Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Oamenii ăștia nu au timp de pierdut!” UMB, constructorul Autostrăzii Moldova, lucrează noaptea pe tronsonul Buzău-Focșani. VIDEO

UMB - lucrari noaptea

Foto: captura youtube Raducu P Drum

Lucrările pe Autostrada Moldova continuă și pe parcursul nopții, arată o filmare postată pe youtube. UMB, firma controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, are contracte pe toți cei 255 kilometri între Buzău și Pașcani, pe cele 10 loturi care fac parte din Autostrada Moldova. Dacă adăugăm și proiectele anterioare, UMB trebuie să livreze în total, în următoarele 11-35 de luni, aproape 400 kilometri, din cei 660 kilometri de autostrăzi și drumuri expres aflate în execuție în România.

În imaginile surprinse cu ajutorul unei drone de utilizatorul Raducu P Drum se observă cum zeci de camioane și excavatoare lucrează noaptea în zona nodului rutier de la Râmnicu Sărat (județul Buzău). Filmarea devenită virală a atras reacții din partea utilizatorilor: „Dacă UMB n-ar fi existat UMB ar fi trebuit inventat”, „oamenii ăștia nu au timp de pierdut!”, „îi văd când vin de la lucru seara dinspre Buzău, le văd luminile”, „fără această mobilizare fenomenală, le-ar fi tare greu să termine la timp”, sunt câteva dintre comentarii.

Activistul ieșean Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul USR, a declarat recent într-un interviu în Republica.ro că omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, numit într-o perioadă de presă „Regele Asfaltului”, are succes pentru că aplică un „management de tip nemțesc”.  Ionuț Ciurea, președintele executiv al Asociației Pro Infrastructura, a spus luna trecută la emisiunea „În fața ta” că ar UMB ar putea fi nevoită să apeleze la subcontractori, pentru a livra la timp toate lucrările: „(...) una e să respecți termene pentru 250 km, cât ai tu capacitate, alta e să livrezi 400 km în 12-36 de luni”. „Cei 255 de km de pe A7 au termene incluse din PNRR, trebuie livrați foarte repede (...) Din punct de vedere al mobilizării antreprenorului, pe A7 avem șanse să vedem autostrada de la Buzău la Pașcani gata în 2026. Sunt șanse bune în momentul acesta și sper să reușească. O să fie o demonstrație de forță”, a spus reprezentantul Pro Infrastructura.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Am inceput cu osanalele...nu trebuie sa si inghenunchiem cand vedem atat harnicie, devotament, sacrificiu? De ce trebuie sa ridicam in slavi lucruri normale?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult