Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Uau, mi-am spus, am dat lovitura!” Ce s-a întâmplat după ce un om de afaceri a primit 200 de CV-uri la o ofertă de angajare „de nerefuzat”

Targ de joburi - Foto Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

„Toate lucrurile trec prin stomac și indiferent că le spunem că oferim oportunități de creștere în carieră, trebuie să creștem salariile. Clar!”, este de părere Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier. 

Antreprenorul, care a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, spune că în firma sa anul trecut au fost făcute două măriri salariale și „se vor mai face”, chiar dacă acest lucru duce la scăderea profitului net.

Un studiu realizat în firma de curierat a arătat că angajații nu pun salariul pe primul loc. „Am făcut un studiu în companie și am întrebat: Oameni buni, ce vreți voi de la noi și de la țara asta ca să mergem în continuare împreună? Foarte interesant e faptul că nu a ieșit salariul pe primul loc. A fost de abia pe locul 3. Și-au dorit o companie care să-i asculte, care să fie prietenoasă cu ei, un loc de muncă civilizat, cuvântul nostru ca manageri sau ca proprietari ai business-ului să fie cuvânt, adică să aibă niște șefi smart. Încercăm să găsim soluții”, a spus Felix Pătrășcanu.

„Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe”

Oamenii au nevoie de siguranță, punctează antreprenorul, care spune că îl interesează viața angajaților săi, „pentru că am intrat în această criză din mai multe considerente; unul dintre ele este faptul că nu am tratat forța de muncă așa cum ar trebui”.

„Noi, antreprenorii, suntem niște pompieri. De foarte multe ori stigem focuri, ceea ce nu e foarte rău, dar nu e nici foarte bine. Pentru că nu aveam un foc în companie. De ce? Pentru că mai existau 10 la poartă. Îmi pleacă 3, Pătrășcanu dădea un salariu de 1500-2000 de lei pe lună, îmi venea și muncea. Astea erau discuțiile, tu trebuia să urmărești niște KPI-uri și să-ți mai iei și un bonus. Dar nu priveam ca pe o problemă lucrul ăsta. Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Și avem un mare foc în companie.

Declarativ o făceam: angajatul, suprema resursă. Până la urmă, ei nu sunt resurse, sunt oameni, sunt ființe, cu nevoi. Și până atunci eram atenți la ce se întâmplă cu oamenii noștri, e clar. Dar dialogul cu ei trebuie schimbat. Și noi l-am schimbat de ceva timp”, adaugă Felix Pătrășcanu.

Antreprenorul spune că încearcă să-și țină aproape salariații creându-le oportunitatea de a se simți bine la job. „Dăm angajatului o mașină de serviciu, îl ajutăm în cazul unei boli prin fundația pe care am creat-o. Trebuie să fim însă atenți și la productivitatea acestor angajați”, a subliniat el.

Fondatorul Fun Courier spune că „îi repugnă” să își plătească angajații cu salarii fixe.

„Un salariu mediu la noi se apropie de 1.000 de euro, chiar îl depășește. Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe. Și atunci am creat o mulțime de KPI-uri și de softuri, în funcție de care oamenii își iau banii: cât a muncit, cum arată, cât a zâmbit la client și așa mai departe.

Nu am o problemă cu oamenii vechi din companie. În schimb, avem o mare problemă cu cei care vin. Un curier poate fi aruncat în piață după 3 luni de training. Dacă el rezistă 3 luni în firmă, el rămâne în firmă”, a spus invitatul emisiunii „În fața ta”.

Din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu trei-cinci

Deși depun CV-uri, oamenii nu se prezintă la interviu, spune patronul  firmei de curierat: „Discutam cu directoarea mea de resurse umane: din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu între trei și cinci și poți angaja un singur om. Efectiv nu vin”, 

„Am deschis o școală, prin care noi încercam să atragem oameni dându-le școala de șoferi gratuit, cu permisul B, C și E. Am făcut mare vâlvă prin social media și celelalte canale, s-au înscris 200 de oameni. Uau, mi-am spus, am dat lovitura! Aveam lectori, aveam sala pregătită în continuare, și acum o am. Cu ieșit în câmpul muncii, lângă curieri…. Discutasem cu o școală de șoferi să facă școala cu ei. La primul call, acești lectori au constatat că doar 20 au mai rămas, adică 10 la sută. „Da pe mine cine m-a înscris la școala asta? Cred că mama”. Au rămas foarte dezamăgiți. Până la urmă, Cinci au început școala și trei s-au angajat deja. Probabil ceva prost am făcut și noi… O să mai încercăm o dată”, a povestit antreprenorul.

În opinia sa, în timpul școlii copiii ar trebui să învețe despre „respectul față de muncă”.

„Școala ar trebui să reia lucrurile de bază pe care ar trebui să le învețe un copil: respectul față de muncă, respectul pentru a face lucruri, pentru că ți s-a dat o viață ca să faci ceva, să lași o urmă. Oportunitățile vin o dată, de două ori, de trei ori și pe urmă pleacă. Norocul îți bate în geam ca să-ți spună că merge mai departe”, vede Felix Pătrășcanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cata ipocrizie! Tipic antreprenoriala. "Nu salariul conteaza". Serios?! Ai impresia ca oamenii muncesc pentru a te face pe tine fericit? Nu-i intereseaza bunastarea familiilor lor?! Acest articol este pur si simplu o confirmare a ipocriziei acestor "antreprenori" vazuta si in show-ul "sef sub acoperire". Acolo se duce pe un traseu usor,intr-un sat,si il recompenseaza pe sofer pentru ceea ce face. Du-te pe un traseu in interiorul orasului daca vrei sa vezi ce inseamna aceasta munca! Du-te si parcheaza in locuri interzise,du-te si mananca in timp ce conduci,du-te si urineaza in sticla pentru ca nu ai nici timp nici unde altundeva sa o faci,du-te si stai fata in fata cu clientii care cred ca ei sunt singurii destinatari in acea zi. Spune clar cate livrari au curierii in fiecare zi,cate ore lucreaza,ce salariu si ce bonusuri le acorzi. Cum ii penalizati daca zgarie masinile sau nu reusesc sa faca toate livrarile programate.
    Ma opresc aici pentru ca ar fi prea multe de spus si imi cresc inutil tensiunea arteriala...
    • Like 0
    • @ Iustin Grama
      Ba da, e credibil faptul că nu întotdeauna salariul este primul criteriu ! Dacă nu ai avut mai mult de 1 - 2 locuri de muncă în viață, desigur nu crezi pentru că ”n-ai dat cu capul”. Dar sunt de luat în seamă și calitățile managementului de care ai avut parte sau de condițiile (specifice sau nu) în care îți desfășori activitatea.
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Pentru cultura ta generala: am avut mai mult de 2 locuri de munca. Mai precis 5 in tara si 5 in strainatate asa ca stiu cu ce se mananca munca. Si stiu ca oricat ti-ai iubi jobul la sfarsitul lunii trebuie sa platesti facturi,rate etc. ceea ce inseamna bani care provin din salariu. Oricat iti place ce faci tot ai nevoie de bani ca sa traiesti. Problema mea nu era aceasta ci ipocrizia. Citeste primul aliniat din interbiu apoi al doilea si vezi contradictia
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Am 54 de ani, m'am intors in tara dupa 20 de ani de strainatate si n'am avut niciodata probleme sa'mi gasesc un alt job la nevoie. Am plecat totdeauna cand am vrut eu. Patronilor care imi spun treaba cu "e multi care asteapta la poarta" eu le spun : da, da'i ca la poarta raiului, multi chemati, putini alesi !
    • Like 0
  • Joi am fost sa pun un plic la Fan Curier Buzau. Erau 36 de grade afara iar in biroul de primire predare colete, care nu avea mai mult de 15 mp, erau doi angajati si 8 clienti si aerul conditionat nu functiona.
    Conditii de lucru inumane.
    • Like 0
  • Nu stiu de ce au nevoie oamenii de la Fan curier stiu insa ca este firma de curierat cu care am avut aproape constant probleme in special datorita parteneriatului cu Hermes. O evit cat de mult pot si daca aflu ca este partenera si cu alt curier din strainatate ambele le trec pe lista neagra.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Deci cineva a dat un formular în care salariul a ieşit pe locul 3. De unde a tras concluzia că banii n-aduc fericirea. Dar nu cumva angajaţii ŞTIAU că nu e foarte ok să pui salariul pe primul loc? Ce ne demonstrează că răspunsul lor a fost şi sincer?â
    În rest, şcoala ar trebui să facă multe lucruri. Şi ar face, dacă s-ar desprinde de vechea mentalitate. Dar nu se desprinde.
    • Like 1
  • Bogdan check icon
    Eu la treaba asta cu salariul vine pe locul 3 ca importanta strig fault. Pentru ca unu la mana, vine din gura unui patron, si sa nu-mi vina mie sa-mi abereze pe aici ca vai dom'le uite prefer sa maresc angajhatilor salariul decat sa fac profit... aha... cu rotine. Nu am auzit in viata mea de asa ceva, nici in Romania, nici aici in UK. Pur si simplu patronii sau CEOs nu dau doi bani pe angajati, desi sustin sus si tare ca da. Ofera fel si fel de "beneficii" care ii costa bani de tigari la urma urmei, dar ar costa mult mai mult sa ofere o marire sau un salariu competitiv. Majoritatea pur si simplu nu inteleg ca un om valoros se pastreaza in companie daca ii oferi bani. Problema mai e si la angajati pentru ca majoritatea accepta conditii si salarii de doi lei doar pentru a lucra pentru o anumita companie sau pentru o anumita pozitie. Atentie nu vorbesc aici de oameni fara calificari care nu au optiuni, vorbesc de oameni cu calificari inalte care ar obtine mult mai mult daca ar sti sa se "vanda" mai bine. Nu vad sincer de ce ar fi asta o problema la orice nivel de calificare la urma urmei, piata muncii oriunde e in foame de angajati, de orice nivel. Daca angajatii ar invata sa se vanda mai bine, daca ar intelege ca ed fapt puterea e la ei, daca ar intelege ca ei fac o favoare companiei care ii angajeaza si nu invers, atunci nu ar mai iesi nici stapani de sclavi ca baiatul din articol sa ne spuna noua ca dom'le nu banii conteaza. Hai serios?
    • Like 1
  • lauda de sine!
    • Like 1
  • Raul check icon
    Cata ipocrizie. Le plecasera acum un an TOTI angajatii din Brasov din cauza salariilor mici.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult