Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Nu am nici acum o explicație medicală”. Cele două ore de luciditate dintre viață și moarte. O întâmplare care i-a schimbat viața medicului Mihai Craiu

spital - pat - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Doctorul pediatru Mihai Craiu, cunoscut din dezbaterile pro-contra vaccinare, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, o întâmplare din adolescență care l-a determinat să-și aleagă actuala profesie.

Medicul a relatat cum bunicul său, care a făcut o infecție intraspitalicească, postoperatoriu, a căzut în comă și, înainte să moară, s-a trezit pentru două ore, timp în care a vorbit cu toată familia.

„Bunicul meu a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia a achiționat un microb de spital și a avut o evoluție post-operatorie foarte dificilă. A devenit comatos și am crezut că se va stinge. Nu știu de ce, nu am nici acum o explicație medicală, bunicul s-a trezit din comă la un moment dat, eram toată famila în jurul lui și timp de două ore, cât a fost absolut lucid și treaz ne-a spus fiecăruia câte o vorbă. Mie mi-a spus: « Mihai, tu trebuie să devii medic! » . Eu mă pregăteam atunci să devin arhitect, eram elev de liceu, eram la un liceu de mate-fizică. Am întrebat de ce. « Ca să nu mai moară oameni degeaba »”, a relatat medicul discuția despre care spune că avea să-l marcheze.

Medicul a explicat de ce a ales pediatria. „Am stat si m-am gândit care e grupul de pacienți pe care îi pot ajuta si să câștige cel mai mult toată lumea. Erau cei mici. Un copil de trei ani, cu o boală gravă, corect diagnosticat și tratat, dacă supraviețuiește și e normal, în afară de bucuria pentru familia lui, de rolul pentru societate, înseamnă încă 80-90 de ani de viață”, a spus medicul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimate D-le Dr. Craiu, mi se pare admirabil ca ati scris un articol pe o tema complet misterioasa inca pentru lumea stiintifica. Dar articolul Dvs. se termina abrupt, fara sa spuna nici putinul, care este deja cunoscut. Fenomenul se numeste "luciditate terminala" si, desi apare rar, a fost totusi remarcat de cei care studiaza constienta si moartea, pentru ca este bizar, cel putin daca privim lumea prin prisma dogmei materialiste. Cu putin timp inainte de a muri, unii bolnavi isi revin pentru scurt timp in mod miraculos si vorbesc perfect coerent si pasnic,
    dupa ce mult timp au fost in coma sau in alta stare de "absenta" mentala si emotionala. Remarcabil este exemplul unor bolnavi in stadii avansate de dementa sau Alzheimer, al caror creier este in mare masura (si iremediabil) distrus. Cu acelasi creier afectat, deci fara vreo vindecare spontana a masei neuronale, unii bolnavi sunt in masura sa se comporte firesc si sa-si ia ramas bun de la cei dragi. Personalul medical cu experienta stie atunci ca nu vor mai trai decat cateva ore sau zile.

    Mie, care studiez misterele mortii de peste un deceniu (v. ACADEMIA ARS MORIENDI ROMANIA), "Terminal Lucidity" imi dovedeste ca NU creierul genereaza constienta, ci intre cele doua trebuie sa existe un alt tip de relatie - asa cum radioul sau televizorul NU genereaza emisiunile, pe care le transmit. Cu toate acestea, dictatorii gandirii (mainstream science) afirma in continuare ca ea, constienta, TREBUIE sa fie un epifenomen al creierului. Orice alt adevar ar deranja sistemul bine uns al manipularii noastre prin neadevaruri si frica.

    Expertul pe plan mondial privind luciditatea terminala este Dr. Alexander Batthyany de la Universitatea Viena.

    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult