Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Rugăciunea ta a funcționat! M-ai convins. Vin cu tine la biserică!" Cum am „convertit” în facultate un coleg rocker pletos, jucător de bridge

Biserică în București

Foto: Guliver/ Getty Images

Eram în anul întâi de facultate și îmi împărțeam viața între Tineretul Universitar Național Țărănesc (TUNȚ), Convenția Democratică și mersul la biserică.

La Convenție și la PNȚ știam că dușmanii erau comuniștii.

La biserică dușmanii erau pletoșii-rockeri-satanisti. (Nu am înțeles niciodată de ce că doar și Hristos era cât se poate de pletos).

Așa că am început să lupt cu dușmanul.

Am detectat în barul Universității niște dușmani care se potriveau profilului.

Erau niște pletoșii-rockeri-satanisti care jucau bridge.

Le-am povestit despre părerile mele și unul dintre ei, coleg cu mine la Franceza, mi-a zis că se înscrie liniștit in Convenție și în PNȚ, dar ca pentrul mersul la biserică mai am de lucru.

"Zi o rugăciune care să îmi fie de folos in viață la modul practic."

"Tatăl nostru".

"Prea lungă".

"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!"

"Hmm, da, e mai scurtă. Mă mai gândesc."

Au trecut câteva zile și mă întâlnesc din nou cu colegul de la Franceză.

"A funcționat!"

"Poftim?"

"Rugăciunea ta a funcționat. M-am dus în fiecare dimineață în stația de autobuz și am spus:" Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul! "si in nici jumate de minut a venit autobuzul. M-ai convins. Vin cu tine la biserică!"

Au trecut mulți ani de atunci.

Eu mă mai duc și nu prea la biserică. Dar colegul meu de la Franceza este nelipsit.

Mi se pare foarte frumos din partea lui să facă acest lucru cu atât mai mult cu cât acum are mașină și nu mai depinde de autobuz.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Presupun că autoarea nu știe că nu toți rockerii cu părul lung sunt sataniști, nu știe că există unii rockeri religioși și că există chiar un gen muzical numit christian rock. Si nici nu inteleg ce legatura are jocul de bridge cu religia - poate ca bridge joaca in general oamenii inteligenti?
    Dar nu contează, sunt tentat să îi adresez aceeași provocare: poate să mă convingă *pe mine* in vreun fel? Rugăciune sau orice altceva... probabil că nu, pentru că spre deosebire de tânarul respectiv eu am o părere bine și îndelung formată despre religie. Bine, prima dată am citit Biblia înainte de vârsta studenției...
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    De ce a funcționat?
    Rugăciunea NU e rugăminte și nici cerșetorie. E o modalitate de legătură între om și Dumnezeu. Iar această rugăciune respectă această cerință, înseamnă pur și simplu smerenie, caracteristica de bază a unui creștin. Când ceri aia și ailaltă vrei ceva pentru tine. Când te rogi nu ceri nimic, îți recunoști micimea, creezi un raport corect cu divinitatea.
    Rockerii nu sunt sataniști (am râs) ci recunosc că au demonii lor (toți avem).
    • Like 1
  • Dorin check icon
    BOR din păcate nu are nici o treabă cu credința în Dumnezeu,ci în bani și putere.
    • Like 3
  • BOR, cu exceptia câtorva cinstiti preoti cu inimi mari - pastori de asezaminte pt orfani si batrani, este o organizatie mutilata de dogme si interese materiale. Nu are nicio legatura cu credinta afara de crucile purtate ca ecusoane, asemenea aprigilor cavaleri cruciati sau velelor corabiilor lui Cortez, deopotriva aducatori de crime impotriva unor semeni lipsiti de aparare.
    • Like 3
  • Biserica este si va fi lacasul Domnului!!!Nu merg la biserica ,decit la sarbatori,dar zi de zi sunt cu credinta in Dumnezeu prin ceea ce fac!!!Multumim Doamne!!!
    • Like 2
  • La asemenea rationament.... biserica e locul perfect pentru el.
    • Like 9
    • @ Jonn Jonzz
      Care e rationamentul tau... e corect?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      E fantastic tipul :) Noi aveam o regula matematica apropo de venitul autobuzului: timpul de asteptare pentru autobuz (relativ fata de momentul in care ai ajuns in statie) este invers proportional cu vremea, cu costul pachetului de tigari, si cu numarul de tigari ramase in pachet.

      Adica daca era soare, fumai Viceroy si aveai pachetul plin, 45 minute.

      Daca ploua, aveai Dunhill/Davidoff si era ultima tigara din pachet, autobuzul aparea in 30 de secunde.

      :)
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Tare! Un fel de lege a lui Murphy :D
      • Like 1
    • @ Adam Adamescu
      Rationamentul meu e ca religia e o pierdere de vreme pentru ca e plina de contradictii si informatii false. Si da e corect, si asta e verificabil.
      • Like 0
  • Crabu check icon
    !!!!!!!!!!!!
    O lume a etichetelor, asta am inteles!, iar in final v-ati miluit reciproc! Foarte dragut! Dumneata ai renuntat la etichete, In schimb nu am inteles daca prietenul a renuntat la muzica rock, plete si sa mai joace bridge!!!!!, doar ca a trecut in lumea vanitosilor mainstream, circula cu masina personala. Bravo lui, s-a rugat si a primit! Alt nebun credincios in traficul cotidian.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult