Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Sunt o proaspătă mămică la 40+ de ani și generez costuri salariale mult prea mari…” Curajul de a te duce la interviuri de job cu puștoaicele de la recrutare

femeie plus

Foto: Alan Graf / ImageSource / Profimedia

Ești una dintre acele persoane care și-a câștigat cu greu „senioritatea” în companie – cei 17 ani aici au trecut ca o clipă?

Pe la colțuri se spune că ai ajuns să generezi costuri salariale mult prea mari, foarte puțini își iau timp să cuantifice câtă valoare ai generat numai în ultimii 10 ani în schimbul acelui pachet salarial. Poate că acesta e și motivul pentru care ești cumva pe o linie moartă, cea a restructurărilor cosmetizate – nu te dau afară, ți se creează toate condițiile să-ți dorești tu să pleci. Dar unde? Încotro? CV-ul tău e antichizat, la interviuri nu ai mai fost demult, iar dacă îți arunci un ochi pe titulatura joburilor disponibile – parcă înțelegi și nu prea ce vor de la tine… Încerci pe la două interviuri, asta dacă treci de puștoaicele de la recrutare și conștientizezi că ți se împleticește limba atunci când trebuie să vorbești despre acești 17 ani în cifre, povești de succes și alte argumente menite să arate cine ești cu adevărat.

Te simți puțin pierdut(ă) când nu te sună nimeni după ce ai aplicat de zeci de ori și începi să crezi că poate reinventarea carierei după 40 de ani nu este posibilă.

Ești o proaspătă mămică de 40+.

De câte ori ai amânat momentul maternității în favoarea carierei sau pur și simplu pentru că acel credit trebuia plătit? Ai prins un ultim tren. În sfârșit, mămică. După ce agonia nopților nedormite a trecut, după ce ai învățat să te bucuri de aceste momente unice, un gând începe să-ți dea târcoale. Cum ai putea să te reinventezi astfel încât să te bucuri cât mai mult de timpul petrecut cu cei dragi și să ai un job sau un business care să-ți placă cu adevărat? În sfârșit mintea ta, eliberată de presiunea obiectivelor de business stresante, tace puțin pentru a face auzită vocea inimii. Și poate că, deși nu pare, acum printre scutece, alăptat, epuizare, dar și multă fericire – reinventarea ta profesională pare mai posibilă ca oricând căci dacă în tinerețe poate alții au decis parcursul tău profesional, tu azi ai puterea să alegi pentru tine! Ai oare curajul de a transforma acest vis în realitate?

Ești o avocată de succes care, după ce și-a consolidat în ultimii 20 de ani un business cu o bună reputație, se trezește de ceva timp în fiecare dimineață urând să meargă la birou pentru că simte cu toți porii că își dorește să devină altceva… Nu mai vrei avocatură, ai obosit. Seara după ce toți ai casei adorm, cauți pe net școli potrivite unde ai putea studia altceva… Uneori închizi laptopul brusc când criticul său interior îți spune „Ai luat-o razna! Vezi că mâine ai instanță!”

Poți schimba o meserie vocațională la 40+ pentru a deveni altceva?

Ca profesionist m-am reinventat de mai multe ori de-a lungul carierei mele, dar cea mai semnificativă reinventare am făcut-o la +40 când am spus adio rolului meu de senior leader din lumea corporate și am devenit edupreneur. Un rollercoaster de emoții, de semne de întrebare, de redefinire a succesului personal, de renegociere a granițelor în care operez în business zi de zi. Au trecut 7 ani și cred că am căpătat răspuns la majoritatea întrebărilor legate de reinventare care mă frământau atunci. Alte întrebări noi apar zi de zi.

Azi am un business solid, am câștigat mai bine de 100 de clienți cu amprentă globală, am instruit personal peste 2000 de profesioniști în leadership, public speaking sau personal branding, am înființat o agenție de personal branding și o școală de public speaking, iar lista de clienți care au apelat la mine pentru tranziții în carieră e de ordinul sutelor. Am publicat o carte și am scris peste 650 de articole pe blogul meu. Comunitatea mea online numără azi peste 68,000 de followers sau abonați pe toate canalele mele și asta mă obligă să continui să ofer valoare în tot ceea ce fac. Poveștile de la începutul acestui articol sunt povești reale din experiențele clienților mei.

Am vrut să surprind frământarea aceea pe care nu avem curaj să o verbalizăm decât poate celor mai apropiați nouă. +40 + reinventare nu trebuie să însemne neapărat vulnerabilitate, poate însemna evoluție și oportunitate.

Este posibilă reinventarea carierei după 40 de ani? Depinde care răspuns îți place mai mult.

Personal aleg să spun DA. E suficient să dai căutare după persoane care s-au reinventat și au avut succes după 40 de ani, ca să conștientizezi că e perfect posibil cu câteva condiții:

1. Să nu rămâi mai mult în zona lui „mi-aș dori” decât în zona lui „a face”. Tu ești artizanul propriei cariere! Fixează-ți obiective și deadline-uri pentru reinventarea ta.

2. Redescoperă-te ca profesionist. Mapează-ți poveștile tale de succes, reînvață să vorbești despre valoarea pe care tu o poți genera în business. Îngrijește-ți prezența digitală și portofoliul tău de carieră online.

3. Continuă să înveți. Acumulează cunoștințe și informații utile procesului tău de reinventare, alege programe care să-ți crească competitivitatea pe piața muncii.

4. Nu mai neglija importanța networking-ului strategic. Inventariază-ți contactele strategice și învață să operezi mai bine cu ele, indiferent dacă reinventarea ta înseamnă un alt job pe alt domeniu sau antreprenoriat.

5. Implementează-ți un sistem de suport. Mentori care au trecut prin reinventări profesionale, profesioniști specializați pe astfel de tranziții, grupuri de suport antreprenorial dacă reinventarea ta presupune crearea propriului business.

Pe drumul schimbării tale vei întâlni tot felul de bariere în mediul extern, dar niciuna nu va fi mai mare decât mesajele negative pe care ți le poate da propria minte supusă presiunii, disconfortului de a merge pe căi impredictibile, de a sta față în față poate cu imaginea propriului eșec.

Nu-ți fie teamă de eșec, e un alt pas în dezvoltarea ta. Nu-ți fie teamă să te lași descoperit(ă)! Alege să te reinventezi profesional dacă simți că asta te motivează și îți deschide perspectiva de a evolua ca profesionist și om chiar în zone în care cu ani în urmă nu te-ai fi văzut activând.

Am scris acest articol pentru toți acei clienți ai mei care vin, își plâng supărarea de a fi blocați pe drumul devenirii lor și renunță prea ușor la a găsi soluții – găsindu-și tot felul de scuze sau mințindu-se că încă le e bine. Știți ce se spune – la final de drum cu toții regretăm nu ceea ce am făcut, ci mai degrabă ceea ce nu am făcut așa că – alege înțelept!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pustoaicele de la Resurse InUmane sunt analfabete si abia urmeaza sa incheie si ele facultatea anul acesta ori urmatorul. Ce poate intelege asa ceva despre mine si munca mea? Pe langa faptul ca in tzara asta, angajeaza doar marea stiinta, daca e si aia, iar tratarea marlanului la locul de munca o lasa tot in sama mea, ca si stress suplimentar. In vest, daca nu sti sa te porti, zbori imediat de la munca, poti tu sa fii PhD in bossonul lui Higgs. Aici in Romania insa totul e pe dos.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult