
foto: TNB.ro
Încă dinainte de izbucnirea pandemiei, teatrele din România se confruntau cu o criză de audiență. Au fost lungi perioade când sălile erau mai degrabă goale, iar artiștii și producătorii, în toată creativitatea și cu toate eforturile lor, se luptau să atragă publicul. Da, spun „criză”, spun „se luptau”, și nu sunt cuvinte menite să atragă atenția, ci o realitate pe care eu nu am uitat-o. În contextul în care azi biletele se epuizează rapid la multe, foarte multe spectacole, eu îmi amintesc încă timpurile în care îți puteai alege lejer locul din sala de teatru.
Odată cu venirea Covid-19, criza de audiență a devenit și mai acută. Restricțiile impuse au dus la anularea spectacolelor și la o distanțare fizică ce ne-a dat înapoi, cultural vorbind, cu încă și mai mulți ani. A fost însă poate și un brânci binevenit care a dus la ceea ce vedem astăzi, „fenomenul” mersului la teatru. Teatrele au fost nevoite să se reinventeze odată cu lumea întreagă și să caute soluții diverse pentru a rămâne conectate cu publicul. Așa au apărut platformele online pe care putem vedea teatru, platforme care funcționează încă și astăzi. Și, oricât de mult apreciez experiența live, din sala de teatru, apreciez și existența acestor platforme, benefice pentru cei care se deplasează mai greu la teatru sau pentru cei aflați în orașe cu mai puține oportunități culturale.
Teatrul, o modă?
La numai câțiva ani distanță de pandemie, prezența în sălile de spectacole (și nu doar de teatru, dar și la concerte sau cinema) a revenit într-un mod surprinzător. Biletele la teatru se epuizează rapid, iar sălile de teatre au început să se umple din nou. Dincolo de producțiile clasice, asistăm azi la apariția unor spectacole moderne, uneori controversate, care atrag atenția tinerilor și nu numai. Au apărut creații care abordează teme actuale, provocatoare, și care rezonează cu preocupările generației tinere, puse în scenă altfel de cum eram obișnuiți. Cum ar veni, pleci de la un spectacol și rămâi cu el multă vreme după.
- „Există o masă nouă de public, un public nou, un public dornic de teatru. Fenomenul e în creștere, asta este principala observație pe care vreau să o fac, cu bune și cu rele. Știu că din ce în ce mai mulți oameni sunt aduși de prieteni, de cunoscuți, de familie la teatru. Și dacă asta e o modă și e un lucru superficial, eu mă bucur că există. Dacă moda aduce către teatru zece oameni, din cei zece poate că doi vor continua să vină și din alte motive în afară de faptul că e... la modă.” – Șerban Pavlu, actor
Avem spectacole de teatru și libertate de expresie. Dar pentru cât timp?
Privind această evoluție, nu mă pot abține să nu mă întreb: pentru cât timp vor fi sălile de teatru pline? Este esențial să nu uităm că teatrul este o formă de artă vie, care depinde de implicarea publicului. Deși faptul că mergem mai des la teatru este un semn clar de optimism, provocările nu au dispărut. Este important ca noi, ca societate, să susținem teatrul românesc, să fim prezenți și să încurajăm mersul la teatru. Și da, este important să vorbim despre asta, dar să o facem conștient, relevant, cu respect și îngăduință. Sigur, sunt multe de spus si multe lucruri care „trebuie” făcute. Și mai multe nu depind de noi, dat atât cât ține de noi, s-o facem.
Arta are puterea de a se adapta și de a înflori. Dar arta sau mai exact relația noastră cu arta este exact ca o floare: trebuie să o uzi ca să trăiască. Să o menții vie și asta ține în primul rând de fiecare dintre noi. Iar pe final, pentru că tot am menționat de flori și de artă, o invitație la spectacol: „Moroi și păpădii” (regia Gavril Pătru) a avut premiera la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București pe 12 aprilie 2025, reprezentațiile fiind disponibile și în alte zile din aprilie și mai.

foto TNB
„Moroi și păpădii” este un spectacol care îmbină umorul cu teme profunde, explorând relațiile interumane și contradicțiile vieții. Cu o distribuție talentată (Gavril Pătru - joacă în 12, 22 aprilie, Andrei Finţi - joacă în 13 aprilie, Costina Cheyrouze, Raluca Petra, Ileana Olteanu, Petre Ancuța, Silviu Biriș, Maia Morgenstern - joacă în 12, 22 aprilie, Victoria Dicu - joacă în 13 aprilie) și o regie ingenioasă, acest spectacol ne provoacă să ne gândim la valorile care ne definesc și la alegerile pe care le facem. „Moroi și păpădii” nu este doar o simplă reprezentație; este o invitație la introspecție, o oportunitate de a reflecta asupra propriilor noștri „moroi” și asupra propriilor noastre „păpădii” din viață.
Am invitat-o pe doamna Maia Morgenstern să ne spună mai multe despre acest spectacol:
Acest material face parte din campania de promovare a proiectului caritabil „Ducem bunicii la teatru”, campanie care se desfasoară în parteneriat cu Asociația „Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor” și care își propune strângerea de fonduri pentru a aduce un număr cât mai mare de seniori la teatru.
Donațiile pot fi făcute în contul de mai jos sau direct pe platforma Galantom:
Cont bancar: IBAN: RO22 INGB 0000 9999 1274 5345
ING Bank, București
Beneficiar: Asociația Niciodată Singur
Detalii tranzacție: Ducem bunicii la teatru
În contextul actual, când multe instituții culturale se confruntă cu dificultăți financiare, fiecare bilet cumpărat reprezintă un vot pentru artă și cultură. Iar în acest caz concret, fiecare donație reprezintă o faptă bună, o experiență, un zâmbet adus pe chipul fiecărui senior care are astfel șansa de a merge la teatru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.