Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Le cer iertare românilor din pușcării...” Cum s-a auzit mesajul lui Liviu Dragnea într-o celulă de închisoare

Foto: Dinu Lazăr/ Facebook Memorialul Sighet

Foto: Dinu Lazăr/ Facebook Memorialul Sighet

„Câte lacrimi, câți fiori

Mă vor trece-n așteptare?

Am atâta suflet oare

Ca să mor de-atâtea ori?”

Create fără creion și fără hârtie, aceste versuri, aparținând unui deținut anonim, sunt doar câteva dintre multe altele care au fost transmise, din celulă în celulă, în codul Morse sau pe șoptite.

Dacă tragi după tine ușa de fier a unei asemenea celule din Memorialul de la Sighet, riști ca simțurile să îți fie vlăguite de o uimire împleticită cu groază. Și deodată, dintr-un vizitator al muzeului, vrei să te cufunzi în vremurile acelea de tiranie doar ca să înțelegi și să adulmeci mai bine minciuna de astăzi, ce strânge tot mai tare, precum un piton, lucrul cel mai de preț pe care îl are România. 

„Le cer iertare românilor din pușcării...”, a afirmat, perfid, Liviu Dragnea, anunţându-ne ceea ce era tot mai evident, chiar dacă unii dintre noi refuzam să credem. Refuzam cumva involuntar pentru că, în subconștientul nostru, în cei 30 de ani de prezență, ea a ajuns să fie considerată un lucru de la sine înțeles. Am crezut că democrația, căci despre ea vorbim, apare în viețile românilor precum ziua și noaptea. Liviu Dragnea ne arată acum cât de mult am greșit să ne culcăm pe o ureche.

Gemulețul, mic, cu zăvor, prin care gardianul, mâncat și odihnit privea țanțoș cum viața sătulă de bătăi crunte, de foamete, de rănile infectate provocate de frecușul lanțurilor grele, se evapora pur și simplu din trupul deținuților politici ai comunismului, pare deodată o fereastră imensă. De la ea ai vedere la mare, ai vizibilitate la cele mai înalte piscuri ale munților noștri, vezi apusuri spectaculoase peste niște dealuri pline de flori, ai acces la excursii în Europa, doar cu buletinul ori poți pleca în vacanțe exotice peste mări și țări, reușești lucruri banale precum să adulmeci un covrig fierbinte luat în fugă spre un loc de muncă cinstit, poți da un claxon ştrengar sau chiar unul nervos în trafic, poți munci cot la cot, la cositul din zori, cu țăranii ce nu mai au duminici, poți fredona cu căștile pe urechi în drum spre cafeneaua de la colțul străzii, aia cu fețele de masă boțite, poți vedea linia vieţii din palma celui iubit ce îți atinge obrazul.

Prin gaura asta, visele la libertate ale adevăraților români din puşcării, batjocoriți de un sistem totalitar, se văd atât de bine, și azi, ca într-un cinematograf 3D.

Acestor deținuți Liviu Dragnea nu le va cere niciodată iertare pentru că valorile pentru care ei au luptat sunt călcate în picioare fix de pantofii lustruiți ai liderului PSD.

Din celula asta, în care românii care au avut cândva curaj să invoce democraţia chiar și cu prețul vieții, vorbele lui Liviu Dragnea se aud precum mârâielile de sub mustață ale unui gardian care îi invita seara pe deținuți la câte o bătaie cu furtunul.

Muzeul e foarte vizitat. Se aud șușoteli după ușa celulei pe care am transformat-o câteva secunde într-un diafilm. Ușa se dechide încet și capul unui puști blond își face apariţia în celulă. Are un zâmbet știrb, haios. Pentru el e încă o joacă, dar părintele care îl ține de mână, merită să nu se predea. Cum nu o vom face, sunt convins, nici noi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca ar exista premii oficiale in domeniu, atunci cu siguranta liviu dragnea ar merita "scursura de aur".
  • Like 1
 • Acest nemernic cere iertare celor de o seamă cu el - borfașilor, criminalilor, tâlhari!or, violatorilor, întregii scursuri sociale. Nu cere iertare familiilor celor morți din cauza proastei asistente medicale, in tot ce implică asta, nu cere iertare bolnavilor care nu găsesc tratamentele medicale necesare, nu cere iertare tuturor nefericiților care nu au cum să-și câștige pâinea deoarece "înaintașii" lui au distrus întreaga economie, industrie, agricultură cu prețul spăgii concurentei din afara tarii, nu cere iertare pensionarilor furați la pensie ca să aibă paraziții societății pensii speciale. Această căpetenie de lotri, împreună cu toată șleahtă, imensă ca număr, de complici, ar trebui să ceara iertare, nu scuze, in genunchi, întregului popor batjocorit și să își accepte pedeapsa - închiși pe viață, cu lanțuri la picioare, in ocnă. Să nu mai vadă lumina zilei, cât vor mai avea de făcut umbră pământului. Asta merită întreg pesedeul, cu înaintașii și susținătorii și slugile lor, asta merită caricaturile umane tariceanu, ciorbea, dorneanu, nicolicea, tudorel, iordache și toate celelalte gunoaie care batjocoresc poporul, il parazitează, il fură, il exploatează. Atenție ! nemernicii au terminat cu aservirea justiției, urmează legile electorale!
  • Like 0
 • tu ii compari pe guzganii astia bortzoshi plin de bani cu plasma si internet in celula care au intrat la bulau pt ca au furat din banul public si nu au dat suficient si la "el jefe" cu dizidentii anticomunisti??? cel putin asta denota titlul...articolul e ok
  • Like 1
 • Daca prin gaura cheii unei temnite comuniste detinutul poate imagina libertatea unei mese calde, a familiei care-l asteapta, a unei vieti sociale, a prietenilor, apoi visurile se intrerup prin aparitia temnicerului ( ar putea fi tov. marin drgn. ) care a represat ca general bolsevic de trupe constituite in Uniunea Sovietica demonstratiile studentesti regaliste si in sprijinul contrarevolutiei bolsevice din Ungaria din anul Ungaria din anul 1956. Oare noul general prezident drgn al psd o sa ne aduca odata cu amenzi pentru proteste fata de psd noi puscarii si pedepse pentru o atitudine potrivnica a cetatenilor simpli fata de facilitatile pe care le au progeniturile post comunistilor , progenituri care ne conduc cu ignoranta, cu tupeu, in bataie de joc, in ziua de azi. Putem sa supravietuim?
  • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  Deh, mesajul temnitelor comuniste nu trezeste anumite valoril intrinseci, in gandirea domnilor Dragnea si Tariceanu si nici multor personaje importante din PSD+ALDE, nu le induc cosmaruri de constiinta ! Asta, pentru ca ei nu s-au luptat vreodata pentru respectarea valorilor nationale, ci doar pentru jefuirea sistematica a acestui popor, in folosul lor, binenteles. De aceea, ei nu se pot identifica decat cu hotii, talhatii si borfasii ajunsi dupa gratii si de-a caror soarta le pasa cu adevarat. Se gandesc, probabil, ca maine ar putea ajunge chiar ei acolo si incearca sa-si salveze pielea, prin orice mijloace.
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult