
Foto: Getty Images
Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia. Cam așa suntem noi cu bulgarii. Că sunt cu ceafa groasă, că sunt castraveciori murați, că sunt cei mai săraci din Europa. De parcă noi am fi fruntea. Nu știu de unde s-a propagat mentalitatea asta de superioritate, când nu avem nici cea mai mică justificare. În general vorbesc persoane care nu au fost niciodată în Bulgaria sau și mai rău, n-au ieșit niciodată din țară. Da, există chiar și astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, oameni care n-au văzut nimic în afară de bătătura lor. Dar vorbesc, că e gratis.
De mai mulți ani merg în Bulgaria atât în concediu, cât și în interes de serviciu. Teoria asta că să ne facem concediul în țară să ajutăm turismul românesc este o gogoașă electorală umflată și răsuflată. De ce ar trebui un cetățean român să-și cheltuie banii pentru relaxare într-un loc unde numai relaxare nu e? Din patriotism? Păi din patriotism ar trebui ca serviciile din turism să fie altfel decât mizerabile, așa cum le știm de pe vremea lui Ceaușescu și cum sunt și acum. Că și turistul merită un minim de respect, tot așa, din patriotism.
La noi, în domeniul acesta, al ospitalității, se poate angaja oricine. Nu e nevoie de calificare, nu e nevoie de cinste, corectitudine. Oricine venit direct de pe stradă poate să fie vânzător, chelner, recepționer etc, joburi sezoniere făcute în scârbă, fără tragere de inimă, pentru ceva bani de buzunar. De câte ori mă așez la o terasă sau vreau să cumpăr ceva de la vreun magazin de pe plajă am senzația că-i deranjez pe oamenii ăia. Apoi aroganța și sictirul, de parcă sunt niște directori de multinaționale care vor să-ți arate că au ajuns acolo din greșeală, aia nu e meseria lor, e ceva temporar. Iar dacă nu-i mângâi cu un bacșiș obligatoriu ești imediat certat, apostrofat, chiar jignit. Mai deunăzi mi-a aruncat un chelner impacientat că nu-și primește tips-ul: „Păi ce, domnule, eu v-am desfăcut berile astea degeaba?’’
La noi și cerșetoria e agresivă. Eu n-am văzut ca politicile de încurajare a turismului prin vouchere de vacanță și alte măsuri comice să schimbe mentalitățile de jecmănitori. Litoralul nostru e veșnic în construcție, faci plajă printre roabe de moloz și saci de ciment, asta dacă ai unde, pentru că plajele sunt pline de alge și gunoaie ce zac nestingherite. Iar turistul român ar trebui să se sacrifice, pentru ca niște nesimțiți să-și umple buzunarele. Cam asta e gândirea sclipitoare a unora, să-și sacrifice românii singura perioadă din an, când ar trebui să se recupereze în liniște, ca să sprijine un mare nimic.
Toată lumea vorbește despre investițiile germane din litoralul bulgăresc, dar uită că oamenii care lucrează acolo sunt bulgari, nu nemți. Toată școala asta din HoReCa s-a perpetuat în întreaga țară. E o diferență evidentă din momentul în care treci granița. Ești respectat, tratat cu profesionalism, nici prea lingușitor, nici disprețuitor, și veșnic cu zâmbetul pe buze. Nu există plusuri și minusuri între turismul din România și cel din Bulgaria, există un mare plus pentru ei și un mare minus pentru noi, cam vreo zece clase peste. Când o să vedem aflux de turiști bulgari la noi, atunci am să-mi retrag afirmația. La noi nu mai vin decât amatorii de aventuri și senzații tari.
Ne-am învățat disprețuitori, mult prea disprețuitori, râdem de alții când râsul e pe noi. Nu știm nimic despre bulgari, cum nu știm nici despre noi de altfel, dar ne place să facem mișto. Câți știu de exemplu că Bulgaria a fost un imperiu, câți știu că imperiul bulgar a avut în stăpânire teritoriul actual al Moldovei și al Valahiei, așa, vreo trei sute de ani, înaintea turcilor.
Eu am impresia că Bulgaria o să ne-o ia încet, încet, înainte, cu toată industria și toate resursele noastre. Nu degeaba bulgarii se pregătesc de trecerea la euro în 2024 în timp ce la noi ăsta e un subiect îngropat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Domnul cu Bulgaria face afaceri.in Romania-adica noi.romanii in Romaniai cumparam.produsele/ serviciile-nu stim ce produce,o.fi bun,o fi rau- insa cu banii castigati in Romania se.duce si ii cheltuie in Bulgaria.Sa zic pana aici ca e ok.
Dar nu mai comenta in... !
Taci!
Ca aia care iti deschid berea iti cumpara tie ce produce firma ta
Si ca sa fii.ospatar nu ti trebuie scoala!
Italia ,Grecia e plina de ospatari romani care de fapt sunt sudori,croitori sau soferi!
Toti va pricepeti la turism si.servicii!
Ati dat de.bani si faceti pe justitiarii in turism!
O sa merg si eu la.cumparaturi la.bulgari pentru ca e mai ieftin la ei si poate astfel se inchid si firmele.din Romania care produc mai.scump.ca in Bulgaria!
Ca asta ne sugereaza domnul!
Ca patriotismul e un moft!
Ok!
Am cerut o bere si ospatarul francez mi-a recomandat berea omonima (Ibrik) "o IPA creata la Bucuresti specil pentru ei". O comand, nevrand sa vada francezu' ca sunt ignorant, apoi dau search pe Google: IPA = Indian Pale Ale!
In concluzie: asa cum se poate face bere indiana la Bucuresti (buna de altfel), se poate face si turism romanesc dar la Calcutta probabil!
Dar sa revenim la bulgari fara a neglija contextul pe care am incercat sa il conturez stingaci in introducere. Trairile si experientele mele ce urmeaza nu trebuie vazute ca adevaruri universale ci pot fi interpretate ca o incercare de a contribui la imaginea despre turism pe care autorul articolului o contureaza.
Eu am vazut litoralul bulgar pentru prima data acum 5 ani, plecind acolo cu prejudecatile clasice. Vazusem ceva din Europa si aveam un usor aer de superioritate cind m-am dus acolo. Vreau sa povestesc de o prima palma pe care am primit-o in resortul frecventat de nemti in sezon la standarde pe masura. Acum era inceput de sezon si erau romiini la preturi mai mici dornici de mincare multa! Palma mi-a dat-o barmanul pe care l-am abordat superior ca un roman adevarat, vorbind o germana de baza stilcita si cu accent balcanic. Barmanul vorbea o germana perfecta, era un bulgar tinar si stilat, plin de bunavointa si fara sa raspunda cu ironii la aroganta mea de care mai tirziu urma sa-mi fie rusine!
In iunie anul asta am fost la Mamaia la un hotel in care am stat in urma cu 3 ani si m-am simtit bine. Isi schimbase propietarul , se modernizase. Dupa evaluarea parcarii nu cred ca eram mai mult de 50 oameni in fotelul cu 400 de locuri. Precaut, la receptie am intrebat la receptie daca pot servi masa de prinz la restaurantul hotelului, constient de dificultatile ce mi le-am asumat sa intreprind o aventura la inceput de sezon.! Receptionera usor stinjenita de intrebarea ce a fost adresata a fost salvata de bucatarul sef ce tocmai se afla undeva in biroul din spatele receptiei. "O clipa sa discutam cu bucatarul sef care tocmai e aici", a sosit raspunsul receptionerei mindra de ingeniozitatea ei in rezolvarea situatiei. Nu venisem sa maninc bunatati la hotelul din Mamaia dar in nici un caz nu ma asteptam sa negociez cu bucatarul meniul inca de la sosirea mea! Am ascultat fara replica o pleduarie despre cit de bine ar fi sa maninc in alta parte, discurs cu sugestii despre siguranta alimentara a alimentelor pastrate de pe o zi pe alta!
M-am ingozit! Dupa 10 minute am redevenit un om calm normal si m-am bucurat pe deplin de un condiu excelent. Dar sa presupunep ca peste ani voi merge din nou la Mamaia. Realitatea obiectiva va fi cu siguranta alta si eu sper sa fie mult mai buna. Numai ca dind dreptate cercetatorilor din neurostiinta, noua realitate mai buna va conta in mintea mea numai 10%. Restul de 90% pina la formarea imaginii subiectiva a realitatii va fi dat de experientele traite anterior!!!