Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Vietnamul lui Biden”. Afganistanul se întoarce în urmă cu două decenii

Talibani în Kabul

Foto: AFP/ Profimedia

Zeci de milioane de oameni s-au întors în urmă cu două decenii, atunci când drepturile și libertățile lor depindeau în mod categoric de niște indivizi lipsiți de rațiune și compasiune.  

Căderea regimului Ghani și proclamarea „Emiratului Islamic al Afganistanului” reprezintă reîntoarcea Afganistanului la ceea ce a fost în urmă peste 20 de ani, când talibanii reușeau prin forță să cucerească Kabulul și să guverneze timp de 5 ani în baza legii sharia și a jihadului. Monstruozitățile patronate atunci de Osama bin Laden și anumite cercuri influente din Arabia Saudită au generat „un laborator al terorii”, care ulterior s-a revărsat peste occident la 11 septembrie 2001. Au urmat ani de războaie, atentate, alianțe, negocieri și în final o zi de duminică care a întors totul la un nou T0.

Pe scurt, Afganistanul se va reîntoarce la vechile practici talibane și va deveni un câmp tactic al intereselor ruso-sino-pakistaneze peste care se va interpune și „sultanul Erdogan”. Timpul va dovedi dacă prezența NATO în Afganistan nu a fost în zadar și dacă generația născută după 2001, care acum are în jur de 18-21 de ani și e crescută sub influența culturii occidentale, nu se va lăsa îndoctrinată de talibani, chiar dacă costurile opoziției vor fi cel mai probabil capitale.

Pe lângă pandemia de coronavirus, inflația galopantă, criminalitatea în creștere din orașele americane sau sutele de mii de ilegali de la frontiera SUA cu Mexicul, Afganistanul a reprezentat poate cea mai grea povară de dus a administrației Biden. Însă, „alea iacta est”, cum ar fi spus romanii. Concret, criza politică, militară, umanitară și strategică din Afganistan este una care va avea repercusiuni majore nu doar pentru țara din Asia de Sud, dar și pentru Europa, America și Asia. Incontestabil, ziua de ieri, 15 august 2021, va rămâne în cărțile de istorie drept „Vietnamul lui Biden”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult