliștii de la Sport.es.  Acolo iese în evidență umilința și timiditatea, deși este cunoscut și pentru glumele sale și se înțelege bine cu ceilalți rezidenți. Pastele sunt mâncarea lui preferată și are o slăbiciune pentru dulciuri. 

În vara anului 2014. la vârsta de șapte ani, Lamine Yamal își începe pregătirea fotbalistică la Barça. Încă de la început, Lamine Yamal se remarcă prin calitatea sa tehnică. Piciorul său stâng este o minune, capabil să finalizeze, să dribleze și să paseze cu o precizie chirurgicală. Antrenorii săi îl plasează pe postul de atacant central, deși, în formația 1-3-2-1 a Barça, el se poate adapta și la poziția de fundaș stânga. 

Când ești mai bun decât coechipierii și adversarii tăi, riști să vrei să joci singur, dar Lamine nu a cedat niciodată acestei tentații. Fotbalul său este exploziv, dar în același timp generos, jocurile sale sunt geniale, dar el nu pierde niciodată din vedere faptul că obiectivul este victoria. A juca bine și frumos nu înseamnă a etala o tehnică la care se adaugă artificii. Driblingurile sale sau atingerile sale geniale sunt menite să rupă liniile, să creeze și să înscrie goluri, nu să câștige un concurs de spectacol, mai scriu jurnaliștii spanioli.

Fotbalul său magic a făcut să exclame în timpul unui comentariu la Barça TV: „Nu este Lamine Yamal, este Lamine Genial!”.  Ai crede că este un veteran de 10 ani când îl vezi jucând, dar în realitate este încă la școală, scriu și jurnaliștii de la NBCLosAngeles.

Controversa Yamal și temele în camera de hotel

Pe tot parcursul Campionatului European de Fotbal s-a vorbit despre cum naționala Spaniei ar putea fi amendată din cauza lui Lamine Yamal. De ce? Pentru că puștiul-minune al Barcelonei are doar 18 ani, iar prea germană scrie că folosirea tânărului fotbalist în meciuri la oră târzie ar însemna încălcarea unei legi a germanilor care nu permite tinerilor sub 18 ani să muncească mai mult de ora 20:00.

Această lege este valabilă nu doar pentru nemți, ci și pentru tinerii din străinătate care se află în Germania. Pe de o parte, există o excepție pentru sportivi, astfel încât aceștia să poată fi și pe teren în timpul jocurilor de seară, până la ora 23:00, scrie BILD. Conform specialiștilor, încălcarea acestei legi se pedepsește cu cel puțin 30.000 de euro, dar până acum autoritățile nu au sancționat astfel de incidente de la competițiile sportive.

 Foto: X SeFutbol

Lamine Yamal a dezvăluit în faza grupelor că și-a luat tableta în bagajele cu care a plecat din țară ca să își facă temele la hotel. „Sper că profesorii se uită la meciurile mele din Germania și mă susțin din fața televizoarelor! Le transmit că voi învăța și voi scrie în perioada în care nu am meciuri sau antrenamente. Sper să dea dovadă de indulgență și nu mă pice la examenele din această vară!", a spus tânărul fotbalist, citat de GSP

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon