(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
„Toate lucrurile trec prin stomac și indiferent că le spunem că oferim oportunități de creștere în carieră, trebuie să creștem salariile. Clar!”, este de părere Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier.
Antreprenorul, care a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, spune că în firma sa anul trecut au fost făcute două măriri salariale și „se vor mai face”, chiar dacă acest lucru duce la scăderea profitului net.
Un studiu realizat în firma de curierat a arătat că angajații nu pun salariul pe primul loc. „Am făcut un studiu în companie și am întrebat: Oameni buni, ce vreți voi de la noi și de la țara asta ca să mergem în continuare împreună? Foarte interesant e faptul că nu a ieșit salariul pe primul loc. A fost de abia pe locul 3. Și-au dorit o companie care să-i asculte, care să fie prietenoasă cu ei, un loc de muncă civilizat, cuvântul nostru ca manageri sau ca proprietari ai business-ului să fie cuvânt, adică să aibă niște șefi smart. Încercăm să găsim soluții”, a spus Felix Pătrășcanu.
„Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe”
Oamenii au nevoie de siguranță, punctează antreprenorul, care spune că îl interesează viața angajaților săi, „pentru că am intrat în această criză din mai multe considerente; unul dintre ele este faptul că nu am tratat forța de muncă așa cum ar trebui”.
„Noi, antreprenorii, suntem niște pompieri. De foarte multe ori stigem focuri, ceea ce nu e foarte rău, dar nu e nici foarte bine. Pentru că nu aveam un foc în companie. De ce? Pentru că mai existau 10 la poartă. Îmi pleacă 3, Pătrășcanu dădea un salariu de 1500-2000 de lei pe lună, îmi venea și muncea. Astea erau discuțiile, tu trebuia să urmărești niște KPI-uri și să-ți mai iei și un bonus. Dar nu priveam ca pe o problemă lucrul ăsta. Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Și avem un mare foc în companie.
Declarativ o făceam: angajatul, suprema resursă. Până la urmă, ei nu sunt resurse, sunt oameni, sunt ființe, cu nevoi. Și până atunci eram atenți la ce se întâmplă cu oamenii noștri, e clar. Dar dialogul cu ei trebuie schimbat. Și noi l-am schimbat de ceva timp”, adaugă Felix Pătrășcanu.
Antreprenorul spune că încearcă să-și țină aproape salariații creându-le oportunitatea de a se simți bine la job. „Dăm angajatului o mașină de serviciu, îl ajutăm în cazul unei boli prin fundația pe care am creat-o. Trebuie să fim însă atenți și la productivitatea acestor angajați”, a subliniat el.
Fondatorul Fun Courier spune că „îi repugnă” să își plătească angajații cu salarii fixe.
„Un salariu mediu la noi se apropie de 1.000 de euro, chiar îl depășește. Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe. Și atunci am creat o mulțime de KPI-uri și de softuri, în funcție de care oamenii își iau banii: cât a muncit, cum arată, cât a zâmbit la client și așa mai departe.
Nu am o problemă cu oamenii vechi din companie. În schimb, avem o mare problemă cu cei care vin. Un curier poate fi aruncat în piață după 3 luni de training. Dacă el rezistă 3 luni în firmă, el rămâne în firmă”, a spus invitatul emisiunii „În fața ta”.
Din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu trei-cinci
Deși depun CV-uri, oamenii nu se prezintă la interviu, spune patronul firmei de curierat: „Discutam cu directoarea mea de resurse umane: din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu între trei și cinci și poți angaja un singur om. Efectiv nu vin”,
„Am deschis o școală, prin care noi încercam să atragem oameni dându-le școala de șoferi gratuit, cu permisul B, C și E. Am făcut mare vâlvă prin social media și celelalte canale, s-au înscris 200 de oameni. Uau, mi-am spus, am dat lovitura! Aveam lectori, aveam sala pregătită în continuare, și acum o am. Cu ieșit în câmpul muncii, lângă curieri…. Discutasem cu o școală de șoferi să facă școala cu ei. La primul call, acești lectori au constatat că doar 20 au mai rămas, adică 10 la sută. „Da pe mine cine m-a înscris la școala asta? Cred că mama”. Au rămas foarte dezamăgiți. Până la urmă, Cinci au început școala și trei s-au angajat deja. Probabil ceva prost am făcut și noi… O să mai încercăm o dată”, a povestit antreprenorul.
În opinia sa, în timpul școlii copiii ar trebui să învețe despre „respectul față de muncă”.
„Școala ar trebui să reia lucrurile de bază pe care ar trebui să le învețe un copil: respectul față de muncă, respectul pentru a face lucruri, pentru că ți s-a dat o viață ca să faci ceva, să lași o urmă. Oportunitățile vin o dată, de două ori, de trei ori și pe urmă pleacă. Norocul îți bate în geam ca să-ți spună că merge mai departe”, vede Felix Pătrășcanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ma opresc aici pentru ca ar fi prea multe de spus si imi cresc inutil tensiunea arteriala...
Conditii de lucru inumane.
În rest, şcoala ar trebui să facă multe lucruri. Şi ar face, dacă s-ar desprinde de vechea mentalitate. Dar nu se desprinde.