Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Uau, mi-am spus, am dat lovitura!” Ce s-a întâmplat după ce un om de afaceri a primit 200 de CV-uri la o ofertă de angajare „de nerefuzat”

Targ de joburi - Foto Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

„Toate lucrurile trec prin stomac și indiferent că le spunem că oferim oportunități de creștere în carieră, trebuie să creștem salariile. Clar!”, este de părere Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier. 

Antreprenorul, care a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, spune că în firma sa anul trecut au fost făcute două măriri salariale și „se vor mai face”, chiar dacă acest lucru duce la scăderea profitului net.

Un studiu realizat în firma de curierat a arătat că angajații nu pun salariul pe primul loc. „Am făcut un studiu în companie și am întrebat: Oameni buni, ce vreți voi de la noi și de la țara asta ca să mergem în continuare împreună? Foarte interesant e faptul că nu a ieșit salariul pe primul loc. A fost de abia pe locul 3. Și-au dorit o companie care să-i asculte, care să fie prietenoasă cu ei, un loc de muncă civilizat, cuvântul nostru ca manageri sau ca proprietari ai business-ului să fie cuvânt, adică să aibă niște șefi smart. Încercăm să găsim soluții”, a spus Felix Pătrășcanu.

„Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe”

Oamenii au nevoie de siguranță, punctează antreprenorul, care spune că îl interesează viața angajaților săi, „pentru că am intrat în această criză din mai multe considerente; unul dintre ele este faptul că nu am tratat forța de muncă așa cum ar trebui”.

„Noi, antreprenorii, suntem niște pompieri. De foarte multe ori stigem focuri, ceea ce nu e foarte rău, dar nu e nici foarte bine. Pentru că nu aveam un foc în companie. De ce? Pentru că mai existau 10 la poartă. Îmi pleacă 3, Pătrășcanu dădea un salariu de 1500-2000 de lei pe lună, îmi venea și muncea. Astea erau discuțiile, tu trebuia să urmărești niște KPI-uri și să-ți mai iei și un bonus. Dar nu priveam ca pe o problemă lucrul ăsta. Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Și avem un mare foc în companie.

Declarativ o făceam: angajatul, suprema resursă. Până la urmă, ei nu sunt resurse, sunt oameni, sunt ființe, cu nevoi. Și până atunci eram atenți la ce se întâmplă cu oamenii noștri, e clar. Dar dialogul cu ei trebuie schimbat. Și noi l-am schimbat de ceva timp”, adaugă Felix Pătrășcanu.

Antreprenorul spune că încearcă să-și țină aproape salariații creându-le oportunitatea de a se simți bine la job. „Dăm angajatului o mașină de serviciu, îl ajutăm în cazul unei boli prin fundația pe care am creat-o. Trebuie să fim însă atenți și la productivitatea acestor angajați”, a subliniat el.

Fondatorul Fun Courier spune că „îi repugnă” să își plătească angajații cu salarii fixe.

„Un salariu mediu la noi se apropie de 1.000 de euro, chiar îl depășește. Îmi repugnă să dau salarii minime, salarii medii sau chiar salarii fixe. Și atunci am creat o mulțime de KPI-uri și de softuri, în funcție de care oamenii își iau banii: cât a muncit, cum arată, cât a zâmbit la client și așa mai departe.

Nu am o problemă cu oamenii vechi din companie. În schimb, avem o mare problemă cu cei care vin. Un curier poate fi aruncat în piață după 3 luni de training. Dacă el rezistă 3 luni în firmă, el rămâne în firmă”, a spus invitatul emisiunii „În fața ta”.

Din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu trei-cinci

Deși depun CV-uri, oamenii nu se prezintă la interviu, spune patronul  firmei de curierat: „Discutam cu directoarea mea de resurse umane: din 20 de oameni care sunt sunați sau care își depun CV-ul, ajung la interviu între trei și cinci și poți angaja un singur om. Efectiv nu vin”, 

„Am deschis o școală, prin care noi încercam să atragem oameni dându-le școala de șoferi gratuit, cu permisul B, C și E. Am făcut mare vâlvă prin social media și celelalte canale, s-au înscris 200 de oameni. Uau, mi-am spus, am dat lovitura! Aveam lectori, aveam sala pregătită în continuare, și acum o am. Cu ieșit în câmpul muncii, lângă curieri…. Discutasem cu o școală de șoferi să facă școala cu ei. La primul call, acești lectori au constatat că doar 20 au mai rămas, adică 10 la sută. „Da pe mine cine m-a înscris la școala asta? Cred că mama”. Au rămas foarte dezamăgiți. Până la urmă, Cinci au început școala și trei s-au angajat deja. Probabil ceva prost am făcut și noi… O să mai încercăm o dată”, a povestit antreprenorul.

În opinia sa, în timpul școlii copiii ar trebui să învețe despre „respectul față de muncă”.

„Școala ar trebui să reia lucrurile de bază pe care ar trebui să le învețe un copil: respectul față de muncă, respectul pentru a face lucruri, pentru că ți s-a dat o viață ca să faci ceva, să lași o urmă. Oportunitățile vin o dată, de două ori, de trei ori și pe urmă pleacă. Norocul îți bate în geam ca să-ți spună că merge mai departe”, vede Felix Pătrășcanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Joi am fost sa pun un plic la Fan Curier Buzau. Erau 36 de grade afara iar in biroul de primire predare colete, care nu avea mai mult de 15 mp, erau doi angajati si 8 clienti si aerul conditionat nu functiona.
  Conditii de lucru inumane.
  • Like 0
 • Nu stiu de ce au nevoie oamenii de la Fan curier stiu insa ca este firma de curierat cu care am avut aproape constant probleme in special datorita parteneriatului cu Hermes. O evit cat de mult pot si daca aflu ca este partenera si cu alt curier din strainatate ambele le trec pe lista neagra.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Deci cineva a dat un formular în care salariul a ieşit pe locul 3. De unde a tras concluzia că banii n-aduc fericirea. Dar nu cumva angajaţii ŞTIAU că nu e foarte ok să pui salariul pe primul loc? Ce ne demonstrează că răspunsul lor a fost şi sincer?â
  În rest, şcoala ar trebui să facă multe lucruri. Şi ar face, dacă s-ar desprinde de vechea mentalitate. Dar nu se desprinde.
  • Like 0
 • Bogdan check icon
  Eu la treaba asta cu salariul vine pe locul 3 ca importanta strig fault. Pentru ca unu la mana, vine din gura unui patron, si sa nu-mi vina mie sa-mi abereze pe aici ca vai dom'le uite prefer sa maresc angajhatilor salariul decat sa fac profit... aha... cu rotine. Nu am auzit in viata mea de asa ceva, nici in Romania, nici aici in UK. Pur si simplu patronii sau CEOs nu dau doi bani pe angajati, desi sustin sus si tare ca da. Ofera fel si fel de "beneficii" care ii costa bani de tigari la urma urmei, dar ar costa mult mai mult sa ofere o marire sau un salariu competitiv. Majoritatea pur si simplu nu inteleg ca un om valoros se pastreaza in companie daca ii oferi bani. Problema mai e si la angajati pentru ca majoritatea accepta conditii si salarii de doi lei doar pentru a lucra pentru o anumita companie sau pentru o anumita pozitie. Atentie nu vorbesc aici de oameni fara calificari care nu au optiuni, vorbesc de oameni cu calificari inalte care ar obtine mult mai mult daca ar sti sa se "vanda" mai bine. Nu vad sincer de ce ar fi asta o problema la orice nivel de calificare la urma urmei, piata muncii oriunde e in foame de angajati, de orice nivel. Daca angajatii ar invata sa se vanda mai bine, daca ar intelege ca ed fapt puterea e la ei, daca ar intelege ca ei fac o favoare companiei care ii angajeaza si nu invers, atunci nu ar mai iesi nici stapani de sclavi ca baiatul din articol sa ne spuna noua ca dom'le nu banii conteaza. Hai serios?
  • Like 1
 • lauda de sine!
  • Like 1
 • Raul check icon
  Cata ipocrizie. Le plecasera acum un an TOTI angajatii din Brasov din cauza salariilor mici.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult