Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Mi-ai dat prea mult. Uite restul!” La semafor, un cerșetor mi-a arătat că e om de onoare

Trafic aglomerat Universitate

Foto: Inquam Photos/ Alberto Groşescu

Sunt la stop la Universitate.

Văd un cerșetor pe care l-am văzut mai demult. Atunci nu am avut cash ca să îi dau ceva.

Data trecută a venit la geamul mașinii. Eram morocănoasă rău. Îi fac semn că nu am ce să îi dau. Rămâne cu ochii pe mine. Are niște ochi căprui ireali. Chiar dacă pielea e trasă, hainele jerpelite și e murdar, ochii îi sunt blânzi și curați.

Privind la mine, parcă vede dincolo de trupul meu, undeva în adâncime.

Când privirea lui ajunge unde căuta, apleacă capul pe un umăr. Duce degetele la colțurile gurii și le trage în sus. Ca un îndemn să zâmbesc. Nu o fac. 

Mă zbârlesc toată. Mă enervează că un cerșetor îmi face semn să zâmbesc. Nu ar trebui să fie invers? Să îi ofer eu un zâmbet lui? Nu este el cel care cere? Plec deranjată că a văzut într-o secundă atât de adânc în mine și că a dat buzna cu îndemnul lui. Cine se crede?

De data asta mă bucur că am cash. Vine la geam. Caut în portofel 10 lei. Nu am. Am câteva hârtii de 50. Răsfoiesc înainte și-napoi căutând o hârtie de 10. Să nu îi las ceva nu e posibil . Decid.

“Îi las 50. Pentru mine nu contează 50 de lei. Pentru el da.”

Dau geamul în jos și îi dau bancnota. O vede în timp ce geamul mașinii cobora și secundele alea până ia banii în mână se luminează tot.

Zâmbește cu dantura lui ciobită, dar cu zâmbetul complet. Cu bucurie. 

Acum văd și eu dincolo de trupul lui. Cum a văzut el la mine data trecută. Până-n suflet. Și mă bucur să intru acolo și să aduc un zâmbet.

Dar nici el nu rămâne dator.  Stopul se face verde. Când să plec, îmi face semn cu mâna să aștept. Caută grăbit în buzunarul de la spatele blugilor. Îi scapă o hârtie de 1 leu pe jos. Nu o bagă în seamă. Vântul o duce mai departe de mașina mea.

Din buzunar scoate portofelul. Deschide partea pentru bancnote și scoate tot ce era acolo. Un teanc de vreo 3-4 hârtii de 10 lei și vreo alte 5-6 de 1 leu puse ordonat. Cele de 10 jos și cele de 1 deasupra. Mă încrunt nedumerită.

Zice:

“Mi-ai dat prea mult. Uite restul!”

Rămân cu gura căscată. Îi fac semn să îi păstreze și instantaneu îmi țâșnesc lacrimile. Înainte să pornesc, mă mai uit o dată la el. Îmi face semn de inimioară cu mâinile și dă din cap în semn de mulțumire. Apoi își duce iar degetele la colțurile gurii și le trage în sus în semn de zâmbet.

Zâmbesc. Printre lacrimi de uimire.

Când vezi onoarea la un cerșetor, ce poți să mai faci?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Elena check icon
    Acum foarte mulți ani, sa fi fost 1991-1992, cea mai mare bancnotă era 500 de lei. Nu aia de acum, aia care acum valorează 5 bani. Despre un medic de la întreprindere se zvonise ca 200 lei 3 zile concediu medical, 400 o săptămână. Un coleg solicită o săptămână de concediu, lasă 500 și da să plece. Medicul îl strigă "ți-ai uitat restul" și ii da o sută (din aia albastră cu Ateneul și Bălcescu). Ce s-a schimbat?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon