Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Nu vreau să îmbătrânesc trist”. La 67 de ani, omul-spectacol Laurențiu Damian este profesor la Regie și student la Actorie

Laurentiu Damian

Foto: Inquam Photos / George Călin

Regizorul Laurenţiu Damian, profesor universitar doctor la secția Regie de Film și Televiziune din Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), președintele Uniunii Cineaștilor din România, a devenit de doi ani student la Actorie. Invitat de Florin Negruțiu la emisiunea „Scenă Deschisă”, de la Digi24, el a povestit că în copilărie, la vârsta de 9-10 ani, pasiunea lui pentru cântat l-a ajutat să devină o mică vedetă locală, într-un cămin cultural din comuna unde se născuse. În 1975, Laurențiu Damian a dat examen la Actorie, dar a avut „o experiență dramatică”, din cauza unui semn fizic, iar în anul următor s-a îndreptat către regie, facultate pe care avea să o termine cu nota 10.

Laurențiu Damian a povestit la „Scenă Deschisă” că, din cauza emoțiilor, la primul său examen de admitere la Actorie, a uitat versurile pe care le pregătise și a început să improvizeze. Acel moment a făcut-o pe celebra regizoare Sanda Manu, membră în comisia de examinare, să spună că tânărul de atunci ar putea fi mai potrivit pentru regie, decât pentru Actorie: „Mare grijă, băiatul ăsta nu va fi actor. El se joacă pe el. Băiatul ăsta are date de regie”, a spus atunci Sanda Manu, potrivit lui Damian. 

Motivul pentru care Laurențiu Damian crede că a fost respins în 1975 la Actorie este un semn fizic, în urma unor intervenții chirurgicale, suferite în copilărie, pentru afecțiunea denumită „gură de lup”. El spune însă că, chiar dacă experiența trăită atunci a fost una „dramatică”, acum le dă dreptate membrilor comisiei de examinare: „Nu cred că ar fi fost niște roluri în teatru pentru mine, iar în filme, în niciun fel”. Totodată, Laurențiu Damian consideră că acum oamenii sunt mai toleranți și mai deschiși în privința diferențelor și că primește sprijin și înțelegere din partea celor din jur. „Da, sunt mai deschiși. Mă întâlnesc cu oameni care îmi spun, mai voalat - termină domne, asta e în capul tău, ai tu obsesia asta, eu nu văd nimic”.

Întrebat dacă îi este mai dificil acum să învețe, la vârsta de 67 de ani, Laurențiu Damian spune că nu îi este greu, ci provocarea este să facă față la dubla identitate, fiind atât profesor, cât și student la UNATC. Despre colegii săi studenți spune că îl respectă ca pe un profesor și sunt deschiși în relația cu el. Cu toate că este recunoscător pentru aprecierea primită și pentru succesul său, Laurențiu Damian trăiește și cu frica de singurătate și teama că ar putea fi uitat.

„Când am intrat la prima probă, când am avut recitare și dans, m-au pus să dansez pe Michael Jackson și am făcut față, un membru al comisiei m-a întrebat delicat (...), a fost o întrebare elegantă: ce v-a determinat să veniți la actorie? Și atunci le-am spus: Nu vreau să îmbătrânesc trist”, a povestit regizorul. 

Este mai fericit acum, ca student la 67 de ani, comparativ cu prima sa perioadă de studenție, din anii '70? a fost întrebat la emisiunea „Scenă Deschisă”. Laurențiu Damian a subliniat că fericirea nu este principalul aspect în discuție. În schimb, el a menționat că se confruntă cu teama de singurătate și cu preocuparea că, la un moment dat, ar putea fi ignorat și că nu ar mai conta pentru ceilalți. Iar aceste gânduri îl motivează să-și găsească scopul în fiecare zi și să se dedice lecturii și activităților productive. 

„Nu e vorba de fericire, e vorba de frica de singurătate, e vorba de acea teamă că s-ar putea la un moment dat chiar să nu mai contezi, că oamenii te uită și că poți să trăiești foarte bine în lumea cinematografică sau teatrală ca și cum ai trăi la azil. Mi-e frică de aceste lucruri și de-aia încerc să motivez fiecare zi din existența mea și să fac un lucru și să citesc ceva”, a spus Laurențiu Damian la emisiunea „Scenă Deschisă” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Recunosc, nu cunosc bine producția cinematografică a actualului student la actorie. Dar îmi imaginez scena de un comic nebun când la vârsta și volumul actual a dansat pe muzica lui Jackson. În plus cred că are probleme serioase de dicție. Era preferabil să lase locul la actorie unui tânăr.
    • Like 0
  • Toată viața a practicat vedetismul, histrionismul, șefia. Doar cu filmele a stat mai prost. Dacă avea bani s-ar fi dus, mai bine, pe Kilimandjaro. Așa, ca colega Andreea Marin.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult