Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Vietnamul lui Biden”. Afganistanul se întoarce în urmă cu două decenii

Talibani în Kabul

Foto: AFP/ Profimedia

Zeci de milioane de oameni s-au întors în urmă cu două decenii, atunci când drepturile și libertățile lor depindeau în mod categoric de niște indivizi lipsiți de rațiune și compasiune.  

Căderea regimului Ghani și proclamarea „Emiratului Islamic al Afganistanului” reprezintă reîntoarcea Afganistanului la ceea ce a fost în urmă peste 20 de ani, când talibanii reușeau prin forță să cucerească Kabulul și să guverneze timp de 5 ani în baza legii sharia și a jihadului. Monstruozitățile patronate atunci de Osama bin Laden și anumite cercuri influente din Arabia Saudită au generat „un laborator al terorii”, care ulterior s-a revărsat peste occident la 11 septembrie 2001. Au urmat ani de războaie, atentate, alianțe, negocieri și în final o zi de duminică care a întors totul la un nou T0.

Pe scurt, Afganistanul se va reîntoarce la vechile practici talibane și va deveni un câmp tactic al intereselor ruso-sino-pakistaneze peste care se va interpune și „sultanul Erdogan”. Timpul va dovedi dacă prezența NATO în Afganistan nu a fost în zadar și dacă generația născută după 2001, care acum are în jur de 18-21 de ani și e crescută sub influența culturii occidentale, nu se va lăsa îndoctrinată de talibani, chiar dacă costurile opoziției vor fi cel mai probabil capitale.

Pe lângă pandemia de coronavirus, inflația galopantă, criminalitatea în creștere din orașele americane sau sutele de mii de ilegali de la frontiera SUA cu Mexicul, Afganistanul a reprezentat poate cea mai grea povară de dus a administrației Biden. Însă, „alea iacta est”, cum ar fi spus romanii. Concret, criza politică, militară, umanitară și strategică din Afganistan este una care va avea repercusiuni majore nu doar pentru țara din Asia de Sud, dar și pentru Europa, America și Asia. Incontestabil, ziua de ieri, 15 august 2021, va rămâne în cărțile de istorie drept „Vietnamul lui Biden”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult